Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 december 2010

En annan astroparallell till Assange

När jag kontrasterade rättshaveristen Assange med den städade aktrisen Monica Potter i det här inlägget begick jag ett litet misstag. Jag sökte horoskop som hade Assanges Sol-Tvilling och Mars-Stenbock men med Merkurius i Tvillingarna. Och resonemanget kring Assanges svaga punkt byggde ju på att han föddes efter åttasnåret då Merkurius trillar över i Kräftans tecken.

Så låt se om några andra namn tittar fram ur samlingen med den senare placeringen för Merkurius!

  • Gustav Mahler 7.7.1860
  • Anna-Greta Leijon 30.6.1939
  • Carl Tham 5.7.1939
  • Peter Jihde 12.7.1971

Kompositören och (s)-minister Carl Tham som trubbade skärpan i det det svenska högskoleväsendet kan vi lägga åt sidan, och också Peter Jihde, som emellertid, likt Assange, utstått förföljelse eller ett mediedrev om jag minns rätt.

Det är tidigare justitieministern Anna-Greta Leijon (s) som är mest invävd i konspirationsdimmor! Politikern där säkerhetspolisen i sista stund avslöjade en kidnappning planerad av en tysk terrorgrupp. Det här luktar skandal av ungefär den typ som Assanges livsöde har dragit in honom i. 



Leijons Måne rör sig dock från fallet läge i Skorpionen och in i fullmåneläge strax efter 10 på förmiddagen, så det är svårt att säga något. 

Om Månen står fallen är Mars, sinnelagets disponent, förvisso stark i Stenbocken men under attack från den egocentriska och fallna Saturnus i Väduren. Och...Saturnus är intrasslad i månnoderna. Så visst är det potentiell dramatik på denna himmel.

Leijon blev senare chef för Skansen, och det stämmer bra med den jordnära oppositionen mellan Oxe/Skorpion, Venus/Måne. Också barndomen som dotter till en fångvaktare på ön Långholmen i Stockholm stämmer på flera sätt, dels med en potentiell Måne i Stenbocken, men framför allt med den närmast kriminella störningen mellan en fallen Saturnus och en upphöjd Mars.

Lagen (välviljans Jupiter) skulle också få en extra poäng i sin position i Fiskarna (fängelser) om Leijon hade en Måne i Skorpionen och därmed blev personligt involverad i den "avskildhet" (av olika slag) som Fiskarna representerar.

Hennes politiska arbeta för att förbättra kvinnors karriärmöjligheter lutar, tycker jag, också svagt åt Månens initialt klena läge ("fall") i Skorpionen men den välvilja som en stark Venus mittemot utsträcker. Kvinnoplanet till kvinnoplanet.

*****


Långt i efterhand ser man oro torna upp sig på himmelen. Andra världskriget skulle snart dra igång med Hitlers invasion av Polen. Det skedde den 1 september under en himmel som alltjämt uppvisar det stora korset i lidelsens kvalitet.

Jag tror det är svårt att hitta ett horoskop som bättre illustrerar den antika tanken att Saturnus rättvisa når sitt absoluta bottennapp ("fall"/debilitet) i Vädurens, krigshetsarens, tecken! 

Långt ifrån alla födda ett sådant år startar krig, men det bör finnas någon slags generationsbetingad blindhet som inte går att se förrän man kliver ur den här "fickan av tid". Och det går knappast att göra eftersom man ju är "barn av sin tid"!

Det blev historien som senare, från sin nya Saturnusposition (sammandragaren, sammanfattaren) fick bedöma vad Hitler startade under det här extrema egenmäktighetssyndromet, med Mars övertaggad och Saturnus i tunnelseendets tecken!

Leijon, inte en utbildad jurist, avgick som justitieminister pga kritiserade insatser! Rättvisans Saturnus fallen i "tunnelseendets" tecken...



Missa inte hur den förlupna tiden från Anna-Greta Leijons födelse nu flyttat fram Solen till härskaren Lejonet. Men lejonkungen är krampaktigt korrumperad av Mars-Stenbocken. För mycket härskartendenser för ett enda horoskop?

Ur Polens perspektiv innebär det förstås att deras suveränitet/autonomi (Lejonet!) kom under attack!

Ur ett allmänt perspektiv ser det inte alls trevligt ut, och största boven är den fula ömsesidiga aspekten, där Mars hetsar mot Saturnus och Saturnus söker kontrollera Mars i sin tur.

Till sist den kanske mest lättviktiga aspekten av de här horoskopens egenmäktighetssyndrom. Wikipedia nämner att, "Anna-Greta Leijon, hennes sambo 1964-70, Anders Leion samt dottern Britta Lejon stavar alla sitt efternamn på olika sätt."

Med utgångspunkt från Leijon - uppvuxen på en fängelseö - strålar egenmäktighet i alla riktningar, oviljan att rätta in sig i ledet! Alla har ha sin vilja om stavningen - här ser man Väduren i sitt typiska uttryck. Hårdnackat sin egen, ofta i helt trivala frågor.

:-)


Någonstans under det här inlägget tappade jag bestämt fullständigt intresset för Julian Assange. Och det är korrekt. Han är en total nobody, som vilken flygplanskapare som helst.


Inga kommentarer: