Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 januari 2011

Ulf Brunnberg och eländets element


Aftonbladet den 16 januari 2011

Ett inlägg för den som ännu tvekar över Vattenelementets antika karaktärisering. Det är kallt, dystert och introducerar sorg i människans liv. Det är troligen den djupa känslan av att något saknas som driver så många Vattenbaserade horoskop in i missbruk av olika slag. Minns Warren Beattys skrävel om 14.000 lägrade kvinnor, Whitney Houstons synbarligen hopplösa kamp mot pillermissbruk, och så vidare.

Ulf Brunnbergs horoskop är intressant för dess "trestegsraket" i Vattenelementet där Jupiter initierar sina två "välsignelser" av tecknen 120 grader och 240 graderar framom dess egen placering. Dessutom bildar Jupiter en ömsesidig reception med Mars.



Vi har sett några lysande musikaliska begåvningar med Jupiter i Fiskarna respektive i Kräftan och jag har utpekat Vatten som "själens element" (fast det strikt talat är Luften som indikerar andevarelsen). Men jag har här menat "själ" mer i bemärkelsen stämningar som rycker med människan. 

Fast få känner till honom, har några smarta pr-nissar valt brittiska arbetarklassonen Richard Hawleys "Born under a bad sign" till en bankreklam. Fy, att den ljuvligt melankoliska låten har förknippats med en osmaklig reklam som hyllar egoismen och att "först till kvarn får först mala". 

Ett syndastraff i Skärselden väntar den reklambyrånisse som naturligtvis tillhör trendgänget i Stockholm som diggar kulthjälten Hawley men inte fattar skit av musiken. Eller också fattar han men bara cerebralt - och vänder cyniskt låtens textinnehåll mot samhällets olycksbarn med sensmoralen: SEB kan rädda dig från att vara den loser du egentligen är ("born under a bad sign")! 

Det är så lågt att man knappt fatta på vilken nivå av helvetet reklambyråmänniskor befinner sig. Allkonstnären David Byrne lokaliserade i sin barocka, gideonitiskt inspirerade tvärtom-bibel "THE NEW SINS" kommunikationsexperter, journalister och rättstavningskontrollörer (!) i helvetets nästnedersta krets.


Ulf Brunnbergs horoskop kan liknas en smula vid Hawleys i grunden allvarsamma tonläge - ingen Eld alls hos svensken och en enda och därtill dubiös placering hos britten (Rahu som i Väduren förstärker Hawleys naturligt "av" Mars i Jungfrun). 

Och hur väl stämmer inte Brunnbergs olyckans Mars i martyrens tecken Fiskarna apropå rubrikerna här ovan - skådespelaren valde att vittna om sitt livs vemodigheter istället för att spela den normala lustigkurren!

Jag noterar att Mars i Vatten också skapar en störning mot psyket/Månen i Lufttecknet Vågen (även Månen som "barndomshem") och här har jag anonyma fall som a/ haft svåra barndomsförhållanden b/ gått rakt i väggen i skolan och blivit mobbade. 

Jag tror också att Saturnus i Kräftan (Vatten) och Månen i Vågen (Luft) ännu en gång ger oss en liten dos av den här "dissociationen" som har varit så spännande att utforska i många inlägg. Notera hur väl de svårförenade elementen stämmer in just på Brunnbergs problem med Hem och Moder (Kräftan) och hur Månen i Luft säkerligen haft mycket ångest över det.

Här finns dock också massor av kvalitet och för att förstå hur Vatten både kan skada och sedan vara en källa till framgång måste man ha tillgång till födelsedatumet. Den indiska astrologins dasa-metoden tittar t.ex. på planetära cykler och menar sig kunna förutsäga abrupta omsvängningar i lyckan. 

Om din Venus är klen men Mars stark, kan man räkna med att entrén in i en Mars-behärskad planetär period gör dig gott, så "naturlig illgärningsman" den är. Detta har att göra med planetens "verksamma natur" i ett givet horoskop. Den här bedömningen är otroligt viktig man jag har utelämnat den på bloggen eftersom det är så sällsynt att hitta horoskop med känt födelseklockslag.

******

Både Fiskarna och Vågen, Brunnbergs sol- och måntecken, är ömhudade och närapå inte gjorda för den här världen som är fylld av råpuckon. Vågen är det första tecken som helt övervunnit första halvcirkelns dominanta egocentricitet medan Fiskarna idealt representerar den slutliga frigörelsen från detta liv. 

Och du kommer inte härifrån förrän du dumpat grovheten, djuriskheten och byfånen inom dig. Och kanske inte då heller, för sedan vidtar bodhisattva-liven, då du likväl återvänder till jorden för att påverka det sovande folket - vilket naturligtvis innefattar han som hittade på det begreppet. Reinfeldt råkar nu vara född i sömnens, Månens, tecken Kräftan! Tala om att projicera sin egen medvetslöshet på andra.

Inga kommentarer: