Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 oktober 2010

Örebromannens horoskop




Namn och data på 23-åringen som börjat medge ett och annat finns på nätet, så jag bestämmer mig för en kort granskning. 

Men det är ett frustrerande horoskop som hade behövt exakt födelseklockslag för bättre förståelse av vad som driver helheten. Förvisso finns här varningstecken, men bloggen har skådat värre himlar som ändå förvaltats väl i händerna på en stark själ.

Jämför t.ex. föregående inlägg om Jessica Bier som på fyllan ringer samtal hon inte minns dagen efter. Där saknades i praktiken hela två av fyra element. Hos Örebromannen finns ingenting i Eld (normal passion, livslust). I avsaknad av födelsetid vet vi inte om Sol, Mars eller t.o.m. Jupiter skulle kunna kompensera genom att stå prominent i något av de fyra hörnhusen. 

Som saker står, för hela dygnet, kan bara konstateras att Solen är i sitt svagaste läge försåvitt vi talar passionerad självhävdelse. Solen "effemineras" dessutom av Venus och hela det här mjuka, kvinnliga draget förstärks av att Jupiter skickar sin förstärkande "zoom-aspekt". I normala fall skulle det här indikera utmärkt intelligens - minns de åtskilliga mycket tydliga "tänkarhoroskop" som bloggen hittat med kraftfull Luft.

Jag läste ett tidigt psykologutlåtande i pressen att det kunde röra sig om ett fall av patologiskt kvinnohat, och eftersom det här uppenbarligen inte är en konstnärssjäl kanske man kan läsa hans brutalitet som en negativ reaktion på sin inre natur. Det kan med andra ord vara självhat som istället riktas utåt mot kvinnor. Ja, det kan vara ett fall av en homosexuell som inte kan hantera sin egentliga natur!

Går vi till psykplaneten Månen - sinnelaget - är den också generell indikator på kvinnor i den "yttre världen" och här börjar kanske horoskopets svaga punkt kunna skönjas. Månen i Fiskarna representerar en instinktiv människa, fastän Månen i Luft är kallare kan man argumentera för att en sådan är medveten om sina instinkter. Månen i Vatten är i sitt "rätta element", men det innebär också att vi talar Platons "irrationella själ" här.

Och vilken irrationalitet sedan! Troligen är han född åtminstone några timmar in på dygnet och det skulle inte förvåna om Månen hunnit in i en tät konjunktion med drakhuvudet Rahu - den skeva och distorderade megafonen som förstärker allt den rör vid. Och vad ur det djupa instinktshavet blir drivande i detta fall?

Åter är bristen på tid problemen, men så mycket kan sägas att Månen i Vatten inte fungerar självklart bra med sin disponent Jupiter som befinner sig i Luft. Här är den klassiska problemalstraren: instinkt som ibland, ibland inte, fungerar med det medvetna förnuftslivet. 

Vatten/Luft-problematiken upprepar sig i själva livslinjen, Månen --> Solen, vilket är en multipel attestering av denna omentyp. Enligt livslinjen ska individen "födas" ur en tidig instinktsnatur och bli en rationell natur, men med två förekomster av Vatten/Luft-friktion måste man anta att här faktiskt finns en tydligt störning mellan det undermedvetnas böjelser och den medvetna världsbilden.

Horoskop som definieras av Vatten och Luft är verkligen svårbedömda! Så många tycks ha hittat konst eller författande som ett utlopp där det omedvetnas märkliga impulser kan nedtecknas eller ges en form. Men ibland föds en människa helt utan verktyg alls och då blir hela livet den spelplan där patologin måste uttrycka sig.

Till sist den ömsesidiga receptionen mellan aggressorn Mars och den kallhamrade men också självbehärskade Saturnus. Indisk tradition säger att detta är en av de absolut starkaste aspekterna och det kan jag inte förneka. Men tumregeln är också att två tecken som utväxlar härskare med varandra bygger ömsesidig stabilitet. Det påståendet måste verkligen bedömas från fall till fall. Särskilt som Mars kräver utlevelse och Saturnus inte medger sådan!

Jag har en obehaglig känsla av att bloggen hittat ganska många mixar av dödens Skorpion och dominerande Stenbocken i horoskop för riktigt sjuka livsöden. Tittar men enbart på symboliken knyts här tecken och planeter samman till ett kort och koncist budskap som stämmer otäckt bra på 23-åringen: "sexuell dominans"!

Koppla nu det till en eventuell känsla att vara för mjuk som individ (Solen i fall och än mer softad genom Venus). Lägg till diverse irrationella motivstörningar (Månen i Vatten men ständigt importerande föreställningar från Luftelementet) och en starkt reaktiv natur (Rahu). Kanske har ändå en viss gestalt börjat ta form...

*****

Tillägg.

Det här är just ett sådant horoskop som visar att våldsspel, porr, med mera, derangerar människor om än i varierande grad. Ingen Måne i Vatten med disponenten i Luft borde tillåtas förgifta sitt lättinfekterade psyke med destruktivt material. Naturligtvis kommer det fortsatta studiet av 23-åringen att avslöja konsumtion av sjukt material för fantasin. 

Det kan röra sig om en medfött "ond" själ (i bemärkelsen traumatiserad) som redan har störningarna med sig från tidigare liv. Dessa naturer behöver bara se våldsfilm för att trigga själens inneboende minnen av något hemskt som hänt en gång.


Expressen: Två kvinnor utpekar 23-åringen
DN: 23-åringen ville inte bli dna-testad


Tillägg 2.

Ytterligare två studier av horoskopet har tillkommit på bloggen.:

Örebromannens horoskop - igen


Örebromannen - nog är det demonen Rahu


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Siwert!

Läser din blogg sedan något år tillbaka med stort intresse! Är det någon person jag undrar över astrologiska aspekter , så vänder jag mig hit!
Eftersom du intresserat dig för många specifika rättsfall, här Örebromannen, antar jag att ett annat mordfall i Örebro inte har undgått ditt studium, nämligen det som just skett : Styckmordet i Örebro där nu gärningsmannen tagit sitt liv.
Efter deras födelsedatum att döma, och det jag hittills skrapat fram ur "vanlig" jämförelsehoroskop, natal efter solen (ca 12.00 födtid) och jämfört de båda inblandade parternas, så har jag så långt hittat flera mycket intressanta aspekter som jag nu vänder mig till dig att undersöka på djupet.
Mordet kommer förmodligen, på grund av dess nu mytologiska karaktär av gåta, både som ur motivaspekt sett och med dess utgång, att gm tog hemligheten med sig i graven.
gärningsmannens och den avlidnes födelsedatum är 19590329 i Fjugesta Sverige och den dödade kvinnans är 19591110 i Nora.
Efter mitt vetande ( tolkningssätt) så ser jag aspekter som har att göra med skorpion / fisk/ vädur , och oerhörda kraftfält / laddningar inte bara mellan venus- mars aspekter och månnoderna, utan mer och i större omfattning som är utanför min kompetens.
Det vore därför en nödvändig utökning i din gedigna lista på intressanta personer, att även göra en jämförande analys av dessa personer.
Vet inte om du har särskilda restriktioner för privatpersoner eller hur du jobbar, men dessa födelsedatum är offentliga i och med att de finns
presenterade och tillika fallet på nätforum och bygger på uppgifter som kan hämtas inom ramen för offentlighet.

Många förhoppningar om att få se din tolkning och utlåtande om detta exceptionella mord och rättsfall som nu blir föremål för både lex Maria och föranlett debatt om självmordsprevention på häktena, svt 1 Debatt igår, 0331.

Allt gott och ser fram emot att höra från dig!

Med vänlig hälsning

--- S ( är anonym här, men går att kontakta , hur vet jag inte , då du inte har någon email eller annat)

Seaward sa...

Ännu inne i en rejäl influensa ber jag att få lägga den här frågan åt sidan några dagar och återkomma, antingen här eller i ett nytt inlägg.

/Siwert