Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 31 december 2010

Misstänkta terroristers horoskop

"...[H]an är tydligtvis en sådan person som har motiv och vilja att göra någonting", säger en terroristexpert till Aftonbladet. (Expressen namnger också de misstänkta, och terroristexperten - synbarligen landets enda - säger till DN att de anhållna förefaller "garvade".)

Horoskopet för det planerade attentatets hjärna har ett grunddrag som stämmer på det inledande citatet, ett karaktärsdrag som är aningen uttjatat på bloggen: "egenmäktigheten".

Det visar sig i mer eller mindre hälsosamma former vid den samtidiga aktiveringen av egoperspektivets och stridslystnadens Vädur och makt- och auktoritetsprincipen Stenbocken. "Makt åt mig", så att säga. (Tidigt exempel: ilskna skådisen Russell Crowe.)

I Munir Awads väll är motivet dominant eftersom det är de båda Ljusen som accentuerar viljan till makt. Minns många inlägg där jag besvärat skruvat på mig i frågan om hur pass nobel en människas strävan egentligen är: Eld och Jord är varandras fiender och kampen mellan vision eller ambition och fysisk realitet har ett typiskt uttryck i idrott, men också i våldsamhet och, tydligen, revolutionära tendenser (numera omdöpt till "terrorism").


En större astrologisk utmaning är i så fall den ömsesidiga receptionen, där Vattumannens och Jungfruns härskare går på besök i den andres palats för att stärka de ömsesidiga relationerna. 

Vid vissa utbyten går det käpprätt fel eftersom motivmixen är ohelig, men mellan ett Luft- och ett Jordtecken fungerar det i allmänhet. Individerna är teoretiker (Luft) och Jordelementet leder till en uppföljning ut i det fysiska. (Nog för att vi sett några extremisthoroskop som saknat all markkontakt...)

Här erkänner jag mig ställd. Nog för att filosofins Jupiter är skadad i Jungfrun (för en empatisk känslofilosofi, tänk dess härskarläge i Fiskarna på zodiakens motsatta sida), och nog för att den neutrala intellekts-Merkurius sägs bli god bland goda och ond bland onda - dvs. i direkt kombination med krigaren Mars skapas ett krigiskt sinnelag. Men det här ser inte tillräckligt "patologiskt" ut i mina ögon.

Är de tre gunas en ledtråd? Notera hur passionen (orange Rajas) dominerar livslinjen (instinktens Måne-->medvetenhetens Sol). Men passion för vad? (Se Ola Salos horoskop där jag ställde samma fråga.) Här ser det ut som om den ömsesidiga receptionen mellan Tamas guna och Sattva guna - Mörkret och Ljuset - ger den närmast arketypiska tendens till en Ljusets krigare mot mörkrets makter!

Ur perspektiv av denna himmel blir således den ömsesidiga receptionen mellan Månens och Solens disponenter (Mars och Saturnus, de två naturliga illgärningsmännen) den spelplan uppå vilken lidelsen/passionen tar sin kurs. Och spelplanen är den klassiska, tidlösa kampen mellan Ljus och Mörker, mellan Rättfärdighet och Satans bländverk.

Den här yttersta skiljelinjen har den sekulära västvärlden vuxit ifrån, tror de. Men det är bara dissociation, en självlögn. Många människor står i medveten kontakt med det objektivt Goda (läs Platon, vår kulturs grundare!) och finner därför västerlandets urartning till värdesubjektivism ohållbar. 

Jag kan sympatisera med den häktade mannens upplevelse av sakernas tillstånd om än inte med hans metodval. Hans val av eldhärdar i världen kan jag inte kommentera - de rör hans sätt att förverkliga sitt öde i det här livet på basis av grundmaterial som etnicitet och andra faktorer. 

Men arketypiskt - via de idéer eller grundprinciper Gud givit människan att förstå sig själv genom - ser man att han arbetat på en mycket enkel uppgift: hans ego (Väduren) har velat bevisa sig vara en "spelare att räkna med" (Stenbocken). Han förefaller ha trillat dit på exakt samma egotripp som kommer att leda till västerlandets avveckling, rovkapitalismens undergång och alla de andra naturvidriga mekanismer som lurar under ytan på det glittrande väst.

Awad tillhör gårdagens människor som tror det är människan själv som kommer att åstadkomma förändringen till något bättre. Jag har en tydlig aning om att Naturen kommer att göra rent hus med den här mänskligheten och lämna återstoden att tänka ut en bättre civilisation. 

Samma typ av horoskop återfinns naturligtvis bland otaliga västerlänningar, men i den mekaniska verkstaden eller inom industrin där det gnistrar och sprakar hittar kriget mellan Eld och Jord en naturlig och legitim bullrig miljö som den rimmar väl med. Banka och slå på plåt, böja järn. Här är då Eld inte längre en symbol för Ande utan för Passion att övervinna det Motspänstiga Materialet!

*****

Jag provar också det andra namnet AB listar i sin artikel om "Terrorns ansikte" (Gud! Vilken korkad rubrik. Dagens journalister vet ingenting om att det är transpersonella, metafysiska principer som driver världsskeendet. Att välja ut några personer utan att söka leda tillbaka frågan på de grundläggande principerna är skräpjournalistik. Astrologin är den enda nu levande vetenskap som faktiskt befattar sig med livets dolda drivkrafter, vilka är av psykisk natur.) 

Detta andra "terrorhoroskop" domineras helt och hållet av den förbittrade kampen mellan Eld och Jord med dess negativa resistens.



Den här gången är det inte Väduren utan Lejonet som tillhandahåller Elden men varför det här är Underhuggaren och inte Arkitekten, framgår av Solen som dock är den mäktigaste planeten. 

För där Awats Sol i Stenbocken verkligen beskriver en rationell planerartyp, där är Aboelazm en Sol-Oxe, det välkända dragardjuret. Men här är också Månen/sinnelaget i Jord - Jungfruns tecken. Vi ser därför en dubbel emfas på Underhuggaren. Jungfrun motsvarar nämligen hantverkare och serviceyrken - över vilka Stenbocken alltid bossar som det tredje och kulminerande Jordtecknet.

Här berättar inte Ljusens disponenter samma arketypiskt ideologiska berättelse om Ljus och Mörker. Sol-Oxens disponent Venus "förirrar" sig in i Tvillingarna, de unga människornas tecken. AB berättar att han ofredat småflickor sexuellt, vilket klingar rätt.

Jag har åtskilliga exempel på Oxar med Venus i ungspolingen Tvillingarna vilka tycks ha stannat av mentalt och emotionellt på en tioårings nivå. Här ska man inte missa att Underhuggarens Måne i Jungfrun är den enda psykplacering som har en statistiskt signifikant överrepresentation bland 200 brottsdömda horoskop, tidigare granskade på bloggen. Och eftersom psyket här tar order från Merkurius är vi tillbaka i Oxen som i sin tur tar order från Venus - och så är en rundgång bland motiven (ömsesidig reception) etablerad!

Märk dock att även om pedofila drag inte är helt atypiska för den här mixen av Oxe/Tvilling så är övergrepp en ovanlighet. De flesta fall utmärker sig bara genom en viss barnslighet och jag har sett vuxna som relaterar bättre till barn än jämnåriga.

Varför det i detta fall gått till ofredanden beror säkerligen på den otillfredsställande mixen av planeter i "försteälskaren" Lejonets tecken. Här finns passionen samlad, men den här hämmad (Saturnus) och förråad (Mars) och samtidigt helt överdriven och förgrovad (Jupiter och hungrande Rahu).

Rulla sedan ut en livslinje i det fattiga elementet Jord - där inget kommer gratis - och vi får ännu en aning om tendenser till egenmäktighet, fast nu med en helt annan mix av Eld/Jord än hos Awar och hans klassiska typ.

*****

Säkerligen finns det spännande egenskaper och tecken på svår friktion (materiell, andlig nöd) även i horoskopen för de andra namngivna personerna i Aftonbladet, men de här två stickproven räcker. De här ännu en gång visat hur tydligt astrologin kan urskilja "stridisens mentalitet".

Inga kommentarer: