Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 januari 2011

Vilket sinnelag säljer skräpmedicin?

Efter att AB stort slagit upp historien om Persbrandts tänkta mjölkko, en algmedicin utan någon vidare dokumenterad hälsoeffekt, slabbar de i och listar ytterligare fyra celebriteter som också drygar ut inkomsterna genom att kränga suspekta produkter till hälsoneurotiker. 

Utan någon egentlig tanke på att hitta ett astrologiskt mönster som förband dessa fem kändisar, jämförde jag allas kartor. Det var inte så lätt eftersom hela fyra av dem ser antingen Solen eller Månen byta tecken under dygnets lopp!

  • Men jag har just argumenterat för Persbrandts Måne i Skytten här.
  • Vad gäller Charlotte Perelli går hennes Måne in i det tecken jag tror är aktuellt redan vid sjuslaget på morgonen.
  • Stig Strand, förre slalomåkaren, har Månen i samma tecken hela dygnet.
  • Louise Karlsson, simmerskan, ser en Måne gå in i det tecken jag tror är aktuellt redan vid tretiden på morgonen.
  • Anna Skipper, "hälsorådgivaren" har en Sol som knappast går att uttala sig om, den byter tecken just efter middag, men Månen är oproblematisk.

Lustigt nog finns det en viktig punkt som förbinder alla fem, om mina antaganden är korrekta:

Givet de tre gunas/kvaliteterna hade "1.666" celebriteter varit den förväntade slumpfördelningen på var och en av astrologins tre kvaliteter. (Jag vet att vi har galet lite data, men vi leker bara statistik nu!)

Men häpnadsväckande nog har ALLA FEM SITT PSYKE I TECKEN AV DEN "SLIRIGA", RÖRLIGA KVALITETEN!

Och hela tre av fem har Månen i Tvillingarna, vars härskare Merkurius är informatören - eller som här "språkröret" som pratar insäljande om hälsopreparatets förträfflighet. Glöm dock aldrig att kommunikatorn Merkurius också kan vara tjuven och desinformatören (lögnaren). 

Merkurius styr över medierna och det är ingen slump att dagens unga generation, som i huvudsak lever via nätet, företer distinkta tecken på ren paranoia. De är i princip psykotiska eftersom de lever helt i våldet på en enda gud, Merkurius, och han tenderar att lura dem åtminstone en del av tiden.

Det var ett sant nöje att se en "förnuftets apostel" från VoF med ett frejdligt intresse för faktoider - osanna yttranden - själv ha Månen i amoraliska informatören Tvillingarna och en hejdlös massa störningar mellan Luft och Vatten. Detta brukar vara tecknet på en människa som har svårt att skilja fantasi från verklighet. Det här illustrerar rätt väl en typ av skeptiker som viger sin tid åt att bekämpa allt som ur självtvivlande horisont tycks suspekt - dvs. det mesta.

Den här lilla studien av hälsoproduktförespråkare leder oss alltså direkt tillbaka handel och marknad överhuvudtaget - som Merkurius sedan äldsta tid rått över.

Eftersom alla fem förefaller ha psyket i den rörliga kvaliteten ger det tanken om att ha många järn i elden, "många bäckar små" som alla ger pengar och därmed kanske inte den mest dedikerade eldsjäl.

Det finns dock en möjlighet att alla dessa faktiskt ärligt tror på sina produkter och det är att de alla är skäligen ointelligenta och trots sina rörliga sinnen inte ens brytt sig om att undersöka värdet av produkterna de gör reklam för. Med en tillräckligt låg intelligens och tillräckligt mycket närighet i blodet kan det nämligen tänkas att dessa sinnen (Månen) just tar hälsoprodukterna för att vara SATTVA - gå i "godhetens kvalitet". 

I Stockholm där jag bor, har jag t.ex. sett ett bageri som har Sattva i butiksnamnet - en tydlig anspelning på att den här kvaliteten är "lätt", "upplyftande" och "hälsobringande" i den indiska filosofin. I termer av mänsklig moral har bloggen redan visat att Sattva inte alls är någon garanti för godhet i normal bemärkelse, och i fallet Persbrandts horoskop med bara lätthetens Sattva och passionens Rajas men ingen stabiliserande mörk Tamas, konstaterade jag nyligen att sveket skulle kunna vara hans andra natur.


Klick på en bild öppnar den i större storlek


Så här har de tre gunas fördelat sig på samtliga fem:


Sattva

Rajas

Tamas
Persbrandt 6 2 1
Perelli 5 1 3
Strand 3 0 6
Karlsson 3 2 4
Skipper 5 1 3
Total: 22 6 17


Om vi buntar ihop alla fem och låter dem representera den generiska talespersonen för hälsokost, råder här således Ljus och Mörker, sanning och lögn - men knappast någon mellanliggande passion.

Vad detta kan tänkas betyda tänker jag inte spilla alltför mycket tankemöda på! Men kanhända är det i spänningen mellan Ljus och Mörker människan känner att hon lever - att Passionen griper henne.

Bristen på Rajas - med den perfekt håglösa Stig Strand-reklamen som epitomet på det jag säger - skulle alltså vara hela poängen med hälsoprodukterna. De utger sig för att fylla i den passion som saknas.

I så måtto avbildar den här lilla tabellen exakt vad frågan rör: att kränga "passionsprodukter"! Men vad som produkten själv brister lika mycket i vitalitet, vad som det är i princip dött lopp mellan sanning och lögn, aktiverande sattva och frånvaron av någon effekt/förändring alls i tamas stillastånd?

Det kan också tilläggas att de två krämartecknen, merkuriska Tvillingarna och Jungfrun dominerar de här fem personerna totalt om man slår ihop dem till en enda represenant för den pratiga försäljartypen!

Av totalt 45 placeringar (jag inkluderar här månnoderna eftersom det är en hygglig spridning på födelseårtalen):

Tvillingarna: 7
Jungfrun: 7

Med 12 tecken skulle förväntat snitt vara 3.75 planeter per tecken. Hade vi haft en större mängd pratmakare och resultatet stått sig, är detta en statistiskt intressant övervikt för de två merkuriska tecknen - de som tillhör handelsmannen! Bakom bloggens småstudier glimtar återigen astrologins antika lärosatser fram...

Allt det här har mänskligheten uppenbarligen redan funnit ut en gång - det är därför zodiaken finns! Är det inte förunderligt vilka idioter människosläktet är, som plötsligt irratonellt vänder allt vetande ryggen och säger att man nått Upplysning och Förnuft?



Anmärkning. Undertecknad råkar också ha Månen i Tvillingarna. Men på Sideriska siktet förekommer garanterat ingen "skräpmedicin".

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett tragiskt tips är att Farah Dibas son natten till i dag valde att lämna jordelivet,såsom sin syster för ett par år sedan.