Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 november 2010

Bonniersonen bytte namn, släppte humaniteten

[Cirka 6 A4-sidor]
Jag följer intresserat Aftonbladets granskning av Bonnierskoncernens dominans över den svenska gyttjepölen och den andra artikeln, av Johannes Wahlström, toppar den inledande aptitretaren av Åsa Linderborg.

Jag fascineras genast av det oflyt som drabbat påläggskalven Jonas Bonnier som säkert "groomades" under många år innan han tillträdde som vd. Just som Bonniers gjort gigantiska inköp (bl.a. av hela TV4) och skulle börja tjäna storkovan i reklam kom finanskrisen 2008 och koncernen har nu kastat all heder de kan ha haft i soptunnan och fyller nu sina produkter med förhatlig textreklam. Det kapitalistiska samhällssystemet har nu nått botten. Förment objektiva analyser är i själva verket bara reklam för bakomliggande intressenter.

Bonniersonens oflyt består alltså i att efter att ha förköpt sig i förväntningarna om rejäla vinster plötsligt tvingas försöka täta en extremt läckande skuta. Den här studien av horoskopet för själva födelsedagen (klockslag okänt) riktar in sig på just tanken på det så att säga "negativa" livsöde som marknadskapitalister föraktfullt kallar "tärande" - uppgifter som inte skapar mervärde utan bara söker underhålla eller rädda ett sjunkande skepp. 

Samhällelig sjukvård är just en sådan "tärande" process som står i vägen för deras vision om verksamheter som hela tiden ger vinst åt dessa hungriga grisar i mänsklig skepnad. Än värre är att de inte bara föds i står mängd utan att den del sätter åstad att söka predika sin själsliga störning som ett önskvärt tillstånd för hela befolkningen. 

*****

Det är fascinerande att upptäcka att Jonas Bonnier förkastade förstanamnet Tor hans föräldrar givit honom och istället tog Jonas. Som reinkarnerad jude (det var länge sedan) tror jag alltjämt att ödet förändras till det bättre eller sämre av att göra ändringar i egennamnet. Vad valde Bonniersonen bort? Jo, välviljans men också tillväxtens och rikedomens gud Tor - Zeus - Jupiter!

Men går man till astrologin ser man att det kanske var en sann intuition, han var inte skickad att expandera ytterligare. Hans öde tillhör de "tärande", de som inte tillför något nytt utan bara håller emot och söker hämma blodflödet.

Kunskapen är numera nästan förlorad men i Pausanias genomgång av grekiska städer (100-talet) noterar han i många hamnar och på många marknadstorg en staty föreställande Zeus Soterios - den frälsande eller räddande Zeus. 

Jag skulle vilja påstå att denna variant motsvarar Jupiter i sitt negativa härskarläge i Fiskarna. Den som känner sig kallad kan klura ut varför Jupiter i Fiskarna räddar i anslutning till marknadsplatser och i anslutning till öppna vatten!



Med en lätt koppling till Zeus Soterios på marknadsplatsen gör jag här ett experimentellt antagande: Jonas Bonniers Jupiter (Tor) i sitt negativa härskarläge i de världsliga (materiella) förlusternas tecken Fiskarna befrämjar upplösningen av rikedom som binder själen till ett lågt, materialistiskt sinnelag. Frälsaren räddar från den pekuniära och vinstlystna natur som jordbrukaren Jungfrun mittöver representerar. 

Minns att Jungfruns härskare är Merkurius, en handlare. Säkerligen stod Zeus staty på torget för att skydda från egentjänandet i Jungfruns eller handelsmannens tecken. Falska vikter och vågar som gav orätt utslag var ett särskilt problem i torghandeln. Fiskarna är det mest lättrogna och lättlurade tecknet, här råder pistis, god tro - tecknet behöver en skyddande Zeus!

Jupiter i härskarläge i Fiskarna är också den renodlade bilden för att släppa bindningen till det världsliga (till Jungfruns egentjänande natur) för att därigenom tillväxa som psykisk eller själslig varelse. 

Dessvärre blir detta i världens ögon till en "tärande" människa! Fiskarna är losers, vagabonder, "all at sea"! "För vi är bara ogräs, vi", sjöng lätt vänsterorienterade "slacker- och flummarbandet" Dag Vag i slutet av 70-talet och gav sagotanten Elsa Beskows text en remarkabel skruv.

Säg alltså att Jupiters själva driv i det här horoskopet är att tappa i rikedom i den mening världen talar om den. Det här blir än mer uppenbart eftersom Jupiter välsignar Solen i bortdöendets tecken Skorpionen! Men minns att Skorpionen är ett fixerat, tamasiskt tecken som i sina ädlaste stunder kämpar mot varje tecken på förändring till det sämre (och allt är ett hot för den som redan står i dödsskuggans dal). Bland Skorpionens bästa typer hittar vi t.ex. kirurger eller akutläkare och det fysiska livets alla hjältar som söker sätta punkt för korruption. Skadedjursbekämpare skulle t.ex. kunna vara Skorpioner.

Jonas Bonnier har alltså en enormt upplösande tendens i ryggen från Fiskarna, förlustens tecken, och fanns inte gränsdragaren Saturnus med i spelet skulle man kunna tänka sig att Sol-Skorpionen sin vana trogen spjärnat emot alltmedan Jupiters vatten fortsatt strömma in tills Skorpionen sprack som en vattenfylld ballong! 

Jupiters "välsignelse" fullbordar således Skorpionens "döende" trots att människor i detta tecken ofta slåss som besatta mot det ofrånkomliga. Jupiter i Fiskarna är psykets godhet, och vet att Solen är en fånge och en främling i dödsskuggans dal. Jupiter är Solens vän och vill visa vad som finns bara den slutar kämpa en hopplös kamp.

Men sonen Bonnier får inte lyssna på det örat! Familjen har förväntningar på honom. Patriarken Saturnus är bärare av en lång historia (Kronos) och Saturnus vill inga nymodigheter. Särskilt inte ett år då den också är hemma i sitt negativa härskarläge, realpolitiska och allenarådande Stenbocken! Saturnus i Stenbocken kan vara astrologins mest konservativa position, och oavsett om individen föds in i en religiös eller sekulär familj, in i fattigdom eller skamlig rikedom, är Saturnus bud alltid detsamma: Här min son är det arv jag bjuder dig att förvalta.

Det är helt logiskt att Saturnus från sitt mest själlösa och makthungriga läge söker lägga band på Jupiter-Fiskarnas ohämmade blödning! Det världsliga fiaskot Fisken, denna bohem, poet och drömmande natur genererar inga vinster åt Djävulen alls (se NASDAQ-börsens horoskop). Fiskarna som humanitetens och omvårdnandens tecken är enbart en "tärande" kostnad. Täta skutans alla läckor.

Jonas Bonnier har också Månen i profithungriga Jungfruns tecken (se resonemang här). Eftersom Jupiter i sig tecknar altruism uppstår en intressant spänning mellan egennytta (Månen) och välvilja (Jupiter). Beroende på hur hårt Saturnus stryper Jupiter kan horoskopet teckna allt från en faderlig välgörare till en rent vidrig och självtjänande sprätt. AB-artikelns citat från Bonnierägda Veckans affärer, "Egentligen är Jonas Bonnier för snygg för att vara direktör … hans hår är nonchalant rufsigt och han klär sig snyggare för var dag", talar tyvärr för att horoskopets Jord/Vatten-ingredienser totalt styr. 

Särskilt Månen i Jungfrun brukar ge koketta och fåfänga människor mest intresserade av sin egen fräschör. Det är som om Jungfrun besatt "groomar" sig i detta tecken - för i nästa kapitel i livet - Vågens tecken - ska Jungfrun behaga sin partner.

****

I dessa planeter, Jupiter, Solen, Saturnus och Månen summeras således den eländes sits som blev Johan Bonniers, just som han satte sig på tronen till Bonnierimperiet! Förklaringen till att redan kosmos yttersta och mest generella riktningsangivare kan berätta så mycket beror förstås på att horoskopet rör en av Sveriges mäktigaste män! 

Nere bland kreti och pleti födda runt denna tid återfinns säkert samma symboler inbäddade, men nu i mer prosaiska sammanhang. Dessa själar lär sig emellertid samma lärdom som Jonas Bonnier, fast på en mindre magnitud. De lär sig också dra åt svångremmen. 

Där mänsklighetens synd börjar, där att tro att det inte finns något sammanhang mellan människor. Det förefaller närmast omöjligt att tilldelas ett överklassliv utan att göra bort sig och sedan återfödas i fattigdom. Familjer må bevara rikedom över generationerna men berättelsen om vilka själar som väljer att inkarnera i dessa familjer är en helt annan! Jordelivet är bara en spelplan för en annan art, en annan livsform - andesjälen! Andesjälen har inte för all framtid tänkt sig se ut som en människa.

*****

Var tog den tydligt markerade axeln mellan Tvillingarna (medie- och kommunikationsbranschen) och Skytten (expansion, utforskning) vägen i den här granskningen? Den nämndes inte alls, eftersom det är detta tema som var hela grunden. 

Expansionen som förvandlades till ett desperat tätande av läckor. 

Expansionens Skytten är ju jupiterisk men påläggskalvens Jupiter var inte född för att skörda ännu mer av livets goda. 

Att han nu säljer ut Bonniers heder med textreklam visar bara hur den profitlystna Jungfrun (sinnelaget) faktiskt är en viktig del. Sinnet ser vinstplaneten Jupiter framför sig, och ser där en prestigelös typ av vinst (Fiskarna saknar helt stolthet och rangordning). 

Eftersom Saturnus är en realpolitiker som helt skiter i tingens inherenta värde är den knappast någon kvalitetsgaranti, utöver dess vilja att konservera den bestående ordning förstås.

Dessa sista är bara lösa tankar. Det utmärkande är den totala dominansen på Sattva guna, en kvalitet som precis som Vatten drar mot upplösning av tidigare förhållanden. Imperiet Bonniers är inte mer.

*****

Kuriosa

För ett exempel på att horoskoptypen indikerar ett döende, ett avslut, se den 22 november 1963 då på en och samma dag tre världsnamn dör:

  • John F. Kennedy skjuts till döds
  • Aldous Huxley, den mästerlige författaren och andliga filosofen dör
  • C.S. Lewis, den mästerlige författaren och kristna filosofen dör (en extremt intelligent tänkare, mest känd för barnböckerna om landet Narnia)

Detta dygn delade liemannen Saturnus och Månen (själens in- och utgång) samma tecken (Stenbocken), Saturnus drog sin gräns mot Jupiter och Solen stod förstås i Skorpionen. Månen var förstås skadad (detriment) under sina 2 dygn i Stenbocken och här kunde liemannen Saturnus totalt diktera omständigheterna i den sublunära sfären - jordgrottan. Solen med Mars i Skorpionen stavades också ren och skär dödssymbolik

Detta unika frånfälle av tre av mänsklighetens stora idégivare kan liknas vid den död Bonniers nu dör under en man som föddes under snarlika stjärnor, även om Skytten här ännu stretar mot och söker framgång och expansion. 

Vad sade Jesus, en saddik? Att en som vinner världen förlorar sin själ? Så länge Saturnus topprider Jupiter på det sätt horoskopet visar, gäller Jesus ord. Jag vill tro vi kan ändra ödet om vi blir medvetna om våra dispositioner. 

I Jonas Bonniers fall skulle ett fullt medvetandegörande vara så hisnande att han kanske inte överlever uppvaknandet! Gräddan har lärt sig sedan unga år att inte se verkligheten för vad den är och den avprogrammering som behövs här är inte liten.


1 kommentar:

Johan sa...

Haha, det här var ett annorlunde perspektiv på Aftonbladets Bonniergranskning! Ett tips om en annan intressant artikel i ämnet:

http://adacta.motpol.nu/?p=172