Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 januari 2011

Life's a bitch - discostjärnans cancer

Sol-Jungfrun Michael Douglas verkar för närvarande ha övervunnit sin cancer i halsen. Jag noterade vid tiden, genom att dubbelexponera hans födelsehimmel på hösthimmelen 2010, att den svarta Liemannen Saturnus passerade genom hans soltecken.

Så det är lite kusligt att nu se cancern hugga tag även i gitarristen och sedermera musikproducenten Nile Rodgers, känd för sitt speciella och snärtiga gitarrspel i några klassiska discohits från 70-talet (AB, SvD). Rodgers är också född i Jungfrun, låt vara en senare årgång än Douglas.

På sin blogg skriver han hur hans okomplicerade och lyckliga värld rasade den 27 oktober förra året då han fick besked om en aggressiv cancer. Var den sitter säger han inte men han nämner att ena handen slutat fungera, vilket är ger en kuriös koppling till Jungfrun som ju fysiologiskt sammankopplats med just händerna. 

En annan snajdare på gitarr är vår legendariske Janne Schaffer, också han född i de flinka händernas tecken. Minns också inläggen om pianister och Jungfrun - detta är helt klart hantverkets och handarbetets tecken! [1]

Bara att hoppas Rodgers har samma livsgnista som Michael Douglas. Dubbelexponeringen av hans födelse med himmelen från 27e oktober förra året, omvittnar att flera planeter hade lagt sig i samma tecken de låg i när han föddes. 

Ska man läsa detta som att "cirklar sluts" och att våra liv faktiskt har förberedda "avtagsvägar"? Ja, det är ju det antagandet hela astrologin bygger på, men utan att någon egentligen kan säga var gränsen mellan fri vilja och öde går...




Noteringar: Musikern föddes under en nymåne (Sol + Måne) i händernas tecken Jungfrun, men med Solens fiende Saturnus i tecknet. Saturnus som Gränsdragaren indikerade här, när den fullbordade sitt andra varv, ett slags "bokslut". Jämför med Douglas Saturnus (länk ovan), där Saturnus i transiten  genom Jungfrun istället kontaktade skådespelarens medfödda Saturnus genom den indiska astrologins 3/4-delsvarv, 270 grader.

Englands skickligaste astrolog under 1900-talet, Charles Carter, konstaterade att västastrologin inte fungerade värst övertygande som prognosverktyg. Den bommade ideligen på grund av inflationen av otestade nya "åsikter" och ingredienser. 

Den indiska astrologin innehåller färre "kritiska" perioder än västastrologins helt ogenomträngliga gytter - kartan har blivit mer komplicerad än den verklighet den var ämnad att på ett förenklat sätt beskriva! Men jag vet inte om man ska vara glad eller förskräckt över detta faktum.

Det verkar nämligen som att dess få kritiska tider bättre koinciderar med omslag i ödet. Men vill vi verkligen veta när vi är färdiga med det här livet? Jag vill det inte, och ställer därför inte några framtidshoroskop för mig själv eller andra. Charles Carter studerade sitt liv enligt en syntes av olika metoder och förutsade korrekt sin död. Ett slags astrologins macho-bravado och ett finger åt Naturen från en som förtröstansfullt lagt sig i den Rationella Själens hägn.

Som antikens kinesiska taoister (en mystik filosofi) sade: "Om hans kropp så förgås dör han dock inte."


_____

1. När jag sökte i minnet efter lite äldre svenska gitarrister med internationellt renommé, kom jag bara på Jojje Wadenius med sitt förflutna i supergruppen Chicago. Han visar sig intressant nog ha Jungfruns härskare Merkurius, Venus (konst) samt Mars (agg/tillslag) i Jungfruns motsatta tecken Fiskarna! (Solen i Väduren och Månen i Stenbocken.)

3 kommentarer:

Peter sa...

http://jontus.sportsblogg.se/47129/Nile-Rodgers-i-Supergruppen-CHIC-svart-sjuk-i-cancer/

Varsågod. Från min blogg

Havsörnen sa...

Nile Rodgers hade en mycket aggressiv prostatacancer, som han nu är fri ifrån. "You have Frank Zappa prostate cancer" sade läkarna till honom.

En snabbtitt ger vid handen att beröringspunkterna mellan deras kartor är Venus (Zappa) respektive Mars i Skorpionen samt en retrograd Jupiter i Väduren.

Länkar en podcastintervju nedan där Rodgers berättar om sin häpnadsväckande udda barndom med heroinmissbrukande mamma och styvpappa (marijuana var som te hemma hos dem) och sitt eget missbruk med bla limsniffning, LSD, kokain och alkohol. Att han lever är ett mirakel. 1983 blev han återupplivad efter att ha drunknat i sina egna spyor efter en sedvanlig festnatt. Hjärtat stannade åtta gånger. Han körde alltid full hem från krogen till sin bostad i New York och denna gång hade han tagit hissen upp till sin lägenhet och sedan svimmat utanför hissen. Tack vare att han av någon anledning tryckte på våning 14 i stället för 28 upptäcktes han av ett par sopgubbar som gick sin sedvanliga hämtningsrond uppifrån och ner i 32-våningshuset. Hade han tryckt på rätt våning hade han alltså dött samma år som han producerade David Bowies album Let's Dance. Då slutade han med drogerna i en vecka, och fortsatte fram till 1994. Under tiden har Liemannen i stället tagit fyra av de fem manliga originalmedlemmarna i Chic, Bernard Edwards (bas), Tony Thompson (trummor), Raymond Jones (keyboard) och Luther Vandross (körsång).

https://www.youtube.com/watch?v=Q6208Z_hb1g Del 1

https://www.youtube.com/watch?v=vwX-OBSOwHY Del 2

Seaward sa...

Alltid tacksamt med biografisk data - "andens brutalisering" har jag kallat svårartade möten mellan Eld och Jord, Elden blir desperat och smutsad av kontakten med Jord och varvar upp för att antingen övervinna hinder eller genomdriva sin vilja trots materiellt motstånd. Mest brutal är nog den här "kombinationen" av Lejonet och Jungfrun - det är dessutom en ömsesidig reception mellan härskarna Solen och Merkurius. "Herre eller Slav" - ett gnagande gissel i människans hela livsuttryck?