Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 januari 2011

Även sossar är paranoida extremister

Samtidigt som jag hör reprisutsändningen av Kropp & Själ på morgonradion om en svensk studie som visat att religiös tillhörighet stärker människans känsla av att existentiell kvalitet får jag syn på en ganska fanatisk blick kastad mot läsaren i Expressen. Det är den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg som manar till kamp mot religiös extremism "i förorterna" och använder det, tror hon, positivt laddade uttrycket "sekulärt samhälle".

Vilken fantastiskt belysande kontrast! Alla borde nu veta att det är just frånvaron av djupa filosofiska och/eller religiösa diskussioner i det sekulära samhället som framkallat den här kvinnans tankehaveri. Har har vänt hela orsakssammanhanget bakfram. Hon är sanningen så nära när hon skriver om ungdomar som känner sig "svikna", men kan ändå inte höja sig till det rena förnuftet (Saturnus) och nå en korrekt analys av det materialistiska paradigmets våld mot människans innersta.

Astrologin fördjupar som vanligt bara mystiken. För hennes "felkoppling" är nu inskriven redan i själva födelsedagen och texten tyder på att hon, lika lite som Sverigedemokraterna, har gått till botten med sina inre monster utan naivt, banalt och talanglöst valt att projicera dem på något yttre hatobjekt. Kvinnas astrologiska grad av fanatism är faktiskt betydande. Så här ser störningarna ut:

Full effekt i Jordelementet, men det är också allt.

Saturnus i Skorpionen aspekterar sitt eget negativa härskartecken Stenbocken. Man kan ge argument för en grön färg på pilen, för att indikera en stabil sammanhållning i det materiella. Korruptions- och dödstecknet Skorpionen har här en stram, kall och rationell kraft inom sig och den riktar sig mot Maktens boning Stenbocken för via ett etablissemang värna det nej-sägande den själv representerar! (Notera paradoxen - söka makt bara för att förneka!)

Jag markerar dock med rött av flera skäl, och Saturnus blir då i stället en censurmyndighet, en repressiv mentalitet som söker undertrycka alla andra livsyttringar än sin egen. Och det finns inget positivt i Skorpionen, bara negation. Här har vi alltså upptakten till en kverulant och förbudsivrare.

Låt se om de inre planeterna i solsystemet följer upp den här linjen.

Nästa planet är Jupiter, filosofi och religion samt optimism och välvilja. Tyvärr var Jupiter skadad ("detriment") 1957 och har trillat från Fiskarnas härskarläge (total tolerans, nåderik, etc) till det nu närmast bevisat främlingsfientliga tecknet Jungfrun med dess nervösa vaksamhet på potentiella inkräktare som kommer för att stjäla från dess åkermarker. Paradoxalt nog, har politikern också sinnet/Månen i Jungfrun - överrepresenterad bland brottsdömda i mitt "stora skurktest" (200 horoskop)!

En precisering: Till Jungfruns tradition hör också berättelsen om den intet ont anande Persefone som rövas bort från sitt fält och våldtas av underjordens herre Hades. Jungfrun kommer därför i två olika smaker, den "unga flickan", en olycka som väntar på att hända, och den kritiska och vaksamma! Hägg har uppenbarligen redan blivit "våldtagen" av sina åsikter att döma.

*****

När båda de stora penslarna målar i jordbrunt detta år, tycks luften ha gått ur himlavalvet vad gäller de stora frågorna. Det är sekularism som gäller i huvudet på en del människor. De har inte kapacitet att läsa in sig på de tankar mänsklighetens framkant tänker, de har bara sitt sociala rumt framför ögonen och väldigt lite visionär kraft.

Det här är nu tillståndet för merparten av mänskligheten och det är meningslöst att raljera över Syndafallets efffekter på andesjälen! Men det är beklagligt att de djupast traumatiserade väljer politiken för att sprida sin egen fattigdom vidare och slå in fler i behov av bot att deras sjukdom, sekularismen, skulle representera den friska människans belägenhet! Lyssna på Kropp & Själ på nätet medan avsnittet ligger kvar. Religion = hög belåtenhet med livet. Sekluarism = förgrämda och tomma själar, konsumerande sig bort från sin själsliga oartikulation.

Principplaneten Saturnus - här också fascistoid Censurmyndighet ("alla röster som inte sjunger sekularismens lov skall sättas åt och tystas) - är verkligen kaputt på den här himmelen och sann rättrådighet obefintlig. (Minns diskussionerna om den "upphöjda" Saturnus vågskålarnas tecken för en genuin, närapå gudomlig medvetenhet om objektiv rättvisa.)

Till att börja med attackeras Saturnus från egocentriska och bråkiga Mars i starkt härskarläge i Väduren. Här är förstås de "extremister" Hägg väljer som syndabockar. För minns, hennes Stenbocken är abnorm och dess auktoritativa natur har här degraderats till en simpel auktoritär förtryckare.

Det här kunde tolkas som den dåliga föräldern (Stenbocken = pater, patriarkalism) som helt söker förneka sitt barn (Väduren) rätten att prova sticka ut och pröva sin egenart. Den kvävande modern (eller snarare naggande, se Mån-Jungfrun) skulle kunna vara ett fenomen s-politikern själv varit utsatt för - ett motiv hon nu enligt släktförbannelsens princip förmedlar vidare, men riktar mot ett annat problembarn "i tiden", den unga invandraren i förorten. Skamligt och insiktslöst, Hägg.

Och märk i detta horoskop de båda månnoderna som också bidrar till att distordera Saturnus förmåga tränga ner på ett gott sätt i den fallna materialisa vattenbubbla som är vår värld. Den distorderande sublunära sfären skapar förmågan att tänka rätt, välja korrekta kategorier och dra gränser lagom restriktivt. Saturnus "bryts" i skärningen mellan supralunär renhet och den dunkla världen som börjar vid Månen.

Mars "stimulans" av Skorpionen skapar en obalanserad dramadrottning där "unga livsyttringar" (Väduren) tolkas som "död för mig och mitt egoistiska egenintresse" (Skorpionen). Detta för att Rahu/Drakhuvudet förstärker effekten av Saturnus, den senare både i bemärkelsen Skarprättare och Censurmyndighet.

Horoskopet är bara alltför mänskligt och uttrycker underklassens oförmåga att reagera lugnt och omdömesgillt på samtidens skeenden. Det är faktiskt lika inkompetent som de politiker i högerregeringen bloggen studerat.

Det är svårt att hitta horoskop för genuina filosofer, men det är sådana, manade Platon i västerlandets gryning, som måste ges ansvar för staten.

*****

Till sist: soltecknet bryter av som enda Lufttecken. Dessutom är Solen den kanske enskilt viktigaste planeten för en människans långsiktiga strävan i livet. Ideologi, politik eller policysättande ligger alltså för den här människan, men vid det här laget har vi redan sett de personliga och även transpersonella förutsättningarna för en god politikergärning!

Dessutom har Solens disponent - "andesjälens innersta själ" - placerat sig maximalt ofördelaktigt. Saturnus i Skorpionen står i Vatten och förenar sig därför inte väl med den rena logikens Luft. Vi har inte så mycket en omdömesgill principmänniska här utan mer av en rättshaverist som söker sätta i system åtgärder som är ett förvirrat hopkok av subjektiva attityder och en ohyggligt stark men obearbetad dödsskräck.

Nej nej nej. Horoskopet ropar efter psykoterapi, precis som de för Sverigedemokraterna. Kom åter när medvetandet är renat från dunkla motiv.

Paradoxen är att det inte finns någon bot i det sekulära samhället för skadade själar, för här förnekas själens existens. Den sekulära människan är bara biokemi och det enda vi kan göra här är att droga Carina Hägg så hon slutar tänka så här dunkelt. Men kunde hon förstå att sekularism föder extremism, då har botens väg anträtts.

*****


Anm. 1. Samtidig aktivering av Väduren och Stenbocken ger också en mer eller mindre märkbar dos av "egenmäktighetssyndromet". Den, fast i negativ, censorisk form har vi redan noterat i Saturnus angrepp mot sitt härsklystna hemmatecken Stenbocken.

Anm. 2. Jag flaggar det här horoskopet "främlingsfientlighet", för det är vad som ligger under den tunna fernissan av försvar för den sekulära kulturen. Här finns flera av de klassiska indikationerna från horoskop för främlingsfientlig mentalitet.

Notera dock som alltid: alla zodiaktecknen har ett "spektrum" av uttryck. Faktorn X, individen själv, är en själ med tidigare liv i bagaget, och alla uttrycker sina zodiakala motiv på sitt sätt.

Jag har aldrig stött på två personer födda samma år, månad dag och timma och där en varit "ängel" och den andra "skurk". Men när den dagen kommer, tvingas jag gå in på den indiska astrologins mest extrema metod: Shashtyamsa, "sextiondedelningen" att födelsehoroskop (en "finmalning" och omfördelning av planetpositionerna enligt vissa spelregler). Med den metoden sägs födslar bara en minut från varandra kunna särskiljas!

I fallet Hägg finns inte ens födelsetimma. Alla observationer ovan är att betrakta som en övning i tillämpningen av ett subset astrologiska regler. Jag hoppas det framgått att de flesta inlägg på bloggen är av den typen.


Inga kommentarer: