Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 november 2010

Assanges häktande - horoskopet

En ultrakort studie i hur zodiaktecknets element blandar sig med husets element när tidpunkten är känd och husen kan fastställas.


Häktningsförhandlingarna för vad som kan komma att rubriceras som Assanges våldtäkt på en kvinna hålls 14.00 i Stockholms Tingsrätt.

Beskriver horoskopet något i den riktningen?

Tidpunkten ger oss Fiskarna stigande i öster och tecknets härskare Jupiter är förstås Lagens planet. Lagen själv återfinns i Vattumannens 30e grad, i 12e huset för bl.a. "sängkammarens hemliga nöjen". Men det är bara i skenet av ytterligare indikationer och med facit i hand (vi vet redan vilken händelse horoskopet syftar på) som vi ser hur väl den läsarten stämmer. 

Viktigast är att Lagens hus (nionde) ockuperas av sexualtecknet Skorpionen och att den restriktiva och begränsande Saturnus söker kontakt med detta niondehusärende från sin världsligt starkaste position i väster. Saturnus opponerar också Månen stigande i öster vilken kan antyda att en kvinna (Månen) är målsägaren.

Att detta är en världssensation understryks av den sensationalistiska kollisionen mellan Vattentecken (själens patologi) i Eldhus (dharmahus, "det man måste göra för att vara sig själv trogen"). Precis som jag resonerade kring Jim Morrisons horoskop indikerar detta "tvångsmässigt beteende" av något slag. Målet rör alltså sexuellt övergrepp.

Sexualitetens åttonde är lika sjukt, för här är visserligen Venus stark i sitt eget tecken Vågen, men konceptionen om idealistisk kärlek, med två som samtycker, är skadad av det åttonde skorpionhusets instinktiva och forcerade karaktär. 

Vi har ett Vatten/Luft-problem här, uttryckt helt enkelt genom en mismatch mellan hus och tecken. Horoskopet påminner om hur oändligt svårt det är att födas under en perfekt himmel. Under dygnets flesta timmar stämmer inte ens elementkombinationerna speciellt väl!

Samma problem att skilja instinkt från klar tanke ser vi i tolfte huset där Jupiter i Vattumannen befinner sig på djupa vatten. Och efter den här snabbgenomgången kanske det klarnar varför det passar att påminna om 12e som "sängkammarens dolda nöjen", dvs ett sexhus. Än en gång anar vi att målet rör en människa med sjuka föreställningar (Luft) till följd av pådrivande irrationella begär (Vatten).

Tionde huset - ämnets publika sida - visar via Eld/Jord-konfrontationen "egenmäktighet" och Rahus giriga natur indikerar också något otillständigt.

Den enda planeten som är välplacerad i termer av elementkombination är, intressant nog, den häktande Saturnus! Ett Jordtecken i det Lufthus som motsvarar Saturnus upphöjelse till sann rättvisa i Vågen! Saturnus i väster står också i sitt världsligt starkaste läge.

*****

Som världsligt (mundant) horoskop, förefaller den kraftfulla niondehusplaceringen säga mest: ett lagärende som rör driftlivets Skorpion.

Vid en fullskalig tolkning måste naturligtvis många fler faktorer vägas in. Här noterar jag bara att klockslaget 14.00 ger hus/tecken-blandningar som stämmer väl med tankarna om vilka av elementen som fungerar bättre eller sämre tillsammans. 

Jag har skrivit det här inlägget på några få minuter utan att ägna den timma (minst) som krävs för att besluta mig för om horoskopet bådar illa för Assange. En ren gissning, utan en omsorgsfull analys av varje tänkbart för och mot, kunde tyda på att ärendets tas vidare. 

Men notera hur förstahussignifikatorn (Jupiter) själv ligger i "offrets" 12e hus. Detta skulle man kunna tolka som att ärendet läggs ned! 

Eller...indikerar denna Jupiter helt enkelt att ärendet är av kriminell natur (12e är ett ont hus och signifierar bl.a. fängelsevistelser)? Utgången för dagens förhandling blir något att ta med sig i just den här frågan! 

I personhoroskop sägs förstahushärskaren i tolfte ofta innebära självskadebeteende eller t.o.m. självmordstendenser ("self-undoing"), och om nu förstahuset indikerar åklagarens framställan, är det utgången för yrkandet som sådant eller dess innehåll som tecknas av Jupiter i tolfte? Det är knäckfrågan. 

(Av detta framgår att bloggaren saknar nämnvärda erfarenheter av att bedöma världsliga kartor, prediktiv astrologi intresserar mig långt mindre än själva bildspråket som sådant.)

*****

Se för övrigt också hur typiskt horoskopet är, med båda Ljusen i Vatten, för de flera fall av sexualmissbruk som bloggen tidigare noterat under ett överdrivet Vattenelement.

*****

Medierna om häktningen: AB, Expr, DN, SvD


Tillägg:

Häktad och efterlyst! Expressen, SvD, DN


6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är jag fräck och lägger in mitt eget vediska horoskop . Ber om ursäkt men undrar om en snabb reflektion kan ges?

Hus Tecken Planet
1 Gemini Asc
2 Cancer
3 Leo Moon Venus
4 Virgo Rahu
5 Libra Sun Mars (mycket nära varandra..)
6 Scorp Merkurius (nära solen..) Jupiter
7 Skytten Saturnus
8 Stenbocken
9 Vattumannen
10 Pisces Ketu
11 Aries
12 Taurus
(solen, mars och merkurius är grupperade ganska nära varandra men med merkurius i ett annat tecken)
Vi har bägge solen i vågen har jag noterat, kan det vara därför jag läser den här bloggen med största intresse?
mvh

Seaward sa...

Fräckheten, som du själv påtalar, ligger förstås i din ascendenthärskare Merkurius som jämfört med undertecknads lämnat diplomatins Vågen och kombineras med inte fullt så diplomatiska Skorpionen där hoppfulla Jupiter förväntar sig mycket av livet (6e huset infriar inte alltid de förväntningarna)!
:-)
Du har sinnets Måne i Lejonet som på samma sätt är en affirmativ och öppen natur. Din kombination av Månen med Venus och Solen med Mars är väldigt löftesrik för alla kreativa/konstnärliga verksamheter! En högenergimänniska (trots Solens debilitet).

Men jag beklagar att jag håller det här kort - redan med dessa få ord gör jag avsteg från principen att inte tillmötesgå läsarönskemål av den här typen. Men som du vet är ju Vågen (även den typen som har Solen kombinerad med förhärdande Mars) något av en "people pleaser"...

Anonym sa...

Tack Siwert för att du gjorde undantaget och tog dej an horoskopet! Känner igen mej bra speciellt det där med jupiter i 6e huset..
Det har alltid bott en konstnär i mej som vill ut och kanske är det dags att släppa ut den ur garderoben snart det vore kul ..det som känns lite betungande är sade sati perioden med saturnus jag är inne i nu, 2.5 år kvar innan saturnus slutar bråka med mej :( hittade detta om sadesati på wikipedia "The impact of Sadesati is supposed to be felt differently by people of different moon signs. It is said that people of Moon sign Aquarius do not have any ill effects from Sadesati, while people of Moon sign Leo feel the most impact." phu, bara att bita ihop alltså...
ha det så bra

Seaward sa...

Sadesati tittade jag flyktigt för ett halvår sedan, men tyckte den kändes väl "vid" - så många år läggs under "bann". I mitt fall stämde inte alls den senaste Saturnuspassagen, men det kan bero på att jag (till skillnad från t.ex. ditt horoskop) har en medfödd Mån/Saturnus-konfiguration. "Same difference" - jag befinner mig alltid under Saturnus krav eller tryck på förtydligande!

Beträffande vedisk astrologi tror jag att de planetära dasa- (dasha) cyklerna är en vinnare, men jag lägger föga energi på framtidsprognoser. Jupiter i 6e (även i mitt fall) stöttar ändå inte den enorma karriär jag (naturligtvis) tycker att jag borde förtjänat!
:-)

Anonym sa...

Tack för dina kommentarer Siwert. Här är en länk som kanske intresserar dej... have a nice day :-)
http://sacred-astrology.blogspot.com/

Seaward sa...

Tack för länktipset! Det flyttar jag till listan av resurser för genuin vedisk astrologi (i motsats till hybriden på denna blogg).