Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 februari 2011

Socialistisk kollektivist och individualist?

SvD:s genomgång av ännu ett tänkbart ledarnamn för det som en gång var Sveriges största parti innehåller några intressanta detaljer som får mig att beräkna horoskopet för Tomas Eneroths födelsedygn (födelsetimma okänd).




Enbart för bloggens kunniga läsare listar jag några SvD-kommentarer och pekar ut hur besynnerligt väl de återkommer som karaktäristiska omen på himmelen. Här är med andra ord en politiker som agerar ut sin födelsehimmels övergripande idékomplex väldigt tydligt.

Hans närmast besatta fixering vid individualitet först, vilken föranledde SvD:s rubriksättare till den geniala formuleringen, "Doldis som inte alltid gått i takt (med partiet)". 

Doldisen är förstås själva födelsen i mörkläggningens och egodödens tecken Skorpionen! SvD noterar att, "hans CV är befriat från upplysningar av mer personlig karaktär". Vi ska strax nämna det "sociala utstötningssyndromet" som finns på himmelen och kort föreslå ett möjligt skäl till förtegenheten.

Under samma astrologiska "komplex" platsar helt klart hans arbete med pensionssystemet! (Se Vattumannens 11e hus = inkomst via tjänst och Skorpionens 8e hus = andras pengar!)

Men vi vet vad en livskraft (Solen) i Skorpionen sysslar med. I nio av tio fall vill den inte förverkliga sitt motiv för att därigenom kunna överskrida det. Istället kämpar Skorpionen för fortsatt liv och välgång inom de redan satta ramarna - som akutläkare, som trapphusstädare. Beträffande det senare indikerar Skorpionen hur sopberget växer när vitaliteten sjunker. 

Våra soptippar i västerlandet indikerar en akut döende livsstil... En frisk civilisation genererar inte så här mycket utsläpp och sopor! Fysiologiskt är Skorpionen tarmslutet och anus.

Men "doldisen" eller det solära livet i mörkret, är bara halva historien. För Eneroth är ingen skorpion som trycker under en sten. Han märks, trots doldisskapet. Det tycks bero på att Månen i Lejonet, den ljusstarka individualiteten, svarar på den här sammanbitna och motståndskraftiga Solen. Månen i Lejonet affirmerar känslomässigt och intellektuellt Sol-Skorpionens beska inför livets ständiga hot om erosion. Han gör sig alltså förmärkt som en nej-sägare.

Livets och Dödens tecken i så här nära förbund (Månen disponeras här av Solen) brukar ibland ge präktiga dramadrottningar, och tecknens rigida karaktär (Tamas guna) indikerar något av fundamentalister. 

Kvaliteten Tamas styrka kan ingen missa: t.o.m. en så ideologiskt simplistisk människa som Fredrik Reinfeldt övertygar det svaga svenska folket om sin trovärdighet enbart i kraft av denna inflexibla och absolutistiska (egentligen extremt antidemokratiska) identifikation med "den rådande ordningen". 

Tamas guna ger alltså fundamentalister, "den enda vägens människor", oavsett inom vilket område individerna satts av ödet att verka. De är klippor att luta sig mot för dem som inte äger någon utvecklad autonomi.

Tamasiska individer går knappast att omvända, och inte för inte skapade den kristna kyrkan en tradition i linje med sin tids astrologiskt färgade världsbild: de fyra evangelisterna Markus, Matteus, Lukas och Johannes motsvarade himlavalvets fyra fixerade tecken, Oxen, Lejonet, Skorpionen och Människan (Vattumannen). 

Dessa fyra är "hörnpelare". De anger normen och dikterar var skåpet ska stå. Relationer mellan starkt tamasiska och starkt nyfikna och förändringsbenägna sattviska individer är nästan hopplösa. En stark polarisering uppstår där Tamas vill konservera och Sattva upplösa och gå vidare. 

Det stundom spända förhållandet mellan Eneroth och Partiet SvD antyder, ligger emellertid på ett annat ställe: Saturnus aspekterar från Vattumannen en Sol i Skorpionen. "Det sociala utstötningssyndromet", där tydligen Eneroth är livrädd för att kollektivet (Vattumannen) ska strypa hans redan döende individualitet.

Någonstans anar man en avgrundsdjup dödsskräck i Eneroths födelsehoroskop och det är i själva verket en döende egoist som från Skorpionen söker förlänga sin livscykel en smula. "Resonanslådan" Månen, vårt inre sinne, verkar i Lejonet med maximal styrka att förstora just kampen MOT individens utslocknande. 

Det är ett under att Eneroth alls återfinns inom socialdemokratin. Eller kanske inte. För Sol-Skorpionen indikerar kampen MOT något. Som negativt polariserad Sol är den inte FÖR något speciellt, utom då i det här fallet individualitetens värde. 

*****

När det kommer till positivt bejakande noterar SvD att Eneroth, stick i stäv med sitt parti, är för hushållsnära tjänster, dvs. ekot av det gamla klassamhället med dess drängar och pigor. (Har SvD vinklat hela sin presentation av Eneroth?) 

Och det är klart, när så mycket psykisk energi går åt att slåss för individualitetens primat, måste ju en och annan blindfläck uppstå där "planeterna" grabbar människan tar henne på en omedveten tur.

Vilket är hemmets tecken? Kräftan. Här hittar vi blomstringens Jupiter, "upphöjd" och därmed ultrasensitiv för ett välmående hem. Jämför gärna med det svart-vita och troligen inte helt lyckliga berättelse om hans eget barndomshem med en Sol och Måne inbegripen i en liv- och dödkamp (dramadrottningen). Horoskopet visar hur hans idiosynkratiska form av socialdemokrati helt och hållet bygger på hans egna erfarenheter.

Genom sin härskare Månen kan emellertid Kräftan också representera den ansiktslösa massan i naturlig opposition med Husbonden eller arbetsgivaren Stenbocken. Men denna "upphöjda" Jupiter i sårbarhetens tecken kan låna sig till i princip vilken ideologi som helst och kan båda skapa extremt begärsdrivna konsumister av genomsnittligt borgerligt slag och människor som pläderar för massans välmående. Bristen på födelsetid gör det omöjligt att säga längsmed vilka kanaler planeten tenderar att uttrycka sig. Man kan bara konstatera att Jupiter i Kräftan inte är fel hos en människa som ömmar för folket.

*****

När Sahlin på extramötet meddelade att hon ämnade lämna partiledarposten, var det som om hela himmelen öppnades. Blå LUFT dominerade. Tanken var åter fri inom socialdemokratin. Horoskopet för det mötet var som min önskedröm att socialdemokratin äntligen skulle vakna ur sin fördummande materialism och bli ett formidabelt framtidsparti där den arbetande människan också levde på ett vasst intellektuellt plan - en komplett människa på båda planen, den socialrealistiska Jorden och i den andligt-intellektuella Luften.

Vad blir kvar av ideologin i fallet Eneroth? Slutet på 1966 ser här den essentiella Luftplaneten Saturnus på väg bort från sin kollektivistiskt omfattade ideologi. I Vattumannens 30e och sista grad uppstår den märkliga dubbelindikationen att Principens, Moralens (med mera) egen planet dels är döende, dels blir horoskopets atma karaka, dess själsliga signifikator.

Det här betyder att Eneroth egentligen inte alls brinner för de stora koncepten, inte alls vill se Vattumannens tidsålder då hela mänskligheten kommer att leva i konceptionen av att vara ETT FOLK men samtidigt individuellt medvetna celler inom ramen för denna konceptuella enhet. Eneroths Saturnus är gammal och trött på "laganda". 

Han är som en stockkonservativ som kämpar sin kamp för en egoistisk individualitet som per definition måste dö eftersom Skorpionens synd var att bryta sig ut ur Gudsstaten (Vattumannen) till att börja med. 

Eneroth har visserligen inte storkorset i Mörkret likt Mammon-dyrkarna Reinfeldt & Borg, men han är sannerligen inte en framtidsmänniska på plats här och nu för att leda svenskarna till ett tänkande utöver privategoismen.

Möjligen ser vi i det här horoskopet socialdemokratins logiska nästa steg: sveket mot det kollektivt solidariska samhället begick sossarna redan under 90-talet med dess närmande till marknadskapitalismen. Eneroths horoskop beskriver en människa helt utan egen form, i strid mot allt förutom det enskilda hemmets "rätt" att blomstra och må bra. Notera hur "hushållsnära tjänster" (Jupiter-i-Kräftan) aspekterar och välsignar Solen. 

Eneroths "socialistiska" vision kan alltså sammanfattas som en känslomässig attityd (Vatten) om att individens oundvikliga död (Skorpionen) kan undvikas och (i en fantastisk fantasi) t.o.m. stärkas genom att man låter pigor och drängar blomstra. Det här räcker inte. Det här är inte morgondagens socialdemokratiska ideologi.

Titta en gång till på horoskopet för SAP:s extrakongress. Där ligger uppslag till ett nytt ledande svenskt socialdemokratiskt parti! 

Det är möjligt att en vision som ännu ligger 100 år fram i tiden visade sig några timmar på den himmelen, men att socialdemokratin i dagsläget inte är partiet som i ett enda schackdrag kan röra sig så radikalt på spelplanen och anamma visionen av mänskligheten i den postkapitalistiska, globala Vattumannens världsordning. 

För dem fjättrade i Tidens åskådningsform finns ett stort antal mellanliggande steg att ta först. T.ex. måste det svenska samhället först få haverera illa under Reinfeldts vanvård av de väl fungerande koncept landet Sverige arbetade fram under årtionden. Blodig klasskamp på landets gator måste uppstå. De inglasade egoistkvarteren bombas. 

Den själviska medelklassen bringas till insikt att det inte går att kasta loss och börja bygga ett samhälle i samhället. Det är sinnessjukdom, det är cancer i samhällskroppen! Och det är just på denna väg Regeringen, ledd av en F. Reinfeldt, född i cancerns tecken Kräftan, har lurat in svenskarna mot! "Täbyandan" universaliserad är lika med Sveriges sammanbrott.

Inga kommentarer: