Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 oktober 2010

Lynch - ett säreget kreativt horoskop




David Lynch, den märkligaste och mest gäckande filmskaparen av dem alla, sade tidigt i sin karriär att han förlitade sig mycket på inspiration från drömmarna. Att han nu förordar meditation för skolbarn som ett sätt att få bukt med störda psyken och mobbning, förvånar därför inte (SvD).

Men lite överraskande är det att beräkna hans horoskop (glädjande nog är födelsetiden känd) och hitta alla klassiska tecken på en högt utvecklad själ. Jämförelsen med Dalai Lamas horoskop är belysande, och i båda dessa fall är det korrekta sättet att bedöma Luftelementet, inte som logik eller intellektuell kapacitet utan som anden (pneuma) - varifrån vi fått mer näraliggande tankar som andedräkt och atmosfär. Dessa var för den antika människan bara låga uttryck för den osynliga värld som befolkar så mycket av Lynch filmskapande.

Daimones - andeväsen, sådana vi själva är tills dess vi trillar ner i den här förtätade världen vi kallar Jorden.


Jag hade en liten debatt med en läsare om Eritreas president Afwerki som pga mediavinklingen av fallet Davit Isaak många har svårt att se som något annat än ännu en ond afrikansk diktator. Likväl påminner hans horoskop mycket om David Lynchs.

Man måste minnas att ett horoskop inte uttrycker sig likadant oavsett var i världen man finner det. Därhelst totalt barbari råder och där stora kulturgrundare nedstiger som övernaturliga avatarer från en högre värld, måste man räkna med "diktatur". Desto flera kockar ju sämre soppa. En hel stat - eller visionen om ett lands framtida utveckling - vilar i Den Utvaldes medvetande, "blueprintet" till en bättre morgondag kanske bara har planterats hos en enda mottagare på jorden. Dessa är ödesting, de gamla kineserna hade till och med ett ord för att motta ordern från Himmelen att starta något helt nytt - ming - Himmelens mandat.

För några år sedan fick jag se en del kosmiska hemligheter (som jag inte riktigt förstod) i en nattlig dröm, och vaknade med ett judiskt namn på det väsen som sökt visa mig något om kosmiska skapelseprocesser: Ariel. Jag var mest förbryllad och funderade på om jag mött namnet i något religionshistoriskt sammanhang. (Tvättmedlet Ariel lämnade jag helt därhän.)

Efter lite nätsökande hittade jag hela sajter ägnade åt änglalära. Ariel visade sig i judisk tradition tillhöra de fallna änglar som följde med Lucifer i djupet. Namnet betyder "Guds lejon". Drömmen var tydligen färgad av judisk kosmologi men inte på något sätt som anknöt till mina tidigare kunskaper om judendomen!

När jag sökte vidare på nätet hittade jag faktiskt en annan människa som påstod sig stå i kontakt med en ängel eller andeväsen vid samma namn. Jag har aldrig mer drömt om Ariel, så jag förmodar att det inte uppstod någon naturlig attraktion mellan min själ och detta väsen! Sanningen var att jag i drömmen var medveten om att det jag upplevde låg bortom in kapacitet att fatta, men jag tror drömmen verkade som en impuls. För det väckte intresset inte bara för antik utan även modern kosmologi!

Det är som en nedstigen andevarelse jag föredrar att se president Afwerki som vill fria sitt folk från problem med grannlandet Etiopien och upprota I-ländernas inflytande på landet. Eritreas president visade sig astrologiskt vara en ren Luftvarelse - en bärare på jorden av kartritningen för ett ett annat och bättre land, en kulturhero av den typen man bara läser i antika texter om.

En Dalai Lama, men inte skolad i en pacifistisk klosterkultur utan från en revolutionär krigsmiljö. En sådan Kristusgestalt som inte ens kristna vågar inse att de väntar på: en krigande Jesus med brinnande svärd i hand. Vattumannens tidsålder kommer att innebära en ny form av diktatur när världen enas i en världsregering.

Just nu yrar delar av mänskligheten om sin demokratiska modell (och använder den för att stjäla naturtillgångar på avlägsna platser), och flera pusselbitar saknas ännu. Bland annat måste naturvetenskapen hinna några steg till så att sanningen om Enheten bakom den skenbara mångfalden återigen blir förstådd av var och en. Gud kommer med andra ord att återintroduceras i Vattumannens tidsålder och mänsklig subjektivitet tränas bort - Lynch är en annan tidig missionär för det Nya Psyket!

David Lynch har den eritreanska presidentens venusianska mål kopplad med sin Sol ("livsuppdraget") och han har lustigt nog också också den skenbart skrämmande kombinationen av tre naturligt onda kroppar, Rahu, Saturnus och Mars i Tvillingarna! Faktum är att Lynch föddes bara tre veckor före Arwerki.

Men här kan vi tydligt se hur den magnifika Lufttriangeln hos Afwerki fungerar, fast den hos filmregissören ännu inte tagit form - Solen är ännu i inte inne i Vattumannen utan ligger i det föregående Saturnus-tecknet Stenbocken.

Tack vare födelsetiden får vi här en perfekt illustration av vad jag sökte påpeka om Afwerki inför den grundmurade mediabilden av som en hjärtlös diktator som slänger folk i fängelse: hos Lynch ockuperar nyckelplaneten Jupiter - godhet, filosofi och vision framåt - horoskopets allra mäktigaste punkt, det första huset.

Här vet vi alltså, till skillnad från Afwerki-horoskopet som saknar födelsetid, att Lynchs hela livsgärning direkt utgår från harmoniskaparen Vågen och därtill en "förhöjd" typ av Våg, "det högre, andliga medvetandets Våg".

Att Lynch sade att han "bara" drömde var nog att mörka sin sanna förankring i den andliga världen en smula!



*****

Horoskopets färgläggning är ett försök att illustrera det kreativa inflödet där de eldiga dharma-husen (tingen du måste göra för att vara din andliga och världsliga plikt trogen - "ditt kall" i detta livet) koinciderar med aktiva Lufttecken. Det är röd-blå "hetluft" eller en ande teoretiskt inspirerad från högsta ort. Omvänt har Lynch också Eldtecken i Lufthus - varav den massiva betoningen på "röd-blått".

Eldelementet symboliserar det antika kosmos åttonde krets, fixstjärnorna och därmed också zodiakkonstellationerna. Zodiaktecknen ansågs förr vara levande intelligenser, levande idéer så Lynch är i hösta grad en människa som lever i kontakt (visuell?) med idéer.

Jämför med svenska nationalhoroskop som också har en Vågascendent, Solen tillsammans med Jupiter och Saturnus i nionde huset. Dessutom har också landet en nationalsjäl (Månen) i Eld, precis som Lynch. Och precis som regissören är detta sinnelag inte ren Eld - det skådar inte ljuset direkt utan dess disponent befinner sig i Jordelementet.

Förtas inte kvaliteten hos regissörens sinnelag, det dramatiskt begåvade Mån-Lejonet, när disponenten (Solen) själv befinner sig i det stummare Jordelementet? I det svenska nationalhoroskopet ligger Månens disponent t.ex. i ett "ont" och fixerat hus, och tycks förta mycket av svenskens nyfikenhet.

Det här är förvisso en märklig situation hos Lynch, att själens transparens (Eld) vilar på en helt förstockad Jord-Sol. Men minns serien "Twin Peaks" och den udda kvinnan som ständigt går omkring med en vedklabbe - hon hör budskap från träbiten! Inget är otjänligt i en mästares händer!

Dessutom kan man argumentera för att Jord eroderas av placeringen i ett Vattenhus. Vattenhuset rentvår världen från dess syndfulla tjockskap.

Fantasier och idéer kring döda ting uppstår, soljuset ger sig dock tillkänna. Fjärde huset är också själens hus, så den planetära själsindikatorn Månen har alltså sin disponent i själens hus! Multipel attestering som viskar om att här är en djup människa!

Totalt sett verkar alltså Eld/Jord-låsningen inte vara så total som den kan vara i andra fall. Och i vilket fall som helst är det en planet som är långt mer betydelsefull än både Månen i 11e och Solen i det minst betydande av hörnhusen, nämligen den stigande Jupiter.

Jupiter skänker sin välsignelse till den märkliga kombination av Rahu, Saturnus och Mars regissören delar med Lynch och förvisso fanns mycket ondska i "Twin Peaks" men också osedda makter - daimones - som ledde de små människorna i rätt riktning.

David Lynch horoskop innehåller en mängd ytterligare faktorer som alla pekar mot den osynliga världen, axeln mellan tredje huset för "ordinär intellektualitet" och nionde huset för klärvoajans, religion och filosofi är väl något av det mest svåranalyserade den här bloggen mött så här långt. Men så märkligt väl detta på något sätt stämmer med en man som skapat filmer som fullständigt övergått mångas förstånd, mitt inräknat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://nosedef.blogspot.com/2007/11/david-lynch-lecture-in-berlin-turns.html

http://nosedef.blogspot.com/2009/04/david-lynch-forces-my-video-of-him.html

Seaward sa...

Från länk 1 noterar jag en kommentatör som i debaclet Lynch hamnade i såg en tysk som inte ägde formuleringskonstens gåva och blev grovt missförstådd av publiken:

"What Raja Wilhelm did an awful job at explaining was that all dictators have had the desire of protecting their nation and making it strong. Of course their method of military aggression was based on the highest form of ignorance."

Kommentatören deklarerar öppet att han mediterat i 26 år (för den som vill anklaga honom för att vara en hjärntvättad sektmedlem), men så glasklar är hans korta kommentar, att det för mig står klart att här pågår smutskastning. Var personen som postade länkarna står, får var och en bedöma, mig är det egalt eftersom allt material bidrar till ökad förståelse.