Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 13 januari 2011

Varför gå över ån efter vatten?

Tillagd ingress (110122).

Då det kommer en daglig busslast från "humorsajten" Rikets sal i hoppet att se något roligt här (pga referentens obefintliga förmåga att avgöra vad som är underhållande - minns att han var innehållsredaktör för "Grillad", Sveriges mest pinsamma humorserie någonsin) - av denna anledning vill jag istället föreslå den här länken. I den diskuterar jag om så klena förståndsgåvor som inte ens kan se skillnad på humor och förtal går att avläsa i ett horoskop.

*****

Nu sjönk Aftonbladet ett rejält snäpp i min aktning. I en artikel slår de upp "nyheten" om den sideriska zodiaken - som den här bloggen via frekventa länkar till kvällstidningen puffat för i två år!

"Har du någonsin läst ditt horoskop i tron att du kanske är vädur, eller varför inte skorpion?
Nu hävdar en amerikansk astronom att våra stjärntecken kan vara helt felaktiga." 

Varför gå över ån efter vatten? Än en gång visar dagens unga svenska journalister att de helt enkelt inte har någon koll. Dåligt refererade och översatta nyheter från utlandet, det är tidens melodi.

[Dygnet efter hittar DN samma nyhet och förvärrar läget ännu mer genom att helt enkelt inte förstå mekanismen - läser man Sveriges största tidning framstår det som om stjärnhimmelen i ett ryck hamnat ett tecken snett när jordaxelns gungning i själva verket är ett kontinuerligt fenomen. DN-artikeln är ren förvirring och omvittnar total okunskap om vad saken rör.]

Den här bloggen har, kanske världsunikt, utfört över tjugo statistiska pilottester på den ursprungliga sideriska zodiaken (den som hela tiden justeras för att kompensera för precessionen), och funnit att den ger statistiskt signifikanta livstecken ifrån sig! Vissa tester har visserligen varit ganska små men alla ropar de på uppföljning för att verifiera eller falsifiera de gjorda fynden.

Den arme västastrologen Erik Hesser i AB:s artikel, verkar inte helt påläst om sitt eget ämne, eller också har tryckfelsnisse varit framme: "Astrologer bryr sig bara om vårt solsystem i verkligheten." Det är ju precis tvärtom!

Under andra århundradet började Alexandrias astrologer missförstå babyloniernas läror och sedan dess har väst blivit sittande med en zodiak som numera inte alls svarar på empiriska undersökningar av tecknens karaktär. Indisk astrologi undvek feltänket fortsatte fokusera den faktiska himmelen.

Artikeln i AB nämner också konstellationen Ormbäraren. Redan på 70-talet minns jag sensationalistiska new age-böcker som avslöjade det "förlorade" trettonde tecknet. Men det har aldrig tillhört den astrologiska traditionen. Vill någon viga sitt liv åt att observera den regionen på himmelen och söka efter tecken på dess eventuella korrelation till en eller annan av jordelivets tilldragelser, be my guest!

Själv är jag nöjd med det perfekta och logiska system med tolv byggstenar som kan ses som en tilltagande manifestation av Gud från dennes totalt outgrundbara enhet inom sig själv (1) till en duad (2) som tillåter återspegling (och kunskap) via astrologins positiva och negativa polaritet, vilken sedan ytterligare differentieras via lärans tre (3)  kvaliteter och fyra (4)  element. Ett femte (5) element nämns i de indiska skrifterna, etern. Men detta element kan tjäna som sinnebild för den andliga värld vari vårt universum ligger inbäddat.

Se också Wikipedias engelska artikel om siderisk astrologi.


Tillägg.

Jag noterar att numera rätt skamfilade (se Newsmill) häxjägarna Vetenskap och Folkbildning är de enda som hittills orkat blogga i anslutning till DN:s artikel.

Den här bloggen har påvisat att den kombination av de fyra elementen som dominerar VoF:s styrelse (Luft med Vatten, två oförenliga element) med statistisk signifikans är underrepresenterad i horoskopen för världens mest begåvade människor: Nobelpristagarna i fysik! [1]

Vad säger det om VoF:s mandat, som grupp betraktad, att uttala sig om vem som är en förvillande dumsnut och vem som följer ett korrekt tänkande?

Astrologin kan än komma att se sin dag i det (post-)moderna väst. Men först måste det senantika feltänket överges och en återkoppling till de ursprungliga konceptionerna göras.


_____

1. Begåvade människor finns förstås överallt, men det prestigeladdade priset ger en tydlig grupp som uppfyller kraven på sunt och konsekvent tänkande.

Gruppen gav därtill ett tillräckligt stort underlag för att göra undersökningen intressant - 187 pristagare att jämföra med t.ex. vissa biologiska studier som bara bygger på något dussin försökskaniner men som likväl presenteras som nytt vetande i den populärvetenskapliga journalistiken.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Det här ett bra exempel på svensk medias och svenska journalisters, framförallt kvällstidningsdito, totala USA-fixering och osjälvständighet. Förstår att du känner dig åsidosatt. Om du vore amerikan skulle du kanske vara intressant för AB...
Ändå var det i AB jag fick vetskap om denna blogg. Den presenterades ungefär som "underhållande men totalt galen". Det var i samband med Tomas Ledin- och Håkan Steen-analyserna. Troligen är bloggens innehåll alldeles för kontroversiellt dessutom. Enklare att helt ytligt referera till någon okänd amerikan.
S

Anonym sa...

Det trettonde tecknet ja. Jag har frågat dig om det tidigare. Men Diana K. Rosenberg indikerar väl att om vi skulle följa alla stjärnor skulle zodiaken bestå av 48 stjärntecken? De tolv zodiaktecknen ingår i en stiliserad matris given babylonierna av en högre dimension.
S har läst herr och fru Hahns böcker där Anden indikerar att "ett sådant system behövdes" syftandes till astrologin. Anden huserar väl minst i sjätte dimensionen. Sedan kommer ju så småningom planeten Mars att helas och då har vi väl alla öppnat våra tredje ögon och då kan vi läsa av alla entiteter och får ett annat förhållningssätt till varandra!?

Mvh/R.C.

Seaward sa...

@S: Det är nog en liten dos spelad indignation i inlägget. :-)

@RC: Jag minns svagt en tidig fråga om Ormbäraren - det var du.

Jag har aldrig givit mig in på stjärnbilderna, men till din tanke om en stilisering av en högre dimension kan man se denna (eller en besläktad) tankegång fullt utvecklad i den judiska kabbalan som f.n. kan dateras till det första århundradet men som jag tror är äldre. (Kanhända påverkades judarna kulturellt under den babyloniska fångenskapen!)

Rötterna till det manifesta kosmos är Livsträdets lägre 7 sefirot som målar upp tid- och rumsprinciperna. På toppen av detta en thomistisk "Övernatur" bestående av en "treenighet": Kronan, Visheten, Förståelsen.

Den vediska astrologin motsätter sig också tendensen att "haka på nya finesser", men nu pga. deras grundmurade auktoritetstro - "siarna" som gav dem den astrologiska kunskapen ville ha det så. Det goda med den attityden (Tamas, rigiditet) är ju att en tradition kan bevaras intakt under under mycket lång tid. Jfr med den här bloggen vars innehavare har ett storkors i Sattva, där det blandas och ges friskt (dock inte utan att ange att det inre är en "renlärig" astrologi)!

The Galactic Gondolier sa...

Hej Siwert!

Apropå de båda zodiakerna:
http://astrologiforum.egensajt.se/board/skratta-eller-grata-t270.html

Vänlig hälsning,
Mats i det blå

Seaward sa...

Jag minns våra diskussioner! :-) Intressant inlägg med en lika intressant distinktion mellan ett fokus på rummet respektive tiden - båda lika mäktiga arketypiska motiv!

Utifrån det perspektivet kan man enkelt förstå hur väst kom att sysselsätta sig med en urtavla där zodiaktecknen mer kom att dra till sig årstidsrelaterad symbolik, och där planetära aspekter fokuserades i den alltmer tidsbundna västerländska civilisationen.

Det förvånar att den svarta tidsåldern Kali yuga redan varit verksam i drygt 3000 år då den här delningen inträffade. Men man kanske inte ska se händelsen i det skenet alls (yuga-läran finns i flera vitt skilda versioner), utan som en effekt av vårdagjämningens precession in i Fiskarnas tidsålder - en mörk tid med två okorrelerade rörelser (jfr din tydliga dikotomi här: tid _eller_ rum). Stoff jag tror jag ska ta mig en funderare över!

Carl sa...

Hur orkar ni flumma runt så enormt? Förklara gärna för mig, som inte saknar något i mitt liv (kärlek och vetenskap räcker), vad det ger?

Seaward sa...

@Carl. Din fråga bedrar ditt bedyrande.

Forska runt på nätet så kanske du upptäcker vilken pusselbit du saknar.

Anonym sa...

Härligt att den största humorsidan på nätet börjar göra narr av allt detta svammel.
Tack för ett gott skratt o du förvirrade person :)

Seaward sa...

Andra läsare kanske finner det mer roande - eller oroande - att veta att den här läsaren kom för att kommentera efter att på en fejkad sajt som imiterar Rikets sal (Jehovas vittnen) ha läst följande:

"Jag VET att det är att sparka på en hjärndöd gris att skoja om folk som tror på horoskop, men det här var bara för skojjit" (källa)

Jag erkänner att jag under några sekunder trodde detta var Jehovas och förundrades av hur rörelsens unga uppvisade exakt samma underklassbeteende som samhällets sekulära pöbel. Hos bloggaren Jeppe hördes ju alla tecken på den degradering av människan som för Jehovas vittnen omvittnar den Yttersta Tiden.

Men Jeppes låga mentalitet - han har inte ens intellektuell heder nog att innan han fattar tangentbordet för att håna "astrologisk tro" ta hänsyn till stycket som nämner empiriska studier - denna skitstövelsmentalitet fick sin förklaring på fejksajtens "om oss"-sida.

Han är medarbetare på ungdomsradion och stå-uppare. Då vet vi att det handlar om en hjärndöd sekulär ung man vars referensramar knappast innefattar något som finns att läsa i en historiebok. Han är ett barn av låg kvällstidningsjournalistisk och han står helt utanför mänsklighetens idéhistoria. Säger jag Arthur O. Lovejoy syns inget tecken på igenkännande i hans fanatiska blick. Han räds Djupet och har hållit sig på ytan i hela sitt liv.

Jag ska framöver presentera den här språksvaga och anti-intellektuella varelsen i ett eget inlägg. Det uppskattar han säkert, Jesper Rönndahl, den "hjärndöda grisen". Kartan är redan ritad och jag ser patologisk narcissism och total brist på intellektuell finess. Men kunde man ju ha gissat redan av hans eget blogginlägg.