Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 december 2010

Surfbeteende

Off topic! Jag postar dagens enda riktiga inlägg 8.49, horoskopet som visar kartan för månförmörkelsen. Senare på dagen noterar jag ett intressant läsarmönster i loggboken där besökarna berättar ett och annat om sig själva för den som analyserar fotspåren:

Navigation Path

Date     Time     Type     WebPage
 
20th December 2010    17:03:54    Page View    siderisk.blogspot.com/
siderisk.blogspot.com/2010/12/speltorskarnas-forsvar.html#comments
20th December 2010    23:31:14    Page View    siderisk.blogspot.com/
siderisk.blogspot.com/2010/12/psykiatern-som-var-radd-for-det.html#comments
20th December 2010    23:31:36    Page View    www.google.se/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Asv-SE%3Aofficial&channel=s&hl=sv&source=hp&q=sideriska siktet&meta=&btnG=S%C3%B6k p%C3%A5 Google
siderisk.blogspot.com/
20th December 2010    23:32:12    Page View    siderisk.blogspot.com/
siderisk.blogspot.com/2010/12/eldvatten-i-horoskopet-livsfarlig.html#comments
20th December 2010    23:32:32    Page View    www.google.se/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Asv-SE%3Aofficial&channel=s&hl=sv&source=hp&q=sideriska siktet&meta=&btnG=S%C3%B6k p%C3%A5 Google
siderisk.blogspot.com/

Vad säger detta surfmönster? Jo, att vi har en ofta återkommande läsare, men en som helt saknar intresse av ämnet astrologi. En analys av det här "besatta" besöksmönstret (ja, det är trollet som tillägnades ett inlägg nyligen) visar att det bara är kommenterade inlägg på förstasidan som intresserar. 

Och vilket patetiskt och ytligt intresse t.o.m. för kommentarer! 23.31.14 granskar besökaren en lång och seriös tankeutväxling mellan mig och en annan kommentatör, flera tankvärdeheter på de åtskilliga A4-sidorna kommentartext. 

Men är troll intresserade av eftertanke? Nej. 22 sekunder senare har han backat tillbaka till förstasidan genom det märkligaste surfbeteende jag sett. Bakåt-pilen verkar vara en okänd finess för besökaren - här springs det hela vägen till Google igen för att lokalisera bloggen på nytt genom att skriva ut hela namnet! 17 tangenttryck/klick istället för ett.

Nästa inlägg på förstasidan, "Smyginfiltratörer & falska filosofier", hade inte fått någon kommentar så den rullar besökaren snabbt förbi. Men ett lättviktigt och banalt inlägg om rattfylla har fått kommentarer. Han hoppar in i kommentardelen men tycks inte få den smörja han söker. Redan 20 sekunder senare har han gått omvägen via Google-söket i webbläsaren för att hitta tillbaks till bloggens förstasida, som nyregistrerar hans ankomst.

Och det här är bara ett exempel på hur människor aktivt jobbar på att hålla sig nere i träsket. Jesus rekommenderade att inte kasta pärlor för svinen, för det enda grisar vill göra är att rulla runt i sin egen avföring. Jag undrar hur den store Mästaren skulle ha sett på vår tids masskommunikation via internet. Vilka spelregler skulle han ha rekommenderat där?

Lyckligtvis, har jag förstått, har den här bloggen också en liten men kvalificerad grupp läsare. Inte för att varje inlägg innehåller en pärla, men några väsentliga principer tror jag nog har blivit ganska väl kartlagda. Bloggen är i huvudsak bara ett eko av de egna strövtågen utifrån insikten att extrema människor - sådana som skapar rubriker - är bäst för det astrologiska studiet. De är troligen "typer" och horoskopen mer tacksamma att studera.

Det är ett livstidsarbete att bygga upp en förståelse via en modell, vilken den än är, och när jag för tillfället studerar den mystika Sefer Yetzirah (judisk kabbala), slår det mig att bokens system kräver en ännu större tidsinvestering än astrologin eftersom man för fullt utbyte faktiskt måste kunna hebreiska. Astrologin får nog räcka som metafysisk hobby i detta liv...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Faktum är att tillbakapil-funktionen ofta hakar upp sig på denna sajt. Det går mycket riktigt inte att ta sig tillbaka till första sidan utan att göra om hela proceduren med att gå in via Google eller skriva in hela webbadressen i adressraden igen.
Men det kan man såklart inte begära att blogginnehavaren ska känna till, men det visar på ett exemplifierande sätt hur okunskap om sakers verkliga natur kan leda till helt felaktiga analyser.

Seaward sa...

För den som klickar sig in för en titt på kommentarer fungerar bakåtknapp/pilar perfekt för en PC-användare, vare sig de använder Firefox, Internet Explorer eller Chrome.

Notera också, vilket du inte tycks ha gjort, att jag inte talar om tillbaka-pil efter skrivet inlägg utan enbart en "titt-in".

Det mesta tyder på att du lade på vonOben-tonen utan att ens ha klart för dig vad frågan gäller. I annat fall: se över din browserkonfiguration, för då har du fel på din dator.

Anonym sa...

Det ättelägslösa stjärhushjonet siwert biter tillbaks HoHoHo
Kapten Stofils Minnes Komando i tomtedräkter'
återkommer inom en mycket snar framtid med sensationella avslöjanden om allas vår eget stjärhushjon Siwerik Aldenryd kungsholmstorg 3c
f,22okt 1959 ensamstående barnlös och misslyckad akademiker,se prästseminariet.hur kunde det gå så fel.Du skulle ägnat dig åt livet och inte tittat i stjärnorna.

Seaward sa...

Glad att kunna roa några hundra om dan! Hit kommer både läsare som du, projicerande sitt eget halvdana liv mot bloggaren (i brist på förmåga att skilja på sak och person) och högt kvalificerade intellektuella, författare med flera.