Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 14 december 2010

Basshunter & Tourettes syndrom

Discostjärnan Basshunters manager förnekar i AB bestämt att sångaren ska ha antastat två kvinnor på en klubb i Skottland nyligen. Läser man brittiska nyhetsnotiser får man dock veta att klubben "generat" bett sina medlemmar om ursäkt för artistens uppträdande.

Rättegång är satt till januari nästa år och ingen skuld är bevisad. Jag kunde dock inte låta bli att fundera på artistens diagnos, Tourettes syndrom, som det ibland skrivits om i svensk press på ett sätt som inte tytt på något allvarligare. Men sjukdomen begränsar sig inte till ticks och en förkärlek till snuskiga ord, också andra och ibland svåra tvångsmässiga beteenden kan förekomma. 

Ett medicinskt "white paper" summerar den allmänt betraktat kroniska sjukdomen så här: 
Overall, TS persons represent a group in high mental health need, and utilize services at a high rate. Respondents' perceptions of their mental health status, as compared to general population studies, was low, again indicating that TS persons are a high-risk group.
(källa)

Via andra källor kan man bl.a. också inhämta att de som lider av sjukdomen kan bryta ut i "abusive behaviour", vilket underförstått skulle kunna innebära sexuella övergrepp.

Sanningen är att Basshunters horoskop är intressant av två skäl. Dels för att han är ännu ett fall av "framgång i utlandet" - denna oerhört enkla läsart av Skyttens tecken. Här är den årgång där Jupiter här hemma i härskarläge och dessutom är det nymåne i Skytten, symbolen för projektstart, fastän den "brända" Månen har ett lite tvivelaktigt rykte i indisk astrologi. 

Bränns Månen kan "lunära" frågor rörande kvinnor, hem (med mera) lida skada på grund av en perspektivlöshet - individens "på" eller aktiva solsida "hör" inte vad Månens kloka reflektion säger. Det är lätt att se hur Månen kan vara klämd här när Solen och Jupiter båda är eldplaneter och bästa vänner och driver på!



Det andra dominanta inslaget är just en sådan detalj man skulle kunna misstänka i samband med övergrepp eller otillständigt beteende: det sociala utmobbningssyndromet, Vattuman och Skorpion samtidigt aktiva på himlen. Minns att det är oförutsägbart - beskrivs en socialt stigmatiserad individ eller en "bully" som pucklar på andra? (Eller lite av varje?) Vi har hittat båda ödesrollerna under precis samma generella "bakgrundsbrus".

I botten handlar det som vanligt om att intellektet och känslorna inte drar jämnt, att Luft och Vatten kan hamna i olag. Som "dissociation" kan man lätt föreställa sig att det här så här Tourettes fungerar: individens rationella sida (Luft) är så avknäppt gentemot sitt eget omedvetna att en dubbelnatur uppstår. Här kan okända sidor av personligheten härja fritt utan att individen har någon kontroll eller kanske ens medvetenhet om det.

Basshunter har den - sägs det - fördelaktiga "ömsesidiga receptionen" - där Skorpionens härskare Mars går på visit hos Vattumannen medan det senare tecknets Saturnus besöker Skorpionen. 

Jag tror inte detta är en självklart okej koppling.

Båda planeterna är "naturliga" illgärningsmän, dvs. de underlättar inte i en människas liv, även om Mars behövs för att ge kämpaglöd och Saturnus behövs för att veta när man måste dra en gräns. 

Men om dessa två pratar förbi varandra eftersom Vatten och Luft är omedvetet respektive medvetet - vad händer då? Är detta en signal på Tourettes? Och vad händer sexuellt? Blir man en sexuell (Skorpion) avvikare när man kommer in på en klubb (Vattumannen, klubbar, vänskapsföreningar, ideologer etc) ?

Den brittiska mästerastrologen Charles Carter menade att han sett människor söka bete sig uppseendeväckande och avvikande med den här kombinationen och logiken är tydlig: Vattumannen är en diffus grupp, Skorpionen tvärar och vill framstå som en distinkt individ. 

Man kan ibland tro att det är sociala störningar som ligger i botten av många stjärnor och framgångsrika individualister. De har aldrig kunnat anpassa sig till gruppen och ur den här dysfunktionella kombinationen kan - lustigt nog - stor konst eller originalitet resultera.

Men vad händer om man kombinerar en bränd Måne i hejdlösa Skytten med "utstötningssyndromet"? 

Det finns fler svaga punkter på himlen. Venus (förmågan att stämma av med andra) är inte välutvecklad i Stenbocken, där den går på helt externa kriterier (utseende, status etc). Det är märkligt att Venus inte anses tekniskt skadad här eftersom den har så mycket med inre känslor att göra och Stenbocken symboliserar enbart en "teknisk" eller "instrumentell" syn på saker. 

Sveriges nationalhoroskop har denna Venus och jag fasar inför mötet med någon som reducerat sex till en ren teknikfråga. Jag har mött dem genom åren, och det blir aldrig långvarigt. Venus i Stenbocken gör faktiskt en hel del skada för den svenska genomsnittspersonligheten för det här är en defensiv och lite von Oben-typ av mentalitet som inte har lätt att mötas otvunget. 

Antingen kryper svenskarna lismande för hjältar eller också bröstar de sig själva över att vara lite förmer än andra. "Jämlikhet" är officiell religion men folket har otroligt svårt att hitta nivå med andra än sin egen sort. "Jämlikheten" kan ha gjort svenskarna socialt inkompetenta!

Jag förstår att invandrare får ett helvete i det här emotionellt outvecklade folket. Invandraren måste vara smartare än svensken för att kunna hantera landets mentalitet bra. Det är alltså samma buffelvarning för Basshunter när han är utomlands som gäller alla andra svenskar på fyllesemester.

(Ja karikerar lite här, jag har faktiskt mött riktigt trevliga människor med Venus i Stenbocken!)

Om Basshunters Venus inte är superslipad på socialt mingel (minns utstötningssyndromets ibland tvångsmässiga behov av att avvika eller överdriva sin stil), så blir denna ytfixerade Venus inte bättre av att disponenten ligger i sextecknet Skorpionen och är "inflammerad" av den avhuggna Draksvansen, ibland symbol för en straffad människa! 

Vad denna remarkabla "dubbeldisponent" till amorösa Venus innebär i praktiken vill jag inte sätta ord på. Men säg så här: det underlättar inte att driftlivets Mars ingår via ömsesidig men kommunikationsförbistrad Vatten/Luft-reception. Här har vi, tror jag, ganska effektivt ringat in Tourettes syndrom, åtminstone i just detta fall. Horoskopet cirklar runt några motiv som "inte går ihop".  

Skulle Basshunter ha otur, är hela hans karriär körd. Visar sig anklagelserna ogrundade är det ändå märkligt hur väl horoskopet matchar detta hans livs sannolika ödestema. Och det stod inskrivet redan vid hans födelse. Man undrar hur de här symbolerna uttryckt sig hos andra födda runt den här nymånen...

*****

PS. En sökning på någon av noderna med Saturnus i Skorpionen samt Mars i Vattumannen ger 42 träffar bland 4.500 sparade horoskop. Naturligtvis är merparten normala människor! Men här finns också helt besynnerliga fall. Som den transsexuella Maxwell bloggen noterat, Kim Cattrall - den mest "sexgalna" i serien Sex & the City, Mickey Rourke, den tragiska skådespelaren. Och - illusionisten David Copperfield som minsann, likt Basshunter, anklagats för sexuellt övergrepp på en i publiken.

Sexproblemen fortsätter: Ted Haggard amerikansk präst som predikade mot homo och själv var det! Här kan man tala om Vatten/Luft och svår "dissociation"! Vi hittar Tony Stigsson, generalmajor som anser att brottare håller på med gruppsex (Vattuman = grupp, Skorpion = sex)!

Jag kunde ha plockat fram ytterligare några fascinerande figurer till ur gruppen med träffar och gör det! George Hennard, fick spel och sköt ner 24 människor i en amerikansk cafeteria. Någon kanske minns Charles Carters dystraste diagnos över friktionen mellan Skorpion/Vattuman: "urskillningslöst hat mot mänskligheten"! Linda Hamilton från Terminator-filmerna är en annan i mina ögon udda person. Jag är ledsen, men hon är bara inte en kvinna i mina ögon, jag vet inte varför jag "stöter ut henne" som en mobbare (fast jag inte har det här syndromet). Men det kan beror på att hon gör en totalt kvinnobefriad macho actionhjälte i de där filmerna.

Den enda i Basshunters generation som fastnat i arkivet än är illustratören Andreas Öhman, vars slacker-Jesus gjorde amerikanerna upprörda!

Inga kommentarer: