Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 oktober 2010

Kierkegaard, antisemitisk moralfilosof

Ja, Europa, Skandinavien, f.d. slavhandlarstaten Danmark - kort och gott "den vite mannen" - har mycket att stå till svars för. Aftonbladets summariska avslöjande att moralfilosofen Kierkegaard var judehatare men smart nog att inte knysta om den saken i sina böcker, påminner egentligen bara, ännu en gång, om att alla har en smutsig byk. 

Kierkegaard är bara ett exempel på kristendomens uråldriga mobbning av moderreligionen judendomen som inte accepterade den teologi om Jesus som Guds son som växte fram i senantiken, efter det att kristendomen redan tappat det historiska minnet av varifrån de kom. 

Även i gnostiska texter från Egypten ser man hur det historiska minnet av de judekristna i diaspora försvann på, säg, 200 år. I gnostiska texter hittar man t.ex. dunkla allusioner om att Seth (en religionsgrundare) och hans avkomma kommit från en plats man kallat "Sodom". 

Forskare har här sett Sodom som en möjlig referens till det karga området kring Döda havet där Dödahavsrullarna rullarna hittades. Vart tog alla som flydde landet under judiska kriget (mot Rom) vägen? Kanske en grupp tog med sig de mystika judisk-kristna lärorna till Egypten, varpå de fortsatte utvecklas under inflytande av Platons filosofi, som hade ett starkt fäste i Egypten.

Kierkegaard var bara slutet på en lång tradition som makthungriga kyrkan i Rom påbörjade. Först skulle alla varianter på den judekristna läran som uppstått kväsas och när det var gjort började mobbningen av moderreligionen. Det är fascinerande att se hur primitivt den danske filosofens horoskop är, trots att han filosoferade och tänkte djupt. Det har sagts att han inte vågade leva utan satt instängd på sin skrivkammare och levde solipsistiskt med sina tankar. Horoskopet bekräftar fullständigt den bilden!



Det är som så ofta "egenmäktighetssyndromet" mellan viljan till makt (Stenbocken) och den subjektivistiska Vädurens egoperspektiv som skapar idiosynkrasier. Kierkegaard har rätteligen kallats en stor moralfilosof och samtidigt som det är lätt att se hans judehat som kristendomens historiska problem, var det störande att läsa nyheten. Det vill säga, tills jag räknade ut horoskopet, som fullständigt understryker en störning.

Men Stenbocken är en slug rackare som ser till att visa sitt bästa ansikte i det publika, så hans egna åsikter fanns bara i den privata brevkorrespondensen.

Av den anledningen väljer jag att rita det solära horoskopet för tidpunkten 13.00 fast hans födelsetimma är okänd. Som studie efter studie på bloggen antytt ligger Kräftan - den sluta klanen med dess empati med bara sina egna - mycket nära rasläror och främlingsfientlighet. Månen i Kräftan rimmar väl med helhetsbilden av horoskopen för de svenska rasbiologerna från 1900-talets början.

Visserligen är en Måne i litterära Tvillingarna precis lika trolig, men Månen, Jupiter och äregiriga Rahu i Kräftan och i opposition med hackordningsmedvetna Stenbocken formligen stinker den antisemitism som avslöjats. Månen i Kräftan har faktiskt inte någon kontroll över sina instinktiva känslor, och det kan bli lite vad som helst av den här placeringen.

Exkurs. Går man tillbaka i tiden stammar Kierkegaard från den luthersk-reformerta grenen av kristendomen. Martin Luther själv var i yngre dagar hoppfull om att kunna vinna judarna när han nu själv gjort uppror mot Katolska kyrkan. När inte hans revolt syntes judendomen något giltigt skäl att ge upp sin historia förbittrades Luther på sin ålders höst och började skriva antisemitiska texter. 

Hans horoskop har bara flyktigt nämnts pga likheten med den "bittra fittan" Maria Sveland. Luthers horoskop har Solen i Skorpionen och Månen i Fiskarna men båda dessa känslomässiga (labila) placeringar "styrs" från Mars och Jupiter i Lufttecknet Vågen.

Jag tror inte historieböckerna tillräckligt väl har beskrivit hur labilt psyket var på den här fredlöse upprorsmannen! Vad jag menar med denna utvikning är att det naturligtvis finns många ingångar till antisemitism eller vilken psykisk störning som helst.

Vi ska kanske vara glada att Anna Anka får pladdra på om världens alla banaliteter, för skulle någon komma på tanken att ställa frågor om folkslag till henne, Sol-Vädur, Mars-Stenbock och en väldigt negativ händelseutveckling i Kräftan - hemmets och de djupa känslornas tecken - kanske en rätt otrevlig attityd skulle komma upp till ytan...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det var intressant att se Kirkegaards horoskop, för jag läste en gång en bok om honom skriven av en psykoanalytiker ur en psykoanalytisk synvinkel, och den var ju ingen hyllningsskfift precis, utan visade honom på ett annat sätt, just med en störning, och horoskopet bekräftar det som påvisade i den boken!
S

Seaward sa...

Ja, kanske var det den boken som låg till grund för ett radioprogram där jag hörde en del om filosofens "baksida".

När jag läser på Wikipedia om hans "oflyt" i kärleken kan jag inte låta bli att notera hur Mars attackerar Venus! Var han helt enkelt en framfusig tölp i det sociala?

Minns "jättearga" Russell Crowe och Christian Bale, två tidiga bloggexempel på Vädur/Stenbock som inte riktigt hade kontroll över de här viljestarka zodiaksymbolerna.

Anonym sa...

Det är några år sen jag läste boken, men framför allt minns jag att förf ansåg att hans förhållande till sin far var rent patologiskt. Och han verkar snarare ha varit tungsint än framfusig. (Saturnus är ju ihop med mars, om än i ett annat tecken.)"Oflytet" var ju dessutom orsakat av honom själv - han bröt oförklarligt förlovningen, utan att ens själv fatta varför, tydligen. En sorts egenmäktighet kan man ju kalla det...
S

Seaward sa...

Tungsinnet känner jag igen, men inte den brutna förlovningen. Här saknas helt klart den extra information man velat ha, t.ex. om hur Saturnus står i husen och vilka hus den därmed aspekterar (enligt indiskt synsätt).

Jag har erfarenheten att Saturnus som tungsinne är tydlig i första och kanske också fjärde huset. Jag har Saturnus i sjunde och jag är mager pga dess opposition mot första, men psykologiskt märks den som att jag fort tröttnar på monotona uppgifter och opponerar mig mot "legalistisk överhet" eller bokstavstro!

Kierkegaards Saturnus i Skytten kanske är ovanligt ombytlig för att vara en "principplanet".

Utan klockslag synes danskens Saturnus inte ha någon funktion annat än att som Mars disponent ge en "upplösningstendens" åt Mars-Stenbocken i dess märkligt självrepressiva (?) eller avsiktligt självkontrollerade krig mot Väduren... Kanske är det förklaringen till den brutna förlovningen...

Anonym sa...

Jag har tidigare läst här att saturnus i första också gör personen liten till växten, och Kierkegaard var faktiskt ockå påfallande liten och mager, förutom tungsint... men det skulle ju passa med fjärde också, med den tråkiga familjehistorien, fem syskon döda bl a.
S

Seaward sa...

Ja, ett hörnhus skulle stämma fint med en introvert "innesittartyp" och, naturligtvis, hans huvudämne: moral!

Det enda jag minns av hans teorier (som jag läste lite om för 15 år sedan) är typiskt nog hans klassiskt saturniska "hackordning" (1. estet, 2. moralisk människa 3. andlig varelse). Jag befarar att det synsättet smittat av sig på mig - kanske pga denna delade Saturnus-Skytt.
:-)