Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 24 november 2010

Luktar gamla pengar lika illa som nya?

Man kunde tro att Aftonbladet reagerat på bloggens fördömande av illaluktande "nya pengar" i samband med den trädhuggande medelklassen i en borgerlig stockholmsförort.

För dagen därpå ger tidningen exempel på "gamla" pengar - genom att syna en småadlig moderat som bygger lite hur han känner för på skyddad strandmark och därtill med de moderata kommunalpolitikernas gillande. Total svågerpolitik i Lidingö/Djursholm och trakterna just därbortom.

Det är förstås en slump och det är undertecknad som ser kontrasten "nya pengar" och "gamla" (via personens adelstitel), men det ger ett kul tillfälle att se hur stort utslag egenmäktigheten ger den här gången.

Åtskilligt!



Det är som om astrologins ande leker med dess utövare. För här visar sig "gamla pengar" (arv, et cetera, en ackumulation som pågår genom flera generationer) på det mest utsökta sätt symboliserade i en kontrast med den lilla trädfällande borgarbrackan (horoskop i nytt fönster).

Notera hur rikedomens Jupiter hos de "nya pengarna" ligger i Skorpionen, ett tecken med mycket dödsångest vilket ofta kompenseras med materiell konsumtion och girighet. 

Därifrån aspekterar Jupiter Oxens tecken, som väl måste sägas vara ett ungt tecken, varande det andra steget i zodiaken. Den här berättelsen börjar i Väduren med total egohävdelse och avslutas i Fiskarna som ger upp sitt chimära jag och slutar klänga vid det individuella.

Med greve Douglas hittar vi istället rikedomens Jupiter i tecknet för Den gamle, Stenbocken! För en illustration, se brittiske popmusikern Richard Hawley (Stenbock) skivdebutera för en ung publik med ett album vars omslag avbildar...pensionärer! Det kan inte ha varit skivbolagets motivval utan ett typiskt tecken på att Hawleys psyke "hör" sin kanske ledande arketyp.

Undertecknad noterade på något stadium hur hans egen mor, Stenbock, tycktes söka sig mot äldre människor som vänner, och jag har sett många uttryck för Stenbocken som symbol för "position", "makt", "stabilitet", "besuttenhet", et cetera.

Någon gång då och då kommer även en vis eller filosofisk aspekt till uttryck via Åldermannen Stenbocken, men dessa sekulära tider är inte lämpade för själar att nå så långt i sin personliga utveckling. De flesta lever och dör som dåraktiga pryl- och upplevelsesamlare.

Författaren till den otäcka "Samlaren", John Fowles, har för övrigt en kuslig kombination av Mars och Jupiter i Stenbocken ("expanderad instinkt att förvärva och kontrollera"). Lycka honom, som skapade en litterär figur istället för att själv agera ut den potentiella galenskap hans horoskop antyder om att "samla sina skatter på jorden".

Naturligtvis föds inte folk till adliga familjer bara vart tolfte år, när filosofins Jupiter saggar i Stenbocken och blir till en vilja att vinna världen, och all adel är för övrigt inte särskilt rik.

Här roar emellertid kombinationen av en fallen Jupiter i Stenbocken och en ytterst jagisk Mars i Väduren och bildar astrologins kanske fulaste version av egenmäktighetssyndromet! Det är så mycket råhet i den här kombinationen att jag skrattade till när jag såg den.

För Aftonbladet nämner att Douglas inte bara sitter i styrelsen för Moderaterna, ett skurkparti som slussar över tillgångar från de lägre till de högre samhällsskikten (de fick alla Robin Hood-sagan läst för sig upp-och-ner i barndomen). Greven sitter också i styrelsen för två företag med det uttryckliga uppdraget att skydda de besuttnas orättmätiga tillgångar: låsföretaget ASSA och bevakningsföretaget Securitas!

Är det månne någon som bär tjuven inom sig men utåt agerar som om man ville värna mot den?

Speciellt intressant är brottslingen Mars 210-gradersaspekt mot åttonde tecknet Skorpionen. Dess motsvarande hus är det andra räknat från 7e partnerhuset och symboliserar andras pengar. Här syns således den alltigenom egoistiska och vinningslystna Mars-Väduren rikta sin passionerade attack mot det tecken som rätteligen inte tillhör den. Nu är visserligen Mars härskare även över Skorpionen - men det är ett annat perspektiv helt och hållet.

Vad som i detta andra perspektiv resulterar är således Mars attack på sin eget tecken, men ur Skorpionens perspektiv är Mars-Väduren en avfallen son eller dotter som angriper Skorpionen i egenskap av förvaltare av andras ekonomi. Ser något ASSA-låset och Securitas i symboliken?

Kan man säga att den fula egenmäktigheten i horoskopet helt "externaliserats" och enbart figurerar genom de företagsidéer greven sympatiserat tillräckligt med för att sitta i deras styrelser? "Hindra var och en som gör anspråk på annans tillgång"?

Bor man i en borgerlig kommun där politikerna ger en klartecken för svartbyggen som tar ifrån allmänheten deras lagstadgade allmänning, kan man inte säga att greven lyckats hålla sin inneboende förbrytare enbart på ett objektivt plan. Han har agerat ut astrologins simplaste signatur, för allt han sitter på gamla pengar och en fin titel.

*****

Den vanligen så empatiska Månen i Fiskarna gör inte mycket nytta här på grund av den materialistiska principens Saturnus. Å andra sidan kan det vara just den historiserande Saturnus som indikerar familj (Månen) med en historia, dvs. adeln. Det är här nu inte astrologiskt ofelbart.

Saturnus med Månen kan också indikerar en födelse in i en fattig och kylslagen familj eller någon av de flera andra uttryck där bara en lång analys av samtliga familjefaktorer (och det kräver födelsetimma för horoskopet) ger en indikation.

1930 var emellertid ett intressant år, för den för greven högst personliga Månen (hans barndomshem och hans eget sinnelag) disponeras av den fallna Jupiter som i sin tur disponeras av materieprincipens Saturnus som vi hittar i Fiskarna.

Här råder den tekniskt sett mycket gynnsamma ömsesidiga receptionen mellan två teckenhärskare och i det här fallet är det den antika astrologins två stora målarpenslar: överflödets Jupiter och armodets Saturnus. Dessutom är Jord och Vatten två negativa element som tillsammans bildar en distinkt dragning åt materialism och kontroll av rikedom (Saturnus + Jupiter).

På grund av Saturnus osentimentala karaktär ligger tonvikten på ägande här. Den vanligtvis så känslosamma Fiskarna har fostrats i hemmet att bara "gå igång" på hårda prylar, pengar och värdefulla objekt. Aftonbladet nämner hur greven även 1970 svartbyggde - storskaligt - invid vatten.

Var har vi sett skandalöst beteende i gränsen mellan elementen Jord och Vatten tidigare? Jo, i skandalen där förra landshövdingen Marianne Samuelsson beviljade bygglov på skyddad mark i ett graverande fall av svågerpolitik. Studera hennes horoskop och notera dominansen av Jord och Vatten. Här visar det "skadade" sinnet ("detriment") i Stenbocken den lägsta sidan, rövslickeri inför dem med reell makt.

Detta är samma styvmoderligt kalla Måne som hos invandrarhataren Jimmie Åkesson, varom jag nyligen lärde mig att han haft en svår polska som styvmor, och som svenska folket i sin tilltagande mentala urspårning släppte in i Riksdagen! Samma månplacering vi hittade hos nu avgångna moderata sjukförsäkringsministern Husmark-Pehrsson med hennes och Reinfeldts  människoföraktande och styvmoderliga reform.

Vi hittar samma kalla sinne hos Kapten Klännings ytterligt udda sätt att värna kvinnors sak! Och förstås, paradfallet Heidi Montag (100% silikonmodifierad kvinna), vars mor enligt skvallernyheterna nu fullständigt bryter kontakten med sin plastiga och förvärldsligade dotter

Det sistnämnda exemplet på en Måne i detriment i Stenbocken är intrikat, för det är svårt att avgöra var skadan ligger. Hos modern, hos dottern eller hos båda.

Även greve Douglas Måne kombinerad med Saturnus kan i någon mån liknas vid den explicit skadade Månen i Stenbocken, och jag har ofta noterat hur Saturnus i samma tecken som känslolivets planet tenderar att göra människor till hårt arbetande strebrar men som ändå inte verkar förmå njuta av sina framgångar eftersom Saturnus knäppt av humaniteten inom dem. [1]

På den här själsligt förstelnade kombinationen fungerar för övrigt KBT utmärkt, för dessa varelser har redan reducerats till "maskinellt reaktiva system". Känslosidan, irrationell som den må tyckas, har helt slagits ut av en kall, planerande rationalitet, eller i patologiska fall, av självgående beteendemönster helt utom individens kontroll. De är redan levande döda automater, så det är bara att programmera om dem i någon mer "samhällsnyttig" riktning! [2]

I den mån det existerar undantag från den här historien om en frusen själ som bundits i helvetet efter att ha sålt sig till Djävulen, ligger förklaringen i ytterst prominenta motbud från goda planeter i viktiga nyckellägen på himmelen.
Några sådana motbud kan inte ses på greve Douglas himmel. För den lilla välgöraren Venus är i princip även den utslagen, disponerad av
samma frusna och materialistiska sinnelag (Saturnus/Måne)! Notera hur detta också påverkar läsarten Venus = pengar!

Svaret på rubrikens fråga är att gamla pengar luktar lika illa som nymyntade, men Herrefolket lever lite längre bort från allfarvägarna, så stanken har skingrats för vinden innan massorna får korn på den.


_____

  1. Franskfödde Jean Calvin stödde Martin Luther i upproret mot den rika Katolska kyrkan, men var om möjligt en ännu värre materialist i förklädnad. Sin strebermentalitet rationaliserade han t.o.m. till en barock åsikt att man av människans flit under detta liv, och än viktigare, materiella framgångar, kunde avläsa huruvida hon för predestinerad till frälsning!

    Så ser det ut när Djävulen går in i själen och förvandlar religionen till en lakej för världsliga maktanspråk! Så ser Reinfeldts och Storkapitalets filosofi ut där de aktivt söker hjälpa de mindre framgångsrika ännu ett pinnhål ner på samhällsstegen.

    Sveriges materialism av idag börjar egentligen inte alls med socialdemokratins krav på arbetarnas materiella förbättringar, utan i den ruttna form av reformert kristendomen som Gustav Vasa påpassligt snappade upp från Europa. Han kunde därmed berika sig själv genom expropriering av Katolska kyrkans tillgångar.

    Sverige kan vara ett hopplöst land av själviska materialister - jag ser inga tecken på att själarna lär sig något alls av värde genom att inkarnera här. Ur andevärldens perspektiv är Sverige, som jag föreslagit, en "skyddad verkstad" för slagna själar som bara behöver trampa vatten ett liv eller två.

    Därav den låga kvaliteten även på våra politiker: Reinfeldt med flera skulle kunna vara rövare som fått chansen att återfödas i den här sandlådan och åtminstone börja lära sig tänka som folk.

    Se livet självt som kognitiv beteendeterapi för de mest primitiva. Samtidigt som Reinfeldt skissade på sin "rehabiliteringsplan" där han trodde sig kunna tvinga fysiskt sjuka människor att börja bete sig friskt (lämna sjukförsäkringen och söka jobb på Arbetsförmedlingen) verkar ett större öde på hans egen själ.

    Genom den politikerkarriär han sökt sig till i detta liv, tvingas han själv att börja lära sig åtminstone anamma den civiliserade människans formspråk. Att själen i botten ännu är en förbrytares, hörs dock i valet av världsbild och ideologi. (Moderaternas sjukförsäkringssjabbel kommer att gå till historien och påminna om den mest människoföraktande regering svenska folket någonsin hade dumheten att välja åt sig själv i sitt korttänkta begär efter lite skattelättnader!)

    För människor som Reinfeldt (och hans trosfrände Gustaf Douglas) finns inte själen med i kalkylen, det är samhällssystemet som ska smörjas, inte de människor som var och en av dem tillsammans skapar det. Politiker är obehagliga avgudadyrkare som helt missat vem politik är till för, inte mindre än den djupare meningen med ett människoliv.

    Vad är då ett bra samhällssystem? Se Platons "Staten". Alls inte en utopi framkommer det, men heller inte det lättaste att implementera i världen.

     
  2. I onda samhällssystem prioriteras föreskrivna beteendemönster framför individernas andliga självförverkligande. Sverige domineras alltjämt av den i andra länder utdömda behaviorismen, vars grundsyn är identisk med den materialistiska vetenskapen som förnekar existensen av en själ och därmed producerar zombies, forstrade att mekaniskt BETE sig på visst sätt men helt utan någon inre föreståelse eftersom det inte går att förstå en sanslös och verklighetsfrämmande doktrin.

    Det var det socialdemokratiska paret Gunnar & Alva Myrdal som introducerade den scientistiska våta drömmen (som alltjämt den livsfarliga organisationen Humanisterna tror på) om en vetenskapligt framställd idealmänniska - sunda och samhällsnyttiga barn skulle "tillverkas" enligt löpandebandprincipen.


Inga kommentarer: