Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 oktober 2010

Nätverkets metastruktur

En SvD-artikel om nätverk - människors och i allmänhet - fångar först mitt intresse men planar strax ut i allmängiltigheter. Istället blir jag nyfiken på i vilken utsträckning den här forskaren på Stockholms universitet domineras av Saturnus, astrologins markör för tillvaron ur just ett strukturellt eller organisatoriskt perspektiv.

Saturnus är förnuftets planet och egentligen en allmän symbol för rationellt tänkande och därmed för vetenskap. Att hitta spår av Saturnus i envart horoskop är inte svårt, men tanken är att den ska vara märkbar när en människa t.o.m. väljer att studeras dess väsen.

Det var en liten bekräftelse på Saturnus antika funktion att hitta den tätt sammanknutna trion i den melankoliska och begåvade popgruppen Saint Etienne alla födda då Saturnus "organiserade" konstens planet Venus. Den som hört gruppen vet att här inte finns ett uns spontanitet - det är teknokratiskt perfekt musik (dataprogrammerad) i kombination med venusiansk skönhet. Sångerskans ljuva röst behåller kopplingen till den mänskliga världen. För emotionellt helt döda själar rekommenderas istället Kraftwerk. 

Notera dock att de som går igång på rent teknokratisk musik likväl röjer sin förtvinade själs kapacitet till liv och entusism just i responsen. Det är individer som varken lyssnar på musik eller njuter någon annan konstform som är riktigt illa ute.

Melankoli sorterar för övrigt under Saturnus och är just vad som resulterar när den denna frostiga planet kyler ner Venus/Afrodites effektivitet.

*****

Det faktum att det fanns två personer med nätverksforskarens namn i stockholmstrakten både försvårar och gör studiet mer spännande. För det visar sig vara en födelse den 9 februari och en den 15. Enligt den sideriska zodiaken byter Solen tecken under denna korta sträcka, men båda tecknen är de som behärskas av Saturnus - Stenbocken och Vattumannen!

Den som känner till något om Solens betydelse i ett horoskop har här sett en prima bekräftelse (en av snart 900 på den här bloggen) på att vår manifesta tillvaro är spunnen från den högre struktur - metastruktur - som platonismen kallade den rationella själen och vars kroppsliga uttryck är vårt kosmos planetkretsar.

Själva är vi instantieringar, massproducerade avbilder, av de eviga idéerna i något vi kallar "materiell verklighet". I lycklig omedvetenhet går många egon på jorden runt och tror att de tänker sina egna tankar - fast det finns kanske hundratals andra i världen just nu som tänker precis samma sak, influerade av Världssjälens rörelser.



Men av SvD-artikelns innehåll kan vi gå längre i identifikationen av vilken Saturnus-organisatorisk karta som är den rätta. Rena förnuftet säger att det borde vara det andra horoskopet då det tillhör en yngre människa, vilket i sin tur förklarar att artikelns teser påminner om någon som ännu befinner sig på nivån där man lär sig ett ämnes elementa.

Men låt oss lyssna på några enskilda formuleringar, för en människas tänkande är naturligtvis, som Platon sade, en direkt effekt av att hon är ett mikrokosmos, hennes födelsedag och entré i vår värld gör henne till en stillbild av Världssjälens organisation och aktiva urbilder (zodiaktecken) för just den dagen - människan har inget annat val än att agera ut sina medhavda motiv:
  1. "Hur vi då väljer att göra blir alltså helt beroende av vilka människor vi sitter ihop med, vilka vi är länkade till."
  2. "Rykten som är intressanta att höra...och som det inte kostar så mycket att föra vidare...kan vara oerhört smittsamma."
  3. "Ofta kommer impulsen från någon eller några som sitter i kärnan av ett stort nätverk."
  4. "Ibland kan en person från den anonyma massan stiga upp och bli känd och påverka många under en tid."

För mig avgör det här definitivt saken. Det är det andra horoskopet som säger sådana här saker. [Tillägg: Men se läsarkommentar och svar längst ner.]

Låt oss bara ett ögonblick gå tillbaka till organisatören (nätverket/strukturen) som sådan. Lustigt nog innehar Saturnus en notabel position i båda horoskopen, år 1970 lider den sitt fall och blir en ultrasubjektivist medan den 1984 demonstrerar sin bästa natur, "upphöjd" i venusianska Vågen till en ren sinnebild av Rättvisan och omdömesgillheten. Detta har bloggen noterat förr (det finns alltid undantag till följd av sekundära störningar och hjälpande krafter).

I det här sammanhanget, sociala nätverk, är det förstås tänkvärt att Vågen representerar den sociala kompetens som lätt diktatoriska och egocentriska Saturnus i Väduren ännu inte förvärvat. Väduren gör enskild karriär enbart, Vågen lyckas både göra karriär och samtidigt tänka på "den andre".

Av enbart Saturnus placering är det omöjligt att säga vilket horoskop som tillhör forskaren. Det kan lika gärna vara en själ som här försöker lära sig hur ett ego (Väduren) sammanhänger i en större organisation som en mognare själ som i någon mån redan utsänder signaler baserade på medvetenhet om proportion eller sociala avvägningar (Vågen).

Ska sanningen sägas, är varken punkt 3 och i viss mån 1 heller inte utslagsgivande. Punkt 3 är en ren truism. Naturligtvis kommer impulser från nätverkets centralgestalt - Saturnus själv. (Saturnus symboliserar också reell makt.) Utsagan bekräftar den initiala intuitionen om att en ren saturnier talar, men låter oss svårligen välja mellan Solen i Stenbocken och Solen i Vattumannen. 

Minns att Stenbocken tillhör Jord och närmar sig organisationens praktiska aspekt och dess manifesta konsekvens i vår värld (ananke, nödvändigheten), Vattumannen är ett Lufttecken också indikerar den föregående planeringen vid skrivbordet eller den abstrakta och gudomliga organisationsprincipen som sådan.
 
Beträffande punkt 1, att våra val är avhängiga av den vi sitter ihop med, är länkade vid, påminner den mer om Stenbocken eftersom den konkreta nödvändigheten fokuseras. Men inte heller detta är utslagsgivande eftersom horoskop 2, det från 1984, förvisso fokuserar Organisation/Nätverk via just Vattumannen - den organiserade gruppens tecken (!) - men också innehåller dominanta planeter i konkreta Stenbocken.

*****

Det som i mina ögon avgör frågan vilket horoskop som presenterat dessa grundläggande kommentarer i frågan att urskilja ett mönster i en hop människor, är hur forskaren röjer sin inre själ i punkterna 2 och 4.

Från horoskopen över de svenska rasbiologerna under 1900-talet upptäckte vi att det slutna och klaniska tecknet Kräftan dominerade bland de politiker, forskare och läkare som förespråkade regler för att stoppa det svenska folkets "degeneration".

Vid sammanfattningen av de främlingsfientliga horoskop bloggen synat (en sammanfattning som innefattade rasbiologerna, så det var strikt talat inte en andra testgrupp), kvarstod Kräftan som det mest räddhågsna tecknet, det som är snabbast att sluta sig och stänga andra ute. "Smitta" kan ta sig alla möjliga uttryck, tydligen och hos den här forskaren lyser bristen på objektivitet igenom redan i ordvalen.

Detta är helt naturligt då Kräftan symboliserar naturens protektionism, men kanhända beklagligt i så måtto som zodiaken påminner om att stora delar av mänskligheten alltjämt mer beter sig som instinktiva djur än som resonabla människor. 

Bloggen har intresserat sig mycket för människans förmåga till självlögn så att det som börjar som en negativ instinktiv reaktion sedan med lätthet kan iklädas förnuftsskäl - se exakt detta förhållande i horoskopet för ateistklubben Humanisternas ordförande, vars Kräft-komponent av någon anledning kommit att avsky religion och där denna irrationella reaktivitet sedan fortplantas till den mentaliserande Vattumannen där tendensen att sluta sig (mot religion) ikläds ungefär hur många efterhandsrationaliseringar som helst.

Punkt 2 och 4 är båda tydliga uttalanden som pekar mot Kräftans tecken! Att upprepade gånger använda ordet "smitta" eller "smittsam" för oss direkt tillbaka till den mentalitet som rådde i Sverige under rasbiologins glansdagar. Den irrationella och oreflekterade fruktan för ett besmittat svenskt blod.

Det vällästa inlägget om Hatte Furuhagen tog nyligen upp frågan om Luft och Vatten i horoskopet, och hos det horoskop vi valt som troligt för forskaren, synes återigen samma elementmix genom Sol i Luft och Måne i Vattten. Historien börjar i det instinktiva djupet och ovanpå det uppförs sedan ett mäktigt teoribygge. Jag har sagt vad jag tror om forskning på sådana grunder i Furuhagen-inlägget.

Man ska minnas att Kräftan och dess härskare Månen också kontrasterar mot Patriarken och Produktionsledaren Stenbocken genom att stå för småfolket, massan som saknar egen röst. Eller, som forskaren säger: de vi "är länkade till". Uppenbarligen talar mycket för 1984-horsokopet med just detta sinnelag (Månen) i Kräftan, och dess tendens att sluta sig mot världen och odla föreställningar av typen "smitta".

Tankarna går också till den måttlösa zoologen Richard Dawkins gamla skröna om "memer" - tankebaciller, där det värsta slaget enligt honom är religiösa tankar! Den här bloggen har pekat ut Tamas guna, den mörka kvaliteten, som en indikation på fundamentalism eller sådana tankar som aldrig vädras ut, inspekteras, utan valsar runt som bokstavliga sanningar. Problemet är bara att detta inte överlag är utmärkande för religionens värld, men Dawkins har gjort ett godtyckligt urval för att bekräfta sina förutfattade meningar.

Tamas guna alstrar inget nytt men den vidmakthåller t.ex. tankeschabloner, och det är fascinerande att hitta båda partiblockens ledare, Sahlin och Reinfeldt som antiintellektuella spridare av memer (båda har "storkors" i tamasiska tecken). Fascinerande nog är Richard Dawkins också själv djupt förslavad under sina egna memer, han har både sinnelag och intellekt (Månen + Merkurius) i tamasiska Vattumannen!

*****

Tarot-kortet Djävulen är och förblir den perfekta illustrationen av den hierarkiska hackordningen som Storpatron Stenbock introducerar och hur Kräftan - den irrationella massan hålls "länkade till" honom!

Hela "nätverksstrukturen" mellan Saturnus och Månen sammanfattas i motivet för Djävulen - denna världens herre. Materialisten, den härsklystna och statusjagande. Och i artikeln bara "råkar" ett boktips slinka med, med brasklappen att boken visserligen inte handlar om nätverk men väl om status!

 

Punkt 4, slutligen, pekar explicit på Kräftans tecken som den "anonyma massan" där Storpampen ur sitt härskarperspektiv nådigast tillerkänner  en och annan ur folkdjupet att för en tid vinna sig lite berömmelse via en blogg. Notera von Oben-perspektivet!

Saturnus som Kronos, pampen som bara sitter av sin tid och riktar kartor som avgör livet för alla de små som utgör folkmassan. Inte för inte gjorde Zeus (Jupiter) uppror mot titanen Kronos (Saturnus) och störtade hans syn på bra organisation.

Det franska revolutionshoroskopet illustrerar emellertid hur den som fanatiskt fixerat sig vid tanken på makt genom organisation av människor så internaliserat maktbegreppet i sin själ att den nya sköna värld revoltören bjuder istället för den gamla, likväl bygger på en osynlig hackordning - fastän de otänkande massorna tror att det nu är demokrati som styr samhällsutvecklingen.

*****

Skulle nu forskaren visa sig tillhöra 1970-horoskopet är det naturligtvis ett sorgligt misslyckande för astrologin! För som jag hoppas ha visat låter den här forskaren exakt lika klichéartad som de tecken som fullständigt dominerar horoskopet från 1984! Han klär bara sin egen metastruktur i observationer hämtade från Platons mörklagda värld inne i grottan - vår tillvaro.

Här gör jag det motsatta, klär av honom hans egen inbillade indvidualitet och visar vad som får honom att se världen i de kategorier han ser dem. Astrologin förklarar egentligen inget, men vi kommer till ro i vårt fruktlösa sanningssökande (och karriärsträvande!), och inser att "det var så det var menat" - vi ingår på något mystiskt sätt i en intelligent verklighet som innefattar både himmel och jord - tvärtemot vad dagens materialister påstår.

Likväl finns här en framtid för 1984-forskaren: Saturnus är upphöjd i Vågen och fastän skadad eller "smittad" av feberplaneten olyckshärden Mars i samma tecken, är det kanske just denna problematik i frågor om rättrådigt tänkande eller social kompetens som motiverat honom att söka medvetandegöra de sociala strukturerna (nätverken) för sig själv.

Man kan tänka sig pesonliga erfarenheter, kanske ett socialt stigma i släkten, kanske någon som tappat greppet i "hackordningen" som en impuls till intresset. Samtidigt lägger Saturnus lock på "olyckan Mars", dvs söker bekämpa den "förskräckliga" situation där man skulle råka stå ensam och utan ett bra nätverk. Återigen: Månen i Kräftan antyder att det är fruktan för utanförskap som ytterst motiverar den här forskningen.

För varför forska i ämnet? Djuppsykologen Carl-Gustav Jung deklarerade på sin tid att en halvtimma med en klients horoskop före deras första möte kunde korta behandlingstiden med två år. Hans insikt är giltig och kan appliceras på vilket studieobjekt som helst.

Astrologin försvann tragiskt från universiteten när väst störtdök in i sekulära svagtänkthet ("failure of ideation"), men denna arkaiska konst väntar stilla på ett en mer intelligent kultur än den västerländska ska följa vårt haveri in i trångbodd socialrealism. F.n. styrs väst av Saturnus, systematik och organisation - teknologernas och kvantifikationshysterikernas smala perspektiv. Men den antika astrologin påminde om hur många flera dimensioner Verkligheten har!

*****

Här är min nya favoritblogg, med ett tänkande om tillvaron i tio dimensioner. Fysiken är på väg dit och därmed är återigen Gud tillbaka som garant för objektiv moral. Tills dess får vi nöja oss med de fingervisningar ett horoskop kan ge. Inte alls ett dåligt instrument!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dessvärre tror jag du har valt fel person...
Det finns en person på Stockholms universitet som uppenbarligen är han, och på Stay Friends finns samma bild (fast den är suddig)på en namne som började skolan 1977 i Upplands Väsby. Dessutom har han tydligen varit forskare på KI redan 2003 enl en AB-artikel. Det paradoxala är att på KI forskade han om hur könssjukdomar sprids, och menade att vi ingår i "sexuella nätverk" som är större än man tror. Underförstått alltså att det är lättare att bli smittad än man tror. Könssjukdomar, smittspridning, ja nog skulle det passa bra med kräftan! Eller kanske ännu hellre skorpionen... Han kan ju ha ascendenten i något av dessa tecken...

Sådana här inlägg triggar detektiven i mig! :-)
S

Seaward sa...

Ja, jag borde kanske ha ägnat mer text åt det tidigare horoskopet. Artikelns elementära beskrivning påminner faktiskt om den "unga" Vädurs-Saturnus som vill komma i besittning av makt och position - Saturnus 270° till Stenbocken!

Och är det som du säger att här finns tidigare forskning om sexuellt överförda sjukdomar, se det första horoskopets Mars med Måne i Fiskarna! Rena dyngpölen av sexuell orenhet. (Fiskarna eller 12e som "sängkammarens hemliga nöjen")

Här ringer också forskarens nyckelord "smitta" högljutt! Mars förorenar Fiskarnas Vatten - precis som jag talade om i fallet med miljöminister Andreas Carlgren (samma Måne/Mars) som en potentiell nedsmutsningsarmarmist! Och Rick Falkvinge, som jag t.o.m. nämnde i texten, visade sig stå upp för de med abnormt intresse för sex på sin dator - ännu en Måne/Mars i detta Vatten!

(Jo, visst kan Mars i Vatten representera en fullständigt odisciplinerad efterlåtenhet i sexuellt avseende! Mars blir "olycka" först när man springer in i konsekvenserna av sitt handlande - om man tänker sig att all motgång är karmisk betingad.)

På temat sexuella förbindelser har vi hela årskullens Jupiter i Vågen, vilket kan tyda på en frivolitet i partnerval om egocentriska eller instabila element finns i horoskopet (jfr Tiger Woods, där jag på basis av hans Jupiter i 7e huset såg en hoppjerka mellan tillfälliga allianser). Hos en mer disciplinerad natur skulle detta istället kunna uttrycka intresset av att nå framgång (Jupiter) via allianser (Vågen) - oavsett deras natur.

Det finns således, vid andra påseendet, starka skäl även för denna Vattenbaserade Måne som för en Mån-Kräfta och det "äldre" horoskopet! Jag var förhastad som glömde att det "ungdomliga" i intervjun stämmer lika väl med Saturnus i "den unga" Väduren!

Anonym sa...

Ja det är klart det är hos fiskarna det ligger ja - när jag skrev kommentaren hade jag inte koll på hans konstellation där. Och apropå Karlgren och hans "nedsmutsningsalarmism" - man kanske kan kalla det han säger i AB-artikeln något åt det hållet, det verkar en aning överdrivet :-)(www.aftonbladet.se/nyheter/article179359.ab)Mars/Jupiter i konflikt som visar sig kanske. Han verkar öht lite komiskt drastisk i sina uttalanden - ska söka asyl i Norge om Sverige får register över klamydiasmittade.
S

Anonym sa...

PS: Det sista enl en artikel i Dagens medicin.

Seaward sa...

:-) (om Carlgren)

Jag råkade röra ihop dagens inlägg - Rick Falkvinges Mån/Mars-Fisk nämns inte här utan där!