Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 december 2010

Armborstkannibalens horoskop

Eftersom piller- och sexmissbrukarna under Vattenelementet dominerat synfältet på bloggen - i sig en följd av att skvalpmedierna ägnar banala kändisar så mycket uppmärksamhet - har exemplen på hur Eld och Vatten kan gå vilse hamnat på efterkälken. Jag har bara ibland nämnt att politiska extremister verkar höra hemma under den speciella typ av övertaggning som ideologisk Luft med ambitiös och brinnande Eld kan resultera i. Dessa är s.k. "eldsjälar".

Men när nu Armborstkannibalen i England erkänner tre mord och kallar sig själv halv människa och halv demon (jag tror praktikanterna på AB röjer knackiga språkkunskaper i översättningen av sin "lånade" utlandsnyhet), måste hans horoskop förevisas - det är verkligen extremt! (Om erkännandet även i DN.)
 


Griffiths har naturligtvis rätt som kallar sig halv demon. Det grekiska daimon betecknar inte enbart en annan art av levande varelser (manifesta i kroppar på högre frekvens än vad våra jordiska kroppar registrerar i vår verklighetsuppfattning). I Platons dialoger använder Sokrates ordet för den högre eller bättre sidan av sin egen själ.

Men det här horoskopet kan jag helt enkelt inte förklara, inte på basis av enbart hela dygnet. Som synes finns här flera potentiellt utmärkta ingredienser, jämför t.ex. med Elin Nordegrens snarlika fullmånehoroskop (hon blev i och för sig ihop med en golfspelare som i viss bemärkelse kan sägas ha varit demonanfäktad...). 

Kannibalen föddes ganska exakt två månader före Oksana Grigorieva,  som bloggen till slut bestämde sig för var en guldgrävare. Det här är samma period som jag kommenterat flera gånger förr, där princip- och moralplaneten Saturnus anses ha tappat kunskapen om kosmos morallag genom att "falla" till Vädurens nivå. Och den nivån är, som bekant, det subjektivistiska perspektivet - blott en partsinlaga. Sann objektivitet är inte möjlig på basis av bara det egna perspektivet - en motbild krävs. Det är därför Saturnus formprincip hålls för att vara "upphöjd" mittemot, i Vågen.

En gissning skulle därför kunna vara att trippelmördarens Saturnus är horoskopets viktigaste faktor, t.ex. genom att stiga i öster (1a huset) eller befinna sig i det världsligt mäktigaste läget i 10e huset. Men om detta vet vi inget. 

Att det är fråga om ett formidabelt exemplar av ett "air head", det råder ingen tvekan om. Svenska språket avslöjar något om våra preferenser genom att bilder som återknyter till klassisk filosofi. Därför missar vårt "pappskalle" den mångtusenåriga kulturella tankeström som de engelskspråkiga direkt står i kontakt med genom att säga "air head". Det är det "grekiska" elementet som åsyftas.

Minns t.ex. Take That-sångaren Robbie Williams erkännande att han i princip genomgått en ren exorcism för att driva ut sina demoner som höll på att kosta honom allt, och hur hans horoskop såg ut. Samma störning mellan Vågen och Väduren som här, men nu via den starkt placerade Mars i egoposition och den bräckliga psykiska farkosten Månen i balanstecknet.

Att sätta etiketten "kreativitet" är ett rent hån mot vad man brukar mena med ordet, men sanningen är ju att den här mannen är helt styrd från ovan. En av dem djuppsykologen James Hillman skulle ha kallat "född till rötägg" och då med hänvisning till att vissa andesjälar återföds till jorden med helt negativa livsuppdrag.


*****

Anmärkning. Eftersom alla Eld- och Lufttecken på ett eller annat sätt anknyter valde jag impressionistiskt att rita en central eld (helvetets eld?) som hettar luften och tvingar den allt högre, upp mot den gräns där luftslottsbyggandet når sin maximala vettlöshet. Elin Nordegren och Robbie Williams hade åtminstone en planet i förankrad i Jordelementet, och det kanske var deras livlina. 

Fall där ingen Jord alls finns kan vara ett ämne för en specialstudie, och spontant kommer jag direkt att tänka på artisten Madonna. Men där finns dock Vatten, elementet som står för instinkten att skydda sig själv mot överdriven, självförbrännande Eld. (Notera att missbrukare av alla de slag under överdrivet Vatten representerar en perversion av Naturens instikt att skydda sig från skada - här blir missbruket en flykt från det som gör ont.)

*****

Bonusspaning

En sökning av 4500 horoskop av alla de slag efter Skyttar årgång 1969/70, antyder att tiden är extrem.

  • Anna Lithander, 17.12.1969, journalist som skrivit bok om sin panikångest
  • Richard Hammond, 19.12.1969, journalist, överlevde raketbilskrasch i 480 km/tim.
  • Julie Delpy, 21.12.1969, karaktärsskådespelare med extremt dålig syn
  • Stephen Griffiths, 24.12.1969, sagde mördare
  • Liam Norberg, 30.12.1969, brottsling omvänd till kristendomen
  • Meredith Monroe, 30.12.1969, aktris "My New Best Friend" - inga uppgifter

Lägger man dem i tidsföljd tycks en oro byggas upp (Lithander) inför något som är å färde - Världssjälen har ångest! Slutet blir lyckligt (Hammond). Men inte ropa hej förrän man är över ån, för nu grumlas blicken på nytt (Delpy) och leder tre dagar senare till vanvett (Griffiths). Vid månadens slut finns så slutligen en beredskap till omvändelse!

Ta inte de här formkurvorna på största allvar!

Men minns att det går att födas i stormens öga även under riktigt risiga perioder! Det vore dock onekligen intressant att hitta andra personer födda samma dag, månad och år som Griffiths och se hur de lyckats gestalta sina inre "motiv".

Inga kommentarer: