Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 oktober 2010

Typisk svensk skeptiker & scientist

[Ett stickprov på den del av folkdjupet som kallar sig själv förnuftsstyrd.] 



Som f.d. dataprogrammerare kan jag bara tacka min lyckliga stjärna för att IT-bubblan sprack i början av 00-talet. Annars hade jag kanske aldrig återknutit till mitt gamla intresse för astrologi och en religionsvetenskaplig examen som låg och skräpade i en byrålåda, och lagt in en högre växel för att täcka in rätt bedrövliga kunskapsluckor i bl.a. antik filosofi.

Jag skulle kort och gott ha låtit likadan som en dataprogrammerande "skeptiker" på Newsmill som "betackar" sig för kristet färgad skolundervisning och angriper frågan på teknokratens frankt talat tråkiga sätt, genom en torftig analys om att det kristna kallar sin moral inte alls är kristen.

Att han är ute i ogjort ärende avslöjar redan första meningen, som inte ens är grammatiskt korrekt! Han skulle inte ha försökt spela så märkvärdig, utan ha brutit upp det här i två separata tankar:
Kristna kan ibland felaktigt referera till sitt moraliska regelverk som "kristen moral", när det som åsyftas egentligen är det moraliska system som personen sympatiserar med, och är den gemensamma nämnaren i gruppen som personen tillhör socialt.
Förvisso gör han sken av att gå metodiskt till väga men inte kan ett skapande grand om ämnet han ondgör sig över! Nästa mening är om möjligt ännu mer genant:

Om den gruppen är en kristen grupp, är det lätt att tro att moralen är just kristen, men moraluppfattningen inom en kristen grupp har väldigt liten med kristen moral att göra.

Har hade man förväntat sig argumenten, men inget kommer eftersom han inget verkar kunna om ämnet. En högtravande bombast.

Att han i nästa skede (det här är bara intressen) "tycker" att bibeltexternas Jesus inte är sympatisk förvånar inte längre. Den kredd som "rationell" han fikat efter genom att presentera sig som tekniker var redan förlorad genom att ha blåst två tankar på raken och att han nu "tycker" bara visar att han bort fortsätta vara en dum teknokrat. Han har inget med livsåskådning, religion eller filosofi att göra.

Faktum är att tonläget var så likt Humanisten Christer Sturmarks att det inte förvånade att hitta dennes graverande negativa Måne (psyket) i Jungfrun också hos datanissen. Även Björn Ulvaeus och Dilsa Demirbag-Sten har samma Måne i den materialistiska Jungfrun vilket antyder något av en "smitta" inom Humanisterna - de är alla negativa människor. 

Deras ateism är i någon mån en rationalisering av att Jungfrun faktiskt är zodiaken mest egoistiska tecken, vilket syns i Mån-Jungfruns tydliga överrepresentation bland kriminella. Det är inte religionen i sig de har något emot, utan de inskränkningar och offer den egoistiska människan känner inför allt kollektivt. Jungfrun står precis inför det avgörande steget att bli en sant kooperativ människa (Vågen) - men hon är inte där ännu! Jungfrun hatar påtvingat socialt beteende - Jungfrun håller just på att upptäcka sin egen kropps individuella rörlighet och sitt intellekts förmåga att urskilja detaljer - inklusive sig själv - ur omgivningen. 

För Jungfrun är religionen bara en social struktur - hon är själv ute på sin kritisk-analytiska tripp av Jordnära fakta och därför inte ens intresserad av det ämne som den religiösa gruppen representerar. Ju mindre "Jord" eller påtaglighet, desto svalare blir Jungfrun. Hon positivt avskyr den flummiga Fiskarna mittemot, vars strida vatten hotar att svepa bort de fina små rabatter hon, trädgårdsmästaren på denna jord, gjort i ordning. Här firar pragmatiken sin största triumf som vi såg i inlägget om pragmatikens fader (en av dem) C.S. Peirce, också han med Månen i Jungfrun.

Den här datanissen har dock inte den genant självtjänande typen av egoism, då Merkurius, disponenten av hans Måne, befinner sig i ett gruppsocialt tecken. Skälen till ateism varierar från fall till fall. Ateist-Humanisten Dilsa har t.ex. Månen tillsammans disponenten och är därmed det klassiska exemplet på Jungfruns själviska tendens att vilja leva för sig själv och slippa pålagor från omgivningarna, även om formellt gift. 

Detta framgår av hennes kampskrifter mot religionen i det svenska samhället. Hon fick nog av sociala normer i sitt forna hemland och hon utnyttjar den svenska sekularismen i kombination med en egoistisk folksjäl på sitt eget sätt. Hon manipulerar den dumma svensken på ett sätt som samtidigt låter hennes egoistiska natur få förbli i sin egen lilla trädgård.

Brasklapp. Jag slutade läsa datanissens artikel efter ingressens tre fadäser. Materialets låga kvalitet var redan uppenbar. Se bloggens återkommande fråga: Är ateister mindre begåvade än genomsnittsmänniskan?

Tillsammans med Mån-Jungfruns överrepresentation i invandrarfientliga horoskop (en pågående studie - mer data behövs), sällar sig datanissen till den typ av modern sekulär människa som helt enkelt saknar normal sensibilitet, normal bredd i sitt psykologiska register. 

Detta känner jag bara alltför väl igen från fem år inom dataprogrammeringen. Det som inte kvantifieringen ("etta eller nolla" - inga mellanlägen tillåtna) klarar att täcka in, det existerar inte. Den här sorgliga världsbilden är redan utdöende bland vetenskapsmän i spjutspetsposition men den stora massan ligger långt efter och sist av alla är de präktiga små förnuftssvenskarna. Som jag sade nyligen om Humanisternas Lena Andersson låter de fortfarande som 1800-talet periodiska system är senaste skriket.

Neurologen Sperry som vann Nobelpris för sin forskning om höger och vänster hjärnhalva skulle kanske ha kallat den här underarten för den teknokratiska typen (ett förstadium till fascister för övrigt), de som "domineras av vänster hjärnhalva". De är logiska och exakta men utan någon talang för att se mönster, höra toner, uppfatta helheter har de inte. 

De är således något mindre än fullvärdiga människor och bör aldrig tilldelas viktiga beslutsfattarpositioner. Platon genomskådade dem redan för 2.300 år sedan! Likväl har sekulariseringen gjort det möjligt för dessa civilisationens underminerare att nu härja fritt och sprida sin tunna föreställningsvärld till höger och vänster.

När tiden kom för Sperry att få sitt Nobelpris förvirrade han fullständigt i tv-programmet "Snillen som spekulerar" genom att förneka sin höger/vänster-modell. Hans senare forskning - som Nobelkommittén missat - tydde istället på att minnet inte är lokaliserat enbart i hjärnan utan även i ryggraden! Programledaren Bengt Feldreich kom av sig lite, minns jag. Men sedan var det business as usual i 70-talets svenska ateist-tv.

Horoskopet är påfallande likt Sveriges nationalhoroskop, vilket förstår beror på att datanissen föddes samma år och i samma soltecken som den nya Grundlagen trädde i kraft. Var horoskopet skiljer sig är just i fråga om Månen eller sinnelaget som för den svenska nationalsjälens vidkommande tecknar en föga inspirerad Vädur - ett folk av egocentriker vars sinnen är bojade till en fullständigt ofilosofisk fixering vid Oxens naiva realism och materialistiska grundsyn. "Det inte mina sinnen kan uppfatta och som därför inte är åtkomligt för den empiriska vetenskapen, det existerar inte." (Det är mycket våra sinnen inte kan uppfatta!) Horoskopet hade fungerat jättebra under materialismens glansdagar i slutet på 1800-talet men fysiken har hittat många ting sedan dess.

Det märkliga är att datanissens mer vässade sinne (Månen i Jungfrun) ändå inte producerar bättre försteåelse än det enkla folkdjupet. Det här vill jag tillskriva Jungfru-symbolens stora problem: den är så introvert och rätt för att mingla med främmande idéer. Dess snörräta logiska linjer kan bli förstörda! Jungfruns härskare Merkurius hittar vi här i Vattumannen, med Solen och Jupiter vilket borgar för en mycket skicklig dataprogrammerare. 

Det är Saturnus och Merkurius förnuft för hela slanten här. Men horoskopets ensidiga betoning på Jord och Luft sänker förståndsgåvorna så att, som jag sagt, den moderna rationalisten inte på minsta vis påminner om vad Platon och de gamla grekerna menade. Sedan Upplysningen är det förbjudet för Luftelementet - den abstrakta tanken - att tänka bortom det som är konkret givet i Jordelementet. Vi har fått akut andefattiga och torftiga människor i västerlandet av typen "vänster hjärnhalva". (Sperrys senare forskning i all ära, men bilden med hjärnhalvorna är ikonisk och funkar så bra!)

Jag skulle t.o.m. vilja påstå att den här skeptikern väljer att inte redovisa en smutsig underton i sitt förnuftsbaserade avvisande av religionerna, nämligen sin främlingsfientlighet. Det finns astrologiska tecken som tyder på att det här är en inskränkt "lantis" som helt enkelt inte gillar att ha åsiktsriktningar på sina marker som skiljer sig från hans egen gudabenådade rationalitet, och det är dels de påfallande klena placeringarna i Jordelementet. 

Venus är ingen höjdare i Stenbocken, och stannar ofta vid analyser av ytan eller stannar vid orimligt simpla frågor om sorteringsordning, hierarki och liknande. Svenska folkets lama förmåga till frisk aggression i stela och dogmatiska Oxen visar att han inte bättre än folk i gemen orkar lyfta arslet från programmerarstolen och aktivt uppsöka de fenomen och företeelser han har en negativ attityd till. Och Månen är som sagt genomkritisk till allt, klarar eller törs inte se till helheter utan tror på myten att en dekonstruktion ska leda till sanningen. Han är, fast han som datanisse knappt vet om det, ett typiskt offer för postmodernismen.

Det här horoskopet hade troligen gjort ett fantastiskt jobb i antiken, i Platons akademi eller hos Aristoteles. Tyvärr föddes han till en förkrympt kultur och hans talang för rationellt tänkande åtföljdes inte av sådana gåvor som tillåter en människa att överinse även sin rationalitet. Han fastnade helt enkelt på fundamentalismens nivå själv, trots att han trodde sig stå över sådant.

Jag vill understryka att det enda i det seende Eldelementet är drakhuvudet Rahu i den förutsättningslösa upptäckaren Skytten. Men detta är ett falskt budskap om fördomsfrihet eftersom Jupiter själv (Skyttens härskare och den som förfogar över basunen Rahu) är helt bunden under Saturnus snäva teoretiska perspektiv. Här är alltså ett horoskop där Luften inte alls är optimal och dessutom fastbunden vid enbart Jordelementets extremt snäva perspektiv!

Ett praktfullt exempel på en så kallad skeptiker som saknar intelligens nog att förstå vari hans tanke- och metodfel ligger. De här är negativister tills de dör. Upptäcka något nytt får de göra i ett senare jordeliv.

Jag skulle vilja återvända till en tolkningsidé jag använt några gånger tidigare: är härskaren och/eller disponenten lika mogen som planeterna den förfogar över? Här är svaret ett rungande nej! Tvillingarna är bara en liten pojke jämfört med Vattumannen. Saturnus i Tvillingarna är som "grundkurs i förnuft, en som just börjat lära sig klassificera saker och ting. Solen, Merkurius och Jupiter i Vattumannen har det i sig att producera ett mycket större kunskapsfält än den småskolans Tvillingarna!

Av denna anledning och andra anförda reservationer gör jag ett "ideologiskt" och filosofiskt ställningstagande: jag avböjer att sätta etiketten "intelligens" på horoskopet, fastän det uppfyller kriteriet "Solen och Jupiter i aspekt", och trots Att Vattumannen backas ut så harmoniskt av sin härskare Saturnus i elementär synergi via sin placering i ett Lufttecken. 

Men element i harmoni är inte allt - några människor utvecklas längre genom element i krock med varandra och här lutar sig datanissen bara bekvämt tillbaka mot förnuftsargument. Men han kan ju inte ett dyft om ämnet han kritiserar. Och det är för att Jord/Vatten-människorna så ofta fastnar på det socialrealistiska planet - de blir antropologer som ränner runt och TITTAR på folkseder. Men de har egentligen inget förstått. 

De har ritat ett funktionsschema för den "primitiva stammens" ritualer och har redan från början ansett att de, som antropologer, är högre utvecklade än dem de observerar. De tror de har förstått men fattar absolut ingenting. "Förnuftsmänniskans" ständiga tendens till hybris.

Vad en antropolog behöver är en smula förmåga att gå in i den andres värld, dvs en dos högkvalitativt Vatten. Den här datanissen har en skrämmande brist på Vatten i horoskopet!

Vad ateist-maestro Christer Sturmark beträffar är hans påfallande störning mellan Kräftan (sekterism) och Vattumannen (ideologi) mer olustig. För han saknar inte empati med sådant som går bortom det egna förståndet. Han har faktiskt ett visst känslodjup men ett illvilligt sådant (det är en fallen Mars i Kräftan som attackerar Vattumannen, som representerar vissa former av ideologier).

Hellre då en träbock som den här datanissen. De ror inte ens iland sin egen show av logisk presentation och kan lämnas därhän.

Inga kommentarer: