Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 december 2010

Livsglädjen i Eldens element



Titta på Wikipedias foto av f.d. amerikanske ambassadören i Norge, Benson Whitney. Här vilar inga ledsamheter. En glad spjuver är det, och han kommunicerar det rakt in i själen. 

Inte undra på att hans kommentar om norrmännen (AB), att de är ett struntviktigt folk, var dagens roligaste nyhet här i den svenska bombkylan. Den värmde ända in i själen eftersom det stämmer så bra! Både det han säger om norrmännen och i relation till astrologins fyra element.

Elden är känd för att producera glada skitar, i synnerhet om intelligensens och jovialitetens Jupiter är markant. Och du kan du se och avgöra själv hur det står till med den saken i Whitneys horoskop:



Solen i kombination med Jupiter i Eld!
 
För extra klatschighet i attityden ser man dessutom "dramadrottningens syndrom", där moltysta Skorpionen och färgglada Lejonet möts för lite extra överdramatisering. Folk älskar en bra show och när krigaren Mars i rätt harmlösa Fiskarna attackerar Venus i kommunikationstecknet Tvillingarna, då blir det lite pikant så där.

Enstaka humorbefriade svenskar når inte den här sublima tankehöjden. Jag noterar i AB:s folkliga spalt något om amerikaner som kastar sten i glashus. 

Ja, ska vi leka allvarsamma leken kan vi konstatera att en Sol/Jupiter i Solens härskarläge Lejonet måste vara en ofattbart intelligent människa med total blick för en situations (eller ett folkslags) egenskaper, och här pumpas denna enorma intelligens rakt in i psyket/sinnet, där Månen dessutom står på Skyttens område och därför direkt disponeras av samma intelligensförstärkande Jupiter! 

Ett ofattbart kapabelt (och humoristiskt) horoskop, och som det brukar vara med dem som flyger ringar runt de ofärdiga som behöver 12 timmar för att samla sig till den allra minsta kommuniké, upplevs de förstås som arroganta på sina håll.

Jämför gärna med den amerikanska generalen som hade åsikter om hur homosar gjorde FN-styrkorna ineffektiva eftersom grabbarna bara rände runt och nöp varandra i häcken! Där är också intelligens på en så hög nivå att det bara är att gratulera.

Dessa själar måste för länge sedan - om vi räknar med tid - tagit väldigt lyckliga beslut, och det goda man gör stannar med själen så att kommande jordeliv spinner vidare på flytet. På något gåtfullt sätt tycks det här återspeglas i kosmos konfiguration vid de tidpunkter själarna återinträder i rumtiden.

*****

 Bonusspaning.



Vad beträffar amerikanens fullträff, den om en storhetsvansinnig norsk utrikesminister, noterar jag inte utan belåtenhet att astrologin är ett mycket precist redskap.

För vem passar epitetet bättre in på än Humanisternas ordförande? Han har samma uppforstorade självbild via Solen i Lejonet men samma minimala yta för självreflektion via Månen i Jungfrun (horoskop här). Just den här soli-lunära kombinationen har jag noterat i privata kretsar i samband med extremt struntviktiga personer som helt utan synbar kvalifikation fått för sig att de utvalda att leda (kognitiv dissonans).

Ordföranden Sturmarks senaste intellektuella klavertramp (i en debatt om vilka ämnen man får diskutera under en kommunal rekreationssammankomst) kommenterades här, och med ett så ohyggligt skarpt intellekt som Whitneys på min sida (förutsatt att man medger att vår tillvaro är "typstyrd" i Platons mening), måste jag hålla min analys för att ha blivit verifierad. Dessa är tider för dårar att bjuda upp till dans i det sekulära väst, och man kan bara skratta åt eländet.

Inga kommentarer: