Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 29 december 2010

Astrologiska varsel om risktagare

En ekonomiartikel i Expressen blir extra läsvärd genom att påminna om vilken bedrövlig nivå det västerländska kartläggandet av sina egna beteendemönster fallit till. Nivåförlusten sedan "den förste psykolgen" Herakleitos, Platon och hela den astrologiskt påverkade nyplatonska skolan är ofattbar. 

Carl-Gustav Jung sökte återintroducera en djupare och mer sann bild av det mänskliga väsendet, men 1900-talet var en mörk och materialistisk tid. Positivismen, idag helt förkastad, regerade i Europa. Mirakulöst har ändå en liten del av hans mäktiga tankeverk hittat in på allmänningen och Jungs psykologiska typologi ligger till grund för Briggs-Myers personlighetstest som i hur olika utföranden används världsvida vid personalrekrytering.

Författaren går igenom flera modeller som inte tycks hjälpa finansvärlden att styra förbi de värsta galningarna men samtidigt hitta trygga ledare som åstadkommer vad bankvärlden vill: låta pengar tjäna in mera pengar.

Naturligtvis ingår inte astrologin som ett verktyg vid den sållningen. Astrologin tillhör en äldre världsbild där ännu moral existerade och som därför återspeglar moraliska värderingar i hela sin uppbyggnad. Astrologin kan därför knappast fungera i finansvärlden. De goda människorna är nämligen inte kapitalister. 

Trots att alla metoders metod utelämnats är det fascinerande att läsa finansforskarens farhågor att "Lehman-galningar" även kan framträda i kvinnliga tappningar - teorier om könsskillnader fungerar inte med de extrema typer som ger sig in i finansmarknaden! Jag noterar roat att just Lehman-bossen Richard Fuld har något av det mest störda horoskop bloggen tittat på. 

Jag noterar också att den betydelsefulla banksvenskan Annika Falkengren, fastän tydligt driven av irrationella begär enligt astrologin, med all säkerhet aldrig kommer att kallas "lös kanon" eller ertappas med en orimligt risktagande. Hennes horoskop smälter perfekt samman med den psykiska sjukdom finansvärlden som helhet uttrycker. Båda kartorna har tidigare granskas men jag ska söka säga något nytt om horoskopen.



Till skillnad från tidigare färgar jag nu även aspekten från rikedomens Jupiter till pengarnas Venus "röd", för att indikera en ohälsosam fixering vid det monetära. Jupiter, en rikedomssignifikator kunde annars tyckas välplacerad i det tecken vi lärt känna som Jungfrun som odlar sitt fält inte för ros skull utan för att göra sig en profit.

Men Jupiter anses "skadad" här, och bloggen har hittat tendenser på att tecknet har en självtjänande sida. Bland 200 brottsdömda var det bara psyket (Månen) i Jungfrun som visade en statistiskt signifikant topp och vid det tillfället funderade jag om dess härskare, Merkurius, här visade sin mindre trevliga sida: Merkurius/Hermes som tjuven. 

Richard Fuld har också Jungfruns härskare Merkurius skadad i motsatta tecknet så att vi har en "ömsesidig reception" som tycks sakna sunt omdöme. Inte minst som Saturnus (kontrollplaneten) är extrem i sin koppling till giriga Rahu och i Luft tenderar att undertrycka och vanställa handelsmannen Merkurius i det irrationella eller känslostämda Fiskarnas tecken. 

När jag skrev om exakt denna amoraliska Saturnus-Tvilling och dess attack mot Fiskarna i samband med en homosexuell sångares kristendomskritik, kom ovanligt mycket korkade och insiktslösa kommentarer på bloggen från människor som överhuvudtaget inte kunde göra en logisk åtskillnad mellan personhopp (som de trodde texten var) och en analys av en ytterst grumlig debattext i skenet av astrologiska teorier. 

Det var som om den homosexuella sångarens alla anhängare led av precis samma störningar mellan känslor och förnuft som vi ser här ovan i Fulds horoskop. I ett senare test visade jag att av 187 av världens största snillen, Nobelpristagare i fysik, var underrepresentationen av den här "mentala" aspekten mellan Luft/Vatten graverande. 

Fysik kräver extrem klartänkthet och apropå risktagande inom finansvärlden kan man helt klart likna Fulds omdömeslöshet vid den gay sångarens slarvigt skrivna artikel där han oavsiktligt genom dåliga valda exempel råkade ge prov på den manliga homosexualitetens kvinnohat. 

De astrologiska symbolerna är så pass allmänna att man får räkna med att de kan ta sig vitt skilda uttryck!
I övrigt ser man också en vettvilling genom Fulds fallna (kraftigt försvagade) Mars som ligger i de otyglade begärens tecken Kräftan. Eftersom den ovanligt starka Solen i Väduren baseras på din disponent Mars har vi fullt Eld/Vatten-krig här, något som ofta associeras med vettvillingar eller risktagare.

Dessutom attackerar Mars i Vatten Fulds psyke (Månen) i Luft för en andra indikation om att intellekt (Luft) och känsla (Vatten) inte fungerar i harmoni. En slags finansvärldens motsvarighet till homosexualitet med andra ord. Expressen-artikelns författare nämner också den ensidiga pengafixering man hittar bland människorna i finansvärlden. Homo i frågan om Mammon, typ.

*****



Falkengrens himmel har jag redan kommenterat syrligt, men i jämförelse med Fulds måste jag mildra orden. Visst är Månen och giriga Rahu i Kräftan en patologisk placering - Kräftan tecknar den eviga osäkerhet som kräver mer och mer påfyllning i plånboken, mer och mer kläder i garderoberna och allt större och stiliga villor.

Kräftan, Månens tecken, betecknar en djup liggande insikt om alltings förgänglighet men mången gång förvandlas detta till en tvångsdriven jakt på materiell trygghet. Det här året stod materieprincipens Saturnus hemma i sitt eget Jordtecken och indikerar att det alltid går att stapla lite mer materiellt gott ovanpå de tidigare ackumulationerna.

Likväl finns här en återhållsamhet och en prosaisk men klipsk realism i görandena. Saturnus håller t.ex. i rätt vettlösa Fiskarna för att t.ex. motverka dess tendens till världsliga förluster och fiaskon. 

Det är en enorm skillnad i kvalitet på Falkengrens saturniska kontroll av Fiskarna och det falska luftslottsbygge som Fulds Luft-Saturnus skapar när den så att säga lever i två verkligheter samtidigt i dess försök att hålla Fiskarna undertrycka. Som en vaginasymbol var det så typiskt hos den homo sångaren att han tog fram två exempel på fallna, "smutsiga" kvinnor i sin text. De var hans dolda psykologiska skugga. 

Annika Falkengren har ett bättre handlag med symbolen för irrationella tilltag, men faktum är att hon därmed använder en politiskt korrekt Saturnus (i Stenbocken alltid lika mån om att presentera sig som en välstruken mönstermedborgare) för att ta död på sin egen andliga natur! I psykologiska termer är Solen mäns och kvinnors inre animus, den andliga och rationella sidan som alltid avbildas i maskulina termer. 

Den ska i Jungs psykologi förenas med människans anima, den själsliga (och alltid representerad i feminina termer). Jag uppskattar neojungianen James Hillman som påpekat att båda könen - självklart! - har både en animus och en anima i sig. Jung var inte riktigt klar på den punkten.

Att Falkengren är i våldet på sitt sociala överjag (Saturnus i Stenbocken) och har en hämmad animus, innebär dock inget för frågan om risktagande. Men fokus flyttar från Solen till Saturnus. Det är den långsamma, trovärdiga och konservativa Saturnus som dominerar. 

I någon mån kanske det respektsökande överjagets Saturnus lägger band på den irrationella girigheten mittemot -  psykets inflammerade Rahu-begär. Notera att detta inte är en moraliskt baserad återhållsamhet utan bara spel för gallerierna. Saturnus saknar helt samvete (Jupiter), Saturnus är en realpolitiker och dess moral är konventionell, dvs. den bygger inte på egen andlig medvetenhet utan på "laglydig" följsamhet.

Jag kanske i tidigare kommentar dömde SEB-chefens Mån-Rahu för hårt. Samtidigt är det en gränslöst materialistisk kombination som likt Kräftan klibbar sig fast och steg för steg tillskansar sig mer. Sett ur denna extremt "behovsfyllda" själs perspektiv jobbar själen hela tiden mot motivet Saturnus, dvs kylig och rationell - och materiell! - kontroll. Stenbocken och Kräftan är "som gjorda för varandra" och den här Jord/Vatten-axeln är som den sataniska axeln. 

Varför jag inte kommit på något irriterande namn på den, är att Oxen/Skorpionen så tydligt berättar den gamla historien om att "syndens lön är döden", medan det kring Patriarken och Världshärskaren Stenbocken och hans underkastade hustru Kräftan, Hemmets och Hushållsekononomins härskarinna, inte finns något att säga. Det är en så alldaglig dimension att man inte tänker på den. 

Utefter den här axeln utkämpas nästan alla debatter i tidningar, det är pladder om makt, om könskrig, om hackordningar och "förtryckande patriarkala strukturer" från morgon till kväll. Det är väl kanhända här de riktigt unga själarna börjar sin vandring. I det förvrängda väst har Stenbocken felaktigt knutits fast vid årets mörkaste dag, vintersolståndet (egentligen föds det Skyttar vid denna tid på året och det kan vara den sataniska chimären som förmörkar sinnena och binder folk vid simpla analyser av strukturer. Expressens skribent fastnar också i odugliga system som inte ger några svar och tvingas - vilket hon förtjänstfullt gör - tänka "utanför lådan" eftersom specialisterna inget har att komma med.

Samtidigt vill jag återvända till Falkengrens Måne med den kriminellt hungriga Rahu: det kan inte sägas vara ett friskhetstecken att vålla folkstorm i egna landet över perversa fallskärmar och aktieutdelningar. Det är ett vittnesbörd om en korrupt eller skev verklighetsbild, om än långt ifrån lika uttalat sinnessjuk som Fulds horoskop vittnar om. Den korkade massan behöver bara höra att hon är märkvärdig i stora världen, figurerar som en av de viktiga i Forbes, för att glömma hur de hatade henne som en personifikation av girigheten inte länge dessförinnan.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Fuld är född bara en dag efter Göran Lindberg och fyra dagar före Kungen...
S

Seaward sa...

Tack för ett extra par ögon! Närheten till Göran Lindbergs födelse är intressent - han och Fuld kan säkert dela en födelsetimma som gör att jordklotet ligger i "fas" med de destruktiva influenserna.

Månen är ju i Stenbocken resp. Vattumannen, men i detta fall har båda ett sinne disponerat av Saturnus! En viktig planet här!

Den gode Kungen har ju haft sin beskärda del av prövningar men nu har Månen (sinnelaget) gått vidare och svarar på en fallen Mars inverkan (en ganska inoffensiv position förutom under upplevt hot).

Anonym sa...

Risktagare kan väl både Lindberg och Kungen också kallas. Med sitt leverne riskerade de offentlig skandal - och fick det.
S

Seaward sa...

Precis. Sen är det en fråga var gränsen för "risktyp" ska dras. Det beror på yrkets natur.

I Konungens fall finns födelsetid. I mina ögon indikerar kartan i huvudsak en lindrig form av problem med banala undersåtar, vilka han på gott och ont är förbunden med ("För Sverige i tiden").

Hans Kräftascendent med Mars gör att hans egen person nu är basen för folkmassans Måne i Väduren i tionde huset! Eld/Vatten-krig - billig tabloidsensationalism!

Det är som om hans eventuella skandaler bara är en svag återspegling av nationens tillstånd.

Sedan kan man förstås se risker i hans Saturnus/Merkurius-aspekt och hur den löper från 12e till 9e - här är nog dyslexin och en del oturliga ordval - helt klart en "risk" i vissa yrkesval.
:-)