Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 oktober 2010

Politisk naivitet medfödd kvalitet?

DN bjuder på en fördjupad analys av vari problematiken i Arkelstens till synes aningslösa agerande mot de rävsluga långsiktigt planerande storföretagen ligger. 

Tyvärr kan DN, trots kritiken mot politikern, själv ha varit en aning naiv. För samtidigt har AB börjat nysta i Arkelstens lägenhetsaffärer så att det frankt talat verkar som om Arkelsten häromdagen sökte ljuga sig ur en knepig sits. AB behövde bara gräva några år bakåt i tiden för att höra en Arkelsten säga något helt annat i samma fråga!

Ja, naivitet är en medfödd kvalitet enligt den uråldriga indiska filosofi och kosmologi, vars praktiska gren är astrologin. De gamla grekerna rubricerade astrologi som techne - en tillämpning av grundprinciper. Ordet är förstås vårt teknik, men tyvärr också teknokrat.

Naivitet kan sägas vara en lindrig form av den indiska filosofins "Tamas guna", mörkrets rep. Människor eller ting tvinnade med denna grovhet må imponera genom sin stabilitet (Arkelsten: "Jag avgår inte"). Det finns onekligen en ledarkvalitet av en viss typ hos de individer som imponerar genom sin blotta "bulk", sin tröga massa! 

Men mörkrets kvalitet resulterar också i en bakåtsträvare, en konservativ läggning. Det här är inga "early adopters" som företagsekonomerna säger. Tamas folk är de sista att gå över till en ny produkt. Ibland ger historien dem rätt eftersom PR-kampanjer och hajpar ligger som en rökridå över allting i denna tid. De tröga människorna låter de mer äventyrliga göra de förhastade köpen.

Olika människor är tamasiska på olika områden i sina liv. Bara ett fåtal är närmast totalt rigida. Dessa blir de människor som aldrig tänker utanför lådan, genuint konservativa människor som bara ser en enda väg, nämligen den som finns i den skokartong i vilken de själva lever, socialt och tankemässigt.

Det är här de Nya moderaterna är så underhållande att beskåda. En sällan sedd ström av avhopp från regeringsposition pga blindhet och omoral. Och så många av deras horoskop hade just tydliga problem i mörkrets kvalitet!

Jag noterade att den "sataniska axeln" som Oxe och Skorpion tecknar förekom hos två av Reinfeldts skandalkvinnor, och att både Borelius, Stegö-Chilò och Arkelsten hade tamasiska Skorpionen involverad. 

Och detta gällde förstås i allra högsta grad Littorin som så snabbt gjorde politisk sorti till följd av Skorpionens mest kända tema, sexualitet, och Oxen, pengar. "Sexköp" är en av de läsarter som med lätthet kunde ses på den födelsehimmelen. Och Arkelsten lät sig köpas av RFSU - numera gaysexlobbyister om jag förstått saken rätt.

Tidigare partisekreteraren Ulrica Schenström hade också ett påfallande problem i de tamatiska tecknen Oxe och Vattuman - om min hypotes om födelsetiden stämmer. Däremot inte Ulf Kristersson, men skurkar kommer naturligtvis inte enbart under Tamas guna - passionens Rajas eller t.o.m. ljussökande Sattva har också sin del av urspårningar.

Men det är bara Tamas som kan beskrivas som politiskt naiva - helt enkelt eftersom de aldrig ifrågasätter sina egna motiv eller tankar. Den indiska filosofin kan därmed ha rätt i att detta är en kvalitet som introducerar en lägre intelligens än hos de rajasiska och sattviska typerna. Men mig veterligen har aldrig gjorts något försök att korrelera den indiska typologin med intelligenstester av västerländskt snitt.

Tråkigt för nationen Sverige, själv under Tamas mörka hölje, är vi därmed oförmögna att höra hur vi själva låter eller att ta en distanserad blick på våra egna föreställningar. Det är en stor anledning till att Sverige om och om igen tvingas inse hur grötmyndigt fåniga vi är.

Jag lovar, om några år är t.ex. Humanisternas ateistpropaganda ett minne blott, bara vi får folkhopen (oss själva) upp ur denna bottenlösa okunskap om hur nära vetenskapen idag ligger uråldriga religiösa tankar om Gud. (Här ett fascinerande studiematerial i den debatten.) Ordföranden själv är f.ö. ännu ett exempel på Tamas natur.

Inom överskådlig framtid kan man också hoppas att svenskarna slutar välja politiker som utstrålar Tamas mörker, vilket en förståndsförmörkad befolkning väljer att läsa naivt och godvilligt, som att, "han/hon verkar ju stabil och trovärdig".

Den värsta sol-och-vårare betydande delar av befolkningen tagit till sitt hjärta är nuvarande statsministern. Hans horoskop formligen dignar under den aningslösa Tamas. Och hans typ av horoskop är den värsta sorten, för mörkret ligger dolt bakom en spelad yta av Sattva, eller kvick uppfattningsförmåga! 

Det finns således föga hopp om att Reinfeldt kommer att mogna och börja ta ansvar för sin blindhet i fråga om valet av ideologi och sina ministrar. Livsinvesteringen är gjord och nu återstår bara vandringen hem. Tung, tung har själen blivit som svept sig i tamasiska lindningar.

För hur skulle Reinfeldt, som delar samma mörker, gränsande till medfödd korruption, som blivit flera av hans ministrars fall, kunnat ana vad som var å färde? Vilket bokslut - detta manfall - för en statsminister! Vilken svart - tamastisk - fläck i landets politiska historia.

Det fanns stillastående tider i historien när de stabila och trygga Tamas-typerna kom bättre till sin rätt. Kanske kommer de ha få sin dag igen så småningom. De är utmärkta i fasta positioner som mer handlar om att förvalta ett system. Men de ser själva inte hur korruptionen spirar hos den som främst söker konsolidera eller flytta fram sin egen position.


Se även några inlägg om de tre gunas (Tamas, Sattva, Rajas).

Inga kommentarer: