Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 3 november 2010

Islamofobisk nyhetsman



Hudfärg spelar förstås ingen roll för frågan om främlingsfientlighet. Är man själv färgad amerikan finns det alltid någon minoritet med ännu lägre status att projicera sina inre oklarheter mot. Eller som för den färgade nyhetskommentatorn Juan Williams (t.v. på fotot), som i likhet med så många andra med irrationella vålnader inom sig efter 11 september: utmåla hela den arabiska kulturen som ett hot mot världen!

Det första som slog mig när jag såg AB:s foto var hur otroligt lik skådespelaren Danny Glover (t.h. på fotot) Juan Williams var. Och jag tror detta hjälper oss att fixera journalistens Måne som strax efter klockan sex på morgonen lokal tid i Panama når Kräftans tecken. Detta råkar nu vara Danny Glovers soltecken så vi kan på rent utseendemässiga grunder preliminärt spika islamofobens sinnelag. (Se etiketten look-alike.)

Men det finns en djupare anledning också. Månen i Kräftan var den minsta gemensamma nämner som resulterade ur den svenska neurosen under 1900-talet när rasbiologi ansågs viktigt för att skydda landet från "smitta" och urartning. Detta enligt en tidigare genomgång av horoskop för drivande läkare och politiker från den tiden. Kräftan är revirinstinkten som under ogynnsamma förhållanden blir en trångsynt och irrationell sekterist. Ja, argument lär Kräftan ha många av, men alla har uppstått som efterhandskonstruktioner därför att det först fanns en fruktan i själen.

Eftersom Juan Williams dessutom har Solen i Fiskarna, ett annat Vattentecken (den irrationella eller känslosamma själen sorterar under Vatten), har vi ingen hejd för inbillningssjukan. Jag kan förstå honom när han säger att han ser bombmuslimer överallt. Vattenelementet är en viktig del i horoskop för paranoida människor, sådana som helt tappat greppet om objektiva fakta.


Trivia. Danny Glover lär väl bli hågkommen för sina Dödligt vapen-filmer med Mel Gibson, och inte minst rollfigurens stönande, "I'm too old for this shit!"

Notera Glovers Sol i tät konjunktion med ålderdomsplaneten Saturnus! I Kräftans tecken illustrerade hans rollfigur också perfekt FORMEN (Saturnus är formplaneten) för en "familjefar" - minns hur en nedgången Mel Gibson mer eller mindre "adopteras" av familjen Murtaugh i första filmen. Kommissarie Murtaughs hem är en viktig del i alla filmerna om jag minns rätt och en hel del action utspelas där. (Månen i Väduren, ett explosivt hem under attack från en ond planet, Saturnus.)

Vad gäller den rasistiska Juan Williams skulle Månen i Kräftan (som jag tror vi kan spika till 99%!) också vara under attack och Kräftans instinktiva försvarstaggar fullt utfällda. Men här är det olycksplaneten och våldsmannen Mars som angriper, från "utlänningarnas" tecken Skytten! 

Jag tror det var i samband med Tilde de Paulas fästman Thomas Eby jag för första gången nämnde hans Mars i Skytten som en sinnebild för den här latinomusikerns passion för utlandet. Samma Mars alltså, men passion istället för "faromoment" eller "olycka"!

Och skälet är enkelt - Mars i Skytten utöser ingen fruktan i Ebys horoskop. Han har faktiskt en planet i Kräftan men det är den hungrande Rahu. Mars i Skytten triggar hans hunger efter det lokala, det provinsiella. Och han hittade sig en latinsk kvinna förutom musiken!

Rasisten Juan har ett sista problem, och det är Gränsdragaren Saturnus, också den en "naturligt ond" planet i attack mot denna nu fullständigt lamslagna och tillslutna Måne !!! 

Här är det uppenbart att inte ens en upphöjd eller rättrådig Saturnus i Vågen kommer helt till sin rätt. Mannen tänker säkert goda tankar om rättvisa men Luft/Vatten-störningen gör honom helt blind för hur obalanserad hans världsbild är. Han ser inte att den är formad redan på det undermedvetet instinktiva planet och att det denna Saturnus i Luft gör är att skapa efterhandsrationaliserande luftslott ovanpå det stirriga och oroliga känslolivet.

Går man till hans Sol i Fiskarna disponeras den av Jupiter i Oxen som kräver ett territorium och just inte mycket mer. Rasistens lösning blir förstås: rensa bort alla människor som fyller mig med fruktan så att mitt territorium blir tryggt och rofylld som Oxens tecken.

Solen i Oxen stod faktisk också ut som ett av de mer rasistiska tecknen i en liten undersökning på bloggen och jag håller ett misstänksamt öga på Fiskarnas tecken. Flera tidigare kända indikationer möter alltså ännu en gång i den här islamofoben. Och det handlar som så ofta om feghet i mötet med omvärlden och andra människor.


*****

Hur väl fungerar egentligen den upphöjda rättviseplaneten Saturnus i Luft då den aspekterar en så viktig planet som sinnelagets Måne i Vatten? 

I samband med den här världsberömda astronomen hyllade jag t.ex. Saturnus i Vågen för dess förmåga att hålla Vädurens egoistiska tendenser i schack. Men den Venus var i likhet med JFK:s talskrivare Ted Sorensen "förbättrad" av att Vädurens härskare själv stod i det egobefriade Fiskarnas tecken.

Visserligen lyckades astronomens Mars attackera såväl Tvillingarnas tecken som Saturnus i Vågen, för något som kunde ha blivit en riktigt svår störning mellan rationell Luft och irrationellt Vatten, men så skedde inte. Mannen var en av de skarpaste astrofysikerna i modern tid.

Varför tycks då Juan Williams Luft MOT Vatten göra sämre ifrån sig? Som jag sade är det säkert inget fel på hans förnuft i sig, FOX anställer inte en lallande dåre! Men hans Mån-Kräfta är alltså skadad från annat håll, och Saturnus i Vågen ser ut att just vara en mental överbyggnad ovanpå traumat i den irrationella själen. Det är irrationalitet som föregår de lösningar rasisten föreslår. I sig är Saturnus alltjämt "upphöjd" men dess rättvisa baserar sig på oriktiga premisser och är således galenskap.

Frågan om det blir tokerier av Saturnus upphöjd i Vågen och Månen i härskarläge just för att de är av så olika element är intressant. Jag sökte igenom samlingen på  4.000 horoskop och hittade jag följande 32 med samma aspekt. Alla utom den sista är i någon mån kändis eller celebritet.

  • Adde Malmberg, ståuppkomiker
  • Antony Hewish, astrofysiker, Nobelpris
  • Britta Svensson, journalist, krönikör
  • Christian Clausen, bankekonom, den famösa fallskärmen på 114 miljoner
  • Cindy Sherman, artist (har glömt vem det här är)
  • Doda/Dorota Rabczewska, korkad musiker ("Bibelns författare var pårökta suputer")
  • Dorotea Bromberg, förläggare
  • Earl 'Little Roy' Lowe, musiker (reggae)
  • Erland Lagerroth, historiker
  • Eva Marie Saint, skådespelare
  • Georges Charpak, fysiker, Nobelpris
  • Green Gartside (Paul Strohmeyer), musiker, alias Scritti Politti
  • Henrik Unne, ateistisk metallarbetare (var fick jag det horoskopet ifrån?)
  • Jack Lemmon, skådespelare, komiker, i hemlighet djupt alkoholiserad
  • Jean Piaget, barnpsykolog
  • Jeffrey Skilling, kriminell chef från Enron-skandalen (obs, kan ha Mån-Lejon)
  • Kaki (Katherine) Hunter, skådespelare
  • Kate Bosworth, skådespelare
  • Katey Sagal, skådespelare
  • Lynndie England, militär, dömd för tortyr under Irakkriget
  • Mao Zedong, politiker
  • Martin Luther, religiös upprorsman
  • Matt Groening, serietecknare, Simpsons skapare
  • Michael Bolton, popsångare
  • Michael Tjernström, metereolog
  • Miranda Kerr, celebritet, Victoria's Secrets-modell
  • Oksana Andersson, celebritet Bingo Rimér-modell
  • Penn Jillette, illusionist, ateist/skeptiker, programmet Bullshit
  • Richard Maurice Bucke, psykiater, upplevde en mystisk illumination
  • Robert Hahn, läkare, forskare, panenteist
  • Stig Larsson, dramatiker, poet
  • anonym, institutionaliserad paranoid psykotiker

Som synes kan inte slutsatser dras! Här finns allt från Nobelprisbelönade vetenskapsmän till billiga ateister och enkla fotomodeller. Jag tror ingen utifrån dessa 32 namn kan hävda att aspekten överlag brister i sund rättrådighet till följd av den överkänsliga månplaceringen. Kan det tvärtom vara så att rationaliteten (Saturnus) i gemen söker kontrollera känslolivet och ofta lyckas så väl att det t.o.m. kan bli Nobelpris till följd stadig kontroll över känslofladdret? Tja.

Om man däremot i djupet begrundar dem var och en, börjar en annan, parallell, historia framtona. Vi har faktiskt Martin Luthers mångåriga "svårmod" och så fort vi lämnar den offentliga arenan där människor bevisligen har lyckats med något, hamnar vi på ett svårt stört mentalfall ur min privata hög med fall. Stig Larsson, dramatikern, har själv talat om att våga närma sig den galna världen - åtminstone i fantasin. Förutan den förblir man en medioker författare.

Och Adde Malmberg har en crazy sida, även om jag alltid tyckt mig uppleva att kontrolljaget märks för mycket i hans komik. Lite som en stiffare version av John Cleese. Det är som sagt Saturnus som söker leda leda känslan (Månen) här och Adde tar inte ut svängarna maximalt. Månen i Kräftan är den naturligt patologiserande och har avsevärd naturlig galenskap i sig.

Men då kommer vi till Simpsons skapare Matt Groening! Jag vet inte om han längre skriver några episoder själv, men det var från början hans unika "dårskap" som ledde till den här klassiska tecknade serien. Även där dyker Mån-Kräftan upp i termer av den lilla familjen (även Det Privata/Hemmet) och därtill en hårt stiliserad sådan (Saturnus, form eller stilistik).

Likväl är det uppenbart att vi genom att bara snitta ut Saturnus 270-gradersvinkel mot Månen tappat bort väsentliga mängder information! 


Inga kommentarer: