Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 1 januari 2011

Jan Malmsjö - ett hyggligt horoskop

Det finns läsarkommentarer i tidningarna som gör att man nästan önskar sig en lag som möjliggör deportation av bottenskrapet av svenskarna. Definitivt för dem som mellan raderna i Aftonbladet önskar att Jan Malmsjö ska dö sedan han i nyårstalet från Skansen subtilt påmint vissa svenskar om deras förfall till en självtjänande och mänskligt degraderad livsstil. 

Dessa pöbelns röster är de helt intelligensbefriade, de som inte ens uppfattat konsekvensen av sin själviskhet: dess utsträckning till systemisk farsot leder till ett samhällets fullständiga sammanbrott. Glöm inte att det är regeringen Reinfeldt som f.n. uppmuntrar till denna egenintressets filosofi.

Jag blev genast nyfiken på sångaren Jan Malmsjö som jag alltid insett har en fenomenal sångröst fastän hans material, med undantag av Brel som jag nosat lite på, inte varit mitt bord. 

Här är alltså en människa med absolut klarsyn för Sveriges misär och begynnande hånfullhet från dem som lyckats kravla sig upp till ett osäkert medelklassliv med en halv guldkant på vissa saker, mot den nu onämnbara underklass de själva var en del av före de började inbilla sig att deras karriär fått styrfart.



Malmsjös horoskop understryker ännu en gång vilken fallenhet för djup musikalitet som bor i själens element, Vattnet. Och här kommer också röstens eget zodiaktecken Oxen fram som kompletterande indikation.

Och äntligen ett horoskop där den fenomenalt starka Mars i Väduren inte bara är en tanklös bråkmakare som gapar och käftar utan att tänka igenom saker och ting, utan en råenergi som tas i anspråk för värdiga syften.

Det som verkligen adlar och skänker inriktning åt horoskopet är intressant nog inte Solen, livsuppdraget, som i Oxen är föga ambitiös och mer lagd åt tjuren Ferdinands beteende: att finna sig en rofylld plätt där den kan njuta sinnesvärlden som en god plats.

Det verkligt fenomenala är den ömsesidiga receptionen mellan härskarna till de empatiska tecknen Fiskarna och Kräftan. Månen och Kräftan kan, som bloggen visat många exempel på, dra sina solidaritetsgränser väldigt snävt och i värsta fall urarta till ren svågerpolitik (se SEB-chefen Annika Falkengrens Måne i Kräftan och hennes alla fallskärmar och bonusar till de närmast sörjande - jfr hennes med Malmsjös delvis överlappande horoskop här). 

Kräftans normala uttryck är att bara familjen är värd att skyddas och gynnas - tecknet står för Naturens mest primitiva instinkt, innan förmågan till tänkande och idealiserande vaknat till liv. I takt med att horoskopet innehåller "större" budskap växer Kräftans sympatier - men kan skära samman om planeterna indikerar problemhärdar i riktning mot det större ämnet.

Hos Jan Malmsjö sker nu det fantastiska att Månen (sinnet, det privata) tar sig i kragen och lämnar sitt naturligt begränsade hemmaläge och placerar sig i det mest altruistiska av alla tecken, det totalt självutgivande Fiskarnas tecken!

Tecknet är så generöst just för att det saknar jagkärna, fiskstimmet symboliserar insikt om att alla hänger ihop i samma stim. Fiskarna är totalt befriade från hierarkiskt tänkande. 

Det säger sig själv att Fiskarnas härskare Jupiter är en av de "naturligt goda" planeterna. Den symboliserar inte bara ett jovialiskt och hoppfullt sinne utan också välgång och lycka på det materiella planet.

Jupiter anses som förlänad med extra nobless i Kräftan där vissa menar att den expanderar Kräftans vanligen trångsynta perspektiv på vilka som ska inkluderas i familjerna, medan andra mer ser Jupiter som att den övertaggar Kräftans tendens till revirtänkande. 

Men i fallet ömsesidig reception med Fiskarna går det inte att förneka att Jupiter öppnar upp modersinstinkten så att Jupiter och Månen tillsammans blir ett språkrör för "samhällets olycksbarn" - en annan av Fiskarnas associationer (se inlägget om Les Misérables/Victor Hugo). 

Fiskarna blir olycksbarn eftersom de "inte har vett" att se om sitt hus, dvs, de är så mycket högre utvecklade än den genomsnittliga egoisten att de låter kräken bli rika på deras bekostnad. I denna vist inrättade värld speglar Fiskarna sanningen om kräkens själviskhet tillbaka mot dem! Fiskarna är martyriets (vittnesbördets) tecken!

(Tecknet är emellertid komplext och i praktiken figurerar det ofta i samband med psykologiska störningar, men dess principiella innebörd av "Den som vittnar" får inte glömmas - ta t.ex. miljöminister Carlgrens "förorenade" placering i Fiskarna och hans tendens att ropa "vargen kommer" för allting.)

Malmsjös är då ett horoskop som, fastän dominerat av Jord och Vatten (sinnesrelaterade element), har uppenbart andlig potential. Mars attack mot Kräftan skapar ett Eld/Vatten-krig ("sensationalism") vilken tydligt märks i artistens passionerade och livsintensiva innerlighet. Det är livsenergi på samma intensiva nivå som i Madonnas horoskop (Mars-Vädur mot Sol-Kräfta).

För det fenomenala själsdjupet (nödvändigt för att kunna sätta sig in i en annan människas eller kompositions situation eller inre väsen), kan jag påminna om inläggen om operalegenden Elisabeth Söderström, popgeniet Håkan Hellström eller Norah Jones. 

Av dessa, plockade ur minnet (det finns åtskilliga fler på bloggen), kommer operasångerskan närmast Malmsjös konfiguration. Fast hon har Måne och Jupiter "återställda" till sina härskarlägen (Jupiter i Fiskarna, Månen i Kräftan).

Jag känner inte till om Söderström hade några beska sanningar i frågan om rik och fattig, i frågan om smutsig egoism kontra altruism. I princip behöver hon inte ha haft någon insikt eftersom aspekten i Vatten visserligen ger empati men inte har det intressanta ömsesidiga öppnandet av perspektiven som Malmsjös horoskop uppvisar.

*****

Bonusspaning

En sökning bland 4.500 horoskop efter Malmsjös Sol-Oxe och hans förnämliga kombination av Månen och Jupiter gav bara två träffar, men en är intressant. Någon kanske minns popsångaren Albert Hammond från 70-talet? ("It Never Rains in Southern Californa", "Free Electric Band", med flera hits).

Som ung radiolyssnare tyckte jag alltid hans låtar hade något alldeles extra, och hans röstkvalitet gick inte av för hackor. Han har för övrigt en son i något känt amerikanskt band som jag glömt namnet på för ögonblicket. 

Den andra personen var en pseudokändis. Henry Allingham var känd bara för att under några månader (före sin död) ha varit Englands äldsta person. Så det låga kräk som mellan raderna önskade livet ur Malmsjö i Aftonbladets kommentarspalt får nog vänta ett bra tag till!

Det är ju så att barn från helvetet sällan kan tolerera att det finns själar som sköter sina kort väl, och då får man den här typen av kommentarer. Det enda goda med det nya interaktiva nätet är faktiskt att vi nu kan se hur rutten svenskheten i gemen är. Jag har tittat på amerikanska ungdomsfora i olika frågor och där ligger den intellektuella kvaliteten långt högre än den i Sverige. Gör en liten tour inom ämnen av olika svårighetsgrad och se själv!

Åtminstone jag har vaknat ur en törnrosasömn i insikten om att landet Sverige inte höjer sig ett snäpp över u-länder vi älskar att sätta oss till doms över för deras etniska rensningar och allt vad som där pågår.

Jag menar, om ett land mutar och fular sig för att kränga Boforskanoner och SAAB-flygplan till tredje världen, vad har ett sådant land egentligen att uttala sig om? (Låt oss vara helt sanningsenliga en sekund och strunta i realpolitikens sjaskiga gråzon.)

Att i samma andetag ens nämna av SVT inköpta idéer om att gå baklänges in i nya året genom nedräkning av det gamla (upphovsmän: ett produktionsbolag bestående av retarderade idioter) är inte jämförbart, men visar också det på vilken nivå landet där den fria marknaden ska styra allt har lagt sig...

Inse, vi har inte tillräcklig brain power i landet för att det ska vara effektivt att låta alla konkurrera mot alla och sälja sig till lägstapris. Din ideologi, Reinfeldt, skapar en nedåtgående spiral av allt sämre kvalitet, sämre varor och sämre människor.

Det duger inte att sköta ett land utifrån bara lite tekniskt ingenjörskunnande och en fixering vid pengar! Landet blir ett skämt i de vises ögon. 

Jan Malmsjö har säkert sett allt detta utifrån sitt uppenbart RENA och inte smutsade Vattenelement. För notera, i det här horoskopet spelar faktiskt busen Mars en hjältemodig roll och får känslorna att sjuda. 

Inga kommentarer: