Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 oktober 2010

Västerlandet förlorar sina strider

I DN läser jag att chefen för Svenska Afghanistankommittén ser Sverige som ett av de sista länderna i världen som inte ser vart det lutar (talibanskt återtagande av land efter västvärldens angrepp) och vars inhemska diskussion totalt saknar omvärldens tankehöjd (vi pratar om individer - våra sårade soldater - och inte om den afghanska frågan!). 

För den här besynnerliga vinklingen kan man åter se på vårt nationalhoroskop. Visserligen strävar där Solen mot Vattumannens universalistiska tankehöjd - komplexa sammanhang - men "folkdjupets" Måne i Väduren är inte alls motiverad i den riktningen. Folksjälen är bara intresserad av individfrågan (dvs sig själva). Möjligen går igång på frågan om individens etnicitet. 

Månen disponeras av ilskans Mars i etniska eller territoriefixerade Oxen - den typiska undertonen hos grannar som står och grälar om var tomtgränsen går, en enkel människotyp som saknar andra ambitioner än att behålla tomtebolyckan intakt på sin lilla jordlott, en extrem motståndare till varje slag av förändring eftersom all förändring medför ansträngning. 

Och Oxen vill bara konservera energi! Notera Albert Einstein: energi ÄR materia. Djupet i svenskheten är alltså "frusen" eller "koagulerad" energi. "Naiv realism" - svensken vill ha prylar att fingra på. Vår folksjäl liknas vid ett spädbarn i dess mognadsnivå. 

Hur skulle vi kunna engagera oss i sakfrågan Afghanistan för deras skull? Vår individualistiska "kultur" är så lågt utvecklad att vi bara klara att översätta frågan till ett potentiellt "islamistiskt hot" mot vår egen koagulerade energi, våra egna svenska marker. 

För tillgång till rösträtt borde införas åtminstone två terminer filosofiska högskolestudier! Både klassisk filosofi (som ligger till grund för både kristendomens och islama värderingar) och det urvattnade skräp som idag passerar för filosofi. Vår främlingsfientlighet uppvisar närmast kriminell brist på intelligent tänkande över livets principer.

Skytten i Malmö beskriver ganska väl hur långt bort från vårt lands nobla Vattuman-baserade idealitet det lägsta skiktet av "verklighetens folk" befinner sig.

Den här spänningen mellan Sol och Måne i nationalhoroskopet är förstås en glidande skala. En given individ i det här landet kan befinna sig precis var som helst längs skalan, astrologi är inte demografi, den diskuterar medvetandets kvalitet och orientering utifrån givna mätpunkter.

*****

Efter att USA gått in i Afghanistan som svar på terrordådet 2001, inrättades en marionettregering ledda av president Karzai. Han citeras på Wikipedia: "If I am called a puppet because we are grateful to America, then let that be my nickname."

Karzais födelsehoroskop ska här vinklas genom hans status som marionettpolitiker. Marionetten kanske kan sammanfattas med en enkel planetplacering som jag kallat aningen kritisk flera gånger förut - sinnelaget eller Månen i Stenbocken.



Månen är i detriment, skadad, i Stenbocken. Vad innebär det? Jo, Månens naturliga funktion är att fluktuera precis som de vatten den råder i gäller ebb och flod. Men Månen behärskas här av en fientlig princip: Saturnus. Vad det innebär återkommer jag till. 

Månen tecknar den bubbla eller sublunära sfär inom vilken den obeständiga biologiska verkligheten utspelar sig. Platon kallade denna bubbla för en "ständiga tillblivelse" som ändå inte äger ett uns av genuin existens. Man kunde ha trott att Platon varit i Indien och plagierat tanken om Maya, den illusionära verkligheten.

Som Einstein antydde här ovan, är vår "bergfasta värld" just denna inbillning. Astrologin ser de fyra elementen verka i världen, men det är inkorrekt att som en del författare gör, knyta dem enbart till jordklotet. Det tycks ha varit Platons lärjunge, den avfällige Aristoteles som introducerade den tanken. Han hävdade att allt bortom den sublunära sfären var av en femte oföränderlig kvalitet han kallade eter. Enligt den här tankeriktningen hölls planeterna i sina banor av eter i än mer förtunnad form.

Här tycks grekerna ha missförstått den indiska filosofin, för vilken etern (akasha) är rumsdimensionen inom vilken de fyra elementen skapar de manifesta världarna. Men indierna såg inte universum som evigt utan skapat (precis som i Bibeln och som i västerlandets fulversion, "Big Bang", och underkastat reinkarnation - precis som alla andra fenomen. 

Före den stora smällen fanns alltså ett annat universum som dog. Och så är det av evighet. Ett pärlhalsband symboliserar denna oändliga regression, men då symbolen är konkret är naturligtvis antalet pärlor - eller universum - begränsat.

De fyra elementen finns således i hela universum och det är skälet till att den här bloggen ur jordperspektivet placerar Eld och Luft i den supralunära sfären medan Jord och Vatten beskriver den sublunära biologiska verklighet vi kallar vår egen. Den flyttar du till planeten Venus kommer du i det medvetandetillståndet att så på Venus "Jord" och blicka ut mot ett universum som återigen tycks vara Eld och Luft. Vår dröm om en "solid värld" bygger vi från hemmaplan. Det är därför inget fel i att behålla den gamla geocentriska världsbilden, våra antika föregångare tillverkade en mycket bra modell! 

Varför är Månen illa placerad i Stenbocken? Varför lider den skada när den kontrolleras av Saturnus? Jo, för att det är här den materialistiska människans feltänk blir som tydligast. 

Månen eller den syndafallna själen kan inte ha evigt liv - hela idén med vår skapelse är just "ebb och flod", cykler av obeständiga drömmar om en verklig värld, hus och bil och familj. Men når Månen hamnar under den "rationella" och "formtänkande" Saturnus inverkan faller själen likväl in i den grövsta illusionen av dem alla: att perfektion och evigt liv i en grovfysisk form (Jordelementet) ändå är möjlig.

I kulturer som verkligen inte förstår något om livet, som den sekulära svenska, eller varhelst på jorden där banal västerländsk underhållningsindustri infekterat tankeklimatet, odlas myten och ideal om den perfekta biologiska kroppen. 

Bloggen stannade för den otroligt sorgliga unga kvinnan Heidi Montag och hennes alla plastikoperationer. Här var det perfekta kändisexemplet på hur Månen i Stenbocken söker "frysa" eller "fullända" Saturnus tvingande påbud om former. Silikon i tuttarna skapar en form och håller formen längre än den normala biologiska kroppen, som sakta tappar mark och till sist återvänder till stoftet. Så här tänker människor som inte hittat sitt medvetande ännu. 

Dessa människor är bara identifierade med livets ytformer. De är i princip bara sina ögon, öron och munnar - levande organiska kroppar i ett yttre sammanhang men helt utan kontakt med sin intelligens - denna placerade Platon i den del av verkligheten som tillhör det eviga varat, den del som inte kollapsat ner i "evig tillblivelse och borttynande". 

Ateister är människor som valt att bara vara biologiska dagsländor - vilket antingen omvittnar en synnerligen låg intelligens eller också en ohyggligt låg självkänsla, vilket i sig blockerar själens åtkomst till sin genuina intelligens (andesjälen).


Så lyssna återigen på president Karzai när han spelar trotsigt stolt: "Om jag kallas nickedocka för att vi är tacksamma mot Amerika, låt då detta få bli mitt smeknamn!"

Han hör och ser inte sanningen. Men astrologen ser den i Månen med Venus i Stenbocken. Venus är glädjeflickan, den prostituerade som i varje läge identifierar sig med makten, lever för att behaga sin herre. USA tycks ha handplockat den perfekta prostituerade i Karzai att leda sin marionettregering. Det är den tidlösa horans arketyp Venus som fyller sinnelaget hos Karzai. Glädjeflickan har inga reservationer hon är enbart identifierad med den som betalar henne. 

Självklart är Karzai "stolt" över att vara denna nickedocka. Det är samma argument som först på tal i samband med vilken prostitution som helst: att det skulle finnas någon "yrkesstolthet" i verksamheten, att den ska ses som ett legitimt yrke.

Karzais horoskop faller i två segment, ett block av Jord/Vatten och ett block av Eld/Luft, jämför horoskopet för DN-redaktören som stämde in i Hatte Furuhagens religionskritik. Också det horoskopet föll isär i två orelaterade block. Ord och gärning i osynk. 

Karzai som nickedocka är förstås Jord/Vatten-blocket. Hans fysiska status som maktens ansikte baseras på Saturnus/Mars i Skorpionen - en dold krigsherre i smyger i det skorpioniska mörkret: USA! Dold agenda!

Presidentens "goda" sida är Solen i framtidsoptimistiska Skytten, baserad på Jupiter Vågen (en vilja till harmoni och jämvikt). Detta är också USA, fast nu i dess hopp att inrätta en västvänlig regering i Afghanistan. 

Jag har inte läst Goethe, men ett citat har fastnat: "andens impotens": Om vi tar Karzais horoskop som en karta för en ren marionett, en USA:s nickedocka, ser vi Goethes bistra insikt. För vad kan den idealistiskt motiverade och fromma framtidsförhållningen (Skytten/Vågen) göra när det finns en annan verklighet också, så mycket grövre och fulare (Skorpionen/Stenbocken)? Den här historien har två sidor, det är vad Karzai säger som emblem för USA betraktad.

USA är ett land med en bekymmersamt konflikterad världsbild! Och varje gång de lägger sig i omvärldens angelägenheter blir det pannkaka. Alltid tycks landet prata ädelt (Eld/Luft) men alltid har de materialistiska baktankar (Jord/Vatten). Är alla deras krig ekonomiskt motiverade - ett simpelt försvar av en materiell livsstil som kanske inte ens är moraliskt försvarbar ur perspektivet av hela mänskligheten? (För det är så vi måste tänka numera, inte som de sovande svenskarna som bara tänker på sig själva!) 

När jag läst DN-artikeln och började skriva detta, var senaste läsarkommentar denna insiktsfulla:

Jag förstår inte, var det överhuvudtaget någon som förväntade att det skulle funka? Vid inget annat tillfälle i historien har det funkat att gripa in i en kultur och "uppdatera" den till mer "modern" standard. Inte en enda gång (och det lider ingen brist på försök).

Det går helt enkelt inte att göra så. en kultur är ett alldeles för komplext system för att man ska kunna förändra det utifrån med enkla medel. Det enda man kan göra är att låta dem via kriser och problem utvecklas i sin egen takt.

Sigvard Cthulhu, 07:44, 25 oktober 2010



Tillägg

Efter att ha tryckt publicera-knappen såg jag ännu en enkel men stark detalj. Karzai som nickedocka med enbart tacksamhet mot sin allierade är ju helt uppenbar via hans Sol-Skytt - hans aktiva roll och gärning i livet - om man besinnar den underliggande "förfogaren" över detta solskensleende: 

Jupiter i Vågen indikerar ju närmast övertydligt att Karzais framgång (Solen, ledarskap) helt är en produkt av en inflytelserik allierad (Jupiter i alliansens Vågen)! Presidenten är verkligen en skyltdocka USA håller fram och som får säga prefabricerade ord! Vi ser horan ännu en gång, fast ur ett annat perspektiv. Vad horoskopet visar är två typer av osjälvständighet.
  
Och nu blir det riktigt obehagligt (eller kittlande, beroende på var sympatierna ligger). För vad kallade jag migrationsministern Tobias Billström med noll sympatier för de lidande romerna per se? Jo, en "nyttig idiot". Och se här hur hans Sol, Måne och Venus placerat sig, och hur djupt hans välvilja (Jupiter) går! Vi har gått fullt varv och kan således kalla också Karzai en nyttig idiot.

Du vet väl att astrologi har använts av alla genuint skickliga politiker genom historien? Det är så här man finner ut vad oppositionen och de egna går för. Platon reserverade ledarskapet för filosoferna och hans "guldmänniskor" kan med god precision räknas med detta anrika verktyg.



Inga kommentarer: