Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 november 2010

Horoskop för djävulen i bankvärlden


När bloggen ännu var i sin linda ögnade jag igenom den handfull horoskop jag kommenterat som ekonomiska brottslingar. Jag upptäckte då egenheten att Solen i Väduren (egoprincipens tecken) löpte som en röd tråd genom gruppen. Här är den genomgången. 

I ett senare skede tittade jag på samtliga horoskop jag sparat över brottsdömda, och upptäckte att Vädurens dominans visserligen inte var lika bedövande som för ekobrottslingarna men alltjämt var statistiskt signifikant relativt det förväntade slumpvärdet. Här är den genomgången.

Nu, drygt 1½ år senare kör SvD en liten artikelserie på samma tema som länk ett. Efter storsvindlaren Bernard Madoff (som här förunnades en andra granskning på bloggen) har SvD nu nått fram till den ruskigt arge mannen på bilden, den extremt giriga chefen på banken Lehman Brothers som själv plockade ut en miljard åt sig själv årligen och alltjämt inte ser något problem med den saken. 

Journalisten är naturligtvis själv en kapitalist i grund och botten, vilket väl  förklarar en inledande och ganska ryggradslös formulering: "Det dröjde därför inte länge innan de som ivrigt ville lägga skulden på någon identifierade Richard S Fuld Jr."

Vartefter texten läggs ut i SvD - marknadskapitalismens dagstidning i Sverige - kan det emellertid inte längre råda någon tvekan om att vi har med en djävul i människokropp att göra. Också Fuld har redan figurerat här (länk ett om de ekonomiskt brottsliga Vädurarna), men givet några metodologiska tillhyfsningar på sistone kan vi nu titta på hans horoskop igen och nu tydligare se hur tydligt denna himmel skriker ut sin girighet:



I flera inlägg har Jungfruns roll som (bland annat) profittänkandets tecken klarlagts - särskilt tydligt när tecknet kontrasteras mot opposita Fiskarna, så välkänd som förlustens eller dagdrivandets tecken. Minns t.ex. Rick Falkvinges fullständiga slackerstil, exponerad innan han blivit mediemedveten - Månen och Mars i Fiskarna.

Här hittar vi rikedomens signifikator Jupiter i sitt skadade läge ("detriment") i Jungfrun, samtidigt som dess disponent Merkurius "faller" rakt över hela zodiaken till just förlorartecknet Fiskarna. Här är två härskare i ömsesidig reception, vilket indisk astrologi hyllar som något som stärker båda partnerna. I detta fall, skulle man kunna säga att den nätta, ordningsamma och vinstsökande Jungfrun isolerar sig effektivt från att få se sin inkomstbringande åkermark eroderad av det hemska och kaotiska havet borta på Fiskarnas hörn!

Fiskarna å andra sidan är inte längre "all at sea" utan hittar en oanad fasthet genom att krypa upp på land. Och se hur den torra jorden blomstrar när vattnet rinner till. Jord och Vatten är en genommaterialistisk kombination och beskriver perfekt fruktsamhet. 

Alla de tre Jord/Vatten-axlarna i zodiaken påminner om varandra, men bara den här, mellan rörliga tecken jobbar avsiktigt mot nya områden som kan ge skörd. Omvänd är axeln mellan Oxe/Skorpion den mest stagnanta typen av materialism, ren habituerad tanke som inte ens önskar prova några alternativ utanför det enkla njutandet av denna världens goda.

"Bankman" och därtill framgångsrik, stämmer perfekt med Jungfru och Fisk plus Jupiter!

Jag har emellertid mina dubier kring den indiska astrologins väl enkla hyllning av varje typ av ömsesidig reception. En del ser tvärtom ut att kunna alstra skadliga effekter (se t.ex. horoskopet för Örebromannen - serievåldtäktsmannen). 

En negativ läsning av den här axeln på Fulds himmel talar definitivt för den privategoism som jag menar att Nya Moderaternas födelsehoroskop från 2005 stinker av. (Men man måste minnas att det inte enbart var Jungfrun som förorsakade den ogenerösa privatismen utan en kombination av egennytta med en kyligt saturnisk attityd till "Kräftan i 11e" - ett styvmoderligt samhälle vars skyddsnät inte går längre än att rädda sina olyckligt lottade medlemmar från svältdöden. Ett genant horoskop, faktiskt.)

Och börjar vi leta negativa egenskaper hos Lehman-chefen finns de sannerligen! På temat girighet och begärsnaturen (Vattenelementet) har vi krigaren Mars "fallen" i just de mest begärande av alla tecken: Kräftan (lidelsens kvalitet Rajas). Inte undra på att macho kulturer brukar ge kvinnan skit för ett oändligt gnatande. Kräftan har ett hål i botten och det går aldrig att mätta en människa vars natur är att hela tiden behöva påfyllning. 

Kräftan/Månen är den ultimata sensationalisten och tillika symbol för själens syndafall ner i begärets och sinnlighetens värld. Sinnlighet är en direkt fiende till rationell tanke vilket astrologin visar genom den oförutsägbara resultat det ger att söka kombinera Vatten med Luft.

Richard Fuld har en potentiellt vettlös kombination: en fallen Mars i den blinda begärsnaturens tecken som dessutom attackerar sin egen disponent Måne, placerad i rationella Lufttecknet Vattumannen! Jag har pekat på den här kombinationen av tecken tidigare, i samband med den kvinnliga politikern som shoppade för skattebetalarnas pengar. 

Naturligtvis skulle jag åter kunna anföra entreprenören Christer Sturmark (ordförande för en ateistklubb och ett tacksamt referensfall på denna blogg då han a priori förkastar allt bortom vetenskapens trånga horisont). Särskilt intressant i sammanhanget är hans många misslyckade företagssatsningar, där han slarvat bort lite riskkapitalpengar här och där och i den meningen uppvisar otrohet mot en grupp (se texten om den kvinnliga shoppomanpolitikern). 

I hans fall har vi Mars/Venus i Kräftan (krig över pengar) i "irrationell" Vatten/Luft-attack mot Saturnus i Vattumannen (huvudmannen man svarar mot). Saturnus, kan noteras, är en restriktiv auktoritet, ibland en ren nej-sägare, och jag tror Humanisterna har slutat gnälla över att Staten inte vill ge dem föreningspengar eftersom ateismen inte officiellt räknas som en trosriktning.

Det här materiella oflytet har - eller hade - inte Richard Fuld, vars Måne i Vattumannen har ett bättre rykte om sig att kunna realisera storslagna (och vinstgivande) scheman. 

Fuld har också en visserligen skadad men dock lyckobringande Jupiter som direkt kontaktar den ytterst välplacerade pengaplaneten Venus i dess stabila härskarläge i Oxen (bankväsendet!) - här har vi således båda de monetära signifikatorerna i harmoni med varandra och i det mest påfallande "verkliga" av element: Jord. 

Bankväsendet plockar med de handgripliga pengarna och de flinka fingrarnas Jungfru (Merkurius: händerna) visar att Fuld gärna förser sig av bankens vinster. Så här ser horoskopet för en intelligent brottsling ut - en som sniffar upp samhällets gråzoner och på skenbart legal väg skor sig oanständigt. Lyckligtvis är Jordelementet bara 25% av verkligheten och de här brottslingarna som ser vita ut i världens ögon kommer att te sig helt annorlunda, när deras själar går över på andra sidan...

Den störning mellan instinktiva begär och förnuft som vi såg mellan Kräftan och Vattumannen, upprepar sig ännu en gång. Nu emellertid via i sig välplacerade strategen och arrangören Saturnus i Tvillingarna (Luft) och dess aspekt mot manuellt händiga Merkurius i Fiskarna. Det här är emellertid frågan om en naturlig illgärningsman som kontaktar en neutral och lättkorrumperad Merkurius i sitt klenaste zodiakala läge, och det påminner genast om Merkurius baksida som tjuvarnas gud!

Givet den skadade rikedomsplaneten Jupiter i opposition till denna omoraliska Merkurius ser vi nu att den ömsesidiga receptionen i slutändan kanske inte var så mycket att ha. Att Fuld vägrar gå med på några som helst tillkortakommanden är i skenet av horoskopet ytterst begripligt: han har Luft/Vatten på två ställen så vi talar en ofattbar förmåga till dissociation eller självlögn här!

Med fokus på temat pengar och soltecknets primära livsmotiv ("mitt ego före allt annat") räkna samman alla dessa indikationer. Horoskopet verkar faktiskt beskriva ett djävulskt rovdjur i människoförpackning. Missa inte att Solen i Väduren baserar sin livsgärning på en fallen Mars i Kräftan, med alla de förbehåll jag angivit för dess bidrag till helhetskompositionen.

För ett bra komplement för bloggens argument att det är Satan själv som ligger bakom marknadskapitalismen, se horoskopet för NASDAQ-börsen.

Inga kommentarer: