Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 november 2010

Lady Gaga: dålig västastrologi




När DN skriver att ett amerikanskt universitet introducerat Lady Gaga på kursplanen (sociologi, om framgångens mekanismer), tog jag tillfälltet i akt att skanna av nätet för att se om någon födelsetimma dykt upp på det kvinnliga fenomenet. Icke.

Däremot hittade jag ett riktigt bra exempel på riktigt dålig astrologi enligt den västerländska tropiska zodiaken. I det korta blogginlägget konstateras att den tropiska zodiaken även utan födelsetid ger Lady Gaga ett sinnelag i Skorpionen - Månen finns i tecknet hela dygnet.

Men det här lågmälda, sammanbitna och ibland gränsande till surmulna känslolivet kommenteras inte med ett ord! Det är som om bloggaren inte kan göra något vettigt av skorpionplaceringen, fastän Månen, i brist på födelsetid och ascendenttecken, är den viktigaste nyckeln till vår personlighet.

Istället fladdrar bloggaren iväg till Venus i Väduren (en placering som förblir densamma i den korrekta sideriska zodiaken) och kontrasterar:
She's very charming in concert, particularly when she was presented with a birthday cake on stage and she teared up. I can't count how many fans commented how "cute" she was. 

Ja, Venus är till sin själva natur förförerskan! Det bloggaren säger är en ren plattityd eftersom alla har Venus. Men alla är därför inte "gulliga", och de "spricker inte upp och börjar snyfta" när någon visar dem en vänlig gest. Som jag ofta påpekat är Väduren egoprincipen och här är inte Venus ens intresserad av omgivningens åtbörder, det enda kärleksgudinnan är intresserad av här sina egna lister för att förföra och tjusa omvärlden. Venus i Väduren är inte det minsta sentimental.

Vad händer här? Bloggaren tompratar förstås - det hon säger har ingenting ens med det felaktiga tropiska horoskopet att göra. Ibland tjänar horoskop som pamfletter för ideologiska uttalanden även på den här bloggen, när allt kom omkring var antikens stjärntydare viktiga lobbyister och kunde påverka härskare genom att hänga viktiga lärdomar på påstått olycksbådande stjärnhimlar! Den bloggaren utnyttjar bara Gagas horoskop för att lösmynt pladdra urvattnat skvaller.

Hade hon använt den sideriska zodiaken hade det funnits en förklaring till Gagas charm, trots den själviska Venus. För nu ligger istället Månen i Vågen, en både artistisk och charmant position, även om Venus är precis lika orienterad mot egots harmoni så att hennes sociala vängester ytterst sett ändå drivs av behovet av uppmärksamhet.


Varför Gaga "sprack upp" när hon fick en födelsedagstårta på scenen har inte med Venus att göra och allra minst den osentimentala Solen i Väduren - vilket hon har enligt västastrologin. Den här plötsliga sinnesrörelsen stämmer istället perfekt med det sideriska soltecknet Fiskarna, enormt blödigt och empatiskt!

Det är också hennes aktiva Sol i fiskstimmets tecken som ligger bakom denna ändlösa rad av kostymbyten. Här gestaltar hon det faktum att Fiskarna är det tecken där en fixerad jagkärna verkar saknas - "rörligt" Vatten är den mest chimära existensen av dem alla och hela livet blir en enda lång förvandlingsprocess. 

Solen i Fiskarna representerar en själ i ett övergångstillstånd - antingen på väg ner i syndafallet och identifikation med en fysisk kropp och identitet eller också på väg att frigöra sig från "denna världens" inbillade verklighet. Det är svårt att säga något annat än att Venus i Väduren drar Gaga ner mot denna världen och mot den gäckande och undflyende egokärna hon inte verkar fått med sig från himmelen. 

Hon är ingen ängel eller "hög själ" som via Fiskarna arbetar på rena sin själ från banden till jorden. Tvärtom knarkar hon och obsessar över sin sexualitet. Någonstans i hennes själs plågor och inre förvirring uppstår - som en ren bieffekt - suggestiv musik för de yngsta.

Bloggaren producerar ytterligare en plattityd:
Lady Gaga's very Aries (and Mars in Capricorn) quote: "I made music and worked my way from the bottom up. I didn't know somebody, who knew somebody, who knew somebody. If I have any advice to anybody, it's to just do it yourself, and don't waste time trying to get a favor."

Att klättra karrriärstegen utan några kontakter "där upp" låter sig väl beskrivas av Mars i Stenbocken: "jävlaranamma" eller erövringslusta i det status- och hackordningsmedvetna tecknet. Här har bloggaren hittat ett bra citat för att illustrera en planet i ett tecken (enligt den tropiska zodiaken). 

Samtidigt är det en plattityd, för hur många strävande artister finns det inte som själva tagit de första svåra stegen (innan någon promotor upptäckt dem)? Alla dessa människor kan rimligen inte ha Mars i Stenbocken. En födelsetid för Gaga hade behövts för att t.ex. se om 11e vänskapshuset helt saknade omen om "mäktiga vänner".

Enligt siderisk zodiak ligger Mars istället i Skytten. Tecknet betonar på inget sätt hackordning eller social organisation. Tvärtom har det att göra med att bryta sociala tabun, upptäcka vad som väntar bortom den redan ritade kartan. Skytten är jupiterisk och därmed anti-saturnisk.

Stenbocken/Saturnus är myndig auktoritet över den redan befintliga verkligheten. Se Carl von Linné, hans Stenbocksascendent, och det arrangerande av den befintliga naturen han blivit känd för!

Om man tar Mars för att beskriva en blind instinkt inom oss (libido) - "vad vi brinner för" - så är Skytten en mycket mer träffsäker placering för gränsöverskridande Gaga än det bud som den västerländska zodiaken ger. Men det visste redan den här bloggens återkommande läsare genom många andra studier, båda anekdotiska, som den här, men också kvantitativa.

*****

Undertexten? För att bedöma zodiaktecknens (och planeternas) reella närvaro i ett människöde måste man välja relevanta exempel ur individens liv. Att citerade ett uttalande om att ta sig upp av egen kraft liknar visserligen Stenbocken, men är detta verkligen ett citat som verkligen är representativt för personen som helhet?

Hos Lady Gaga är den sideriska zodiakens Mars i rörlig kvalitet i attack mot en Sol i rörlig kvalitet en verkligt tacksam indikation på en människa som brinner och brinner (Eld/Vatten-krig) och kanske bränner ut sig i sin frenesi att hela tiden uppfinna sig själv på nytt, att hela tiden vara "annorlunda" och steget före den konventionella Stenbocken. Detta, hellre än den generiska "jag gjorde det av egen kraft", är en relevant sida av Lady Gaga. Och den sideriska zodiaken har en perfekt matchande illustration.


Inga kommentarer: