Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 december 2010

Sensuella mat-Nigella & Döden

[Ett långt, 10-sidigt inlägg, som ambitiöst tar sig an frågan om maten och döden.]

Nigella Lawson 2007
Den bedövande vackra brittiska exportvaran Nigella Lawson - kvinnan som lagar mat för att det har en terapeutiskt lugnande inverkan på hennes själ (alla detaljer från Wikipedia) - har verkligen ett exceptionellt horoskop!

Egentligen var det en bild och hennes födelseår som fick mig att reagera. Jag kunde först inte tro att en människa på femtio kunde se ut som trettio och misstänkte fiffel med födelseåret. Men 1960 verkar stämma, och det gjorde mig nyfiken på hur planeterna arrangerat sig vid denna tid.

Kusligt blev det emellertid när jag noterade att hon med några års mellanrum förlorat sin mor och sedan systern i cancer och hur - långt ner i Wikipedias artikel - det berättas att också maken dog i cancer!

Tre av de allra närmaste personerna inom tolv år (om man räknar året då maken blev medveten om sin sjukdom)! Kunde detta ha med den tolvåriga Jupitercykeln att göra? Jupiter har inte enbart med lätta pengar och tursamhet i livet att göra, den är också planeten som "befriar" människan och jag har sett uppgiften att den har med celldelning att göra. (Nu är jag inte medicinskt orienterad, men av nyfikenhet går jag ofta några steg in på sidovägar...)

En sökning av 4.500 horoskop jag sparat genom åren gav sju stycken sideriska Skyttar födda runt årsskiftet 1959/60.

  • Madeleine Gauffin Rahme;28.12.1959 - SvD:s psykolog
  • Tracey Ullman;30.12.1959 - fd popsångerska, skådis
  • Val Kilmer;31.12.1959; 7:58 - skådis (skicklig musiker! - jfr ovan)
  • Michael Stipe;4.1.1960; 0:26 - musiker - gay
  • Nigella Lawson;6.1.1960 - tv-kock - tillstår lesbiska fantasier
  • anonym; 9.1.1960;15:00 - pessimistisk arbetarson, körde ihjäl sig runt 1985
  • Raphael Golb;10.1.1960 - fängelsedömd son till religionsforskare, trakasserade i vuxen ålder andra forskare genom åttio (!) förfalskade internetpersonligheter för att hans far teorier blivit allmänt avvisade i forskarvärlden.

Trots de få namnen anas en viss dramatik i den här "årgången" av Skytten! SvD:s psykolog har ju genom yrket uppsökt människans mörkare zoner, och den anonyma mannen, som jag kände medan han levde, var visserligen stundtals en skimrande prick men oerhört led vid livet redan som ung! Han talade ofta som om livet redan var över. Jag minns inte exakt året för hans bilkrasch längre, men det kan mycket väl ha varit samma år Nigella förlorade sin syster.

Att den anonyme föddes dygnet invid den vettlösa forskarsonen Golb är i sig intressant, och vad gäller Skytten som ett dualt tecken - och kanhända härskaren Jupiter som celldelningens tecken - måste ju den senares åttio förfalskade alias perfekt sägas illustrera vidareförgreningens (bifurkationens) princip! Jag noterar att Nigellas lesbiska funderingar utspelar sig bara två dygn från REM:s homosexuella sångare Michael Stipes födelse.

Det senare är av intresse eftersom Nigellas födelsetimma är okänd och det irriterande inträffar att Månen byter zodiaktecken ungefär vid lunch. Men Michael Stipe har ett exakt klockslag och hans Måne i Fiskarnas 2a grad, störd av konjunktionen med draksvansen (5e graden) och under attack från Mars i Skorpionens 30e grad, bildar en bra modell för hur även Nigellas horoskop måste se ut.

Båda har haft enorm global framgång och alla kunde väl se på Stipes beteende i rockvideorna att han var gay långt innan han kom ut med det. Envisa rykten om att han hade hiv eller aids florerade också under många år. Och tacka för det. Han såg lika eländig och deprimerad ut som min vän som körde ihjäl sig.

Om därför Nigella kallar donandet i köket som en terapi, verkar det vara något större än bara hennes själsliga oro vi fått syn på genom att titta på flera personer födda under samma tid. I själva verket är det en tidsanda som likt en ångestskapande eller förmörkande demon äter sig in i alla människor som föds under den här perioden. Vi är alla massproducerade små uttryck för Världssjälens oavbrutna rotation!



Nigellas himmel är i princip ett enda sjudande hav där underjordiska eldar brinner. Eld och Vatten = sensationalism, dvs något för medierna att grabba tag i, eller en människa som i sig själv är en karismatisk sensation!

Wikipedia ägnar flera rader åt att diskutera hennes upplevda sexuella anspelningar under sina kökskonster, vilket hon själv förnekar skulle vara ett medvetet knep för att locka publik. Hon menar att det bara är naturlig sensualitet. Påståendet är väldigt typiskt den Måne, det sinne, i Fiskarna som jag tror är det rätta här.

Månen i Fiskarna kan vara helt "clueless" om hur de ter sig för omvärlden för de är alltid helt inne i sin subjektiva stämning eller dröm! Den mest extrema kvinnliga "teaser" jag någonsin mött hade Månen i Fiskarna och det fanns många tecken på att vederbörande vandrade genom den ena rosenskimrande drömmen efter den andra och så att säga indirekt noterade effekten hon hade på manfolk omkring henne. Hon så att säga levde sina drömmar.

Själv Luft-Måne, ständigt tänkande och analyserande min värld, har jag svårt att förstå hur de här vattendjuren upplever livet! Men Månen i Vatten är i allmänhet betydligt mer sympatiska och mindre kalkylerande än sinnena i Luft eller Jord.

Nigella, helt utan problematiserande Luft i sitt horoskop och heller ingen Jord att tala om, ser säkert inte att hon spelar ut vampen inom sig till 200%, hon är bara känsla. Visuella Elden äter omgivningen med blicken och inlevelsefulla Vattnet importerar bilderna till själen där de utlöser sinnliga förnimmelser.

Naturligtvis är Nigella en uttalad ateist. Det är ett perfekt horoskop för en hedonist, en som menar att livets mening är att mata sinnena och hålla själen bedövad. (Domedagen får man ta när den kommer...)

Jag noterar särskilt att Skyttens brådstörtade och upplevelsekonsumerande stil föranledde kritik i England då förste mannen knappt hann dö förrän hon flyttade ihop med nästa. Det säger något om hur instabilt det här horoskopet egentligen är, och jag noterar att blötdjuret - det myckna Vattnet (4 planeter) tycks leva sitt liv, medan ryggraden/självbehärskningen och gränsdragningens Saturnus står kopplad till Solen - männen i hennes liv.

*****

Varför tydliga mörka underströmmar syntes i den lilla skaran Skyttar från horoskopsamlingen beror på att soltecknets disponent Jupiter stod i dödens Skorpion den här tiden. Det är därför jag impressionistiskt rör ihop röd eld och grönblått vatten på kartan.

Här finns också en liten skillnad mot REM-sångaren Michael Stipe: de timmar som skiljer dem åt hinner Nigellas sexualplanet Mars ta steget ut ur härskarläge i Skorpionen (Stipe) och in i Skytten. Detta ger teoretiskt henne en klar tillgång i den ömsesidig reception - Skorpionen och Skytten utbyter sina härskare med varandra.

Men givet att Skytten rymmer så många planeter betyder det också att Skytten aldrig blir riktigt fri eller pånyttfödd. Jupiter ligger som en barlast kvar i Syndarens och Dödens tecken! Är det därför Nigella äter för att få lugn i själen? Var det därför min gamla kamrat kände sig klar med livet redan i de tidiga 20?

Jupiter i Skorpionen kan t.o.m. uttrycka en dödslängtan. Jag har den men i det här fallet uttrycker den som på klassiskt privatdeckarvis: Jupiters jovialiska och positiva sida söker sig aktivt mot mörklagda och outforskade platser. Ja, i kunskapshänseende förstås, givet att både Sol och Måne står i Luft.

Och så började jag t.ex. utforska meditation redan i tonåren och reinkarnationsläran började också tidigt intressera. Allt detta är tydliga exempel på hur Jupiter i sin "högre" filosofiska version lockar in i det skorpioniska mörkret för att kanhända hitta ljuset i slutet på tunneln. Ljuset, det är förstås, Jupiter/Skytten som följer efter själens mörka natt.

Men Nigella, hon äter mat istället för att göra den här resan. Och att peka på att enbart Eld och Vatten i horoskopet ger en sällsynt hunger efter sinnesintryck och ett motsvarande ointresse för de stora frågorna (livets mening) är inte helt rätt.

När allt kommer omkring är Madonna sedan många år helt inne på den judiska mystiken (kabbala) och hon är också helt och hållet dominerad av Eld och Vatten. Man kunde visserligen invända att kabbalan för henne bara är ytterligare en förbrukningsvara, något att engagera sina sinnen i, och att hon väl knappast "problematiserar" eller "analyserar" läran (som egentligen är rätt abstrakt).

Men Madonnas födelsetid är känd och det är faktiskt full fart i hennes nionde hus för filosofi och religion. Mars/Draksvansen i Väduren är kanske inte det mest sofistikerade budskap man kan placera i den här zonen, men det tyder åtminstone på tydlig aktivitet här! Och filosofins/religionens Jupiter opponerar sig mot nionde från det tredje mentalitetshuset - det ger också energi åt "de religiösa grubblerierna"!

Att hon valde att göra låten "Just Like a Prayer" - och redan namnet Madonna till att börja med! - är andra konkreta signaler på att hon inte enbart följer amerikanska kändisars kabbala-trend. Samtidigt kan man på lite håll fråga sig hur hon tänker, toyboys och kabbala är totalt oförenliga riktningar! Jag förmodar att det är någon kändisarnas rabbi som kokat ihop en riktigt utspädd och till intet förpliktande version av kabbalan åt stjärnorna!

Nigellas födelsetid är okänd så det finns ingen möjlighet att se om nionde huset har någon nämnvärd energi, men från hennes eget liv har vi uttalandena att hon latar mat för att få lugn i sin själ och att hon är ateist. Man kan anta att nionde huset inte tillhör de starkaste sidorna i det fullständiga horoskopet.

*****

Men varför fixera sig vid kvaliteter hon inte har på programmet att odla i detta liv, när horoskopet i andra avseenden är så överväldigande favoriserat? Jag sticker inte under stol med att det är en av de mest karismatiska personer jag sett (undertextade några få år för några år sedan), och det är en människa långt över de fyrtio.

En förklaring kan vara att båda välgörarna, Venus och Jupiter, står förenade i samma tecken och att den här kombinationen lyfts fram via den ömsesidiga receptionen och blir en faktor som bidrar till Nigellas tydliga koppling mellan Solen och Saturnus - egentligen två planeter som är fiender men där förvisso Saturnus som "former" och Solen som "hjältinna" skulle kunna säga ett och annat och hennes extrema kroppsliga företräden.

Jupiter rimmar väl med Skorpionen (den är planetär vän med husets herre Mars). Venus i Skorpionen har ett neutralt förhållande till sin disponent. Mars själv står alltså i Skyttens första grad och jag tror den här ömsesidiga receptionen (inringade gröna fältet på kartan) är just det Eld/Vatten-krig som skapar en sådan oerhörd karisma.

Jupiter välsignar också Månen i Fiskarna som vi antar. (Månen i Väduren är mycket direktare, mer aggressiv, och skulle inte ge den extrema sensualitet som en Mån-Fisk välsignad av Jupiter med feminina Venus i släptåg ger.

Jag noterar hur detta är urtypen för en traditionalistisk kvinna i köket! Kvinnliga planeter samlade i Vatten! Jupiter söker den lätta vägen och Venus likaså - kopplade till det sinnelag vi antar, låter hon gärna männen kämpa ute i världen medan hon sköter hemmet!

Hennes Sol-Skytt är bara så att säga bara fronten som agerar framför kameran. Den verkliga Nigella är det myckna Vattnet. Hon bjuder in tittaren till den "urtypiska feminina vattenvärlden" och Vattnets totala absorption i de ämnen man stoppar ner i det. Mars i Skytten i 90° mot Fiskarna gör henne till en fullständig slav under sinnesnjutningen. Ett fascinerande horoskop som sagt var i dess extrema överdrift åt bara ett håll.


*****

Hur var det med dödsfallen bland de nära och kära och Jupiters 12-årscykel? Den frågan ska granskas i ett eget inlägg.

*****



Men jag noterar i SvD att Helena af Sandeberg bara 18 år gammal förlorade sin mor till cancer. Hon är född ett Jupitervarv senare, och se vad som händer: nu är det Moderns Måne som i Skytten finner sig förfogad över av Jupiter som ännu befinner sig i "dödsskuggans dal", Skorpionen!

Här kan man börja fundera över om Kronos-Saturnus, i sin opposition till Jupiter, faktiskt har Liemannens funktion att tilldela Månens (moderns) disponent Jupiter en (snålt) utmätt tid. Åtminstone har Helena vaknat upp totalt inför tidsperspektivet, enligt tidningsintervjun.

Sandebergs horoskop kan med fördel jämföras med Julian Assanges, född två månader tidigare samma år. Är Sandebergs "makthunger" efter många och ibland dubbla roller i samma föreställning (se artikeln) en parallell till Assange, som ju sökt bli en "player" bland de stora världspolitikerna?

Är det kort och gott återigen hungrande Mars/Rahu som drar viljan att karva sig en officiell roll steget för långt? Av principskäl undviker jag all svenskspråkig underhållning, men jag har naturligtvis noterat att hennes namn är med i nästan varenda svensk produktion.

Men i det här fallet inverkar viljan att stå högst på världsberget menligt Lejonets tecken (symbol inte bara för kreativitet utan också generellt för ens stund i det vi på den här sidan kallar "livet").

Den oregerliga attacken från det fysiskt konkreta (Stenbocken), understödd av den sataniska axeln, mot det i grunden andliga livet i Eld, har givit Sandeberg den uppfattningen, att när man peakar så är det också kulmen. Jag ska här inte gå in på om hon fått livets mening om bakfoten. Men i bakhuvudet ringer ett nästan 2.500 år gammalt kinesiskt maxim:

Varför dör människorna?
För att de göder livet för hårt.

Ur Tao Tê Ching eller Daodejing, Boken om Vägen och Kraften


Inga kommentarer: