Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 oktober 2010

The Cool Ruler är död!


Tidigt, ljuvligt album för Sidney Crooks (Pioneers).
Från 1974 men släppt först två år senare i England
.

Gregory Isaacs, ännu en av mina största idoler från reggaemusikens gyllene år på 1970-talet, har gått bort. Lite slarvigt hävdar DN:s skribent att bara den vid det här laget redan döde Bob Marley utmanade Isaacs i popularitet i 80-talets början. Vi talar väl ändå inte skivförsäljning här utan själva artisten?

Sanningen var att ingen utmanade Marley vid den tiden. Däremot fanns säkert dussinet namn i västmedvetandet, bl.a. Dennis Brown, Peter Tosh och Black Uhuru, som låg och puttrade en nivå under.

(Se även: Expr, SvD, AB - Lokko var ett popsnöre vid den här tiden och knappast en potentiell rastaman, så hans dödsruna begränsar sig till några få men uppskattande ord.)

Jag vet inte om Isaacs fick nicket "Cool Ruler" därför att första albumet på ett stort västerländskt skivbolag (Virgin) hette så, eller om han redan hade det på Jamaica. Men under den tidiga delen av sin karriär - innan droger förstörde rösten - hade han två väldigt speciella lägen. En cool och lugn attityd och ett extremt nasalt och klagande röstläge som plågsamt väl förmedlade den fattiga gettomänniskans umbäranden. 

Eller de kollektiva minnena av slaveriet: "If I don't get my desire, then I'll set the plantation on fire!" Låten Slave Master från 1977 är den kanske ruskigaste i hela Isaacs oöverskådliga skivkatalog. Producenten Niney The Observer har fått till en otäckt våldsam riddim som ligger och pumpar under Gregorys ångestfyllda kvidanden. Han måste ha varit en reinkarnation av en slav - låten är bara för mycket!

"My Time" (1977) - märkbar medvind för artisten.
Klassisk felstavning! På jamaicanska skivor kunde
det bli vad som helst men "Issaccs" är nästan rätt.

Men jag minns exakt när jag började betvivla ärligheten i hans kulturella stil. Det var sedan Virgin dumpat honom (och drösvis av andra artister) runt 1980. Jättebolaget Phonogram trodde ännu på reggaen och sajnade honom till sin specialetikett PRE. Ordet är en allusion till direktimporterade "pre-release" vinyler från Jamaica som kostade skjortan och lät illa som fan - men det var ju tufft att kunna höra musiken månader innan den släpptes i Europa! 

På Isaacs andra album för Phonogram, "More Gregory" (feta hiten "Night Nurse" låg ännu något år in i framtiden) hörde jag plötsligt några textrader som fick myten om den rättfärdiga och gudfruktiga människan att krackelera. Han tilltalar sin kvinna och förklarar att även om han stannar borta några nätter på raken (vänsterprasslar) så har han ändå "full respekt" för henne! Vilket skitsnack! Vilken självlögn och efterhandsrationalisering! (För "rationalisering", se hur hans två merkuriala tecken, Luft och Jord, förbinder sig på kartan nedan.)

Här insåg jag plötsligt att människan helt saknade logik och konsekvens, eller kanske ännu hellre, att jag hörde effekten av slaveriet eka hundratals år senare på en ö där allt stått still. De vita plantageägarna separerade svarta män och kvinnor från varandra och gradvis urartade den manliga svarta befolkningen till lösdrivande "häradspåsättare" - Bob Marleys många barn med olika kvinnor var bara en mild version av fenomenet. Jag bloggade tidigare om den mästerliga sångaren Alton Ellis horoskop - stolt far till över 20 barn med olika kvinnor. Isaacs var kanhända helt omedveten om att han satte ord på en speciell "degenererad kultur" han delade med andra färgade män på ön.

Jag köpte visserligen "cross-over"-plattan "Night Nurse" som faktiskt spelades i svensk radio, men lämnade sen reggaen när det musikaliskt gräsliga 80-talet satte in. Det nästa jag hörde om Isaacs, sent på 80-talet var att han rasat fullständigt, suttit i fängelse flera gånger för kokain, vilket var förvånande eftersom han lovsjungit marijuanan som "Guds ört" som alla andra rastasångare på 70-talet. 

Och det skulle bli värre, för sedan dog reggaelegenden Dennis Brown bara 42 år gammal och det visade sig att han varit tungt heroinberoende - en hel hoper av min ungdoms "ital is vital"-idoler från Jamaica var hälsokostbluffar allihop! Alla torskade de på frestelserna från USA medan de fortsatte sjunga ganjans lov.

Men hur ser horoskopet ut för en som lever med dubbla standarder? Solen i duala Tvillingarna ger här en rätt fånig bekräftelse på det tecknets förmåga att sitta på alla stolar samtidigt!



Snart tre år in på upptäckten av den sideriska zodiakens tydlighet kommer fortfarande överraskningarna slag i slag. Naturligtvis är det den plågade Månen i Skorpionen som hördes på Gregorys skivor! Kolsvart, intensiv, lidande! Och ännu ett horoskop med den massivt talangfulla jättekopplingen via Jupiter av tre Vattentecken på rad! 

Jag har tidigare dubbat Vattnet till de själsliga artisternas element. Tyvärr, som Whitney Houstons och många andras horoskop påmint om, tycks de här artisterna också ligga nära till karaktärslöshet och droger. Gregory och kokainet fortsätter den här trista trenden på bloggen.

För hans konstiga dubbelmoral förmodar jag att det är Solen och Mars i Tvillingarna som baseras på en "irrationell" Merkurius i Vatten (Kräftan). Men även sinnelaget (Månen) råkar ut för den "dissociativa" effekten när Luft och Vatten ska bilda en helhet, för nu är det en omoraliska Mars i amoraliska (!) Tvillingarna som är underlaget för det "fallna" skorpionsinnet. Något säger mig att den här typen av horoskop lätt kan trilla dit när "tiderna blir tuffa" - som Gregory måste ha sjungit dussintals låtar om.

På temat en flicka i varje hamn (eller i varje kåkstad runtomkring i Kingston) kan man återigen se Jupiter i härskarläge i Fiskarna som stark placering men som likväl understryker förlorarens symbol. Fiskarna har ingen stark jagkärna utan sprider ut sig i ett helt stim, far runt i alla möjliga riktningar. 

Bloggen har noterat flera fall av sexmissbruk under tecknet, och när mina varningsklockor ringde för Gregory som lyriker var det för att han oförblommerat sökte legitimera att han var en horbock och ville att kvinnan skulle förstå det. Jag tror den fallna Månen i Skorpionen i slutändan på denna slående simtur genom Vatten har med saken att göra.

En motsägelsefull människa, men hans tidiga album 1975-1982, är alla memorabla. Redan här märktes hans kopiösa produktivitet (titta på Vattnet!) Kom det ett album i Europa släpptes samma år säkert två till på Jamaica - kanske med ännu bättre material.


"Hard time" - en sliten man mot slutet. Cirka 2006.


Cancern tog hans liv, och jag noterar att samma sak som för Michael Douglas gäller även här. Återigen ett fall där Gränsdragaren och Liemannen Saturnus tar kontakt med födelsepositionen. I det här fallet föddes Isaacs med Saturnus i Jungfrun och han avled idag måndag, med Saturnus tillbaka i sitt startläge och, händelsevis, också Jupiter tillbaka i sitt födelseläge i Fiskarna.

"Triggern" Mars sedan någon vecka i passage genom Skorpionen - tecknet för Gregorys själ och själens in- och utgång. För Månen som "sekundvisare" vid världsliga inträffanden kan noteras att det stämde den här gången också. Den passerar idag Oxens tecken och aktiverar via opposition sångarens Mån-Skorpion.

For the record säger Expressen cancer i levern medan den här brittiska källan uppger lungcancer. "500 album" är naturligtvis helt fel. Talet är en grov approximation av singlar och album! Kolla klippet "Tune In" (1980). Så cool han var ändå, det otrogna sinnet till trots (och lite problem med läppsynken)!

Inga kommentarer: