Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 november 2010

Här började astrologin

Babylon (rekonstruktion)

En liten engelsk artikel på ArtDaily.org som ger en glimt om hur det mänskliga intellektets sökande efter hållbara strukturer började.

Otto Neugebauer nämns, matematikern och vetenskapsastronomen som på egen hand lade grunden till det vi vet om de gamla kulturernas astronomi och matematik. Tyvärr är horoskopet extremt svårbedömt eftersom Månen strax efter lunch lämnar sitt fall i Skorpionen och går in i det för en stjärnskådare kanske intressantare Skytten! (Blicken och bågen riktad upp mot världsrymden.)

Å andra sidan stämmer en "gyttjebrun" fullmåne med Solen i Oxen och Månen i Skorpionen perfekt in på historiker och, faktiskt, även på matematiker.



Vad som talar för en Måne i Skorpionen i ömsesidig reception med dess (likaledes fallna) disponent Mars, är att den här kombinationen skulle ge en klassiskt introvert människa, vilka ju visat sig vara djupare tänkare än de yviga extroverterna. Neugebauer gjorde också ett ofattbart arbete med att knäcka de gamla kilskriftstavlorna och upptäcka den för sin tid avancerade babyloniska matematiken.

Varför jag i just detta horoskop färgar axeln mellan noderna grön, kanske någon kan förstå. Jupiter, filosofen, välsignar från ett abstrakt-logiskt tecken som Vågen månnoderna och drakhuvudet har dessutom Jupiter som underliggande disponent. Draksvansens disponent Merkurius ligger i stimulerande opposition till Jupiter.

Oaktat en fullmåne i lergrötens tecken saknas alltså inte en febrigt kreativ och närmast visionär natur (Vädur/Våg). Nodaxeln blir således en perfekt illustration för vetgirigheten som blickar uppåt och verkar via kunskapssökande Sattva guna betraktar stjärnorna. Fyra positivt polariserade tecken är intimt sammanflätade.

En kanhända billig poäng är att månnoderna också erinrar om Sin, månguden, som var oerhört mäktig. Det är frestande att leka med tanken att ordet levt kvar i tyskans Sinn - "själen" - det svenska ordet "sinne". Och det är ju just den valör Månen än idag har i astrologin!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min forsking sedan 35 år tillbaka har kommit fram till två saker om Astrologin:
A) Astrologi är trams och dravel och bör utplånas
B) Astrologi är humbug och skräp
C) Den som hävdar annat är knäpp

/AnnaPanna

Seaward sa...

Trist att dina föräldrar släppte dig vind för våg så tidigt. Hur gammal kan man vara med den här nivån på analys och bildning? Åtta?

Lek du vidare med dockor några år till. Uppenbart läste du inte ens vetenskapsartikeln om babyloniernas pionjärarbete inom matematik!

Du är ännu skyddad från att höra din tragik. Men dina drömmar kommer att varsko dig om den väg du börjat vandra.