Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 oktober 2010

Den mentalt retarderade barnmördaren



Här ett horoskop som troligen inte går att avkoda i avsaknaden av födelsetid. Brittiske seriemördaren John Straffen (avliden) som satt inspärrad längre än någon annan dömd i England (Wikipedia).

Hans svåra mentala handikapp berodde tydligen på hjärnhinneinflammation i unga år och det kanske var denna "feberattack" mot hjärnan som han sedan sökte agera ut genom att mörda tre barn...


Väduren är suspekt i horoskopet. Fysiologiskt är det hjässans och hjärnans tecken och dess härskare angriper tecknet och med detta Rahu eller drakhuvudet som verkar som en "megafon". Är det som att sätta ett förstoringsglas över hjärnan och låta Mars gassa på som en extrem feber eller eldattack? Hjärnhinneinflammation? 

Bloggen har hittat många "egenmäktiga" individer med "upphöjd" Mars i Stenbocken i attack mot sitt eget positiva tecken och det verkar osannolikt att alla dessa haft hjärnskador!

En granskning av 4.000 horoskop ger 34 personer med dessa två placeringar och bland dem någon synnerligen aktade och intelligenta individer förutom t.ex. tragiska livsöden som Anna Nicole Smiths. Pernilla Wahlgren har den, och i sammanhanget är förstås hennes eviga hårfärgningsreklam rätt intressant! 

Stenbocken representerar ju fabricerad yta medan Väduren inte bara är huvudets översida utan också mer allmänt "att vara en linslus" och "visa upp sig" på barnets vis: "Se mig mamma, se mig pappa!" Ja, Pernilla adresserar faktiskt sin egen mor i reklamen så vi har båda arketyperna här, Väduren, det linslusande barnet, och den åldrade auktoriteten eller föräldern Stenbocken.

Men Pernillas rödbruna hårfärg i reklamen är bara en symbolisk överhettning av den här trakten, precis som Arne Weise som hellre ville vara "ansikte i tv-rutan" med hela svenska folket under många, många år än hemma med familjen. Hans alkoholism kan ev. också hänföras till samma överhettning. 

Men det stämmer inte med "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist som anses som ett "hot head" av helt andra anledningar. Noteras under dessa två positioner bör också Norman Mailer som försökte mörda sin fru eller åtminstone stack en penna rakt in i kroppen på henne om jag minns rätt. "Hot head" igen men på ett annat sätt. 

Vi har också Linda Lovelace, vars "claim to fame" är att hon öppnade munnen och svalde manslemmar i en porrfilm som var uppseendeväckande på sin tid. Här är då huvudet igen men i formen av mansorganets ollon ("give/take head"). 

På besläktat tema har franske presidentens lyxhustru Carla Bruni aspekten och har kallats en rockhora med ett förflutet hela pr-apparaten nu söker stuva undan. Analogt var väl Arne Weise på sin tid något av en mediehora - fast folk var mer städade i Sverige för och tänkande inte i dagens arroganta och låga tankebanor...

*****

Men inget av det här räcker! Vi är inte i närheten av den sjuklighet som brittiske barnmördaren uppvisar. Det är alltså inte enbart Mars attack mot Rahu i Väduren. Det måste finnas något mer i hans horoskop.

Vad om en bränd Måne? Den sägs ju enligt indisk tradition försvaga intresset för reflektion så att individen blir mer solär eller benägen till oöverlagd handling? För att inte göra sökningen helt omöjlig valde jag att acceptera en kombination av Sol och Måne i vilket tecken som helst. Följande sju resulterade:

Gene Hackman 1930
Leon Cooper 1930 (Nobelpris fysik/halvledare)
Arne Weise 1930
Horace Engdahl 1948
Annika Dahlqvist 1948
Leroy Sibbles (reggaelegend, trion Heptones) 1949
Birger Schlaug 1949

Ett snävare urval ur förra sökningen, men inget mer iögonenfallande.

Jag provar en annan ingång. Saturnus symboliserar kroniska åkommor och brittens horoskop har faktiskt en kontrollerande (hämmande?) 60-gradersvinkel mot, av alla planeter, intelligensens Sol!

Till de tidigare två kriterierna lägger jag nu Saturnus i vilkendera aspekt till Solen som helst, samma tecken, motsatta tecknet, tecknet i 60 eller 270 graders vinkel.

Nu blev bara två kvar: Arne Weise och Leon Cooper, båda födda dygnet efter barnamördaren, den 28 feb 1930!

Arne Weise klistrad i tv-rutan ett helt liv förfaller mig en smula som en som verkligen fastnat i en form. Det påminner en del om britten som satt inspärrad ett helt liv i fängelse! Det var nu en otippad parallell som visserligen stämmer väl med Saturnus koppling till Solen, men inte var det vi sökte. Det hade upplevts mer rimligt att Anna Nicole Smith passerat alla tre urvalsfiltren.

Och en Nobelpristagare i fysik påminner ju överhuvudtaget inte om den tröge mördaren! Här måste amerikanen Cooper granskas! Wikipedia nämner genast att denna vetenskapsorienterade människa som forskade och sysslade med systematiskt vetande (Vattumannen) i hela sitt liv var associerad med  neurovetenskapen som ju innefattar hjärnforskning.

Är det vår "förhöjda hetta/inflammation i hjärnhinnan" som poppar upp här fast på ett helt annat sätt?  Hur många gånger måste "skallen" titta fram innan man kan acceptera att här finns ett aktivt arketypiskt motiv som mer eller mindre tydligt förbinder individer födda under samma "stjärnor"?

Jag noterade någon gång att Saturnus i indisk tradition härskar över nervsystemet. En Saturnus-Skytt i 60 grader till Sol-Vattumannen, dvs Saturnus aspekt till sitt eget tecken från "utforskningens Skytten" är här en helt rimlig symbolik. Med barnamördaren rimmar den emellertid inte alls. Här blir istället Mars i termer av brutalitet riktad mot barn (Väduren) den närmaste variant man kan komma.

Leon Cooper, bild från nobelprize.org

Vad den här lilla utforskningen visat är att den brända Månen på inget sätt är allena avgörande för viljan eller förmågan till reflektion. Leon Cooper är nu inte den första intelligenta människa jag sett som har en nymåne. På samma sätt har jag ofta kommenterat att den tekniskt sett svaga Merkurius i Fiskarna förekommer hos bra författare.

Men det hade varit oerhört intressant att känna till födelseklockslag för dessa tre män, barnamördaren, tv-personligheten Arne och neurovetenskaparen Leon. Ingen av dem kan väl rimligen ha delat samma ascendent och planetär "totalhärskare" för horoskopet? 

Fastän 4.000 horoskop tycks som ett för litet underlag vidhåller jag att Pernillas fejkröda hår i reklamen direkt avslöjade att något var på gång! Närmare än "hjärna i brand" (inflammation) kommer vi knappt!

Nobelpristagarens professur i neurovetenskap pekar också mot Rahu i Väduren ("megafonen" riktad mot huvudet/hjärnan).

Kanske har vi ändå nått så långt man kunde komma - inom loppet av ett dygn hittar vi två av tre personer som sluter en cirkel (som inte Arne Weise verkar dela): "det är något med huvudet". Straffen led av dålig "ledningsförmåga" efter en "eldsvåda" i huvudet och Cooper undersökte mekanismerna i hjärnan.

Allt under det att Pernilla färgar skallen bronsröd och döljer "de små grå" - om det är grå hårstrån eller hjärnceller kan man klura över! Kanske pratar de om samma sak.

Inga kommentarer: