Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 24 februari 2011

Fiskarnas tecken och besatthet

Skara-kannibalen Isakin Jonsson ringde själv polisen efter att "ha vaknat" upp efter att ha skurit huvudet av sin flickvän. I medierapporteringen av vad som läckt ut bakom stängda rättegångsdörrar menar förövaren att det var, eller möjligen "var som om" någon annan uppträdde inom honom själv (Expr/GT, larmsamtalet återgivet i AB).

Han talar kort och gott och gammal hederlig besatthet av onda andar, att vissa människor är som öppna portaler mot antingen det Goda eller det Onda.  Minns den indiska astrologins tre kvaliteter eller gunas, vilka lämpligen kan ses som Lidelsen (Rajas) i klämläget mellan Mörkret (Tamas) och Ljuset (Sattva). Musikern Ola Salo exemplifierade verkligen problemet med att bara vara människa - och bara känna krafter slita hit och dit ("let your body decide where you want to go").

Nu har han tydligen valt bort religionen (enligt en aktuell låt om att göra slut med Gud) och slagit in på Mörkrets väg. Tamas kan förstås göra nytta den kvaliteten med, t.ex. som rigid väktare av en eller annan åsikt. Men Tamas slåss alltid för en förlorad sak för det är Ljuset (Sattva) som leder vägen, inte Satan.

Plattmarkssekularister är naturligtvis borttappade här - de har aldrig ägnat frågorna något intresse och filmen Exorcisten var för dem bara en tidig skräckrulle i en viss genre. Den var i själva verket baserad på en verklig händelse och Max von Sydow spelade en verkligt existerande katolsk exorcist-präst.

Bilden på Jonsson ger en av bloggens tydligaste "look alike"-kombinationer så här långt.

Edgar Cayce, cirka 1900 / Isakin Jonsson, 2010.

Edgar Cayce (1877-1945) blev sedermera hågkommen som den kanske mest "psykiska" människa som dokumenterats i USA. Han var ett vidöppet spjäll för både "andar" och andra medvetandenivåer. Dokumentationen och bokskriverierna om honom är knappt överskådliga.

Men på det här ungdomsfotot ser han lika tappad bakom en vagn ut som Jonsson, och sanningen, enligt de bästa biografierna, var att han alls inte var det helgon som eftervärlden och då särskilt Edgar Cayce-stiftelsen målat upp. Han var en vek ung man, ett lätt byte för sinnesrörelser och betraktad som en kuf i sin hembygd redan innan hans översinnliga förmågor blivit kända. 

Själv såg han från tidiga barnsben andeväsen som han lekte med. Säg att han var en av dem för vilka dörren till nästa värld aldrig stängdes till för att en förkrympt vuxenmentalitet skulle kunna resultera. 

Han var religiös men också moraliskt instabil - fast biograferna iakttar en sedesam tystnad är det uppenbart att han bedrog sin hustru med en eller kanske flera kvinnor. Han var också så opraktisk att han drev det sjukhus i konkurs som finansbröderna Blumenthal från New York låtit bygga, övertygade om att Cayces medicinska analyser under hypnos var en världssensation. (Cayce var en bondson och hade bara en rudimentär utbildning, men i trance behärskade han vilken fackterminologi som än krävdes.)

Han var kort och gott en bräcklig människa [1] som fick "av misstag" ofta in andra icke-inkarnerade själars röster medan han låg i trance som ett öppet verktyg för de närvarande att ställa frågor till. Poängen är att Cayces kristna religiositet gjorde att han gick in i sömntillståndet fast i övertygelsen att hans förmåga skulle göra gott och inte ont. Efter att ha läst dussinet böcker om fenomenet har jag inte mött en enda uppgift att han någonsin blev besatt av en ond ande.

Märklig är förstås hans profetia från 1932 då en "ängel" som kallade sig Halali-El tog över hans kropp för att sia om mänsklighetens framtid och det Harmageddon som vi, möjligen, är på väg in i först nu. (Här några tankar om vår tid som en bra match för denna förutsägelse.)

Det förefaller tveklöst som om "Skara-kannibalen" är född när fullmånen är akut, dvs Sol och Måne intar opposita tecken (horoskopet här). Fullmånen sammanfaller intressant också med de båda månnoderna (Drakhuvudet och Draksvansen) vilka i indisk astrologi betraktas som en halshuggen demon. Notera det avhuggna huvudet på flickvännen!

Omständigheterna tyder alltså på att Jonsson föddes sedan Månen hunnit in i Fiskarnas tecken, vilket den gjorde strax efter klockan fem på morgonen, svensk tid.
Det kan ibland räcka med att en person har Månen i samma tecken som en annan är född (soltecknet) för att en snarlikhet i utseendet ska uppstå, och det är just detta som verkar vara fallet här. Edgar Cayces födelsetid är känd och Solen ligger vid 6°15' Fiskarna. För en exakt överensstämmelse med Skara-kannibalens Måne borde den senare vara född mellan tre och fyra på eftermiddagen, ungefär. 

Nu behöver visserligen inte matchingarna vara på graden exakta, men bilden på tyske filosofen Habermas som så exakt fångade uttrycket på en äldre Magnus Härenstam (barnprogrammet Fem myror med Magnus & Brasse), etsade sig fast i mitt minne. Särskilt som båda männen visade sig vara födda med Solen högst någon grad från varandra. Det finns flera slående "look alike"-par på bloggen med kuriösa astrologiska överlappningar.


_____

1. Så uttalad var bräckligheten att det gåtfulla kinesiska karaktärssystemet HO LO LI SHU t.o.m. utfärdade en varning för den timma i den sextioåriga cykeln då Edgar Cayce föddes:

"TA INTE I BRUK!" 

...skriker födelseominat i samband med bilden av Lögnens kraft, här illustrerad som ett Bråddjup eller ett Fall ner i en mörk ravin eller grotta, ett slingrande vatten som kan hamna på vilka avvägar som helst.

Edgar Cayces "kinesiska" födelsetimma är emellertid ytterst fascinerande då han föddes nära gränsen mellan två olika segment tid vilka har olika prognoser. Hans bättre jag liknas vid en som är klippstilla som ett berg, i extrem inre koncentration. Stillandet av det vilseledande egot vilket frigör andens medvetandenivå. Här tycker man sig se Edgar Cayce i trancetillstånd!

Inga kommentarer: