Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 november 2010

Idol-Olle kräver medvetna kvinnor



Expressens intervju med Idol-Olle Hedberg blir oavsiktligt ganska underhållande när han hans uppenbarligen gränslösa ego drar upp riktlinjerna för den kvinna som skulle kunna vara tillsammans med honom. 

Hon måste vara utrustad med en "stor dos självinsikt" - förmodligen för att kompensera för det Idol-Olle själv totalt saknar. För det som följer sedan i formen av en lista krav på kvinnan (Stenbocken = den fordrande) är en lista som helt enkelt inte är värst begriplig. 

Antingen har journalisten en dålig dag eller också är det idolen som har problem med ordkunskap och grammatik. "Pedanta" människor - vad är det? Eller en kvinna som "prioriterar annat än att vara en duktig soldat"? Vad kan rimligen detta dunkla uttalande betyda?

Och det är förstås Stenbocken med det egocentriska sinnet i Väduren som bildar detta generiska "egenmäktighetssyndrom" som sällan har något djupare intresse för den andra parten. Så fylld av sin egen storhet, dessa uppblåsta typer av Stenbocken! Jag noterar med vilket pompöst gravallvar idolen finner det vara ett "betungande ansvar" att ha blivit idol för ett växande antal flickor!

Notera den humanistiska Vattumannen - inga problem där. Jag tror verkligen på det genuina intresset av att mingla och möta folk. Men det är alltså Jord/Eld-störningen som ligger till grund för den här osannolika bristen på självinsikt som producerar den lägsta typen av Stenbock med deras struntviktiga gubblemsattityd redan vid 29 års ålder.

Jag tror det kan ligga en poäng i att jämföra den suboptimala kombinationen av en skadad Jupiter och Saturnus i Jord (Jungfrun) med "generation 1961". Där låg en fallen Jupiter tillsammans med Saturnus i Jord (Stenbocken). I båda fallen uppstår en nedsatt förmåga att förstå att moral är en objektiv kvalitet och inte en mänsklig subjektivism. 

Det är Jordelementet som förblindar människan att bara blicka utåt på omvärlden, och den vägen kommer man aldrig att hitta livets högre, styrande principer. Det visste redan Platon. När Saturnus, som här, dominerar Jupiter, blir de si och så med kunskapsexpansionen och man tenderar att fastna i sin egen tidsanda. Ens tankar blir "politiskt korrekta". Född sekulär lever man och tror man sekulärt, född i ett religiöst samhälle tar livet form av den modellen.

Därför tror jag att de med skadad Jupiter samlar mindre karma än andra, för de har inte samma möjligheter att se igenom sina egna värderingar och av egen kraft bygga upp en oberoende världsbild. Som hörs av Idol-Olle är en väldigt tydlig variant av Stenbocken som talar genom honom. Detta visar att han - trots allt resande i världen - inte lyckats att via Jupiter vinna distans från sin egen grundläggande saturniska "form". Han ränner runt och upprepar samma mönster från stad till stad, just som han beskriv en tid som gatumusikant. Sådan är Saturnus kontroll när den förnekar Jupiter verklig expansion eller utgrening i helt nya riktningar. På plussidan kan noteras att dessa individer istället kan bli extrema specialister i något ämne.


Inga kommentarer: