Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 25 februari 2011

Du måste hata världen för att vara kristen

Debattsajten Newsmill har outsourcat granskningen av läsarkommentarer och blogglänkar. Sedan den dagen har inte en enda länk från den här bloggen accepterats! Följande funderingar över kristendomens centrala frågor är bara det senaste fallet.

Det inhyrda företaget måste ha Sveriges mest ointelligenta personal, individer helt utan förmåga att skilja spam från elliptiska kommentarer till sakfrågan! Eller också finns en svart lista på typer av bloggar som inte får förekomma, t.ex. astrologiska vinklar på ett ämne. Okunskapens och mörkläggningens Sverige är tydligen ett faktum.

Fiskarnas tecken - från katakomben i Domitilla

Utifrån denna denna utmärkta redogörelse från sjukpensionerade läraren och katolske teologen Johannes Forsblom varför konservative högerkristne författaren Poirier Martinsson inte uppfattat kärnan i det kristna budskapet, att en kristen värdegrund inte är förenlig med marknadskapitalism, gjorde jag ett fascinerande astrologiskt fynd. 

De båda herrarna känner kanhända inte till att de är födda samma dag med två års mellanrum. Och skillnaden i "kvalitet" mellan dessa två tidpunkter visar att läraren Forsblom vet vad han talar om, medan Poirier Martinsson är ännu ett inbilskt offer för Satans bländverk!

Kristna, oavsett typ, förkastar astrologin eftersom de både är barn av sin tradition och vår sekulära, scientistiska värld. Kristna har det faktiskt svårt i dagens samhälle - det krävs åtskillig bildning för att förstå de falska anspråk som den sekulära, scientistiskt färgade världsbilden gjort och många har köpt in sig på en ren myt och sökt skohorna in den inom ramen för sin likaledes mytologiskt färgade kristendom.

(Se stående puffen för förnämlige vetenskapsmannen Berlinskis "The Devil's Delusion" i bloggens högerspalt, där han klär av scientismen, den vetenskapliga metod som förgudligats och upphöjts till pseudoreligion av vissa.)

Troende kristna är ofta heller inte värst intresserade av religionshistoria eftersom objektiv kunskap upplevs hota tron. Heter man Poirier Martinsson och tror på marknadskapitalismen och samtidigt försöker kalla sig kristen är forskning i ämnet inte bara livsfarlig, det gäller också att läsa Nya testamentet just som Fan läser Bibeln. 

Det gäller att titta åt ett annat håll var gång fattigdom som förutsättningen för helgelse kommer på tal, man måste bortförklara Jesus vrede inför handelsmännen på templets förgård, och de tydliga spår av kommunistisk egendomsgemenskap ("insamlingar") som vagt kan skönjas genom dessa texter där det är ytterst svårt att veta vad som är autentiska minnen av läraren Jesus och vad som är litterära konstruktioner skapade för att förmedla någon lärosats.

Forskare är emellertid överens om att Jesus vredesutbrott över "kapitalisterna" framför templet är en så generande historia att den garanterat är autentisk. Den kunde inte strykas eller censureras eftersom den var så välkänd.

Pga. kristnas vanföreställning att tro och vetenskap står i konflikt är det mycket få som vet hur långt forskningen i Dödahavsrullarna, 1900-talets mäktigaste arkeologiska fynd, fortskridigt. Kopplingarna mellan de första kristna och den strömning i Palestina som ömsom kallats esséer, ömsom ebioniter ("De fattiga") och ömsom "Ljusets barn" är nu fastslagen. Kristendomen fanns redan innan Jesus föddes, och det är fullt möjligt att det är hans horoskop som finns i fragmentarisk form bland rullarna. 

Insikten om att också judarna levde i full medvetenhet om den hellenistiskt färgade världsbilden där Babylons astrologi intog en prominent plats förklarar varför tre horoskopfragment hittades bland rullarna. Rörelsen sökte efter en nationell ledare ("messias") med just de redskap som ansågs rationella i en tid då man verkligen trodde på kosmos som en lagbunden ordning som signalerade via teckenspråk till de människor som kunde avkoda Guds handskrift på de sju himlarna.

Det judiska kriget 66-70 slog den första kristendomen i spillror och det som tog form utanför landet var missionären Paulus avsevärt modifierade form av lära. Inslagen av Dödahavsklostrets teologi märks naturligtvis i hans texter också, men han driver ett helt annat program, anpassat till den hellenistiska omvärlden där inte frågan om en nationalistisk messias hade något intresse. 

Paulus spinner istället vidare på de stora religiösa och filosofiska traditionerna som var knutna till tanken om en Ordnande Princip i tillvaron, Logos eller Ordet, och den historiska Jesus kunde inte ha intresserat honom mindre. Det var ett fräckt förräderi och han fick alla ledarna i Jerusalem mot sig, inte minst Jesus yngre bror Jakob som nu tagit över den messianska rörelsen. 

Religionsvetenskapen har grävt fram en spännande historia och kristna har i det längsta spjärnat mot de nya insikterna. Ty de första kristna var betydligt mer extrema än en samhällsanpassad högerkristendom föredrar. Inte för inte kallade de sig för ebioniter, "De fattiga". Många levde i kommunistisk egendomsgemenskap, precis som pytagoréerna i Syditalien varpå Platon formulerat sin tanke om den perfekta staten. 

Och även de judekristna som inte höll lika hårt på den perfekta renhet som krävde en likgiltighet inför denna världen och inte minst "denna världens furste", Djävulen själv, styrdes av strikta moraliska principer som minimerade risken för "kontamination" till följd av världslighetens avkomma, Satans barn. 

Sjukpensionerade läraren och teologen Forsblom förbluffade mig genom att gräva fram tankar från salig Johannes Paulus II som tydligt visar att åtminstone Katolska kyrkan än i dag behållit (eller har återvunnit) en klar blick för skiljelinjen mellan anden och vad den kräver för slags agerande i denna världen, och förfallna materialister eller än värre, ulvar i fårakläder, skenkristna som i själva verket dyrkar världen mer än dess upphov eller Skapare.

Låt oss föreställa oss att vi är högt rankade asketer i Dödahavsklostret för 2.000 år sedan och att vi använder astrologin för att skilja fåren från getterna. Tydligen underkastades alla medlemsaspiranter en granskning, för att säkerställa deras grad av naturlig andlighet och därmed ingångsposition i rörelsens hierarki. 

Använd välkänd kristen symbolik när du jämför de två horoskopen, t.ex. Jesus uppmaning till sina anhängare att bli "människofiskare". Detta är förstås en tydlig allusion till Fiskarnas tidsålder (en platonsk månad i storåret) och Fiskarnas stjärnbild med dess koppling till att leva självförsakande.

Det vill säga, Fiskarna indikerar ett stadium före syndafallet ner i egots perspektivförvridning och - även om det leder till "världslig förlust" - någon som i val av ideologi eller handlingsprogam vittnar, i ord och gärning, om att man verkar från en högre nivå av insikt. Kristendomen är egodödens religion framför andra, och just det gör den så oattraktiv för de sämsta människorna, de som i praktiken samlar sina skatter på jorden och inte i himmelen (i andesjälen).

Av dessa två horoskop är det ingen tvekan om vilket som förstått vad kristendomen är. Ser du vilket? Gammal är äldst så jag placerar Poirier Martinssons överst, väl medveten om att "de första skall bli de sista och de sista de första":




Notera att inget av horoskopen sammanblandar Vatten och Luft. Men Poirier Martinsson rationaliserar (Luft/Jord-blandning). Det gör inte Forsblom.

Jag finner det höggradigt intressant att dessa herrar som båda tillhör Katolska kyrkan, föddes i Vattumannens tecken, symbol för "Kristi återkomst". Att den sista måltiden ska ätas i det "hus", enligt "Jesus instruktioner", där man kan se en man bära ett vattenkrus, är naturligtvis så potent astrologisk symbolik att kristna inte på många hundra år förstått vad Nya testamentet talar om.

Texten talar om nästa platonska månad, efter den Fiskarnas tidsålder som tog sin början med Jesus framträdande på jorden. Det verkar dra ihop sig till Vattumannens tidsålder på jorden nu och kyrkofadern Augustinus "osynliga kyrka" kommer att bli synlig.

Hur lär man sig se det osynliga? Genom att stiga upp till anden. I astrologin symboliserad av Luftelementet. Här skönjer man så Vattumannen, den kollektiva kroppen, det stora konceptet. Den platonska filosofins NOUS.

Nej, Poirier Martinsson har verkligen inte förstått ett dyft av kristendomens väsen. Konkurrens finns inte i Nous eller Kristuskroppen! Gud är inte ett djur, inte av denna världen. Tanken var att vi skulle förverkliga Luftdimensionen här på jorden och utsläcka den biologiska distorsion de fallna själarna tror är verkligheten.

"Himmelriket finns inom och utom er", sade mästaren enligt Thomasevangeliet. Även detta är ren platonism eller evig filosofi. Marknadsekonomi är en annan, mer sinister skapelse av makter som inte vill se människosläktet befriat. Härvidlag finner jag Forsbloms horoskop helt perfekt vad än den olyckssaliga Solen/Mars/Saturnus kan ha inneburit för honom personligen och som reducerat honom till en sjukpensionär.

För vad horoskopet samtidigt visar är en helt rent sanningsvittne, utan att Vatten och Luft rör ihop sig till en skenhelig desinformatör eller en hysteriskt efterrationaliserande dubbelnatur.

Går det att se en mer perfekt kombination än Venus upphöjd i osjälviska Fiskarna och filosofins Jupiter hemma i härskarläge i den osjälviska och därmed per definition andliga människans tecken? Det är så bra! Och Vattumannen sätter bara tanke och ord på sagda AXIOM via en kommunikatör som fastmer är isolerad i Jord för att påminna om att kristen lära har en praktisk aspekt.

*****

Se även etiketten esséer på min andra blogg eller esséer / ebioniter / judekristna på den här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låt mig först för bara säga att jag naturligtvis håller med dig och Forsblom i sakfrågan.
Men vad jag inte förstår rent astrologiskt är hur P-M kan sägas rationalisera med jord-luftblandning men inte Forsblom?

F.ö. är sossarnas Ylva Johansson född bara två dagar före Forsblom... och Sarah Palin (en högerkristen!) ytterligare två dagar före. Personligen har jag svårt för Johansson, får intryck av att hon saknar "själ" och mest gillar makten i sig...
I vilket fall så tyckte jag, när jag såg bilden på Forsblom i artikeln, att han och Johansson liknar varandra en aning i ansiktet...
S

Seaward sa...

Intressant nog bytte Forsblom efter ett dygn en utmärkt bild på sig mot en ny, "stajlad" bild som gav ett opålitligt "modeuttryck" och inte alls passar ämnet.

Men det stämmer faktiskt att det är något med blicken hos Ylva J som påminner om Newsmill-debattören!

Vad som än ligger fixerat i tiden som ett stående motiv så har ju de få kändishoroskop med KLOCKSLAG visat att ascendenten är en av komponenterna som "bygger utseende".

De här människorna nära varandra i tiden är därmed ändå väldigt spridda. Och granulariteten i vedisk astrologi kan ta studiet ner till en 60-del av ett zodiaktecken!

Solära horoskop duger som bäst till att lära sig "ta ut" eller identifiera en del grundläggande motiv. Om individen sedan väljer att måla med just de färgerna är inget man kan se av det solära horoskopet _förrän_ individer lämnar spår efter sig genom sina handlingar.

Men allt detta som vi varit inne på så många gånger redan är ju införstått i bloggens programförklaring, i talet om att de solära horoskopen används för "reverse engineering". Det vill säga, man vet redan hur produkten fungerar (människan tänker och verkar i det yttre) och plockar sedan isär apparaten för att se vilka komponenterna är, t.ex. för att bara lära sig eller för att bygga sig en industrispionerad kopia! :-)

Anonym sa...

Det där med Johansson o Palin var bara en randanmärkning. Men jag har fortfarande inte fått svar på frågan om varför det ena horoskopet sägs rationalisera och inte det andra. (Jag ser förresten att du blandat färgerna på samma sätt i Palins horoskop.)
S

Seaward sa...

Ursäkta, jag tappade den tråden. "Rationaliseringen" har jag färgkodat som "läckaget" mellan brunt och blått, mellan Stenbocken och Vattumannen hos Poirier Martinsson.

Motsvarande läckage saknas på Forsbloms himmel eftersom två år senare Vattumannen inte längre "jordar sig" i Stenbockens empiriska verklighet, i "the powers that be".

Utan att vika en tum för inomvärldsligheten och pragmatiska eftergifter åt denna världens herre - Saturnus i Jord (Satan) tänker Forsbloms märkliga Sol-Mars-Saturnus i LUFT rena idealtankar (och utan något läckage av Vatten-Fiskarna - detta motiv står också helt separat och ger sin "rena", omixade berättelse).

P-M:s horoskop är således infekterat av smygande eftergifter från JORD, som för den andliga människan är Gårdagen. En död, oegentlig klump av materia, gamla makthavare, gamla intressen - avsaknaden av ande eller chi-kraft (för att tala med kineserna). Notera att detta är det allra mest elementära bruket av elementen som platshållare för tillvarons tre våningar Andens Luft/Eld , Psykets Vatten, och Världens Jord.

Thomas-evangeliets hånfullhet mot det dödkött Jesus funnit denna världen vara har brukat tas som ursäkt för att bortse från texten som en sen "gnostisk" produkt. I själva verket är den klockren äkta kristendom, för Dödahavsrullarna som enligt konsensusuppfattningen nästan undantagslös är äldre än det första århundradet, låter exakt likadant! Mammon/Satan och denna världens snaror är saker sökaren efter himmelriket måste vara extremt observant på.

("Himmelriket" nämns visserligen inte i Dödahavsrullarna, och det verkar vara Jesus eget sätt att påminna om att himlavalvet också finns i människan som hennes mikrokosmos, dvs samma åsikt som i omvärlden vid den här tiden. Dödahavsrullarna omvittnar rörelsens extrema intresse för stjärnhimlen! De _allra_ första kristna var astrologer.)