Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 oktober 2010

Vilja till makt men klen början?

Tyska förbundskanslern Angela Merkel som ansetts vara världens mäktigaste kvinna några år under 00-talet, har vid första påseendet ett förbluffande lågmält natalt horoskop!



Jag syftar på att den reella maktens planet Saturnus ligger i 12e huset vid födelsen och att lyckans och expansionskraftens Jupiter också är "instängd" i ett av de hus som inte alls bidrar med någon världslig framgång.

Hade jag nu varit intresserad av politik hade jag säkert kunnat hennes tidiga historia, men i avsaknad av sådan noterar jag bara att horoskopet ur en annan synvinkel fullständigt sjuder av vilja till makt!

Saturnus är klent placerad rent världsligt, men den står upphöjd i Vågen för ett distinkt rättvisepatos. Och disponenten Venus tycks redan peka ut vart hon vill: till tionde "saturniska" huset för makt och en officiell myndighetsroll! Man kan faktiskt säga att Venus i Lejonet talar för en kärleksaffär med makten.

Venus i sin tur behärskas av Solen som är belägen i ett dharma-hus, det nionde. En människas dharma är det hon måste göra för att leva upp till sitt öde. Jag kan redogöra för den indiska filosofins djupare nivåer här, men Merkels dharma anknyter på något sätt också till utlandet eftersom nionde står för kopplingar som går bortom den egna nationen.

Faktum är att hon har den "sataniska axeln" som den utspelar sig mellan husen istället för tecknen Oxen och Skorpionen. Andra huset är det egna territoriet och nionde huset världen utanför landsgränserna. 

Mars aggression i "utlänningen" Skytten i det andra huset för den egna täppan skulle kunna vara Merkels medfödda islamofobi som först i oktober i år exploderade för hela världen att höra! Jag har sett olika läsningar och t.o.m. något olika citeringar av vad hon sade om anpassa sig till kristna värderingar för att få vara välkommen i Tyskland, men ett är säkert, vad hon än tänkte med detta kritisk-krigiska intellekt som tecknas via en Luft/Eld-axeln så kom det att höras som en riktigt smaskigt låg Jord/Vatten-utsaga pga husens karaktär.

Det här är för övrigt andra gången, vad jag minns, som jag väljer att färga horoskopet så att man ser hur hon till hundra procent bara är intresserad av inomvärldsliga frågor. För hur kreativa eller drivande hennes Eld/Luft-placeringar än är, uttrycker de sig genom Jord/Vatten-hus, och där husen öppnar för sann kreativitet från högsta höjd (dharmahusen) där proppar det till med tecken i Jord eller Vatten.

Det förra horoskopet som på detta vis totalt blockerade sig från den högre världen var Clint Eastwoods - filmregissören vars alla filmer har något jordbrunt och sjaskigt över sig. Ren och skär socialrealism.

*****

Jag har, som nämnt, aldrig varit intresserad av prognoser. Vid upptäckten genom den indiska astrologin av den psykologiska exaktheten i den sideriska zodiaken, noterade jag i förbigående den indiska prognosmetoden med planetära cykler som varje människa går igenom. Under passagen genom en planetär cykel "utlöser" cykeln födelsehoroskopets planet och deras grad av medfödd och förutspådd lycka.

Västerlandet tog en helt annan väg och när jag började med astrologi lärde jag mig räkna ut en planets progression med miniräknare och en väldig massa pappersklotter. ("Om Mars ligger strax framför Solen men är i retrograd rörelse si och så många bågminuter per dygn, hur många dagar förflyter, givet Solens direkta dagliga rörelse om en grad, innan den senare når fram till exakt konjunktion med Mars?") 

Idag gör dataprogrammen det här på nolltid.

När jag såg Merkels klena startposition för Saturnus påmindes jag om astrologen Charles Carter, under en stor del av 1900-talet Englands mest ryktbara astrolog. Han sade att den progressiva beräkningen av livsödet, år för år, till slut frigör planeter från deras fängelseliknande tillstånd i de dåliga husen. Och dåliga är 12e och 8e enligt både traditionen i väst och öst.

Den s.k. sekundära progressionen är enkel: planetens rörelse under ett dygn motsvarar ett levnadsår. Solen rör sig cirka 1 grad på ett dygn så för att se "ödet" för ett barn på dess ettårsdag lägger man bara på varje planets individuella rörelse från födelsedagen till nästa. Den som föddes med Solen i 21 graden av tecknet si och så kommer nu att ha Solen i 22a graden. Månen däremot har hunnit röra sig 12-15 grader redan under det första levnadsåret. 

Enligt den här traditionen når de progressiva planeterna förr eller senare aspekter med sina natala lägen (enligt den rikare västerländska aspektläran än den indiska som den här bloggen brukar). 

Charles Carter fnyste hånfullt åt sin egen syssla (han hade den ultrakritiska Jungfrun som ascendenttecken) och konstaterade att den västerländska metoden slog fel oftare än han trivdes med. Han uppfann nya prognosmetoder (nog så intressanta på pappret) och provade t.o.m. att importera några indiska idéer (vilka knappast fick något genomslag).

Men hans observation att en klen natal position växer till sig via "dirigering" (stegvis medsols rörelse genom horoskopet via progression), stämmer förstås. Se bara hur väl Angela Merkels Saturnus har "artat sig" i progressionshoroskopet för den 22 november 2005 - dagen då hon tillträdde som Tysklands första förbundskansler någonsin!



Den här jordnära tendensen sitter i! För fastän hon vid den här tiden i livet bygg personlighet från den garderade och introverta Skorpionen till den mer statsmannalika Stenbocken, har nu allt ändrat sig en smula så att hon alltjämt inte har någon åtkomst till den gudomliga världen. Hennes öde intill döden tycks vara att förbli helt inlåst i Jord- och Vatttenmänniskans pragmatiska utblick. Men detta är intressant för det är INFLYTANDE I VÄRLDEN hon har! 

Precis som Clint Eastwood började klent som regissör är han nu hyllad för sitt hantverk. Och när Merkel var mogen ledarskap, då hade passande nog den idealistiska Saturnus "hittat hem" till sitt naturliga 10e hus! Venus som ett Lejon fanns redan i 10e när hon föddes, men nu, när hon själv är ett Sol-Lejon (landets chef), förblir (av matematisk nödvändighet) Venus i tionde huset, men nu i sitt eget härskarläge, tillsammans med en upphöjd Saturnus. Snacka om klockren symbol för världens mäktigaste kvinna! 

Och missa inte att Saturnus givetvis knyter an till hennes egen kropp och person under denna tid i livet eftersom hon nu bär på en saturnisk fysik och inte längre en Mars-kropp.

Naturligtvis föddes det tusen och åter tusen "slackers" med tungt befolkade 12e-hus och vilka, vartefter deras progressiva planeter passerade tionde likväl aldrig gjorde något väsen av sig i världen! Uppenbarligen finns det något i Merkels födelsehoroskop som omvittnar ambition och som jag missade i den här lilla vandringen längs minneslunden över den progressionsastrolog jag aldrig blev!



PS. Jag skummar Wikipedia och noterar att Merkels BÅDA MÄN varit naturvetare, en fysiker och en kemist, och att hon själv började i gränslandet, som kvantkemist! Tankarna går åter till att horoskpet är "tillstängt" i alla ledder och hålls fast inom den lägre verklighet som Jord/Vatten tecknar - den empiriskt "testbara" världen.

Jag tror också det är denna faktor som gör att hon, trots andra förtjänster, ligger så nära det gamla onda krigs-Tysklands rasism. Även Clint Eastwood, för den som orkat titta på hans politiska hemvist i USA, är en konservativ rackare. Den där typen som kallar sig kristen men egentligen bara talar om en tradition i sociologisk bemärkelse.

Pappan var präst, ser jag på Wikipedia, och Solen ligger - fast med knapp nöd - kvar i nionde huset för prästerskap. Man ska minnas att den tyska kristendomen under Nazi-tiden inte var något att vara stolt över. Kristendomen har ett antisemistiskt problem och att Merkel personligen visar sin uppskattning för den danske Mohammed-mobbaren får mig att se med misstänksamma ögon på den här "Jord/Vatten"-blockeringen. Hon är helt enkelt inte "upplyst" på det sätt som astrologin har det i sig att beskriva när också husens element matchar tecknen och planeterna - det kan öppnas helt transparenta kanaler till de högre himlarna!


Inga kommentarer: