Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 februari 2011

Lyckohjulssnurrarens försvarstal

Man kan kanske säkert utgå från att ingen människa någonsin säger något i sak, att alla bara tar tillfället i akt att "patologisera" över sina variga själssår. Så också forne filmvetaren Hans Wiklund, som nu sjunkit ner till att snurra något slags lyckohjul i det mest ärbarmärliga av televiserat nonsens. 

Naturligtvis skriver han i Åsa-Nisse-debatten sitt livs kalkon till folklighetens försvar (AB). Nu lär han inte vara välkommen någonstans där människor samlas i ambitionen att skapa något kvalitativt gott. 

I försvaret för Åsa-Nisse, vars nazistiska skapare jag granskade här, lyckas Wiklund i sitt födelsehoroskop också upprepa båda de mest frekventa tecknen för rasism/främlingsfientlighet. Någonstans är detta helt logiskt, för vare sig vi är uttalade i vissa frågor eller inte, avslöjar stjärnorna till vilka grupper vi dras.



Det kan komma som en chock för hustrun, fotomodell-Emma, att det här horoskopet avslöjar en man som valde henne helt på basis av hennes "ariska kropp". Det är väl känt att Jungfruns tecken går på yta och presenterbarhet, och med Wiklunds Måne i ytans och perfektionismens Stenbock svämmar hans egen ytlighet över alla gränser. Han såg på sin hustru som ett objekt på rätt statusnivå och därmed värd att investera libido (Mars + Venus) i. 

De här människorna, jag kallade dem simpla hyliker tidigt i bloggens historia, skulle naturligtvis bestrida att det var så det gick till. Till hylikerns dilemma hör att Jordelementet som sådant släpper igenom föga ljus, och de är ibland fullständigt omedvetna om vilka sorteringsmekanismer som verkar inom deras psyken och som i princip är exakt desamma som nazisterna använde sig av vid graderingen av människors olika värde.

Astrologin rankar också tecknen och planeterna, men inte i syfte att avrätta "undermänniskorna" utan för att åstadkomma en "vakna upp"-effekt. Vi är alla mer eller mindre besatta av våra medfödda motiv och jordelivet var tänkt att vi skulle besinna våra andar och utvecklas och inte, som Wiklund, sjunka allt djupare ner i en konturlös träsktillvaro av enbart "underhållning".

Vid en andra inspektion av himlen slog mig den obehagliga insikten att han delar vissa problem på födelsehimmelen med den extremt förvärldsligade och religionsfientliga ordföranden för Humanisterna, Christer Sturmark ett tacksamt mönsterhoroskop för att studera en överkritisk och delvis irrationellt driven mentalitet som missar skogen för alla träd.

Och visst, det är samma födelseår och samma period där irrationalitetens och snävsintheten värsta signum, en "fallen" Mars i Kräftan kombineras med Venus och attackerar Saturnus i grandiosa Vattumannen. Nötets hat mot de höga och nobla tankesystemen! 

Skulle någon presentera en avancerad kvantfysisk upptäckt som att partiklar "telepatiskt" känner av varandra utan fysisk signalöverföring som en sublim lärosats om Guds allestädesnärvaro skulle mer än troligt både Sturmark och Wiklund skulle gå loss på alla cylindrar och börja demonisera religionen som en föråldrad tankestruktur som bara hämmar människans tankefrihet. De känner inte igen verkligheten om den så står mitt framför dem, för det är inte sanningen som vissa segment av generation 1964 är ute efter. De vill nämligen ingenting hur fina fjädrar de än pryder sig i.

Med denna koppling mellan Wiklunds och religionshatarens himmel är vi åter inne på dissociationssyndromet som redan avhandlats övernog på bloggen - till och med så långt att den visat sig frånvarande bland snillrika människor, sådana som vunnit Nobelpris i fysik. 

Wiklund må ha haft stora ambitioner i sin ungdom, men någon ny Nils-Petter Sundgren hade hans inte själsfibrer att bli. Jämförelsen med Harald Treutiger infinner sig dock genast, en annan tv-personlighet som slutade sin karriär med simpla program om pengar. 



Det kommer knappast som en överraskning att där Wiklunds vilja att lyckas (Jupiter) hitta hela Treutigers drajv - i pengarnas tecken Oxen! Jo jo, mediebranschen rymmer sitt beskärda mått av de allra simplaste motiv, vilka söker förverkliga sig genom att klä ut sig till något märkvärdigare än de är.

Den äkta Wiklund hörs i orden, "jag har bara siffrorna för januari-oktober, men statistik är statistik" - här är Solen i Jungfrun, matematikern,  banktjänstemannen eller åkerarbetaren med ett ständigt öga på profiten/fältets skörd.

Och nog har jag upplevt Wiklunds uppsyn som något av det mest självbelåtna (britter säger här "smug") som någonsin synts i svensk tv - bortsett från Sturmarks demoniskt självbelåtna grin, förstås. Det är utifrån dessa två snarlika himlar väldigt lätt att rekonstruera den fjompiga mentalitetens astrosymbolik. 

You do the math!



PS. För den som minns Treutigers enerverande långsamhet och dryga personlighet (åtminstone i tv-rutan), notera storkorset i Tamas guna och kombinera det med att själva Solen ligger i Oxen. Där blir det inte många knop och likt Cissi Elwin bränner storkorsen i tröghetens kvalitet ut sig om någon försöker få dem att öka tempot. 

Faktiskt, hade Sverige haft en mer begåvad regering än storkors-Tamas Reinfeldt (han undertycker sitt kors, förlägger den till de omedvetna eller sovande husen), kunde vi kunnat ha en rimlig syn på arbete och vila/återhämtning. 

Men nu har vi valt oss en helt sanslös statsminister som inte har någon förståelse alls för något annat än att kapitalet otåligt väntar på att få förränta sig - åt de välbemedlade. På en nivå långt ner i den här demonens månglemmade kropp hittar vi lyckohjulssnurrarna som vidmakthåller samma dummerjönsmentalitet. Borde de inte dras inför rätta för dessa brott mot mänskligheten som nobel idé?



Inga kommentarer: