Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 december 2010

Skogen & träden (helhet och detalj)



När jag såg den här illustrationen på DN:s förstasida, där någon nogsamt plitat varenda litet föremål som fallit runt självmordsbombarens kropp, tänkte jag genast: "Det här måste vara Månen i Jungfrun, sinnet som så älskar att urskilja alla detaljer att den inte sällan glömmer bort det viktiga i frågan, att se till hela gestalten och vad den säger." 

Att sedan upptäcka att DN-grafikern faktiskt föddes med en Måne i Jungfrun, åtminstone fram till lunchtid, fick mig först att triumfera över astrologins förmåga att se KÄRNAN i varje fenomen. Men sedan såg jag att horoskopet innehöll många fina kvaliteter och tappade genast lusten att ironisera över de sex föremålen strödda runt det blödande liket. (Jungfrun är händelsevis det sjätte zodiaktecknet.)

Den här anonyma bruksillustratören är representativ för alla som tålmodigt arbetar på direkta uppdrag från någon annan. Solen i Oxen och (troligen) Månen i Jungfrun omvittnar Jordelementets strävsamhet. Och det intrikata samspelet mellan två "visuella" eller "seende" Eldtecken med merkuriska Tvillingarna (tidningsbranschen) visar väl en som ritar bilder för sin brödföda! Livslinjen är Jord - konkretism - den Eld/Luft som tillkommer är så att säga sekundära tillgångar.



Men titta noga på hur väl Tvillingarna fungerar i detta horoskop och hur t.o.m. den "förhöjda libido" i (trolig) attack mot Månen i Jungfrun kan ses som en tillgång. Jag misstänker att den här människan är rysligt snabb i sitt handarbete framför datorn, tydlig emfas på de två merkuriska tecknen brukar leda till en kombination av snabb uppfattningsförmåga (Tvillingarna) och raskhet i händernas arbete, i omsättandet av ett nästan petnoga utförd produkt (Jungfrun). 

I det här fallet är nyckelplaneten Merkurius väldigt intressant placerad i en ömsesidig reception med Mars vilket skapar ett "sinne i brand". Titta på bruksgrafiken här ovan så ser du en människa som faktiskt levererar en smula våldsdramatik t.o.m. den tidningsvärldens stiliserade tråkmanér.

Jag kände en gång en kvinna som sedermera blev en skicklig illustratör - högt respekterad utbildningar i England etc, och vars horoskop upprepar den här täta kopplingen mellan det subjektiva jagets (Väduren) intryck och Tvillingarnas snabba mentala "mind mapping" av det som ska återges i förenklad form. 

För minns att Eld är total kognition medan Luft är mentaliseringen som därpå följer, den förenklade kartritningen. Jord är det sista lilla som blir kvar när den "högre" världen till sist tar substantiell form.

Men däremellan har vi förstås också Vattenelementet eller Månen, det inre sinne som plastiskt mottagit Eldens och Luftens produkt. Vatten utan Luft eggas direkt av intrycken ("sensationalism"), Vatten som istället informeras av Luft kan hamna i bryderier eftersom sinnet inte förstår Luftens rationella språk. Människor med mycket Luft och Vatten måste "oscillera" snabbt mellan världarna och hela tiden översätta det ena perspektivet till det andra. 

Jag kan inte påstå att jag tillfredsställande löst det här symboliska mysteriet ännu. Själv född under mycket Luft blir det direkta samspelet mellan själens Vatten och direktivet från Eld/Ande något av en gåta och astrologin är just precis en Luft-karta som söker skapa rationalitet i något som ytterst inte låter sig beskrivas.

Ur David Fideler - Jesus Christ, Sun of God (1993)
(klicka för läsbarhet)

*****


PS. "Plita" är ett ord som väl nästan fallit ur bruk numera. Från mitt tidigare liv som engelsman (eller kanske bara läsning av mycket engelskspråkiga böcker) hörde jag ordet "plait" ringa till. Och från ord kring sömnad kommer det förstås (vika, vecka eller väva). Substantivet pläd tycks komma från samma ordrot och varför inte plätera (guldpläterad - allt är inte guld som glimmar)!

Jag har så många ord som inbegriper textilarbete i min vokabulär att jag vore en idiot att inte bejaka de åtminstone tre tidigare liv som kvinna som jag halvt och halvt anat just under medvetandetröskeln från tid till annan. 

I detta liv har jag aldrig varit i närheten av sömnadskonst, aldrig haft något intresse. Nu hejdar jag mig snarast varje gång jag är på väg att använda metaforen "vävnad" och söker efter en synonym! På djupet uppenbarligen en stark släktskap med dessa ting - jag måste ha vävt mycket i tidigare liv! Och en enskild människa är sannerligen en väv av många tidigare liv som nu kommit samman i ännu en manifestation. 

Helt klart är går termer som "the fabric of the universe", den indiska astrologins tre gunas (trådar eller rep som tvinnas eller flätas) tillbaka på mänsklighetens förmåga att med sina händer (Merkurius) sammanfoga naturliga material. Idag gör grafikerna det virtuellt på en bildskärm istället.

Apropå frågan om en individ som en del i en pågående vävnad, se inHumanisten Christer Sturmarks mest sökta gräl hittills när han försöker svärta ner reinkarnationsteorin genom att bl.a. mörka att det finns forskning i ämnet. 

Den mannens okunskap tycks sakna gränser, och förhållandet till sanna fakta ska vi inte tala om. Men det är väl just moral han tränar på i detta liv. I hans fall ser vi helt säkert en Mån-Jungfru som hela tiden fixerar detaljer så att helheten blir lidande. Ett rysligt astrologiskt exempel på kognitiva svagheter eftersom också hans Sol - Intelligens - hämmas av den formaliserande Saturnus. 

En soli-saturnisk konfigurartion fanns händelsevis också hos illustratören, som på den nivå av stilisering bilden ovan anger lika väl skulle kunna kallas en formalist, en som sysslar med att ta bort kött från benen och enbart rita "trådmodellen"! Saturnier, som noterats mer än en gång, kan bli väldigt drivna stilister. Här finns tålamod och inte sällan perfektionism. Mot tendensen att bli sittande en evighet med uppdraget har emellertid illustratören full rusch i sina båda merkuriska, rörliga tecken!

Inga kommentarer: