Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 november 2010

Född i armod, vanskapt och gay

En kort notis i AB om att en öppet gay amerikansk biskop avgår pga hot (han vägrade avstå från homosexuella gärningar), fick mig att upptäcka ett enormt sorgligt livsöde. Wikipedias korta biografi är väl värd att läsa med det här horoskopet vid sidan av! 

Not. Du som redan sitter överspänd för att få dina misstankar om homofobi bekräftade kan sluta läsa redan här. Du är inte i stånd att förstå text längre, alltför fylld av inre sinnesrörelser och egots vilja att försvara det du en gång var. 

Det är sant att homosexuella har svårare psykiska hangups än flertalet, men i grund är alla människor fångna i någon skev eller obsolet uppfattning. Vi är obotligt subjektivistiska eftersom vi blickar på världen genom ett ego som matas från det undermedvetna av attityder som kan härröra från flera liv tillbaka.




Robinson föddes enligt Wikipedia med missbildat huvud och i så dålig fysisk hälsa att ingen trodde han skulle överleva. Han döptes till både ett pojk- och ett flicknamn eftersom ingen ändå trodde han skulle ha någon framtid. Minns att ett litet barn ännu är "telepatiskt" och växer i unison med föräldrarnas psyken.

Vi har Mars stark i härskarläge i Vädurens tecken och den "uppförstorande" Jupiter i opposition. Men Mars står också för olyckor och Venus i Väduren är skadad (detriment). 

Som estetisk faktor angrips Venus av både Mars och formplaneten Saturnus som här också den är skadad i sin placering i Kräftan (jämför med svenska soulsångerskan Jenny Watson som har fått cancer). 

Jag har inte studerat ämnet "missbildningar", men nog tycks det pågå ovanligt mycket svårartad aktivitet mot huvudet på denna himmel... Astrologen Charles Carter spårade abnormiteter till Jupiter som kunde förrycka proportionaliteten genom dess "uppförstorande" inverkan. 

I biskopens horoskop ser vi, precis som i otaliga jordbävningshoroskop, att en punkt (här: symmetrifaktorn Venus) dels angrips av åtstramaren Saturnus och dels av frisläpparen och expandören Jupiter. Åt vilket håll ska symmetriplaneten Venus gå under så motsägelsefulla order? Blir detta synliggjort som "missbildning" i Väduren, huvudets tecken?

Robinson föddes till en "dirt poor" familj som arrenderade en jordlott, och Solen i det enkla farmarlivets Oxe har problem här eftersom Jorden är ett kompakt mörker som inte samverkar med disponenten Venus i Eld. Som så ofta innebär Jord/Eld en kamp i det materiella, eller för det materiella.

Saturnus, underklassens och fattigdomens planet stryper Venus/Pengarna hårt och detta är ett viktigt budskap eftersom Venus förfogar över Solen/fadern.

Det går säkert att plocka upp många fler ledtrådar i den biografiska texten. Att han inte ville avstå från sitt driftliv (sedan han tippade över från hetero till homo) syns av den obetvingliga och primitiva lusta som Mars + Venus i Väduren ger. 

Formplaneten som anger vilken typ av sexualitet som accepteras (straight, homo, djursex, koprofili etc) är som sagt skadad i Kräftans tecken, vilket antyder att han bär på ett själsligt karma i detta liv. Att föräldrarna förberedde ambivalensen genom att ge honom både ett pojk- och ett flicknamn är naturligtvis också en del i den förarrangerade karmiska planen!

Saturnus är den "kroniska" planeten som inte kan förhandlas bort ur ekvationen och här är alltså sexualiteten "låst" på ett problematiskt sätt. Spontant kan man tänka sig att den här själen har hånat eller förföljt oliktänkande eller homosexuella i ett tidigare liv och nu fick vänta in rätt tid att återfödas. 

Rätt tid var denna störda himmel där han nu skulle få smaka på "medaljens baksida". Vi får alltid tillbaka precis det vi givit ut och med ränta vill det synas. Med ett liv som gay i bagaget kommer själen troligen inte att döma lika hårt i framtida liv. 

Synbarligen har han levt ett fridsamt liv och det är kanske därför den karmiska "återbetalningen" kom nu och inte i samma liv då han själv syndade. "Gud ger aldrig människan mer än hon kan bära". Det är därför Jesus manade att vända andra kinden till: karma/återgäldande fungerar inte när positionerna redan är låsta och stämningen upphettad. Själen måste hinna bygga lite goda gärningar så att det goda kan möta det onda och lära sig av mötet. Att skicka ont mot ont leder inte till kunskap. Livet måste operera på skadade själar när de är avslappnade och öppna. De tillslutna är låsta i sin synd och karmat avvaktar.

Men jag är osäker på livets pedagogiska mekanismer och hur de fungerar. Esoteriska teorier är just bara försök att förstå lagbundenheter via observation (eller ren spekulation). Själar är fria varelser och en del, lustmördare t.ex., tycks kunna hålla på i flera liv om de spårat ur rejält. Men i allmänhet dyker lustmördaren från ett tidigare liv bara upp som otäcka fantasier i ett senare liv, fantasier som likväl kan antyda var själen en gång befunnit sig.

De här tankarna kommer för mig genom att titta på Saturnus aspekt mot Mars/Venus i biskopens horoskop. Men ta det inte som ett direkt påstående att han är reinkarnerad sexualförbrytare. På ett plan säger här Saturnus i Kräftan: "döden i vaggan" i dess hämning av det lilla barnet (Väduren).

Men något djupare har livet velat säga honom. Men de lektionerna går inte fram så bra om man har en föreställning likt den kristna (ett liv och sedan "sömn" intill domedagen) [1] eller den ateistisk-sekulära (livet är bara död materia, här pågår inget intelligent eller meningsfullt).


______

1. Den kristna doktrinen är en grotesk missuppfattning av den ursprungliga judekristna läran. Med 'amod, "stå upp", menade de första kristna reinkarnation, att komma åter. Den judiske historikern Robert Eisenman antyder detta, men gör det inte helt explicit i "The Dead Sea Scrolls and the First Christians" (1996). Det är dock inte svårt att utifrån Dödahavsrullarnas tal om att hålla uppsikt efter "upstående" som är "kallade via namn" se en djup mystik kring själavandring och konsten att känna igen en människa när hon kommer åter till jorden. Dagens kristendom är ett helt nytt fenomen som målats över den ursprungliga palestinska rörelsen.


Inga kommentarer: