Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 januari 2011

Statsepidemiologens behov av drama

[Lång text, cirka 1650 ord]

AB:s artikel om brittisk kritik mot odugligt influensavaccin fick mig att ta ett astrologiskt stickprov på en viktig yrkesmänniska som bidrar till att forma många människors verklighetsuppfattning: Sveriges statsepidemiolog Annika Linde. Säger "högsta hönset" i frågor om virus att vi måste vaccinera oss mot svinpest och annat, då är detta per automatik den sekulära Sanningen som har talat. 

Den sekulära människan (hon, vars inre ande inte är väckt ännu) lever i en verklighet som definierats av andra än henne själv. Hon går på autopilot och ser sig som ett passivt offer för sin kropp, ja enligt den sekulära världsbilden inte mer än en slumpartad bieffekt till den kroppshydda som förflyttar sig på två ben och förrättar sina behov! Hon har lärt sig att hon inte är något annat än sina pågående kemiska processer. Detta anses vara "liv" enligt den materialistiska världsbilden. 

Som passivt biokemiskt intellekt låter hon andra formulera idéerna åt sig. Hon är en kropp som konsumerar föda även för tankelivet, men hon har ännu inte väckt Ormen inom sig, den gamla symbolen för andens medvetande som går bortom kroppens begränsade verklighet. 

*****

Vi talar här om statens egen epidemiolog som en slags Överdoktor för ett folk som från rasbiologins dagar blivit skolade i att värdera hälsa på bekostnad av alla andra kvaliteter en kulturmänniska borde ha. Är inte ett sådant horoskop extremt intressant att förstå sig på?

Nu är jag alls ingen allmän motståndare till medicin. Noterade nyligen i samband med en tandinflammation hur elegant penicillinet hävde problemet på några dagar, och fascinerades av vad människan funnit ut. Någon kanske hör att jag vid 51 ännu inte lagt mig till med vanan att äta piller för ditt eller datt! Den dagen kommer säkert. Eller inte. Jag överväger att mentalt helt enkelt inte acceptera ett fysiskt förfall och designar i det undermedvetna en kommande död i hjärtsvikt eller något annat tämligen omedelbart.

Nå, studerar man nu Lindes himmel, stämmer faktiskt exakt det jag sade om hur Auktoriteters utlåtanden definierar den vanliga människans mentala föreställningsvärld. 

Här har vi åtskillig aktivitet på "Övervåningen" där Luft och Eld tecknar "upphettad luft", inspiration eller skapande tanke. När jag snabbt kollar nätet ser jag att Linde har en lång forskargärning bakom sig som virolog. 

Notera den snygga aspekten från Jupiter hemma i härskarläge i det förutsättningslösa utforskandets tecken Skytten (även "högre studier") och hur välsignelsen från Jupiter når fram till Mars - känd olycksplanet. Minns hur i kriminella horoskop Jupiter, "expansionsplaneten", lånat sig till att välsigna illdåd under snarlika aspekter.

Det är sannerligen inte lätt att bilda sig en uppfattning om vad man ser på en himmel, och i fall som Lindes, när ingen födelsetid finns, tämligen omöjlig. Likväl finns alla väsentliga saker skrivna på himmelen, men vi vet inte i vilket förhållande horoskopinnehavaren står till dem. För detta måste himmelen kopplas till jorden via ascendenten (given via födelsetid och ortens koordinater).

Men horoskopet lever inte bara uppe i den kreativa sfären. Här finns också en full representation av vår "sublunära sfär" - vår geggiga och kladdiga klump av Jord och Vatten på vilken vi lever och där smitta sprids via Vattenelementet när det för med sig orenheter!



Titta nu på statsepidemiologens "hälsotecken" - återkommande bloggare vet vilka de är. Det fascinerande är att astrologin servar oss just dessa symboler för just denna individ som faktiskt förkroppsligar den svenska menighetens Freudianska Överjag - "tjattret" uppe i hjärnan som dirigerar oss genom livet i hälsofrågor! Vissa människor tycks verkligen predestinerade att ta sig an vissa av idévärldens motiv.

Jag talar förstås om det häpnadsväckande faktum att Annika Linde inte bara prickar in den generiska hälsa- och ohälseaxeln mellan "rena" och "hygieniska" Jungfrun och "infekterade" och "kroniskt sjuka" Fiskarna. 

Dessutom står fixeringens och sanitetsdyrkandets Saturnus (ibland gränsande intill anal besatthet) i ett annat Vattentecken, den infektionsbenägna Kräftan. (Alla tre Vattentecknen har med ohälsa att göra.) 

Se hur elegant denna beslutsamma auktoritetsplanet Saturnus, mitt i den fritt fabulerande sublunära mentalitetens Kräfta (det är ofta svårt att veta när Kräftan bara patologiserar eller när det föreligger verklig fara), resolut greppar sin egen disponent Månen och säger åt den att hålla sig ren och riskfri (Jungfrun)! 

Vi har med andra ord samma två tecken, tätt integrerade, som är vanliga i samband med främlingsfientlighet. Häri ligger en nyckel till att förstå astrologin: fruktan för det främmande är samma fruktan som en del människor riktar mot bakterier och virus. Ur Himmelens perspektiv, Platons idévärld, är det samma grundläggande komplex som styr båda typerna av inställning till livet på jorden. 

Jag har mött otaliga människor starkt under Vatten som tillbringar sina liv "obsessande" över hälsorisker av än det ena eller än det andra slaget, och inte sällan har jag hört skarpa och elaka kommentarer om andra människor från samma personer. Vad vi hör här är inte vakna själar utan biologiska drifter som tar hjärna och talorgan i anspråk och predikar sitt simplistiska evangelium. Dessa människor är inte kläckta än, de är språkrör för Moder Naturs omedvetna patologiserande.

*****

Bara för några dagar sedan noterade jag den svarta humorn hos skribenten Hanna Hellquist som ska ut i en serie och jaga lyckan i "alternativvärlden" (frigörande dans och liknande). Ännu ett exempel på Vatten och Jord, Kräfta och Jungfru. Från bloggens mer obskyra inlägg kan nämnas den svältande och i hela sitt liv svårt sjuke reggaesångaren Vivian Jackson - ännu ett fall där Kräftan och Jungfrun dominerade horoskopet.

Varför jag pekar ut Saturnus kontroll av folkmassans Måne i hälsoperfektionistens tecken Jungfrun beror på att statsepidemiologen har sin dagaktiva Sol i policyskapande Vattumannens tecken och denna tar därmed regi från tecknets härskare Saturnus. Pust. Märkte ni hur många variabler astrologin kräver att man håller i huvudet samtidigt!? 

Och det är alltid mycket lättare att redan ha facit i hand och utifrån verkligheten spåra sig tillbaka än att gå motsatta vägen och bygga korrekta fantombilder av ett tänkbart livsöde. Det är därför det finns så extremt få högklassiga astrologer.

För den som förstår astrologiskt fikonspråk ger de här intrikata sammanhangen en förunderligt träffsäker bild av en läkare som går flera steg bortom allmänpraktiken. Här ser jag utifrån Saturnus kontroll över policytecknet en individ som bestämmer vad hela folket ska tycka i frågan om smitta och smuts. 

Jämför ett av bloggens referenshoroskop, Humanisternas ordförande, och hur hans Kräfta istället fylls av obehag (Mars) inför vissa policys eller ideologer - Vattumannen - vilken gör att han av närmast försvarsinstinkt - Kräftan - attackerar dessa ideologier. Attackerna mot religionens rätt att existera som en social röst och kraft är ett exempel på hur ordföranden själv kan sägas vara smittad av något virus i sitt undermedvetna och hur det leder till en diktatorisk förbudsmentalitet. Samma två tecken länkade men på ett annorlunda sätt.

Hos Annike Linde flyter den blå Luften "dissociativt" ovanpå ett substrat av Vatten och Jord. Saturnus står i Vatten och antar i det elementet sin karaktär av "materiens princip" fast med tanke på Vattenelementet intressant nog en fixering vid eller ett fokus på biologiska faktorer (Vatten är nära associerat till biologiska livsprocesser). 

Det är ett perfekt horoskop för att studera förhållandet mellan en förhöjd fruktan (Saturnus, fruktan, i protektionismens tecken!) och den intellektuella efterrationalisering som brukar uppstå när det omedvetnas primära motiv, föreställningar eller patologier driver en människa att söka vägar att gardera sig mot farliga monster i den mikrobiska världen. 

Saturnus i Kräftan - Döden i bakteriehavet eller Desinfektionen av bakteriehavet? Redan den här kombinationen av bara ett tecken och en planet kan begrundas en bra stund. Att Saturnus sedan greppar Jordtecknet Jungfrun visar det man kan räkna med: de psykiska fantasierna eller anfäktelserna (se Platon och alla filosofisk idealism) literaliseras, dras ner till en fysikalistisk fundamentalism. 

Ordet blev till Kött och även Fruktans logos kan bli till manifest, somatisk Sjukdom! Sambandet med vad en människa odlar i sin själs omedvetna djup och vad som visar sig på ytan påvisades i läkarvetenskapen då hypnosen ännu var rumsren. I dag har västerlandet, tack vare medicinindustrins attack mot psyket i 1900-talets början, åter glömt bort att hälsa börjar på den nivå astrologin studerar: psykets djupinnehåll. 

Lär känna dina zodiaksymboler och du kommer att bli bättre rustad i livet. Även mot angrepp från bakterier och virus. Den som förnekar psykets kraft borde åtalas och spärras in som en mänsklighetens fiende. Ändå är det i princip det hela den västerländska civilisationen gör när den omyndigförklarar individen och hävdar hennes beroende av piller. Roten till somatiska symptom ligger inte i kroppen utan ett steg tidigare, i det Platon kallade idévärlden.

*****

Eftersom statsepidemiologen också kan liknas vid en samlad alarmist eller visselblåsare förvånar det inte att hitta "sensationalistsyndromet" inte bara en utan två gånger. Dels olycksplaneten Mars som har stor kraft i chefstecknet Lejonet ("stadsepidemiologisk" kraft?) och varifrån den med full ELD angriper det verkligt kranka tecknet Fiskarna där vi hittar en upphöjd Venus för genuin empati med de sjuka och slagna. 

Men Mars och Venus är samtidigt tecknet på abnorm eller förhöjd libido och indikerar ett närmast känslomässig beroendeförhållande av kicken att få spela Fadern (Lejonet) som räddar de små och sjuka (eller räddar dem från den sjukdom de skulle ha råkat ut för om inte Mars ställt till med sådant krigslarm). Alarmism är en variant på "sensationalism" - Eld och Vatten i furiös urladdning, således. 

Den andra instansen av den här elementära drabbningen syns i Saturnus i Kräftan som angriper eller söker kontrollera Väduren som huserar det hungrande Drakhuvudet. Lite av hjältekomplex (St Göran och Draken) även i det här Eld- och Vattenkriget således, men i motsatt riktning: Saturnus söker kontrollera och tygla, begränsa, Demonens Framträdande i Eldiga Väduren - tecknet där alla ting debuterar. Vaccin mot Monstret "steriliserar" (Saturnus) människan mot smutsen i Vattenelementet (Kräftan).

Se även doktor Åsas horoskop i Asklepius - det goda horoskopet. Den enda direkta parallellen är att vi där inte har Begränsaren Saturnus i Kräftan utan själva farsoten Mars själv. I inlägget ger jag min tanke om hur man ska förstå den klena placeringen.

Inga kommentarer: