Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 november 2010

Den egenmäktige trädfällaren

När episoden ännu en gång seglade upp i tidningarna (AB, AB krönika) om den trädfällande skitstöveln som köpt sig villa i övre medelklassförorten Bromma nordväst om Stockhom, blev jag nyfiken på horoskopet och vilken typ av egenmäktighet eller arrogans som skulle kunna ses däri. 

Inte minst som jag själv bodde några korta tonår i området - men kom dit för för sent och flyttade bort alltför snart för att hinna bli djupt skadad av den aningslösa självgodhet som utmärker en medelklass som satsat på att designa sina liv runt Penningen och sen pudrat lite kultur utanpå. Nya pengar luktar faktiskt mer illa än några andra. 

Flashbacks privatspanare har som vanligt gjort grovjobbet och fast den låga attityden hos dagens ungdom är motbjudande (det sekulära samhället fostrar allt mer vulgära personligheter!) ska vi se att attityden kommer från deras föräldrar - som t.ex. den här villägaren på Grönviksvägen vars grannar nu rasar över hans arroganta natur:



Precis som den giriga horan som gjorde Charlie Sheen pissförbannad på ett hotellrum (horoskop i nytt fönster), kan vi nästan helt bortse från placeringarna i rörliga Sattva guna (soltecknet även i detta fall). En rörlig Sol hittar visserligen vägar att lösa sitt problem (stora pengar för horan, sjöutsikt för den egenmäktige). 

Men det som motiverar i båda horoskopen är naturligtvis Mars i passionerade rajastecknet Stenbocken som, precis som hos horan, stimulerar begärets Måne i pompösa Lejonet. Båda ledarskapstecknen kombineras till ett enda egenmäktigt äckel. (Jag använder nedsättande ord för Lejonet pga den degraderande attacken från Mars - Lejonet är naturligtvis också kapabel till grandios monumentalkonst! Det här krypet ville nu bara åt en grandiost lejonkunglig utsikt för egen del.)

Här är alltså "egenmäktighetssyndromet" med Elden och Jorden i konfliktfylld sammandrabbning utan att Väduren är aktiverad. (Men man kan säga att Vädurens härskare i Stenbocken står för "egen makt".) Som jag nämnde i det allra första inlägget om egenmäktighet, om piraten (tjuven) Peter Sunde, att nästa eldtecken, Lejonet, kan ge en ännu mer genant bild av arrogans som anser sig stå över lag och rätt och andra människor.

Villaägaren har också moderata partisekreteraren Sofie Arkelstens och många andras sataniska axel mellan Oxen och Skorpionen. I det här fallet handlar det säkerligen om fullständig världslighet, att leva för sinnesintrycken. Det ger med lätthet en människa som är helt ignorant om vad mänskligheten byggt upp under årtusenden i fråga om ett delikat handlag för att det sociala nätet ska förbli intakt. Det finns ofta ett mått av bufflighet hos individer som drivs i huvudsak genom Tamas gunas "grövre" kvalitet.

Mötet i Oxen mellan Saturnus och Venus är visserligen mötet mellan två planetära vänner, Saturnus i Jord påfallande tydlig som "materiens princip" (samt gränsdragningar) och Venus i härskarläge pengar (eller markinnehav som var mänsklighetens första hårdvaluta). Oppositionen från nyrika Jupiter gör att monetära indikationer formligen hopar sig här! Men notera axeln, negativa tecken och båda kvar i zodiakens mer själviska del (från Skytten föds universalisten).

Trots flera omen om ett materiellt favoriserat liv vet varje filosof vad det här är: en låg människa som valt Satans livsstil - oj, vilken rättegång han kommer att få inför "rådet" på andra sidan. 

När repriserna på hans liv spelas upp kommer han att förstå hur ensidigt Satans barn lever sina korta år på jorden. Han kommer att återfödas snabbt för att försöka rätta till obalansen i sin själ. Om Ödesmakterna har någon plats för honom på schemat. Han kanske får avtjäna lite tid i Helvetet i stället för de där tio träden och allt annat de representerar.
:-)


Slutanmärkning.

Rahu och Ketu tycks ingå i det här skandaldramat - det avundsjukt hungriga drakhuvudet i kombination med den äregiriga Mars-Stenbocken är ett verkligt distinkt omen! Pga kombinationen av två naturliga illgärningsman är basen för Jupiter i Skorpionen mycket kritisk!

Därför rödfärgar jag Jupiters "välsignelse" för att markera att den är sjuk, i grunden rutten och anfäktad av den - i det här horoskopet - förråade och arroganta Stenbocken. Det är möjligt att det här horoskopet skulle högprestera inom t.ex. idrott, men grannarnas reaktion visar vad som händer om man släpper in primitiva bestar i civilisationen och undlåter att dressera dem.

Klart är att den rörliga Tvilling-Solen ingen stadga ger, den är en rörlig stigfinnare, en krämare, en rapportör, eller en it-människa, men den struntar i moralen. 

Saturnus, moralisten, ser ut att ha sålt sig till Mammon fullständigt i dess "primitiva" placering i pengarnas tecken Oxen... De enda gränser den här Saturnus är road av är sådana som berikar honom själv.

*****


Se även: Dagen efter inlägget om trädfällaren valde Aftonbladet att redovisa en greves förehavanden invid vattenbrynet, som för att påminna om att olater kommer uppifrån. I just det här fallet stämde det - horoskopet bjöd på ett sjurungandes egenmäktighetssyndrom!


Inga kommentarer: