Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 mars 2011

Arthur de Gobineau "rasismens fader"


Att sätta etiketter underlättar en provisorisk förståelse av terrängen, men naturligtvis är inte franske aristokraten Gobineau rasismens upphovsman. 

Att göra skillnad på folk och folk följde så att säga med våra djuriska värdkroppar, och Besökaren här på Jorden, andesjälen, ligger alltsomoftast begravd under en psykisk tjocka som tillhör Moder Jords mödosamma mentala evolution. Zoologen och antropologen studerar med intresse den här instinktiva formen av "rasism" eller instinktiva tendens att hålla sig på sin kant och forma en egen art.

Den psykiska smeten i planeten Jordens medvetande har Sideriska siktet effektivt identifierat med Vattenelementet, som så lätt förorenas. Jag vill påminna om en suggestiv tanke från nyplatonske filosofen Anthony Daimani som jag återgav här om att västerlandets tropiska zodiak (och det faktum att majoriteten av de astrologiintresserade följer den) omvittnar att vår kultur som helhet är andligt sovande, att vi lever ett indirekt, förmörkat lunärt liv istället för ett andligt uppvaknat solärt liv.

När jag nu via det intelligent valda aliaset "Parsifal" (Wagner-operan) i en AB-kommentar till de sanslösa svenskarnas sätt att profitera på katastrofen i Japan...

Antydan: Svenskar köper upp jod-tabletter
och profiterar på katastrofen i Japan.

...granskar Wikipedias inlägg om Parsifal, "den fullständiga dåren" (som var den litterära koppling jag registrerat någonstans men som Wikipedia tillbakavisar), vad hittas om inte ännu en förekomst av just den primitiva, till rasism gränsande, Kräftan i grevens horoskop? Tendensen är redan statistiskt belagd på bloggen, och den försvagas naturligtvis inte av att "rasismens fader" själv var född Kräfta, i tecknets klena första grad. 

I denna region har vi sett problem förr - minns Julian Assange. Eftersom Kräftan är negativt polariserad, genomgår planeterna en baklänges mognad. Enligt avashta-metoden anses planeten helt död i Kräftans första grad - jfr Assanges paranoia och rädsla för att bli dödad vid ett utlämnande till USA.

Här ska genast sägas att inte alla Solen-i-Kräftan är rasister! Däremot tecknar zodiakmotivet som soltecken att uppgiften i detta liv har något att göra med att öppna upp gränser och höja sig ur animal primitivism. Men den som inte tar den utmaningen förblir på tecknets lägsta nivå, djurlivets protektionistiska instinkt, bottenskiktet av obildad pöbel som bara känner och sedan låter munnen prata utifrån rena fantasier. 

"Åsikternas domän" kallade filosofen Platon föraktfullt den värld där människor kastades runt i obeständiga vattenströmmar och bara tyckte hit och dit utan något fäste i den principiella, eviga idévärlden. Själar som totalt fallit ner i det sublunära vansinnet under Månen. 

När filosofen Herakleitos något århundrade före Platon prisade den "torra själen" som den bästa, är det inte utan att man tänker på astrologins polarisering mellan de halvdränkta och patologiserande tendenserna i Vattentecknet Kräftan - även identifierat som den ansiktslösa massans tecken - och det torra Jordtecknet Stenbocken, vars härskare är den rationella (förnuftiga) principen Saturnus. 

Den gräns som den här bloggen drar - och som kanske Herakleitos drog - är emellertid den mellan den sublunära sinnesvärlden som sådan, Jord + Vatten, och den supralunära "himlasfären", Luft + Eld. Under Månen härskar fukt och korruption, ovan Månen kyla och beständighet.

I båda regionerna klär sig andesjälen i kroppar, men Eldkroppen är subtilare än Vattenkroppen, som i sin tur är mer skiftande än Jordkroppen. Det är det skenbart stabila tillståndet hos det människan kallar materia som förleder många att göra sak med denna världen och - åtminstone för det här livet - förlora sin själ.



Vid en ytlig inspektion av Gobineaus horoskop skulle man ha kunnat stanna vid det kraftfulla inslaget av Luft. Den expansiva Jupiter i harmonierande Vågen visade sig visserligen överrepresenterad bland 200 dömda brottslingar - det är något med den här Jupiter, som arbetar efter minsta motståndets lag, och komfortsökande Vågen som inte är optimalt! 

Kombinationen tycks fresta med genvägar till komfort och i förlängningen till kriminalitet.

Men greven var författare och visst stämmer "trilogin" i Luft väl med en idémänniska, Jupiter "välsignar" den fantasifulla Månen som franske statistikern Michel Gauquelin noterade vara överrepresenterad hos framgångsrika författare när den steg i öster. Hos rasisten är emellertid Månen inte i toppskick, hämmad, avmagrad och mer legalistisk än normalt, till följd av Saturnus närvaro i samma tecken.

Taget för sig skulle detta indikera exakt Herakleitos "torra" (perfekt rationella) själ. Och betänk sedan vilken precision som potentiellt finns här, när greven sedan tar till orda och kommunicerar genom sin starka Merkurius hemma i Tvillingarna! Det saknas sannerligen inte tecken på en utvecklad kommunikationsförmåga här.

Men varför då ännu ett horoskop där den naturliga välgöraren Jupiters aspekt färgats röd, som för att varna för ett potentiellt problem?

Svaret är förstås att soltecknet Kräftan inte har någon naturlig affinitet med Luftelementet. Tvärtom skyggar det formlösa och instinktiva Vattnet undan Luftens försök att strukturera eller fånga in dess essens i en mental modell. 

Greven uppvisar en mild tendens till "dissociation", att leva ett mentalt eller intellektuellt dubbelliv med Solen (intelligens) sjunken ner i Vatten, ner i sublunära betraktelser, alltmedan sinnelaget (Månen) verkar på en högre nivå där den söker rationalisera och strukturera Sol-Kräftans nyckfulla sökarljus i sömnens domän. (Ingen kan väl ha missat att Fredrik Reinfeldt, som anklagat det svenska folket för att vara sovande, själv är född i Kräftans, sömnens, tecken? Ett typiskt fall av projektion på andra av ett problem inom det egna jaget.)

Men Måne och Sol på olika "tonhöjd" kan ibland vara bara ett pikant och lite vimsigt inslag och ibland en artistisk tillgång. Det verkliga problemet på Arthur de Gobineaus himmel är förstås det udda 150-gradersförhållande som den indiska astrologin tillskriver Mars och det tecken åtta steg bort (räknat från Mars placering) som krigshetsaren och olycksplaneten riktar in sig på. 

Vi har sett den här underliga aspekten i många horoskop av tvivelaktig karaktär, och i fallet med den religionsföraktande ordföranden för Humanisterna, Christer Sturmark, ägnade jag oförenligheten mellan lilla sekteristiska Kräftan och det stora konceptets Vattuman en extra genomgång


"de Gobineau aimed for an explanatory system universal in scope: namely, that race is the primary force determining world events."
(Wikipedia)

Notera hur exakt grevens horoskop stämmer med denna summering av hans ståndpunkt: Mars aggression från rastecknet Kräftan "irriterar" den universalistiska doktrinens Vattuman: hans rationaliserande försök att göra sin egen neuros (Mars i Kräftan) till den universella förklaringen till världens gång! "Persifal, den fullständiga dåren."

Jämför Sturmark som drivs av samma vettlösa försök att upphöja sitt eget problem med andlighet till ett allmänt förbud mot religiösa friskolor (hans symptom skiftar hela tiden, för några år sedan var det astrologer han bekämpade...).

Vi har också sett just den här "kräftgången" med tydliga attitydmässiga blockeringar mot ideologer som bara fyller Kräftan med oresonlig fruktan och irrationalitet hos andra obehagliga människor. Min bästa gissning har varit och är att den här konfigurationen avslöjar ett svårartat själsligt trauma som har att göra med en minoritets utsatthet i en värdkultur, eller en oförmåga att göra sig förstådd i omgivningarna. Sturmark kan mycket väl ha blivit den oförnuftiga religionshatare han nu är pga. ett olyckligt tidigare liv som anhängare av någon religiös minoritetsrörelse. 

När Vatten kontrollerar människan finns inget förnuft alls och i nästa liv vänder själen helt om och sticker kniven i ryggen på sig själv så att säga, sviker totalt de värderingar som beredde den besvikelser under föregående liv. Jag har själv hittat ett kuriöst lappkast i min själs förgångna, då ett liv som girig marockans handelsman följdes av ett holländsk godsägare som anslöt sig till ett korståg, hatisk mot muslimer. Det han hatade var i själva verket en skugga i sin egen själ, den giriga araben som inte hade en tanke på filosofi utan bara på profit. 

Med detta vet nu bloggens läsare något om varför tongångarna är som de är i dessa texter! Undertecknad har arbetat i årtionden på att eliminera profithungern, en extrem smutsning av själen, och den är nu nästan helt borta. Genom att beskriva horoskop som ännu drivs av denna primitiva sida, distanserar jag mig permanent från ett av de starkaste banden till den här planeten samtidigt som alla perspektiv som ventileras bidrar till mänsklighetens uppvaknande. Och det är ett verkligt uppvaknande, inte Fredrik Reinfeldts pseudofilosofi om människan som konsumist!

Greven Gobineaus osynk mellan Luft och Vatten är emellertid påtaglig, för den "fallna" Mars (en påfallande underpresterande planet) angriper inte bara psyket (Månen) utan även lyckoplaneten Jupiter. I det här läget ser jag ingen möjlighet annat än att rita ut Jupiters bidrag som alarmerande rött.

Grevens åsikt om vad som utgör balans (Vågen) omvittnar en mentalt störd uppfattning. Hans irrationella hat mot små enklaver (Kräftan) har redan derangerat omdömesförmågan. Gobineau introducerade tesen att blandning av raserna skulle leda till kaos. Gissa om han här talar om sin egen oförmåga att lägga ihop 2 + 2 till följd av den ansenliga orenhet i själens psykiska substrat (Mars fallen i Kräftan) som aristokraten själv bar på!

Och apropå världslighet och materiell girighet: här är ett år när Rahu och Ketu ligger längsmed den sataniska axeln. Det hungriga (och äregiriga) huvudet Rahu i Oxen och den straffande (eller straffade) Ketu i Skorpionen. 

Den i sig starkt placerade Saturnus har en mental konception men i sin 270-gradersaspekt fram till Skorpionen går något överstyr. Ketu i Skorpionen tvingas här samman med Saturnus i en irrationell (Vatten) vilja att döda eller bestraffa, skära av vissa folksegment. Vi har en tredje förekomst av osynken mellan Luft och Vatten, och den här gången under det "klassiska" sociala utmobbningssyndromet !!!

Mer behöver inte sägas. Många människor låter på ytan förnuftiga, de har sina skäl och de anför dem med god språkdräkt. Det är först när man lyssnar noga och jämför med universums eviga morallagar man hör att de är spritt språngande galna. Deras åsikter är enbart en återspegling av deras själs blindfläckar - som på något förunderligt sätt är exakt skrivna på himmelen vid tiden för deras födelse!

Det hänger ihop så här: vi har potentialen att bli autonoma andeväsen under livet på jorden, men att känt folk hämtade ur medierna så ofta stämmer så oerhört väl in på horoskopet till och med för bara själva dygnet, beror på att de subtila kroppar som själen sveps in i och som gömmer sig bakom den grova materiella kroppen - de faktorer som astrologin lyfter fram! - dessa kroppar förmörkar andesjälen så till den grad att den jordmänniskan lever hela sitt liv i totalt beckmörker utan att höra sin sanna inre röst! 

Det är därför, på gott och ont, t.o.m. dessa enkla solära horoskop är så träffsäkra. Under den franska rasistens födelsedygn fanns definitivt flera timmar då de här sjukliga tendenserna mojnade något, men med historiens facit kan vi sluta oss till att han måste ha fötts när de sämsta tendenserna på himmelen gavs fritt spelrum. Detta, om man följer det typiska indiska synsättet, som är extremt fatalistiskt (deterministiskt).


4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänker på ofta Dag Hammarskjöld som ett gott exemplar av kräfta, när jag läser dina "avbasningar" av kräftans tecken... och när jag läser det där med att "uppgiften i detta liv har någt att göra med att öppna upp gränser" tänker jag att man ju inte säga annat än att Hammarskjöld hamnade rätt som FN-chef! :-)
S

Seaward sa...

Jag tror man måste vända på symbolerna för att förstå "livsuppdragen". Eftersom Kräftan är negativt polariserat blir uppgiften att "öppna upp".

Omvänt har jag kallat Luftelementet för ett "air head" - i linje med att antiken såg det här elementet som förtunnat (jämför med kompakt Jord).

"Luftskallen" har därför uppgiften att söka samla samman sina lösliga tanketrådar (och formulera distinkta koncept - vilket ju Vattumannen illustrerar!

Kräftan som Hushållets beskyddarinna öppnar ju å andra sidan inga gränser alls. Men traditionellt, då kvinnans plats var vid spisen, fanns ingen chans för henne att likt den rasistiska greven sprida sitt lokala perspektivs begränsningar som ett mentalt rävgift över världen.

Effekten av mötet mellan sekterismens Vatten och den stora mentala konceptionens Vattuman slår mig som mer och mer intressant.

Om, som här, Mars i "sektläge" angriper Vattumannen kan man förutspå märkliga attityder till en eller annan ideologi eller social gruppering.

Bloggen innehåller fler exempel på detta än greven och Sturmark men det är så mycket material att jag inte själv kommer ihåg alla intressanta fall som passerat revy... :-)

Att läsa Kräftan som hela mänsklighetens moder (FN/Hammarskjöld) är förstås ett nobelt försök att "utvidga" den här zodiaksymbolen, men FN är en typisk Vattuman-idé, ett koncept om en värld i endräkt. Det här konceptet är helt på kant med Kräftans naturliga tendens till slutenhet och "familjen före allt annat".

Det som annars fångar min blick på Hammarskjölds himmel är förstås Månen i sändebudets Tvillingarna i 10e huset! Månen är betydligt viktigare (mer prominent) än hans Kräft-Sol. Tvillingarna passerar med lätthet de gränser som Kräftan begränsas av till följd av dess tendens till irrationella och ogenomlysta attityder.

Anonym sa...

"Tvillingarna i 10e huset" - Intressant, menar du att Hammarskjölds födelsetid är känd? Det visste inte jag. Jag har läst en hel del om honom och att månen är mer prominent är intressant eftersom hans mor var en viktigare person och större förebild för honom (inte minst andligt, och hon var dessutom nära vän till Nathan Söderblom) än vad fadern var. Och solen i Vattumannens 11:e hus passar ju med FN-uppdraget. Han var ju en andligt högt utvecklad person, och bildade själv aldrig familj, så det är nog ändå inte alltför långsökt att se FN och hela mänskligheten som hans "familj" som han värnade om. Liksom hans prydliga och lite reserverade yttre passar med en Jungfruascendent.
S

Seaward sa...

Du fångar in nycklarna bra. AstroDatabank ger "DD" (dirty data) på klockslaget och har även en annan uppgift, men jag tycker 11.30 stämmer så bra på flera punkter - de du noterar - att jag inte ens kollat den konflikterande födelsetimman.