Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 oktober 2010

Hjältinnan Felicias organisationshoroskop

Sjuttonåriga Felicia, som fungerade som katalysator för folkets känsla av att en riktigt felaktig människosyn börjat få fäste i landet och fick tiotusen att samlas i demonstrationer (AB), har inte otippat ett spännande horoskop!



Eftersom nyckelordet är "organisation" kanske det kan förvåna henne att hennes födelsetecken just är organisatören Stenbocken och inte Vattumannen. I just detta fall väger det dock ganska jämnt mellan den ursprungliga sideriska zodiaken och den tropiska som år för år halkar alltmer snett i förhållande till stjärnhimmelen. 

Ta t.ex. hennes Måne eller sinnelag som i den "korrekta" zodiaken ligger i Skytten, tecknet för utlänningar och långväga resor. Hur väl stämmer inte den lågsinnade Mars attack mot hennes Måne in på den spontana känslan att något måste göras mot de invandrarfientliga tankarna i landet! Hon tog på sig rollen som "argsint fruntimmer"! (Minns att jag roat noterat hur feminister oftare än andra kvinnor verkar ha sin feminina Måne överhettad av krigiska attacker från Mars!)

Men går man till västerlandets skeva zodiak åker Månen istället in i Stenbocken, ett tecken som har med hackordning eller samhällsställning att göra. Mars skulle nu istället leda till attack mot ens känsla av placering i hierarkin, vilket är en nog så bra beskrivning på den motaktion Felicia bestämde sig för att sätta igång.

Men måste man välja är det dock soltecknet som är starkt och det är i sideriska Stenbocken man verkligen ser hur hon kände sig kallad att ta tag i saken. Stenbocken är ett fantastiskt ansvarstagande tecken, det måste man ge det, även om bloggen mest häcklar Jordelementet för att det enbart sysslar med inomvärldsliga, pragmatiska frågor och inte sällan är direkt fientligt till frågor om världen är mer än bara brun jord (materialism).

Här ska jag ännu en gång introducera en sådan fientlig person, evolutionsbiologen Lindenfors från ateistsekten Humanisterna. Det är oundvikligt eftersom han föddes ett Saturnus-varv tidigare och också med Solen i Stenbocken på samma dag som Felicia! 



Ännu en gång ser man viljan hos Stenbocken att agera som Patriarken, den stora auktoriteten och väcka opinion eller t.o.m. sätta dagordningen. Men syftet här nu klart mindre ädelt. För biologen söker så misstro mot religionen och implicit hela den västerländska kulturens filosofiska tradition ända tillbaka till Platon, för vilken Gud var en självklarhet. 

Och vad vill han att unga människor ska organisera sig för? Jo, den djävulskt negativa självbild som på direkt falska grunder påstår att de bara är materieklumpar och ingenting har att räkna med i detta liv eftersom universum helt saknar mening eller mål! Det är inte att undra på att Akademibokhandeln tackade nej till att distribuera hans "upplysningsskrift" riktad till de unga!

Det här kräver en funderare! Båda är födda ett år när organisatören (jag vill nästan säga "diktatorn"!) är extra stark genom att stå i sitt mer fysiska läge (Saturnus härskar också över begreppsvärldens Luft via Vattumannen). I Stenbocken struntar man ofta i denna högre värld eftersom Jordelementet är pragmatiskt - det vill plocka med verkligheten i dess konkreta aspekt. Stenbocken är kritisk och skeptisk som alla negativt laddade tecken är, men speciell eftersom den också är lidelsefull (Rajas guna). Stengeten är faktiskt den eviga världsförbättraren men recepten varierar lite beroende på hur horoskopet som helhet ser ut.

Det är uppenbart att Felicias horoskop avslöjar bättre förmåga att nå framgång än biologens, oavsett vad hon nu tänkt sig syssla med. Jupiter är visserligen inte stark i Jungfrun, men välviljans planet står åtminstone i ett tecken som tillhör "godhetens" kvalitet, Sattva guna. Den är inte nöjd med sakernas tillstånd utan vill förändring, vill "upplysning". Den överladdning hennes horoskop visar mellan de sattviska tecknen ger t.o.m. ett kraftigare incentiv än biologen, fast det horoskopet har ännu fler planeter samlade i Sattva.

Helt avgörande är förstås att hjältinnan drivs av välvilja ända in i själen: hennes Jupiter välsignar Stenbockens tecken vilket skulle kunna läsas som att också den synnerligen sträva gränsdragaren Saturnus mildras något. Och det var ju det som var den antirasistiska demonstrationens syfte: att låta Jupiters välvilja och öppenhet påverka den närmast fascistiska illvilja och segregerande attityd som en Stenbock kan tyda på om den är skadad. Just en sådan ful och irrationell attityd som just hade börjat märkas i folkdjupet genom Sverigedemokraternas simpla sätt att flytta sin egen rädsla för att livets förändringar på främlingar.

Eftersom Jupiter också är härskare över Skytten (långa resor, främlingar) är den här goda aktivismen dubbelt intressant! Jupiters vilja till förändring i det konkreta (Jordelementet, Sveriges landbacke) avslutas genom att välviljans planet kastar sitt "långa öga" trekvarts varv fram och träffar just den orörliga och ofta rätt negativa Oxen, som just i det här horoskopet bildar en ful "satanisk axel" mellan sig och oviljans Skorpion. 

Det hungrande drakhuvudet Rahu ligger detta år i Skorpionen, så man kan säga att den goda människan söker mildra den blodtörst som landets simpla människor uppvisat genom att rösta på Sverigedemokraterna. Skorpionen som dödstecknet kan i det här sammanhanget förstås läsas som "bort från vårt land".

Det är många och komplexa turer i horoskopet och med årens gång kommer samma kapabla mönster att vakna till liv i samband med andra ämnen Felicia kommer att ge sig i kast med. Symbolerna bär ju på många uttrycksmöjligheter.

*****

Vad om den arma ateist-biologen då? Han eget huvudämne håller ju på att lämna honom i bakvattnet! (Jag talar om den Nya Biologin som tvärtom ser intelligens i naturens skapelser och därmed i princip är tillbaka där vi var från början: det finns något gudomligt bakom denna värld och Darwin var bara en väldigt störd människa.) Varför är inte hans "missionerande" av den typen att tidningarna ropar "hjälte" över hans insatser?

Det är bara att jämföra kvaliteten på Solen i de två horoskopen. Ateisten har tyvärr inte fått Zeus/Jupiters välsignelse. Istället står Solen helt inringad av så kallat "naturligt onda" planeter. När indisk astrologi studerar en "belägrad" planet tittar de även på granntecknen. Här visar det sig den "straffade" södra månnoden (draksvansen Ketu) ligger i Skytten och därför inringar Sol-Stenbocken från det hållet. 

Och framför sig, i sitt eget tecken, blockeras Solen av den hatiska Mars och sen en gång till av den ogenerösa och gränsdragande Saturnus. Det blir inte mycket Sol kvar! Istället tar Stenbocken som en begränsande, reduktiva kraft över och hela den gammalmodiga biologin (och naturvetenskapens) hela mål har ju varit att reducera tillvaron till bara "död materia" och säga, "ja, det var allt det handlade om". De här människorna är Djävulens överstepräster om det inte finns något bättre i dem. 

Och när andlighetens planet Solen är så utslagen finns det inte högre mål att förverkliga enligt den är biologen. Visst är Månen med Jupiter ett tecken på emotionell godhet, men inte heller här undgår horoskopet att skadas av den simpla reduktionism som leder till nihilism och allmänt förnekande av den kompletta verkligheten. Och det är kallt strukturdyrkande Saturnus som leder sitt vanställda posse och tar strypgrepp om själens mjukdelar (i Fiskarna).

Horoskopet illustrerar perfekt den ringare typ av själ som Humanisterna pratar om - folk som stulit religionernas rättsuppfattning men kapat bort kopplingarna till den gudomliga lag som driver hela det här kosmiska systemet. Nej, det här är inget hjälte, det tillhör en stukad själ som tyvärr fick en religionsundervisning som barn som han avtände på.

Stenbockskomplexet står ur den här själens subjektiva perspektiv för "religion" i bemärkelsen "lydnadsregler" eller något annat ytligt som dominerade barndomen. En del själar ser igenom ytan, andra tror att det är allt som finns.

Men som vi ser av horoskopet, en slags "kvalitetsdeklaration" av den inkommande själen som nu ska "göra ett människoliv", var detta för att själen har en hel del smutsfläckar. Den här själen kommer säkert att brottas med de stora frågorna i många, många jordeliv ytterligare. 

Inga kommentarer: