Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 oktober 2010

Forskar i politisk extremism

Författaren Anna-Lena Lodenius skriver på Newsmill med Mån-Skyttens okuvliga optimism att det inte är så illa med invandrarhatet som en f.d. forskarkollega låter antyda. I faktarutan läser jag att Lodenius specialiserat sig på politisk extremism.



Till och med genom så enkla medel som de tre gunas beskriver astrologin en människa som är nyfiken och vetgirig om mörkrets makter! Storkorset i kunskapssökande Sattva står här i distinkt kontrast mot den sataniska axeln i mörkrets Tamas guna. Det är uppenbart att detta inte är Tamas i meningen "trygghet" och "stabilitet" utan just det mörka extremläget mot vilket, faktiskt, det andra extremläget är just Sattvas ljus. 

För naturligtvis kan en sattvisk varelse ur spår bli en som mejar ner vilt och söker upplösa det han/hon ser som en rigid och ond ordning. Vem kan säga vem som har rätt? De tre gunas flätar hela tiden tid och rum i en oändlig saga som aldrig kan göra anspråk på att vara den egentliga verkligheten...

Jag vet inget om Lodenius författarskap och tar här bara tillfället till akt att fundera lite över det antika vänskapsschemat mellan planeterna. Ska man strikt följa de gamla reglerna bör den sataniska axeln mellan Saturnus och Venus färgas röd och indikera någon form av dysfunktion.

Här är komponenterna som måste vägas mot varandra:

Venus hemma i negativt härskarläge i Oxen: sinnlighet, njutning, livets god. En extremt jordnära, enkel och trivsam placering.

Saturnus är alls ingen fiende till Venus, men gränsdragaren är som bekant själv mycket måttlig, och oppositionen till Venus torde innebära en sexualmoral som sekulära svenskar skulle uppleva som extremism eller något hämtat vad de nedsättande kallar hederskultur (ingen vill se sig själv som en liderlig horbock eller hora, så det måste vara de andras strikthet som är det abnorma tillståndet).

Vi har nu sett två varianter av den här oppositionen, miljöministern Carlstedt som i högsta grad ogillar gifter i miljö och samhälle och påven Benedikt vars religion lägger ett extremt ansvar (Saturnus) på hur människor använder sina sexuella drivkrafter eftersom katolicismen ser abort som ett andra brott efter att de inblandade redan begått en undlåtenhetssynd - undlåtenheten att avhålla sig från sex under kvinnans fertila period. (Jag är inte säker på att en katolik skulle skriva under på den här beskrivningen, för jag lättar upp synen på sex som något alltigenom ont här.)

Varför jag väljer att färga oppositionen röd, som för att markera en irration eller ett problem i frågan om att hålla den primitiva lustan (besten inom oss) på sin plats, beror på att Saturnus, till skillnad från Venus, inte är komfortabel med sin temporära position i zodiaken. Saturnus passerar fiendemark under sin period i Skorpionen. Skorpionens Mars hatar alla som söker lägga band på den blinda driften!

Det har förvånat mig att inte Mars hemma i Skorpionen figurerat starkt i brottsliga horoskop för jag har personliga intryck av att den här placeringen ofta alstrar en barbarisk, egoistisk och helt vrång grundton. Möjligheten är det Tamas guna - den fixerade kvaliteten - som hindrar denna Mars från att brutalisera omnejden, men den med psykologisk lyhördhet märker att Mars-Skorpionen är helt låst i sina attityder. 

Jag har kännedom om ett parodiskt fall där mannen inte ens kunde kontrollera sitt driftliv. När han gjort hustrun på smällen så ofta att fattigdom hotade huset, då lät han kastrera sig själv. Det förvånar mig inte att bloggen hittat så många slavar under driftlivet i Vattenelementet. Det är som om den ansvarstagande delen i människan abdikerar när det blir för mycket Vatten i horoskopet!

Jag glömde säga något om den här kvinnliga skönheten född nästan helt under Vatten: människor under den här sårbara signaturen som har turen att få en god uppfostran finner en bägare eller en form som de kan låta sitt myckna Vatten vila i. 

Den här fotomodellen deltar i välgörenhetsprojekt så typiskt för skönhetsmisser. Men med den enorma tonvikten på Kräftan / modersprincipen, förstår man att hon haft en god bakgrund (portugisisk mor - gissningsvis en katolik). Hon lever därför genuint lever ut sin "heliga mor Maria"-arketyp som väl låter sig dubbelexponeras på det ultimata kvinnotecknet! 

Det horoskopet är ljusår från "Bitterfittan" Svelands purkna avfärdanden av kvinnoparadigmet "Maria", eller forskaren Lodenius vars myckna Sattva gör henne alldeles för "mental" för att kunna "vegetera" i en känslomässig ambiens. Vatten-Kräftan känner lidelse och i bra fall med de behövande, i dåliga fall bara med sitt eget bankkonto (Annika Falkenstam).

Varför jag färgar forskaren Lodenius opposition röd beror också på att Mars som ger Saturnus ett fientligt mottagande i dess transit genom Skorpionen, själv är lite ur styr där den ligger. Visserligen skulle placeringen i Fiskarna kunna kvitta ut fiendskapen för nu umgås ju Mars och Saturnus via delat element! 

Men jag väljer att följa det antika schemat här: Mars är i grunden en fribrytare som vägrar acceptera Saturnus gränser, och Saturnus kan sägas bli orolig när den står på fiendemark (Skorpionen) och blir därmed extra hård och snäv i sina regler! Se Anders Carlgrens extrema renlighetsiver eller påven som är en ovanligt sträng och principiell påve.

Vi har därför någon form av "extremism" på gång i den här axeln och det är Saturnus som söker disciplinera den inte alltför kultiverade Oxen.

Omvänt har jag färgat axeln mellan månnoderna grön, vilket aldrig hände tidigare i bloggens historia. Och det är sant, fast jag bantat bort 95% av den indiska astrologins regler för att kunna prata någotsånär begripligt om horoskop i en enkel blogg, ligger det ganska många spelregler samlade på översiktssidorna, regler jag inte ens konsekvent introducerat för mig själv!
Den bästa tanken kring noderna Rahu och Ketu jag hittat på nätet, kom från en indier på ett forum för Jyotish (indisk astrologi).  Något sade att han slog huvudet på spiken när han beskrev Rahu och Ketu som "förmedlare" av de energier som deras disponenter representerar. 

Ta forskaren Lodenius "hungriga Rahu" i Vågen. Noden är "naturligt ont", enligt det enkla A-B-C man först inhämtar, men Vågens härskare är Venus, en av de "naturligt goda". Vad händer då? Och särskilt om Venus, som här, är maximalt stark genom att stå i ett härskarläge? Jag kan inte se något annat än att Rahu - som fungerar som en megafon - uttrycker Venus-Oxens vilja till homeostatisk balans i förstärkt form och upplyft från Jordelementets murriga och halvt omedvetna skälvningar till Vågens fullt medvetna intellekt. 

Rahu gör inget ont jobb här och kanske ser vi här forskargärningen: att mentalisera (Luft) det som för en Venus-Oxe bara är primitiva uttryck för komfort eller diskomfort. För om Lodenius med "politisk extremism" menar just främlingshat och liknande, vet vi ju alla att det här är rena neandertalmänniskor. De känner obehag men är så obildade att de inte förstår sig själva i sina reaktioner. De placerar sin egen sociala seghet och oförmåga att hantera främmande människor som ett problem på främlingarna istället för att skärpa till sig och vara redo för raka möten med sina medmänniskor. 

Jag tror definitivt att det låg en poäng i att hitta Solen i Oxen som ett av de tecken som tenderar mot främlingsfientlighet i en liten studie på bloggen. Jimmie Åkesson själv har detta soltecken. Så högskoleutbildad han är, finns det något primitivt över den här Solens sätt att bemöta nya tankar. För minns: kvaliteten är Tamas - rigid och konservativ - och elementet är Jord - det trögaste. Inte undra på att ordet "tjurskalle" har myntats! Astrologin formulerade tjurskallen för över 2.000 år sedan genom kombinationen av element och guna.

"Politisk extremism" låter sig alltså utmärkt väl ses i "den sataniska axeln" även om den är slö, självtillräcklig och ointresserad av att lära sig något nytt. Och det är kanske just den här oinspirerade tjockan som bäddar för extremism av det okunniga slaget.

Mars attack mot soltecknet, ger Vatten som underminerar Luft, dvs, instinkter som leder till mentala föreställningar. Samtidigt visar dock Jupiter en expansion av och i Jungfrun, dvs, Jordelementet tyglar det kaotiska budskapet mittöver i Fiskarna och binder det med Jungfruns typiska förmåga att bryta ner ett problem i smådelar och vinna kontroll genom att etikettera varje liten detalj. 

Visserligen är Jupiter skadad (detriment) i tecknet motsatt sitt eget härskarläge (Fiskarna), men den är aldrig en avsiktligt ond planet och givet att Mars är så svag i det splittrade tecknet Fiskarna tror jag Jupiters godhet övervinner Mars förmåga att destabilisera forskarens intelligens (Solen). Däremot, som en del i det kunskapstörstande storkorset i Sattva guna, är säkerligen sekterismens irrationella impulser och efterrationaliseringar just ett sådant ämnet Lodenius med iver studerar!

Till sist kan noteras att Jupiter i Jord också förfogar över det "okuvligt optimistiska" Skyttens sinne (Månen) och här finns förvisso en kollision mellan Jord och Eld. Men en bra konflikt! För Jupiter vill expandera i Jordelementet, dvs söker grunda sig på fakta och Mån-Skytten kan här läsa som ett sinne som är vidöppet, men enbart för "grundade" fakta (Jord). Det är därför Lodenius i Newsmill-artikeln så noga påpekar problem med statistiken som görs om hela tiden och ställer till med förtret för forskningen. 

Vad hon beskriver är storkorset i föränderlighetens kvalitet! Det kan bli för mycket av sattvas rumsterande också! De första att gnälla över sattvisk förändring är förstås de tröga Tamas-varelserna. Så i den här delen av texten är det Lodenius egen Tamas som kverulerar över branschens fladdrighet!

Inga kommentarer: