Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 november 2010

Reklamkritiker bakom reklamtext - horoskopet

Aftonbladet/Kultur frågar retoriskt vem man kan lita på, om man likt journalisten Magnus Västerbro skriver reklamkritiska texter i vänsterpublikationer och sedan likförbannat tjänar pengar just genom att skriva reklam förklädd som berömmande reportage om den lokala trakten.

Ett oemotståndligt fall av dubbelmoral som kräver att granskas astrologiskt! 

Faktum är att bloggen nu hunnit syna mer än tusen horoskop och många typiska eller generiska himlar har passerat revy. I det här fallet vet man inte av AB om det var ett enstaka hack skribenten gjorde men innehållet i rimmar perfekt med hans djupa förankring i den materiella tillvarons Luft och Jord. 



Han står likt det allra första blogginläggets författare Peter Englund tungt cementerad i sinnesvärlden men har "antennerna" - Merkurius - mottagliga för vad Eldelementet kan tänkas bringa. Betyder det nu en "andlig öppning" i horoskopet eller yttrar sig Elden, som den ofta göra, enbart som en människa med aptit på synintryck och livsupplevelser? 

Det går inte att entydigt de fyra elementen till andliga eller materialistiska människor, för den som tar Jord på allvar kommer att genom "det minsta sandkorn" att hitta en värld därbortom, precis som omvänd Eld kan degraderas till en animalisk rusning genom livet - "upplevelsejunkies" som aldrig stannar och tänker till över något.

Det finns ett osäkerhetsmoment här, och det är Månen. Just för att AB insinuerar en fallen, korrupt skribent som skriver det som han kan tjäna pengar på - även om det innebär att det går emot andra högtravande och moraliska alster - antar jag en födelse vid lunch eller senare. 

Månen har då lämnat den idealistiska Vågen och sinnet svarar nu totalt på ett annat motiv. Månen "faller" i Skorpionen, tecknet som traditionellt sägs härbärgera avundens dödssynd. Astrologiskt tecknar Skorpionen "andras pengar" (till skillnad mot Oxen mittemot, som representerar saldot på det egna bankkontot). 

Jag har hittat åttondehusmännskor som i princip lever som parasiter på andra! (Det räcker dock inte med bara en planet för att påstå detta, utan en mängd indikationer, bland annat jagiskhetens Vädur och motsvarande måste instämma.)

Vad vi får här är således en satanisk "inomvärldslig" axel som är besynnerligt lika Nya Moderaternas partisekreterare Sofie Arkelsten som knappt han påbörja sitt nya jobb förrän det visade sig att hon var lätt att köpa, om man hette Shell eller något annat. En perfekt nyttig idiot. Under etiketten "vanära (politik)" har jag begravt några senare inlägg där det visade sig att alla Reinfeldts skandalkvinnor hade den problematiska Skorpionen aktiverad.

Noterar vi på temat pengar (egnas eller andras) att Saturnus är en bromsklots och att dess placering i just pengarnas tecken Oxen skulle kunna vara en indikation på armod, och att den opponerar sig mot rikedomens signifikator Jupiter i tecknet som associeras med andras rikedomar, ja då har vi tydligen den sida av journalisten som skrev kritiskt om reklam! 

Månen i Skorpionen brukar ge en hälsosam dos psykisk förgiftning som man har behov att spotta ur sig, t.o.m. undertecknad med den joviala Jupiter i Skorpionen, visar med denna blogg hur Skorpioner är detektiver, kritiker etc - de excellerar i att expandera (Jupiter) och nå ända in i mörkrets hjärta. Deras intuition kan vara skrämmande.

Och det är där syndens och dödens tecken slår över i nytt befriat liv i Skytten. Grävande eller samhällskritisk journalistisk, etc, passar väl med en Måne i Skorpionen. Se t.ex. författaren bakom bloggen Rädda Sverige som inte lämnar någon sten orörd - en klassisk Mån-Skorpion av det mer korstågsfarande slaget!

*****

Men det pågår ytterligare monetära budskap också i horoskopet för  textreklamförfattaren. Är det på den punkten vi granskar horoskopet måste alla budskapen tas fram - så långt det går. Klockslag saknas ju, och de helt avgörande ekonomiska husen, 2a, 4e och 11e, förblir okända variabler. För husens enorma betydelse, behöver man bara påminna sig storhetsvansinnige Nicholas Cage som köpte för många slott och herresäten och hamnade på obestånd. Det är 2a och 11e huset som visar hur monetärt fixerad han är! 

Och notera hur många filmer han spelat in som bara kretsar kring kapitalvaror, prylar eller skatter! Det är nästan parodiskt hur tydligt det är vilka filmroller han tänder på och tackar jag till. Vare sig det gäller en "sista kupp" för att stjäla svindyra bilar eller - på senare år - hitta "nationskatten" (två gånger om!) handlar det om filmer där prylar eller pengar spelar huvudrollen. Nicholas Cage deltar villigt i det sämsta budskap USA sprider över världen - att det materiella livet är det mest åtråvärda.

Jungfruns tecken har inte haft det lätt på sistone på bloggen, hos den lättköpta journalisten dyker den upp igen i sin uppenbara betydelse av "jordbruk ska förränta sig". Solen i Jungfrun är en neutral placering, men pengarnas planet Venus lider sitt fall i det här tecknet och den som studerat den här Venus hos tillräckligt många människor upptäcker till sist en småsnål person, en som vänder på varje öre och aldrig ger något i välgörenhet. 

Det är Jungfrun i sitt allra sämsta utförande, som dagverkaren som jobbar enbart för att få in till brödfödan. Här finns inga ideal och med lätthet skriver man vänsterkritik mot reklambranschen ena dagen - det ger inkomst - för att nästa dag själv dra in stålar med samma typ av material.

Jungfrun är pragmatismens tecken, och filosofen C.S. Peirce, som tillsammans med William James (båda amerikaner) har kallats den filosofiska pragmatismens fader, uppvisar ett horoskop med en maximalt kraftfull Jungfru.

Intressant nog var Peirces öde ytterst olyckligt och han levde fattig hela sitt liv. Istället fördjupade han sig i matematik och teckenlära (semiotik) - också detta ett typiskt uttryck för Jungfruns kyliga, exakta och kalkylerande natur.

*****

För att börja summera, men också precisera ytterligare: Hos reklamkritikern som likväl skriver reklamtext har vi Saturnus i pengarnas tecken Oxen, vilket inte måste innebära armod, men ofta tyder på en fixering vid ämnet. (Därmed lämpar han sig f.ö. för att skriva om naturnära ämnen eller enkla sociala frågor just som han tydligen gjorde i textreklamen.) 

Venus är fallen i Venus vilket kan öka den ekonomiska vinningslystnaden. Pengaplanetens disponent är Merkurius som vi hittar i storslagna och yviga Lejonet. Det här ger Eld/Jord i friktion och man kan misstänka att pesonen är en hungrig konsument (konsumism som livsstil är svår att undvika under så mycket Jord/Vatten som här).

Den sataniska axeln epitomiserar verkligen den materialistiska konsumisten men är en svårbedömd faktor. Minns t.ex. påvens Saturnus i Skorpionen som "fixerar" eller "bromsar" sexualiteten - helt i linje med katolska kyrkans negativa syn på sex. Påvens Saturnus opponerar dessutom den sensuella glädjeflickan Venus i hemmaläge i Oxen! Det här skulle kunna tas som "sexfixering" och man kan ju fråga sig om det inte är det, så mycket möda som kyrkan ägnar detta ämne! 

Men den doktrinära läsningen är lika vettig och gör naturligtvis verkligheten bättre rättvisa: Saturnus drar en gräns, en gräns för Skorpionen/sexualitetens synd för att därmed nå bortom den biologiska processens ständiga tillblivelse/bortruttnande. Påven och kristendomen söker få människor att intressera sig för det eviga istället för det tidsbundna. 

Som psykiatern Arthur Guirdham sade finner gamla själar, de som fötts till jorden många gånger (och lärt sig av sina läxor), det svårt att sätta barn till världen. De är inte länge unga blinda och låsta i sina aptiter utan kan korrekt utvärdera vad det egentligen är den här planeten har att erbjuda jämfört med vad naturen tar tillbaka. Gamla själar har sett den sataniska axeln för vad den är och den bundenhet till den biologiska (och psykiska) förbränningsprocessen finner de vara just Den Ondes taffliga plagiat på en annan, högre verklighet.

Det faktum att nej-sägaren Saturnus står mot den affirmerande och upptäcktslystna Jupiter och dessutom i denna axel, tyder på en svår motsättning inom personligheten. Materialismen som kräver pengar och gör att man säljer sig till vilka skrivjobb som helst är ett symptom på att något djupare är mörklagt och undertryckt. Vad kristendomen kallar "syndare" brukar bete sig så här: de jagar substitutlycka istället för att gå till botten med sin djupt sittande frustration.

*****

Vad om den enda planet som verkar från "det noblaste elementet", Elden? Ja, det är ju Merkurius, kommunikationens planet. Lejonet är god på att dramatisera och "projicera upp" fakta i monumentalformat. Jag känner bara ett fåtal personer i PR-branschen men det finns Lejon i horoskopet på dem alla! Lejonet är ett i grunden positivt tecken som vet hur man visar upp saken ur dess bästa sida. 

Notera hur Mars upphöjd och effektiv kämpe i Stenbocken tar ännu en friktionsfylld Jord/Eld-kamp i horoskopet när den aktiverar Merkurius författarpenna för att med det skrivna ordet gestalta något. Det är intressant att impulsen att skriva (Merkurius) utgår från arbetsgivaren (Stenbocken) och inte från individen själv (Solen i Jungfrun). 

Även om författarpennan (Merkurius) framstår som ett Lejon - en självgående kommunikatör som uttrycker sin individuella åsikt, finns det i själva verket en uppdragsgivare bakom! Solen i Jungfrun är drängen eller underhuggaren, servicearbetaren eller t.o.m. slaven, som här emellertid har tagit sig för vana att kommunicera som om han vore ett Lejon! Häri kanske man ser problemet med textreklamen, han döljer att han bara göra det för pengarna.

Med andra ord: ett normalt horoskop, så som folk är mest. Och vem trodde något annat? Astrologin kommer från antiken, och systemet är konstruerat så att ge en kritisk bild av mänsklighetens tillstånd. För vi är fallna egoister här på jorden. Det verkliga pikanta är hur västastrologin, sin materialistiska och sekulära natur trogen, lyckats förfalska läran och gjort egopsykologi av hela ämnet! 

T.o.m. Jungfruns smågiriga sida och Skorpionens avund har västastrologin sökt sopa under mattan, och det för att behaga alla (vilket ger bättre inkomster)! Astrologer är hycklare, de med. I rättvisans namn hade de inte något val, den tropiska zodiaken är nu så sned att man inte längre riktigt ser vilka egenskaper som hör i hop med vilket tecken. Den sideriska zodiaken ställer skåpet tillbaka där det ska stå och det blir åter tydligt vilken enorm kraft för gott eller korruption Skorpionen är, för att ta bara ett exempel.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Västerbro är född bara två dagar efter prinsessan Märtha Louise av Norge, hon med änglarna du vet. Enda eventuella skillnaden mellan planeterna är månen, som är i vågen i hennes horoskop. Och jag vet ju för all del inte hur pass djup och seriös hennes andlighet är, men man kan i alla fall konstatera att hon inte är en renodlad materialist.
S

Seaward sa...

Huvudtemat var ju "hanka sig fram och dra in brödfödan - något som kan leda till att man sätter sig på lite olika stolar från dag till dag".

Här kan man kanske invända att norska prinsessan inte har det problemet. Frågan om moralisk dubbeltydighet behöver inte ens uppstå. Hon har alltså ett "världsligt bättre öde" vilket borde synas genom födelseklockslaget som avslöjar _vilka_ planeter som styr hennes liv (vilka hus som betonas).

Det är samma brasklapp som vanligt: preciseringen med klockslag kan kullkasta det som sagts t.o.m. om människor födda samma dygn.

För din kommentar om den sublunära sfärens "dedikerade element" Jord och Vatten och deras sinnlighet/inomvärldslighet har vi ju, som jag flyktigt sade i hänvisningen till Peter Englund, en udda planet i horoskopet, den antennförsedda Merkurius, som öppnar fönstret in i ljuset (Elden). Hos Englund gäller kristen tro medan Märtha Louises sensitiva Merkurius ser änglar! (Merkurius/Hermes ÄR ängeln eller Översjälen!)

Den reklamtextförfattande reklamkritikern riktar istället ögat (Lejonet) ut i världen, och återger intrycken av miljöer som säljande text. Vad du säger, och som jag helt håller med om, är att de fyra elementen inte utgör 100% av astrologin.

Elementen och gunas (vars eventuella relation jag ännu inte förstått - det kan vara en simpel anhopning av separata traditioner inom ramen för ett växande system) kan liknas vid andesjälens underkläder. Men svaga eller oerfarna själar tappar bort sig och tror "kläderna gör mannen"! Flera gnostiskt kristna texter handlar om själens hemresa då den lägger av sig dessa astrala "finstrukturer" eller klädesplagg ett efter ett, och med detta börjar förstå sin ickemateriella natur.

Jag har i en dröm nyligen mött min far som dog i början av året. Han befinner sig just nu i en psykisk värld där han ännu tror sig vara människa. Han njuter, den sinnesintryckstörstande Oxe han var i sitt liv, en trevlig lägenhet i "Södra Europa" (Riviera-känsla). Detaljer i drömmen - bl.a. speciellt järnsmide på en balkong - visade mig dock att han och jag tidigare mötts i det medeltida Tyskland, något jag vagt anat tidigare i livet.

Själen fortsätter med andra ord att fabricera "pseudoverklighet" även på "andra sidan" och är i så måtto fortsatt materialist om den varit det i detta livet. Min fars ande är alltjämt höljd i det basala Jordelementet som tar allt naivt, som bokstavlig verklighet. Det tar tid för själen att nå den transparens att den börjar förstå att den är som klart vatten eller rent ljus…

Man kan fråga sig i vilket förhållande norska prinsessan står till sina andliga upplevelser. Är de bokstavligt sanna för henne, då är det "Jordelementet" fastän det bara är hon som ser ängeln. Det faktum att hon inte ser någon kropp (om jag minns rätt) utan bara förnimmer en närvaro, påminner faktiskt om Månen (själen) i Luft. "Vinddraget" av en ande som rör sig genom rummet. Men hon ser auror och där är förstås visuella Eld-Merkurius i Lejonet!

Nå, de här tankarna har jag knappt börjat med - hur astrologin kan tänkas återspegla olika typer av förhöjt (andligt/icke-mateiralistiskt) medvetande… Det skulle behövas ett år av avskilda studier, att läsa biografier, samla horoskop som naturligtvis måste ha födelsetid…

Anonym sa...

Intressant att höra om drömmen. Det stämmer med vad som sägs i många böcker om ämnet livet efter döden, att det liksom är det första stadiet för många.

Märtha Louise' födelsetid är 17.07 enl vad jag fått fram. Det ger en stenbocksascendent, ihop m mars och norra noden. Och solen/venus i 9:e.
S

Seaward sa...

Ja, jag har bestämt mig för att ta vissa "underliga" drömmar på stort allvar. Jag har mött anhöriga förr i drömvärlden på ett sätt som fått mig att undra om inte själar kan mötas där... Det speciella med den här drömmen var att jag visste att min far inte visste! Jag var med andra ord gäst i hans dröm på andra sidan!

En ascendent för en prinsessa hittar man inte varje tack. Tack för den! Går in i arkivet för spirituella horoskop att fundera över.

Anonym sa...

Jag har själv haft en dröm där jag upplevde mig möta en kusin som dog på ett tragiskt sätt för ett antal år sedan. Det var helt annorlunda än vanliga drömmar, ingen handling eller någonting. Jag mer bara förnam att jag befann mig någonstans där jag diffust kunde uppfatta att det fanns andra människor, plötsligt kom någon emot mig som jag tyckte mig känna igen som min kusin. Jag blev förvånad, uttalade hans namn, och han såg hastigt upp och log ett litet igenkännande leende, så försvann han förbi mig. Det var allt. Men jag gillar att föreställa mig att det inte var någon dröm utan att jag faktiskt befann mig där han då befann sig och att han kände igen mig...
S

Seaward sa...

Om själen är den som äger intentionen bossar den över sin "miljö" - dess avsikter ("intentions") "blir" eller är själva "miljön".

(Detta är bara mina funderingar om själen, som väl ytterst vilar i en dimension bortom "bilder" av den typ vi behöver.)

I vissa drömmar visar själen sin "intention" via enkla nycklar (kanske bara ett svävande ansikte som anden i flaskan) och i vissa väver själar i umgänge mer komplexa "miljöer"!
:-)

Anonym sa...

PS.Om Märtha Louise: Idag råkade jag få ögonen på en artikel i en skvallertidning när jag befann mig i en frisersalong (faktiskt sant och ingen bortförklaring:-)). Där står intressant nog att ML är på ruinens brant! När hon gifte sig avsade hon sig inte bara sin HKH-titel utan även sitt apanage. Med en förmögenhet på 32 miljoner trodde hon väl att hon skulle klara sig ändå... men miljonerna är borta, och mer därtill. Nästa år beräknas paret Behn ha en skuld på 5 miljoner, enl artikeln.

Begreppet fattigdom är naturligtvis relativt, för ML och Ari lär väl knappast behöva gå till socialen och tigga... men det är intressant med tanke på det som stod om potentiellt armod i inlägget om Västerbro.
S

Seaward sa...

Jodå jag förstår så väl att veckotidningar ibland bara råkar landa i ens händer! Bläddrar själv i dem när jag går och klipper mig och inte utan viss behållning. :-).

Frågan här är förstås hur långt man kan dra idén om armod. Hotar de två "stora penslarna" Saturnus och Jupiter en hel årgång? (Jupiter ett år i tecknet). Jag önskar att jag börjat för många år sedan med att ställa dessa mer övergripande frågor.

M-L skulle kunna vara just en sådan som frivilligt avsäger sig "denna världen" för att hon i anden redan verkar bortom den, och då blir ju läsarten rätt annorlunda jämfört med den som "horar" för brödfödan så till den grad att man byter åsikt från dag till dag...

Tidpunkten du gav mig för M-L ger just den "kortslutning" mellan Eld och Jord som vittnar om en kamp i det materiella. Hennes Mars-Stenbock i första "eldhuset" upprepas på ett snarlikt sätt i en Mars-Jungfru hos en f.d. bekant som lustigt nog också hette Louise och som i yngre år var vansinnigt nyfiken på tankeöverföring och senare i livet blev miljöaktivist.

Jag fick lite extra idéer om tecken på klärvoajans så jag klipper här och använder resten av texten till ett eget inlägg med fokus på M-L-horoskopet!