Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 januari 2011

Infrastruktur & nyanser av blått

[Obs. Långt inlägg, 9 A4-sidor eller 1.900 ord - människans medvetande är större än Twitter! Detta kan överraska någon som redan vant sig vid den sub-humana nivå som är tecknet på att den demon IT-industrin släppt över världen ätit sig in i själva själen.]

Solen och alla dess strålar -
men hur djupt ner i mörkret når strålarna?

AB:s Katrine Kielos debuterar trevande som tidningens söndagskåsör. Precis som när Alex Schulman fingrade på fågeldöden och det apokalyptiska temat först några dagar efter att ämnet mjölkats ur, försöker sig Kielos på ett collage av gårdagens aktualiteter som mest ser ut som en punktlista uppslag där punkterna raderats.

Jag gillade i alla fall den träffsäkra bilden av svenskar som röstat på Reinfeldt för att få mer pengar - bara för att sedan lägga pengarna på tågbiljetter och fastna längsmed insnöade linjer! För det är ju från samhällsstrukturen och de fattiga den här rövarregeringen som lyckats dupera ett helt folk stjäl! 

Svenskarna måste börja tänka efter vad som är ett samhälle och det vissa väggar i en byggnation som är bärande. Moderaterna har ingen aning, för de har aldrig byggt någonting. De är folket för vilket måttet på ett lyckat liv är att nå positionen att kunna se pengar alstra mer pengar - för övrigt kännetecknet för den ringaste sortens människa i det medeltida Europa. Deras privatistiska klippardrömmar kommer att haverera landet.

Ett av Kielos misstag i debutkrönikan är att upprepa en illvillig läsning av nytillträdda infrastrukturministern Elmsäter-Svärd och det hon sade i samband med julens tågkaos. 

Skitjournalistikens sätt att ändra innebörden av ett citat för billiga poänger hade den här bloggen redan påpekat, och det är beklagligt att Kielos debuterar med den sekulära/materialistiska människans motsvarighet till forna tiders söndagsgudstjänst med en så här pass medioker predikotext.

Intressant nog stabiliseras texten när Kielos slutligen börjar fokusera ämnet pengar - den dominanta faktorn i hennes födelsehoroskop (Månen i Oxen stimulerad av rikedomens Jupiter i opposition)! Hon kanske ska låta bli att fingra på domedagsmotivet helt om de riktigt stora scenarierna inte inspirerar själen. Det finns dock många sätt att närma sig ett missförhållande, som Regeringen Reinfeldt definitivt är.

*****

Men inget ont som inte för något gott med sig - jag fick lust att göra infrastrukturministerns horoskop för att se hur landets f.n. kanske mest otacksamma ministerpost ser ut (jämte migrationsministerns - se föregående inlägg). Och den borgerliga destruktion av ett samhälle som hon, moderat, kliver rakt in, måste vara skälet till att hennes själ valde att födas under den himmel den gjorde.

För här är ju den perfekta kartan för ett mobbningsoffer eller för en agent för socialt utanförskap eller kanske bara det "totala systemhaveriet". Minns att Skorpionen representerar destruktion och slutgiltig död. Symbolens goda sidor ligger enbart i den heroiska kampen mot förfall. 

Vattumannen står för gruppintressen, ideologier och "blue-prints" som de hette på den tiden kopieringsmetoderna gav blåaktiga kartritningar för byggnader eller andra komplexa strukturer. Vattumannen representerar dessa kartritningar "uppe i luften", på det konceptuella stadiet.

Det börjar så fint som ideologi i blåaste luft,
men blir till folkmassans vrede och hat i Skorpionens dunkla vatten...


Tvingar vi nu ihop de här principerna, får vi antingen en visselblåsare av Guds nåde - se t.ex. författaren/bloggaren bakom bloggen Rädda Sverige - det samhällskritiska gift som rinner från hennes sidor får Sideriska siktet att framstå som en smekande vårvind!

Jag upptäckte nyligen att jag själv utsatts för en wallraffgranskning av kvinnan - utan att kastas till de fördömda! Puh. Hennes granskning höll betydligt bättre skärpa än den VoF-anslutna skeptiker som fann den här bloggen vara "faktoid" (faktoid = falskt påstående) - och för att nå den slutsatsen behändigt utelämnade Sideriska siktets viktigaste avdelning: dess kvantitativa studier som, deras preliminära natur till trots, visar att flera av astrologins lärosatser bekräftas på ett statistiskt signifikant sätt! Det kallar jag hemmablindhet i jakten på falska påståenden.

Naturligtvis fanns påfallande störningar mellan Luft och Vatten hos skeptikern själv, vilket kan ge en betänkligt svajig logik och det som brukar kallas "bad science". Jag visade i ett intressant test att världens största snillen, de Nobelprisvinnande fysikerna, som grupp betraktat är förskonade från den här typen av sviktande saklighet. Underrepresentationen av Luft/Vatten var statistiskt signifikant.

*****

Ibland kan man inte åtgärda besvären av separationen mellan instinkt och intellekt genom sarkastisk samhällskritik eller nitisk jakt på andras förment falska utsagor, utan mentalsjukdom tillstöter. Det uttrycket för de här elementen avhandlades i samband med brittiske psykiatern Arthur Guirdham.

Infrastruktursministerns fall är lika illustrativt. Här istället ödet att själv kopplas samman med det totala systemhaveriet som är den logiska konsekvensen av att privatisera allt - till och med segment av järnvägsrälsens sträckning. Hör ingen att denna mekaniska applikation av en politisk ideologi på alla och omöjliga områden vittnar om total förblindelse gränsande till sinnessjukdom?

System på designnivå lyder således under Vattumannen, vilket om inte annat det svenska nationalhoroskopet påminner oss svenskar om. Vårt land är väl mer än något annat känt för ingenjörskonst - social eller teknisk. Systemets haveri tecknas förstås av Skorpionen - symbol för alla levande (biologiska) systems nedbrytning eller degeneration. 

Notera, åter, hur Rädda Sverige-bloggaren nästan förtjust frossar i korruptionen i landet Sverige. Det är svårt att avgöra i vilken grad författarens Sol-Vattuman och Mån-Skorpion introducerar en sarkasmens skrattspegel eller en liknande "skev" brytning i gränsen mellan attityd (Vatten) och intellektuell presentation (Luft), men mycket känns klockrent. 

Glöm inte heller ett äldre inlägg som frågade om den stundtals intressanta Aftonbladet-skribenten Martin Aagård var landets "ondaste journalist" - en avsiktlig lek med dubbeltydigheten i ondska: "ond på", och den ontologiska ondska som astrologin menar innebor i horoskop som rymmer Skorpionens arketyp! (Undertecknad inte undantagen med sin Jupiter i tecknet.)

Skorpion och Vattuman tycks ofta leda till systemkritiker och i värsta fall rättshaverister eller system i haveri! 

Jämför gärna infrastrukturministerns horoskop med ett av de verkliga affischnamnen för massmördarkåren: Ted Bundy!


*****

Ministerns horoskop kan också indikera vad som svenskarna som helhet blivit alltför egocentriska för att längre förstå: hederskulturernas tanke om kollektivt ansvar och kollektiv skuld. Det systemhaveri som horoskopet tecknar bär ministern själv ett ansvar för, men allt hon kunde göra i jultid var att beklaga att en del fick fira jul likt det svarta fåret Skorpionen ställts utanför själva kartritningen för julafton (Vattumannen = konception) och fick fira jul på en annan dag. 

På ett djupare plan indikerar hon emellertid att hon själv tillhör förlorarna i det här livet, med fakta i hand behöver vi inte göra intelligenta gissningar om horoskopet. Vi vet att hon har valt den moderata ideologin och, fastän andligt mörker kan beskrivas på många sätt, är mörkret från en exklusivistisk och hånfull socialdarwinism som tycker de svaga får skylla sig själva, perfekt illustrerad av Saturnus i härskarläge i Vattumannen (vi och vår ideologi) när denna formalism "drabbar" den utstötta - Skorpionen - och därtill med den enorma kraft som det här horoskopet illustrerar. 

Toge man det här horoskopet som utgångspunkt för ett resonemang om blå moderatideologi skadar de majoriteten av svenska folket på resande fot. Moderat tänkande är ett självmordsdrama för den korttänkta svensken att involvera sig i. 

Bara för att, som Lena Holfve säger på bloggen Rädda Sverige, för att svenskarna är materialister som tänker på pengar hela tiden stället för att föda idéer! 

Här hördes hennes genuina Sol-i-Vattumannen - Luftelementet producerar idéer som "blixtar från klar himmel". Det svenska nationalhoroskopet har kapaciteter till idéproduktion, men svenskheten eller folksjälen (Månen) har ett problem, den har trasslat in sig på ruta ett. Vädurens jagiskhet ("Vad finns det för mig i det här?"), och då i synnerhet i relation till pengar och ägandefrågor (Vädurens härskare Mars i Oxen/pengarnas tecken). 

Gissningsvis har hon Holfve fått inspiration till sin analys från den här bloggen, och jag är tacksam att tanken sprids vidare av en publicerad författare. Lågt satta ambitioner kväver genuin kreativitet - i antiken visste man att himmelen ropar ut de grundläggande reglerna en människa måste förstå för att lyckas med sitt liv. 

Infrastrukturminister Elmsäter-Svärd har en formidabel rebus på sin födelsehimmel att lösa! Som med all god symbolik kan den berätta flera saker samtidigt och kommer att berätta olika saker vid olika skeden i livet.

*****

Det intressanta med Luftelementet är att det i judisk mystik tradition (och i många andra traditioner över hela världen) signifierar människans eviga andeväsen (se det här bara skenbart bisarra inlägget som blandar en horoskoptolkning av seriefiguren Fantomen med en knivsudd judisk mystik).

I en sekulär tid tror man att idéer "bara" är ens egna eller någons annan. Det är de inte, de kommer från en annan värld, och vi gör oss bara öppna för dem i varierande grad. De mest tillslutna har inga öron att höra med, som Jesus sade, utan slirar runt i memorerade idéklyschor som tidigt satt sig, genom t.ex. föräldrars indoktrinering. Men även de som fortsätter tänka upp i vuxen ålder får finna sig att möta demoner och dåligt karma som kastar käppar i tankeprocessen och som kan grumla dess renhet.

När Skorpionen och Vattumannen är i strid på en födelsehimmel, har vi absolut att göra med utmaningen att föda sig på nytt och på nytt, i intellektuellt hänseende. I en läsart där Luft är mer än bara tankar, logik och kommunikation, representeras här andejagets uppvaknande ur det trängre och snävare mänskliga egot.

Om nu Solen är signifikator för jiva-atman - den levande andesjälen i indisk astrologi - och Solen är en "eldplanet", är inte detta någon motsägelse mot det jag just sagt om vinden eller pneuma som symbol för människans eviga själ. Smaka bara på hur människor spontant skapar sina ordbilder: "solar wind", solvindar. 

Eld och Luft hänger alltid nära ihop och det är konceptets, begreppsbildandets Luft vi upptäcker oss själva som eviga och distinkta andevarelser - men med hjälp av det odifferentierade, monistiska ljus som Solen avger. 

Det är i ljuset vi ser att några av oss är ljusblå, några är mörkblå och några få helt svarta. Det sägs att efter döden kan andesjälarna se varandra som energivarelser och se varje "missfärgning". I skam sjunker de smutsiga själarna då ner till sina jämliknar - ända ner i helvetet om så krävs för att känna sig hemma.

Alla människor - och själar - har helt enkelt inte med varandra att göra, och den som tror gränsen går mellan "svensk" och "invandrare" har verkligen inte förstått något alls av vad livet handlar om. Dessa är de allra fattigaste själarna som tror livet bara är det sociala rummet! Det har aldrig ens inspekterat hur de fungerar som psykiska, själsliga varelser.

Det är inte märkligt att den naturliga solen stått som sinnebild för Gud i nästan alla kulturer, och när en eller annan kultur bekrigat en annan för deras avgudadyrkan har det helt enkelt bara vara av korttänkthet. 

Naturligtvis vet de bästa tänkarna i en avancerad kultur att man inte dyrkan solen i sig som en gud. Med detta inser vi direkt att västerlandet inte är en avancerad kultur - för här reser människor till soliga breddgrader för att dra på sig hudcancer på solsemestrar som inget annat är en bokstavlig dyrkan av den fysiska solen! Och det, det är just sådan avgudadyrkan som är värd att fördöma. 

Svenskarna motiverar sitt resbeteende med klimatfaktorer - landets mörka vintrar. Men sanningen är att det är deras andliga mörker - sekularismen! - som föder depressionerna. Den som öppnar kontakt med insidan kan lägga ner sitt patologiska rännande efter en liten strimma externt ljus. 

Man har själv blivit en självförsörjande Sol.

Problemet är att när folk blivit självförsörjande ljusstrimmor, då faller Regeringen Reinfeldts mörka ideologi som utgår från att de är läckande såll som måste konsumera nonstop för att inte falla ner i avgrundsmörk depression. Och det är ju fåfänga försök att plugga brunnshållet in mot det man tror vara ett hemskt inre mörker som föder den falska tillväxtfilosofin där alla förväntas arbeta mer, mer, mer och resa bort så fort tillfälle ges.

Moderaterna är det perfekta partiet för människor som älskar livslögnen mer än livet. Det är människorna i Lögnens våld (Mörkret) som reser långt med flygplan för att grimasera på foto i exotisk miljö och sedan reser hem (bränner mer förorenande jetbränsle i den blå atmosfären) för att sedan i soffan härhemma som en framgångsrik troféjägare från kolonialismens dagar beundra sig själv på fotot eller filmen. Kan dessa människor och deras livsstil verkligen kallas mentalt frisk?

*****


Teknikaliteter i ministerns horoskop: för kommunikationer, se den intressanta oppositionen mellan Tvillingarna och Skytten och aggressionerna (Mars/Venus i opposition till en "skadad" kommunikationsfilosofi - Jupiter i detriment). Se vidare nymånen i Skorpionen - folkmassorna (Månen) är "brända" av de styrandes (Solen) modell (Saturnus) för en infrastruktur där alla slåss mot alla och där SJ:s uppdrag är vinst åt staten och inte komfort åt folket, som egentligen äger järnvägen. 

Jo, äcklet väller fram ur den här kartan när man granskar den ur det perspektiv av vad vi alla redan känner till. Ödet handplockade den här kvinnan för denna tid i processen Sverige. Ministern själv upplever naturligtvis inte några fel, för hon står mitt i stjärnkartan och på Syndens insida finns inte sjukdomsinsikten. Men som jag sade, ett horoskop berättar olika historier beroende på var och när i livet man studerar det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste det senaste inlägget om Elmsäter-Svärd, och mindes då en f d arbetskamrat som var född samma dag. Han var invalidiserd av ledgångsreumatism och satt i rullstol. Han jobbbade i receptionen/växeln, och hade sålunda också med kommunikationer att göra, lustigt nog, om än i annan form. När han tillsammans med mig och några andra blev uppsagda, var det han reagerade värst, och blev arg på ledningen och personalchefen (det fanns naturligtvis speciella skäl för honom också, inte lätt för handikappade att få jobb). Jag minns en ganska bisarr händelse som inträffade medan han jobbade där, och det var att han bokstavligt talat fick ta emot skit... det råkade nämligen vara så att det låg en toalett rakt ovanför receptionen, och det började läcka från avloppsledningen och droppa ner... jag hajade till lite när jag läste det där med "äcklet väller fram ur den här kartan"! Tänk hur samma astrologiska signum kan visa sig i helt olika varianter, i vissa fall bildligt, i vissa fall bokstavligt. :-)
S

Seaward sa...

Det framvällande äcklet som nådde ex-kollagen har ju sin symboliska parallell i oral-anala axeln mellan Oxe och Skorpion, men den kopplingen var du säkert medveten om...

Ledgångsreumatism och nedsmutsade (orena) fysiska system hade jag en dröm om för länge sedan. Drömmen indikerade att jag skulle sluta röka för att undvika den Mån/Saturnus-opposition jag redan som nybörjare kopplade till reumatism.

Det är det tio år sedan jag slutade, men jag har fått en viss ledgångsreumatism ändå, förvärrad under Saturnus passage genom soltecknet (och därmed i sextio graders vinkel till dess startläge - Charles Carter sade att det är planeters transit till natala positionen som är de kraftfulla tiderna). Jag borde förstås ha lyssnat till drömmen direkt, men istället fortsatte jag röka i tjugo år till... I en del fall av reumatism kan anledningen vara karmisk eller tidigare liv-relaterad (enligt synske Edgar Cayce).

Anonym sa...

Ajdå... ja rökning är ett otyg, men sent ska syndaren vakna heter det ju...:-)
Min pappa har också saturnus i opposition till månen (och solen också), och han var rökare i många år. Sen slutade han, men var i stället snusare i många år, innan han la av med det också. Men han har klarat sig från ledbesvär. Min son har också samma opposition, men man kan ju inte hålla på och göra sig bekymmer i förväg... och dessutom har ju rökning gudskelov kommit ur modet! :-)
Sen är det förstås så att antingen har man det i sin karma eller inte, så tror jag också.