Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 november 2010

Att leva som ande på jorden


Siri Hustvedt (2008) - extremt Luftelement
DN berättar om en fascinerande New York-författarinna, norskättade Siri Hustvedt, om hennes ostyriga nerver, synhallucinationer och psykosomatiska skakningar.

Någon kanske minns att jag kommenterat den indiska astrologins allokation av nervsystemet till planeten Saturnus, och Hustvedt skulle kunna indikera att detta är korrekt.

Födelsedagen 550219 bjuder på problem, sinnelagets Måne har vid lunch lämnat Skytten och nått Stenbockens tecken, tecknet för ett "skadat" psyke. Astrologin dramatiserar - inte ens en bråkdel av de med den här placeringen är påfallande "skadade" men psyket sägs inte ha något naturligt hem i Stenbocken. Formalism dominerar med lätthet över t.ex. empati eller Månens naturliga "själslighet".

Det är just det tillkortakommandet som jag tycker mig se i Wikipedias korta beskrivning av hennes artistiska "stil": 

Hustvedt employs a use of repetitive themes or symbols throughout her work. Most notably the use of certain types of voyeurism, often linking objects of the dead to characters who are relative strangers to the deceased characters.

Saturnus är planeten som anger tingets essentiella form. Formen är alltid en, men instantieringarna i vår värld är många. Människan är en, men vi är många som alla stöpts i samma form. Det här är antik filosofi från långt före den mytiska evolutionsläran som inte har ett ord att säga om varför en varelse ser ut som den gör.

Platons gamla former (eller "idéer") är inte populära bland materialister, eftersom den här sorgliga delen av mänskligheten vägrar (eller är inkapabel) att se någon bakomliggande intelligens i tillvaron. Astrologin är faktiskt ett åskådliggörande av platonismens formlära...



Antar man en födelse med Månen i Stenbocken blir Saturnus den direkta förfogaren över psyket så att författarinnans "bruk av repetitiva teman" (eller former) stämmer exakt. Månen i Jordelementet ger oss också en psykosomatisk aspekt, Månen i föregående tecken Skytten hade kanhända också varit en visionär (Eld = syn) - vilket hon faktiskt är som ser rosa elefanter - men hennes fysiska kropps konvulsioner påminner tydligt om det somatiska Jordelementets "utagerande". 

Det psyket inte klarar att hantera hittar sitt utlopp på ett lägre verklighetsplan, och astrologin har bara Jordelementet för att beskriva en ännu lägre verklighet. Själens fall ner i det fysiska förkroppsligandet eller dess yttrande sig i kroppsliga symptom.

Det är en karta för en extrem konstnärssjäl av den typ som lever i den abstrakta idévärlden (jfr t.ex. Dalai Lamas horoskop). Jupiter i Tvillingarna välsignar och intensifierar en "upphöjd" Saturnus i Vågen och slussar hela detta enorma intresse för formspråk vidare till det seende ögats eller intelligensens Sol, själv disponerad av den nobla Saturnus som aspekterar den.

Ett oerhört originellt horoskop som mer tillhör andevärlden (andar är individuella former, de också) och som, om vi antar psykets somatisering via Månen i Stenbocken, också tar hennes kropp i anspråk som råmaterial för sitt "andeskådande"!

Vi har sett andra människor i princip bara under Eld och Luft som varit skäligen "drivna" - de här varelserna delar inte den tröghet och sömn som faller över merparten av mänskligheten (och som indikeras av de låga elementen Vatten och Jord). Eftersom de flesta är en mix av alla fyra element upplevs de andliga människorna som sjuka i ett sekulärt samhälle fast sanningen är att de är själar som kommit längre i sin utveckling än flertalet.

Har författarinnan, som föreslaget, Månen i Jord, kan detta i sig illustrera hennes konvulsioner: kroppen skakar pga dess tröghet och dess motstånd att hantera de ämnen som hennes vitala andliga sida bearbetar. Här är då en perfekt illustration av den gamla kristna tesen att "anden är villig men köttet är svagt" - fast kanske inte som Paulus menade det. 

Månen i Jord tyder på ett tjockare och dunklare psyke än hennes andliga, drivande solära sida, och vissa andar vredgas över att inte komma i kontakt med sitt kroppsliga substrat som de önskar! Jfr psykiatern Arthur Guirdhams jungianskt influerade tanke att sinnessjukdom är undertryckt synskhet! 

Guirdham beskriver symptom hos människor han upptäckt var extremt klärvoajanta som exakt påminner om Hustvedts märkliga kroppsliga symptom. Psykiatern efterlämnade ett halvdussin boktitlar om sina upptäckter med några säregna patienter, väl värda att leda upp för en ringa penning.


*****

Tillägg.

För "konvulsioner", missa inte den furiösa våldsmannen Mars i Väduren som här hålls i schack av kontrollplaneten Saturnus! Det är uppenbarligen en aspekt som bygger upp spänningar. Och hela detta drama utspelar sig i den "seende", "levande" Eld/Luft-världen. Här utkämpas andesjälens krig och kroppen "nere i mörk Jord" rör sig spastiskt i reaktion på ett drama i den högre världen.

Inga kommentarer: