Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 18 december 2010

Eldvatten i horoskopet: livsfarlig bilförare


Före detta Melrose Place-stjärnan Amy Locane som kört ihjäl en människa på fyllan (AB) är mig obekant. Men hennes horoskop har en bekant klang. Bloggen hittar ofta Vatten-dominerade horoskop bland missbrukare av olika slag, och det krävs förvisso bara en droppe smuts i Vatten för att förorena själens eget element.

Skorpionens och Skyttens mix av Vatten och Eld - eldvatten som indianerna sade om alkohol - behöver en förklaring. "Sensationalismen" - ibland som karismatisk person, ibland som sinnesintrycksnarkoman, kommer sig i detta fall av att nymånen i Skytten baserar sig på Jupiter i Skorpionen.



Det här är inte en så godtycklig färgläggning som kan tyckas, för indisk tradition räknar ständigt med hus i relation till varande. Åttonde huset är t.ex. "andras pengar" eftersom det är det andra räknat från "den andres" sjunde sektor. Det är logiskt att tillämpa samma tanke på zodiaktecknen för solära horoskop (där födelsetimman och därmed de 12 husen saknas).

I det här fallet befinner sig nymånens härskare i 12e huset - Skorpionen - relativt det hus/tecken Jupiter disponerar över. Detta innebär att droger och förgiftning - företeelser kopplade till den giftiga Skorpionen - står i ett 12e-husförhållande till en oerhört viktig "projektstart" (nymåne) i kvinnans liv.

Och vad är ett "12e-husförhållande"? Jo, förluster och världsliga misslyckanden, "the house of self-undoing" - saker man gör till skada för sig själv.

Skorpionen i sin tur är inte starkt uppbackad. Dess härskare Mars må vara inoffensivt vänlig i Fiskarna, men tecknet står för olyckstillbud som det naturliga korrelatet till det äkta tolfte huset!

Mars-Fiskar är dessutom ofta drulliga! Säkerligen har den ömsesidiga receptionen mellan Fiskarnas och Skorpionens härskare givit mycket gott, men man måste misstänka alla dessa Vattenbudskap. Tänk bara på Whitney Houston och hennes olika missbruk eller de många sexmissbrukare när Vatten varit överbetonat!

Remarkabelt nog har aktrisen ännu en ömsesidig reception, nu mellan två planetära vänner, Saturnus och Venus. Och kvinnan lyckas närapå se vacker ut t.o.m. när hon är på lyran på polisfotot här ovan! Minns tidigare diskussioner här och var på bloggen hur Saturnus, formplaneten, och Venus i olika kombinationer ofta dyker upp hos människor som bevarar skönheten väldigt länge i livet. 

Det kan bero på kirurgiska skönhetsingrepp eftersom Saturnus som Åldermannen kan antyda fobier mot åldrande och död och Saturnus på sin mindre smickrande sida står för fokus på ytan och artificiella konstruktioner.

Bristen på klockslag är ett problem, för det går inte att avgöra av den här kartan om kvinnans brist på placeringar i Luft antyder ett faktiskt problem. Däremot är den "sataniska principen" tydlig i kombination till Vatten-budet i Fiskarna, Oxen/Skorpionen frestar alltid med för mycket sinnesstimulation - ett liv försvuret åt enbart sinnestillfredsställelse.

Strama och tyglande Saturnus i Oxen (oral, sinnlig) har här uppenbarligen inte lyckats dämpa den Vatten-dominans horoskopet uttrycker, men de tolv husen hade givit mer information.

*****

I min samling med cirka 4.500 horoskop hittar jag arty rockgruppen Steely Dans huvudman Donald Fagen och f.d. popsångerskan Tracey Ullman med samma karaktäristiska nymåne i Skytten på basis av en Jupiter som "saggar" efter i Skorpionen.

Den senare har en väldigt vass humor och inte otippat ligger Mars starkare än hos Amy Locane - i kombination med Jupiter i Skorpionen! Ingen "satanisk axel", utan tvärtom den ofta väldigt normaliserande Vågascendenten. 

Donald Fagens klockslag är inte känt, men hans Mars är också starkt placerad i Lejonet. Denna Mars lägger sig dock i skarp vinkel mot sitt eget tecken Skorpionen. Om Tracey Ullman hade en vass tunga, var Donald Fagens texter på de klassiska Steely Dan-albumen mördande i sin drypande sarkasm! (Jag tror det finns ett hejdlöst rumlande där också, men mörkläggarna - Tamas guna - är duktiga på att hålla sina utsvävningar privata.)

Likväl stärker kontrasterna hos dessa två personer med Mars i fasta (tamasiska) zodiaktecken en smygande misstanke att Amy Locanes "rörliga" Mars i Fiskarna blir lite för mycket av det goda i det slippriga Vatten-elementet. Fiskarna har en historia av "sunkighet" (och mentalt kaos), vilket tidigare har utretts i kontrasten med propra och gränsdragande Jungfrun - tecknet som är mer skräckslaget inför mental oreda än något annat.


3 kommentarer:

Anonym sa...

När jag såg fotot trodde jag först det var ett nytt inlägg om Åsne Seierstad - de är ju verkligen dubbelgångare. Men man kan ju inte se någon direkt likhet i horoskopen, bara mars i fiskarna. Och ascendenten är ju tyvärr okänd i båda fallen.
S

Seaward sa...

Här påminner du om att urvalen till "look-alikes" sker för betraktarens inre öga. Jag tycker inte Melrose-kvinnan liknar norskan överdrivet - fast jag tror mig se vad du tänker på.

Det kan vara lurigt med vad ögonen skickar ut för signaler och folk som matchar på ett foto gör det inte på ett annat. Och amerikanskan ser verkligen "off" ut på polisfotot!

Får kika på några fler bilder av båda. En stigande Mars skulle ge dig rätt, och för krigskorrespondentens del skulle det dessutom vara rätt logiskt... :-)

Anonym sa...

Oerhört logiskt... spännande.

Sven