Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 december 2010

Spektors spektakulära horoskop


Jag har inte hört mycket av Regina Spektors musik, men köpte ett av hennes senaste album på den lösliga jämförelsen med Tori Amos (som i sig är en karbonkopia av min ungdomsfavorit Kate Bush, låt vara med intressanta variationer). Jag blev mycket belåten. Intelligent och intressant musik.

Horoskopet är inte sämre det, och de som surar över att jag kallat Eld- och Lufttecknen för "de kreativa" (snarare än Jord och Vatten), måste repetera astrologins grundtankar.

Här är snabbreprisen. I antiken gick tudelningen mellan livet på jorden, den sublunära världen av biologisk men ack så förgänglig blomstring, och den supralunära sfären - världen ovanför himlakroppen månen. Den högre världen representerade evigheten. Antikens tänkare var naturligtvis inte dumma, "himmelen" var inte den fysiska rymden, men planeterna i Världssjälen var synliga markörer för en annan nivå, oåtkomlig för den sinnesbundna människan. 

Kreativitet i den här bloggens bemärkelse innebär bara att en idé "från andra sidan" alltid föregår det konkreta utförandet. Idéer sorterar under det abstrakta, osynliga Luftelementet, medan konkret handling i en fysisk kropp tillhör Jordelementet. Att med sina ögon titta på en bild och rita av den med egen hand är inte kreativitet. Processen ligger inom sinnesvärlden.

Den ursprungliga kartan utbytt 161120
efter att födelsetidpunkt tillkommit
AstroDatabank

Men en människa född i soluppgången kommer per automatik att bli bärare av mycket "livsande" (Eld) även om zodiaktecknet är Jord eller Vatten. Och en födelse med Merkurius stigande - som i fallet Madonna - skapar en oerhört aktiv mentalitet och känsla för publicitet och PR. 

Faktiskt, Madonna kan upplevas som mer av affärskvinna (Merkurius = merkantilism) än som artist. Hon lägger ner energi på att snappa upp trender och omge sig med rätt folk för att hålla sin show aktuell. 

Om det bara var driften att synas som styrde i början av karriären har hon nu blivit just det Lejon som älskar konsoliderade positioner med inflytande - jämför med Lejonascendenten hos Mona Sahlin, politikern som föll i sömn i sin position och egentligen bara ville vara ledare för evigt. Samma typ av problematik har drabbat både allsångaren Anders Lundin och schlagergeneralen Christer Björkman, båda Sol-Lejon. 

Det är den tröga Tamas guna som dominerar Lejonet och gör dem till pösmunkar om man låter dem sitta för länge i samma position!

Likväl: Madonnas Merkurius stigande i öster representerar mentalt arbete, även om Eldtecknet Lejonet drar mot chefstypens tänkande: sätter sig bara in i frågan i lösa drag och delegerar sedan till en Jonas Åkerlund eller någon annan underhuggare.

Men eftersom jag dubbat Vattenelementet till själens och musikalitetens element, förvånar det inte att hitta Regina Spektors två mesta själsplaneter samlade i Vatten! Konstnärlighetens Venus är t.o.m. "upphöjd" i Fiskarna och den blandas fint med sinnelagets Måne. Viktigt här är att begrunda vem som förfogar över detta djupsinne - det är Jupiter, mer om vilken strax. Saturnus, mittemot Fiskarna, "jordar" via händernas tecken Jungfrun och hon är en skicklig pianist. 

Här blir det intressant att jämföra med Nina Perssons horoskop. Hon gillade aldrig att sitta ner vid pianot och låta händerna göra jobbet. Men hon var också Spektors raka motsats i fråga om soltecknet: hon var född Lejon, tecknet som gärna vill ha sin person i centrum och uttrycka sin individualitet. Regina Spektor är, som det svenska nationalhoroskopet en Sol-Vattuman som gärna tar ett steg tillbaka men istället är den som tänker ut hela planen, konceptet.

I det avseendet är Regina Spektor är nästan skrämmande intelligent, en typisk intellektuell - hennes Sol förstärks av den starkt placerade Jupiter i storskaliga Lejonet, och med den hetlevrade Mars bildas här en hetta som utvidgar Vattumannens rymd till ett omfång långt bortom den normala typen. Vad har vi här, IQ 160? 

Det är detta jag menar med att kreativiteten kommer till oss jordbundna andar från himmelen, från den osynliga världen. Vi är helt omedvetna om att allt som äger rum, gör så genom att intelligent skapande föregått manifestationen. Glöm Darwins blinda slump, den myten är från 1800-talet då människorna hade hybris och ville döda Gud för gott. Det blev tvärtom, fysiken började upptäcka att materien i själva verket är elektromagnetism, vilket bland annat kan uttrycka sig som ljus. 

Därmed var vi plötsligt tillbaka exakt vid samma bilder all världens religioner alltid använt. Och Regina Spektor, det hörde jag direkt på den enda skiva jag köpt hittills, är helt medveten på den nivån. Hon är en av de "seende" - titta bara på hennes utforskande blick på fotografierna i DN-intervjun.


Inga kommentarer: