Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 december 2010

Månförmörkelsen & jordbävningen




Jag ritade upp tidpunkten för månförmörkelsen med Stockholms koordinater i förrgår och slogs av att det återigen var dags för den återkommande spänning som dykt upp vid ett antal jordbävningar och/eller vulkanutbrott. Eftersom jag inte kan bedöma magnituden hos ett eventuellt skalv tvekade jag publicera bilden. Det är i grunden samma gamla karta...

Jag noterade också att månnoderna inte koinciderar exakt med fullmånen. Ljusen ligger i 6e graden och noderna i 9e graden. Minns här den misslyckade bombattacken i Stockholm exakt när nationalhoroskopets nuvarande "sensitiva ascendentpunkt" i 9e graden nuddades av krigaren Mars

När morgonnyheterna meddelar en jordbävning (i en jordbävningsrik region) i Iran, får väl den här kosmiska anspänningen sägas ha hittat sin veka punkt i världen för den här gången.

Jag har ingen färdig idé i frågan om planeterna och jordbävningar, men det har studenter ute i världen. Noderna är för handen när jordbävningar inträffar, sådan tycks den allmänna uppfattningen vara.


Ascendenten är per definition krispunkten, och händelsen kan kanaliseras via de bryderier som ascendenthärskaren (här: Jupiter) är involverad i.

Det kanske är mer korrekt att beskriva ascendenten som hela Jordens fysiska kropp. Astrologin verkar därför rätt oanvändbar för att förutsäga var någonstans ett inträffande kan misstänkas... 

Vad man kan säga är man efter inträffad händelse kan studera symboliken och lära sig något om den objektiva natur- och morallag vars existens antikens människor slöt sig till genom sina studier av korrelationen mellan himmelska omen och jordiska tilldragelser. Att naturalistiska förklaringar inte fullt ut kan ersätta astrologin, inser man efter att länge nog ha studerat planeterna och karaktärsformationen hos människor och djur födda under stjärnorna.

*****

Om det iranska skalvet i AB, Expr



Inga kommentarer: