Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 14 december 2010

Eva Röse - ibland har man en sur dag

När jag tittar på AB:s foto av skådespelerskan Eva Röse tycker jag mig se en likhet med Persbrandt. Vid snabbkontroll visar sig båda födda i den sideriska Jungfruns tecken.

Och det är med nyckelordet "Jungfrun" jag plötsligt ser hur en arketyp tycks styra t.o.m. hur orden formar sig i pressen.

För är det inte otroligt märkligt att samtliga tre utsagor som ligger inklämda på förstasidans puff alla är negativ information?


  • INGEN lyxfru
  • SVÅRIGHET leva rent
  • OGILLAR ATT SERVA ANDRA med leenden

Något säger mig att hela intervjun kommer att låta så här, så jag avstår gärna från betalartikeln. Däremot är det fantastiskt att se samtliga tre lockbeten så exakt rymmas inom den nya och kanske inte helt smickrande bild av Jungfrun som bloggen bara råkat hitta genom att följa upp uttryck som upprepat sig.

Jungfrun är t.ex. ingen lyxig Hollywood-fru, den typen har det sceniska Lejonet lagt beslag på i teorin. Grannen Jungfrun är i stället praktisk och jordnära, som det brukar heta i introduktionsböcker.

Jungfrun är också en miljövän men baksidan är den tydliga dragningen mot negativitet mot främlingar som Jungfrun tydligen kan uppfatta som smuts i det egna paradiset.

Intressantast är nästan att Eva Röse inte vill le på beställning, och har man mött några dussin av de äkta (sideriska) Jungfrurna vet man att det är ett blygt tecken som inte alls likt grannen Lejonet tycker om att flasha jätteleenden.

I Eva Röses fall kan man nästan tala om en sjuklig surmulenhet eftersom hennes Sol i Jungfrun boostas av en lyckoplanet (Jupiter) som hålls för att vara "fallen" i depressionens tecken Stenbocken. Och för att kröna Jordelementets fundamentala negativism har hon också Månen i Oxen.

Lyckans Jupiter, vad gott den nu gör, stärker således också hennes kvinnliga planet Månen, i sig stark och "upphöjd" i Oxen. Så Eva Röse ogillar att bli kallad snygg (fjärde negativismen!). Nå, men det kanske är den enda positiva kvaliteten hon äger. Utan att ens behöva läsa artikeln har vi här lärt oss i princip allt om Jordelementet som i antiken ansågs det mest kylslagna och negativa av alla fyra.




Det här är nu inte helt sant, för jag tror inte en flegmatisk lerklump skulle lyckas som skådespelare. I det här horoskopet kommer dock lyckligtvis moteld från Mars i härskarläge i Väduren och den här impulsiva och ofta halsstarriga krigaren opponerar både kommunikationsplaneten Merkurius på ett sätt som inte gynnar hennes sociala kontakter, samt gör Venus glödhet genom en 210-gradersvinkel. Den senare kombinationen stavas "förhöjt libido" och har säkert en del att göra med att hon anses attraktiv. 

Utan att gå in i betaldelen av artikeln får man också veta att är "mindre självisk" sedan hon fått barn - den femte negationen! Hon skulle också "utplånas totalt" av att stå till mediernas förfogande. Sjätte negationen!

Detta är smått chockerande. Levererar Eva Röse enbart trumpna negativismer, bygger hela hennes liv på Jungfruns välkända kritiska eller diskriminerande fokus på det "halvtomma" glaset? 

Eller är det journalisten som i ren illvilja vaskat fram allt negativt ur intervjun i "gratisläsningen"? I så fall sämsta säljstrategin jag varit med om.

Den här själviskheten ligger till en del i Jungfruns symbol, som till skillnad från motpolen Fiskarna inte är en idealist utan jobbar tyst och inåtvänd med sitt fält i syfte för att få ut en rik skörd. Hur det är var med Greta Garbos sociala instinkt i små privata kretsar är det i vilket fall som "den ensamma" och oåtkomliga den här Sol-Jungfrun gick till historien. 

Ska vi tala kvinnor som signalerar könlöshet eller relationslöshet utåt ska man heller inte glömma the Virgin Queen, Elisabet den första av England - Sol-Jungfru! För övrigt samma Mån-Vädur hos henne som hos Garbo!

Än tydligare än Jungfruns tanke att hon är sig själv nog, eller vad Röse själv kallar själviskheten före barnen, är förstås "egenmäktighetssyndromet", dvs barntecknet Vädurens egocentriska utblick aktiv i samma horoskop som en aktiv Stenbock. I detta fall är det starkt självständiga Mars som kombineras (fast inte via aspekt) med den fallna filosofiplaneten Jupiter. Dessa två samverkar till en enda avtändande filosofi som kan sammanfattas, "frihet för moi"! 

Jo, av horoskopet att döma kan jag tänka mig vilken liten divig primadonna det här en gång var. Likheterna med Persbrandt går långt - längre än bara de anklagande ögonen. Jungfrun, tjänaren, säger liksom med blicken: "Varför kommer du här och ställer krav på mig? Jag vill ju bara bara för mig själv." 

Den som sett motpolen Fiskarna smidigt glida in i ledet och ställa sig till förfogande har verkligen i djupet sett den här polära axeln som handlar om besvärad sjävlupptagenhet kontra martyriets självuppoffring. Det betyder inte att Jungfrur i allmänhet är otrevliga, men det behövs något i horoskopet som lyfter anrättningen en smula. T.ex. någon förlöpare som hunnit in i den genuint sociala Vågen. Röse har Merkurius där, men som vi sett har den problem i "jag/du-relationen" eftersom Mars-Väduren är så oerhört stark och egocentrisk.



Inga kommentarer: